un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Eu cred că societatea noastră ar pica a doua zi dacă s-ar afla că urmează un dezastru total

25 Jan 2022  ·

GÂNDURI  ·

27 comentarii

De când cu filmul Don’t Look Up (o comedie foarte bună, apropo), a venit moda întrebării “tu ce-ai face dacă ai afla că peste 6 luni ne lovește cometa și suntem cu toții kaput?“.

E o întrebare bună. M-am gândit inginerește la ea.

Majoritatea oamenilor răspund cu “îmi dau demisia, vând totul și mă mut în Maldive” sau “plec în jurul lumii” sau “trăiesc toată ziua cu droguri, pizza și alcool”. De obicei răspunsul este cu călătorit și distrat like there’s no tomorrow pentru că nici n-ar mai fi.

Părerea mea este că, dacă apare o astfel de știre, societatea pică a doua zi cu totul. Oamenii se gândesc că-și dau demisia și pleacă în Maldive, dar se gândesc la asta ca și cum doar ei și-ar da demisia, nu și restul planetei.

Piloții de avion de ce nu și-ar da și ei demisia? Probabil au mulți bani în bancă, că au salarii mari și timp puțin să cheltuie banii. Dar personalul de la hotel? De ce ar mai fi acolo la datorie, gata să prepare cocktailuri?

De fapt, de ce ar mai fi cineva la benzinărie, la supermarket, la condus metroul? Sunt oameni care au bani puși deoparte pentru câteva luni și alții care sunt condamnați să muncească până în ultima zi a planetei pentru a le asigura celorlalți pâine și Cola și benzină? Electricitate și căldură? Știri și servere?

Vă zic eu, societatea s-ar închide a doua zi. Poate că vom călători, dar pe jos, cu rucsacul în spate. Ne putem îndrepta cu toții spre Santiago de Compostela, ca măcar să se potrivească destinația cu metoda de a călători. Nu știu de unde vom obține mâncare pe drum, că Mega-urile probabil vor fi jefuite în prima zi după anunț și în a doua zi nu va mai pune nimeni marfă la raft, dar na…

Și acesta ar fi scenariul moderat, unul în care dispare motivația de a munci la patron pentru că nu-ți mai pasă de creditul pe 35 de ani pe care-l ai de plătit în rate. Scenariul rău ar fi cu violuri în stradă, crime la întâmplare și o lume foarte nesigură, că nici poliție nu ar mai fi. Ar fi o lume cu sinucideri în masă și hoarderi de mâncare ce-și apără cu arma în mână beciul cu conserve.

Înapoi la scenariul moderat. Întreaga noastră societate este construită, de fapt, pe încrederea că ea va continua într-o formă foarte similară pe termen lung. V-ați gândit până acum la acest aspect? Oamenii sunt mai puțin pe carpe diem și mai mult pe “construim încet, pentru viitor”. Statul român și felul în care construiește metrouri și autostrăzi este un exemplu bun—glumesc!

Eu cred că, dacă vine o cometă spre noi, n-aș vrea să știu asta. Mai cred și că nu ne va spune nimeni. E mai simplu să lași planeta să meargă în continuare ca până acum, chiar dacă este crud să ascunzi o astfel de treabă. Bine, chiar și așa, nu poate fi ascunsă o cometă, că e plin de astronomi amatori și se află rapid, dar să zicem în altă situație mai greu de observat. Insert Hollywood movie here. Explodează miezul planetei sau ceva. Cred că am fi mai fericiți și mai lipsiți de stres dacă n-am ști până în ultima zi decât dacă am ști din timp ce urmează.

Fotografia aceasta este din Bora Bora, nu din Maldive. Pare ok și ăsta. Photo by Cosmic Timetraveler on Unsplash

    27 comentarii

  1. Corect

      (Citează)

  2. E mai probabil ca sfarstiul lumii sa vina de la un dement gen Putin sau Kim Jong Un, care are acces la arme de distrugere in masa si se trezeste intr-o zi cu durere de cap.
    Si e preferabila varianta asta, ca se termina relativ rapid.
    Varianta cu aflat cu 6 luni inainte ar fi ceva apropiat de filmele cu flesh-eating zombies.

