un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

State of nwradu – ediția de decembrie 2021

27 Dec 2021  ·

GÂNDURI  ·

16 comentarii

Decembrie aproape că s-a încheiat și ar fi trebuit să scriu acest articol mai devreme. Așa îmi propusesem, dar nu s-a potrivit cu socoteala din târg.

Acum suntem la Galați, la părinții Matildei. Aici programul este simplu, de obicei se termină o masă și așteptăm să treacă timpul până la următoarea. Matilda este mai relaxată pentru că sunt mai multe persoane care să o întrețină ziua pe Alice. Pe mine m-a relaxat un Macallan Quest.

Drumul a fost mai ușor decât mă așteptam. Este prima oară când am condus 3 ore cu Alice în scoica ei, plus că i-am montat și baza ISOFIX și asta o ține ceva mai ridicată, nu pe spate, dar a suportat bine drumul. A dormit o oră, dar în rest nu ne-a deranjat prea mult.

În Galați am dat o fugă până la Lidl pentru niște fripturi Angus din gama Deluxe, că am mâncat deja una acasă și sunt excelente, am luat și aici pentru un grătar. Primul șoc, aici erau reduse la preț, am dat 15,24 lei pe o friptură super-moale de vită Angus americană, porție de o persoană. Al doilea șoc, Lidl-ul de aici (cel de la “patinoar”) era mai bine aprovizionat decât oricare din București!

Am fost și la mall ca să luăm ceva pentru Alice. Era jumătate din Galați la mall, am stat la coadă de 50 de persoane la scanarea certificatului, la ușa centrului comercial. Mallul este stil vagon, este foarte, foarte lung, doamne ajută să nu ai nevoie de toaletă prin el. A durat mai mult intrarea și mersul prin mall decât să cumpărăm niște dresuri pentru baby daughter și să facem exitul.

Îmi pare rău că n-am apucat să văd nici un film în cinematograf nici în această lună. Spider-Man și Matrix erau de văzut la cinema. Din trecut oricum am ratat Dune și încă vreo 3 pe care le voiam văzute.

Decembrie a fost și luna în care nu m-am jucat decât 30 de minute pe calculator. Am cumpărat Guardians of the Galaxy (120 de lei pe Epic Store, după cuponul de reducere) și l-am jucat un pic. Pare promițător, mi-a plăcut umorul și grafica, sper să am timp de el în continuare. Am cumpărat și Deathloop de pe Steam, că era redus 50%. Aș vrea să cumpăr și timp, poate câteva zile extra-large de 30 de ore, dacă se poate.

Mă joc însă X-Com Enemy Within pe tabletă, care pentru 25 de lei deja mi-a dat o mulțime de ore de entertainment și strategie bună. Nice!

Am niște planuri pentru blog. Unul ar fi să scriu câteva articole de final de an, mai ales că am și adunat tot felul de linkuri cu best pictures, top songs șamd. Mie îmi plac astfel de topuri, sper că și vouă. Mai am de făcut recapitulări și concluzii care pentru mine sunt o metodă bună de a pune gândurile în ordine, de a-mi aminti prin ce a fost extraordinar acest an și prin ce nu.

Decembrie este uzual luna în care îmi spun că voi sta liniștit pe blog, că nu voi lua campanii șamd. Și apoi tradițional este luna în care rămân bugete pe la companii și vin diverse propuneri și na… e păcat să refuze bani când sunt oferiți. Măcar am terminat și toată contabilitatea, am facturat ce era de facturat și nu pot decât să sper că și la anul va merge bine.

Am simțit însă din nou un burnout. Nici n-am cum să vorbesc cu Matilda despre asta, că și ea are oboseala ei separată de a mea și nu stă o clipă jos. Are nevoie de o vacanță de Crăciun mai mult decât mine. Practic, pentru mine relaxarea a fost în cele câteva zile înainte de plecarea spre Galați, a ei aici. Sau așa ar trebui să fie.

Mi-am dat seama că pentru mine este foarte greu să mă relaxez în astfel de situații. Mi-am creat un fel de cuib perfect în care mă simt bine, acolo unde am cafeaua mea, mâncarea mea, televizorul meu, bunătățile mele, computerul meu și alte asemenea elemente. Nu e că nu m-aș putea relaxa și cu cafeaua altuia, dar parcă nu ating același nivel de relaxare.

M-am demoralizat singur scriind articolul recent despre Omicron și iminența valului 5 în România. Prin primăvara lui 2021 chiar credeam că vom scăpa de pandemie după apariția vaccinurilor, dar nu credeam că lumea se va teme de ele și va prefera să se piardă în continuare vieți, joburi, zile de viață normală șamd. Acum sper că 2022 va fi ultimul an de acest tip.

Am și donat niște bani, cum facem de obicei în decembrie. Au plecat toți spre copii cu probleme. De fapt mereu am donat pentru copii, dar acum suntem și mai receptivi la astfel de probleme. De când am aflat de diverse boli și acum văd copii care le au, mi se pare că întreaga lume vestică nu face destule pentru a le cerceta și eventual trata.

Alice trece prin diverse etape de evoluție bebelușească. La începutul lunii au fost chiar 2 nopți când a dormit fără să se trezească, iar noi la fel alături de ea. Magic! Cam pe 10 decembrie s-a schimbat totul, a trecut din nou la o etapă când este mai neliniștită noaptea. În decembrie, însă, a început nu doar să ne zâmbească, ci să râdă când ne vede.

Senzația este extraordinară. Nimeni, niciodată în viața mea, nu a fost atât de bucuros să mă vadă precum este Alice când mă vede după o pauză de somn. Se uită la mine și dintr-o dată zâmbește cu gura până la urechi și chicotește și dă din mânuțe spre mine și se înveselește toată. Zilnic, de câteva ori pe zi, face așa și parcă mi se schimbă ziua instant în bine.

Am împodobit casa cred că din 15 decembrie. Stăm atât de puțin acasă de sărbători încât a trebuit să începem mai devreme cu ele. Pentru mine momentele cele mai plăcute sunt când aprindem seara tot ce-i de aprins, facem un vin fiert, ne uităm un pic la Alice cum dă din mânuțe și stăm la căldurică.

M-a enervat ultima cursă de Formula 1, dar despre asta am scris deja. Aș vrea ca în anul următor să mă uit mai mult la Formula 2 (prin aplicația Formula 1 TV, că altfel nu se transmite la noi). Mi se pare că este mult spectacol acolo, mașinile sunt similare, piloții dau tot ce pot pentru că vor să fie remarcați pentru a fi luați în Formula 1. Timp să am…

Bursa a căzut tare pe la jumătatea lui decembrie, cauzată de teama unui val tot mai mare de Omicron și de niște schimbări de politică bancară la americani. Am vândut unele acțiuni și indici care încă erau pe profit, am păstrat doar companiile long term și cele la care sunt pe minus, că aștept să crească la loc. O să reinvestesc banii obținuți astfel înapoi în acțiuni, dar cred că pe la jumătatea lui ianuarie, când de obicei este un dip mai pronunțat și deci un moment bun de cumpărat. Am învățat multe în acest an de bursă, dar scriu altădată detalii despre asta.

Am citit mai mult. Am citit Leviathan’s Fall, ultima din seria Expanse, și mi s-a părut dezamăgitoare. Banală, fără zvâc, încheia povestea fără a te implica prea mult în ea. Trebuia scrisă, next! Next a fost Hail Mary a lui Andy Weir; sunt la jumătatea ei și momentan îmi place. Ca și Marțianul, este hard science-fiction, dar ceva mai complexă, e cu un mister spațial, extratereștri, știință, chiar mai înveți ceva nou dacă vrei.

    16 comentarii

  1. Iar esti inginer si nu intelegi chestiile economice :)

    Lidl din Galati nu este mai bine aprovizionat decat cele din Bucuresti, nu are vanzare. De aia are stoc la raft si din acelasi motiv friptura scumpa este redusa, pentru ca nu are vanzare.

    Galati nu are nici populatia si nici puterea de cumparare a Bucurestiului, e simplu.

      (Citează)

    • Păi crezi că cei de la Lidl nu se gândesc și ei să bage stocuri mari acolo unde este vânzarea mai mare și stocuri mai mici acolo unde nu este? Ăsta unde am fost eu e mai mare decât majoritatea celor din București, de ex, ca parcare și parcă și suprafață interioară. Nu m-am dus la cel din Micro 19, de ex, sau pe centură.

      Dar stai liniștit cu banii. Dacă te iei după ce mașini sunt pe aici, sunt bani destui. În MEDIE nu sunt, dar există și suficienți oameni cu bani cât să țină orice magazin pe picioare, iar Lidl nu e vreun Louis Vuitton.

        (Citează)

    • Masinile si banii in Galati sunt ori de la afaceri cu statul, ori de la “pescaraie”.
      In rest nu-s mari oportunitati de business.

      Legat de cinema, ma bucur ca in sfarsit au facut unul in mall; la inceput facusera mall-ul fara nici un cinema, iar cele vechi din Galati nu mai functionau – practic trebuia sa mergi la Braila ca sa vezi un film.

        (Citează)

    • Oamenii cu bani adevarati crezi ca se duc in Lidl?! Adica, banui ca nu este imposibil, dar as fi foarte mirat.

        (Citează)

    • Gaelex, cum se mai spune la Paris: las-o-n fasole! am eu cunostinta milionar in euro care se duce personal la Lidl aproape saptamanal. nu toti bogatii de la noi au greturi de dimineata pana seara, mai mult cei fara educatie.

        (Citează)

  2. Hail Mary Project este o carte foarte misto doar ca partea de hard-sf….este cea mai putin interesanta.

    Nu poti sa iti dai seama daca ai ajuns la jumatate……dar pe final devine un pic trasa de par toata afacerea. Dar chiar si asa mi-a placut foarte mult. Se vede ca autorul este plin de energie, entuziasm, optimism……un