      (Citează)

    • Poate Kim Jong Un este putin nebun, dar Putin nu este deloc dement. Dintre toti liderii mondiali el este probabil cel mai ponderat si intotdeauna gandeste si face planuri pe termen lung. Nu se lasa dominat de impulsuri de moment.

        (Citează)

  3. La întrebarea asta s-au gândit și filozofi și teologi și sociologi și ce vrei tu. Ar fi un dezastru.
    Cei mai mulți ar înnebuni sau pe aproape. Puțini ar fi capabili sa mai fie raționali sa ducă o viața relativ normala. Probabil nici mediul social nu va fi normal. Cred ca mulți vor muri pana la momentul prevazut.
    Și sigur vor fi persoane care nu vor crede ce va urma, care vor zice ca e conspirație.

      (Citează)

  4. Lasa cometa, mai aproape e un cutremur de 7+ sau un razboi. Daca s-ar suprapune ar fi “super”

      (Citează)

  5. Ai o pandemie in stradă cu milioane de morți, o catastrofă naturală și societatea continuă bine mersi.

    Nu ai învățat nimic, nici din film, nici din realitatea zilnică – societatea va continua pentru că marea majoritate vor nega sau ignora problema.

      (Citează)

  6. Păi vom afla curând ,dacă Țarul Putin își v-a arata mușchii nucleari atât de aproape de noi, iar ceilalți vor face la fel .,dar sigur că noi românașii vom dispărea mult mai repede decât alții, având în vedere mâncătoreala cronică de care suntem în stare.

      (Citează)

  7. Bora Bora e foarte misto, dar uita-te sa vezi unde e pe harta. Si fa-o in modul urmator: da search pe google maps Bora Bora, spoi fa incet zoom out pana cand iti dai seama de orientare.

      (Citează)

  8. Nu. Cei mai multi oameni vor continua ca si pana atunci pentru ca gandul ca lumea se va sfarsi este prea greu de suportat, asa ca se vor tine cu dintii de iluzia ca lucrurile sunt normale, inclusiv prin negarea realitatii. Se numeste wishful thinking, autoamagire, cum doriti si este un mecanism foarte puternic de aparare a psihicului.

    Exact asta s-a intamplat in pandemie cu o parte din oameni, s-a mai intamplat si inainte de inceperea razboaielor mondiale si mai pot gasi exemple.

    In definitiv, un razboi e pe cale sa inceapa la cateva sute de km de noi si nu vad mai pe nimeni panicat. Sigur, suntem in NATO etc, dar totusi, e un fucking razboi, pana la urma astea sunt rationalizari, adica wishful thinking, dupa cum ziceam. Chiar si daca Putin va aduce trupe la granita noastra noi tot argumentele astea le vom folosi ca sa ne auto linistim.

      (Citează)

    • Ce spui mi-a adus aminte de filmul “Silent Night” cu Keira Knightly, in care toți încearcă să sărbătorească Crăciunul, negând iminența morții colective.

        (Citează)

    • tu compari o pandemie (au mai fost pandemii, au trecut) si un razboi (si astea au mai fost, si astea au trecut) cu fucking sfarsitul zilelor. de unde stii cum vor reactiona oamenii? e ca si cum ai zice stii ce se intampla dupa ce mori…

        (Citează)

  9. Nici nu e nevoie de meteorit, vine AUR la putere.
    Si in timpul asta oamenii ori nu cred ce-i asteapta, ori dau din umeri asteptand fatalisti.

      (Citează)

  10. M-aș muta cu familia la țară, unde timpul curge diferit, să îi ajut pe ai mei la grădinărit și m-aș apuca de construit un buncăr, doar ca să îmi țin mintea ocupată.

      (Citează)

  11. Gaelex:
    Ai o pandemie in stradă cu milioane de morți, o catastrofă naturală și societatea continuă bine mersi.

    Nu ai învățat nimic, nici din film, nici din realitatea zilnică – societatea va continua pentru că marea majoritate vor nega sau ignora problema.

    Exact. Sau vor spune că e suficient timp să se găsească o soluție, să rezolve cineva. They’ll just go on with the agenda. Și 0.001% se vor muta în bunkerele cumpărate în Noua Zeelandă.

      (Citează)

  12. Pai daca te-ai uitat la film si asta crezi ca o sa se intample, atunci probabil ca nu ai inteles filmul decat in nota comica. Ca si cu Idiocracy.
    Desi nu sunt unul caruia fimlul asta i s-a parut foarte bun, sunt convins ca multe reactii ar fi fix ca acolo.
    Iar in rest, daca vrei sa afli ce face lumea cand afla ca moare, da o fuga la fundeni. Vezi cati din aia sunt in bora-bora. Sau ala de la apple.

      (Citează)

    • Am incercat să vad filmul ala. Am inghitit la inceput, am strans din dinti dar nu am abandonat după 1h. O sa raman la filmele de pe vremea mea.

        (Citează)

  13. Eu as merge acasa, rucsacul pregatit, imi iau sotia si plecam pe jos 160km pana la parinti. Ajungem in 2-3 zile(pe jos). Acolo avem mancare/resurse pentru cateva luni si e o locatie mai izolata. O sa murim linistiti, impacati cu noi. p.s. rezervele de mancare le gasiti pe amazon, rezista 25 de ani, pregatirea fizica o avem deja.

      (Citează)

    • Parintii tai sau parintii ei? Eu nu mi-as petrece ultimele luni de viata cu soacra-mea. (desi ajung in maxim o ora pe jos)

        (Citează)

  14. Premiza e un pic greșită, nu există cometa sa faca intreaga specie umană kaput, poti cauta datele despre sfârșitul ultimei ere glaciare si cum s-a terminat, dar cred ca ai dreptate cu reacțiile oamenilor si dezintegrarea societatii.

      (Citează)

  15. Alin:
    Eu as merge acasa, rucsacul pregatit, imi iau sotia si plecam pe jos 160km pana la parinti. Ajungem in 2-3 zile(pe jos). Acolo avem mancare/resurse pentru cateva luni si e o locatie mai izolata.

    Ai luat in calcul si faptul ca, foarte probabil, veti fi atacati de “oameni” care au ramas fara mancare/resurse?

      (Citează)

  16. pe tema asta recomand Seveneves. Li se da oamenilor ceva de facut. Trec mai simplu peste faptu ca totu e gata

      (Citează)

  17. Gaelex:
    Ai o pandemie in stradă cu milioane de morți, o catastrofă naturală și societatea continuă bine mersi.

    Nu ai învățat nimic, nici din film, nici din realitatea zilnică – societatea va continua pentru că marea majoritate vor nega sau ignora problema.

    Si uite cum ii dau dreptate lui Gaelex. Di mai e ceva. Omul e o fiinta f adaptabila
    Si care are niste automatisme incredibil de puternice. Am cunoscut de aproape fin pacate oameni ( inclusiv f dragi) care si-au pierdut parintele sau copilul si a 2-a zi au continuat sa faca lucrurile de baza si sa traiasca viata iar a 4 zi da mearga la munca si sa isi faca treaba. Si asta e un soc CUMPLIT, nu e o veste intangibila, greu de inteles si greu de imaginat, precum un killer planet comet.

      (Citează)

    • Și crezi că asta e o reacție sănătoasă? Nu poți să bagi sub preș o traumă, continuând să faci ce ai făcut până atunci, imperturbabil. Toate emoțiile reprimate vor reveni la suprafață, în feluri din ce in ce mai ciudate.

        (Citează)

  18. Andrei G:
    Putin nu este deloc dement.

    Parcă e gorbaciov, o sa bage rusia in faliment. Așa au crezut si nemții că or sa domine lumea.
    Nu înțeleg ce câștig substanțial obține in afară de orgoliu personal.

      (Citează)

  19. Deea:
    Și crezi că asta e o reacție sănătoasă? Nu poți să bagi sub preș o traumă, continuând să faci ce ai făcut până atunci, imperturbabil. Toate emoțiile reprimate vor reveni la suprafață, în feluri din ce in ce mai ciudate.

    Ha??

      (Citează)

  20. “Probabil au mulți bani în bancă, că au salarii mari și timp puțin să cheltuie banii.”

    Banii nu mai au vreo valoare in acel moment, si nici proprietatea privata.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus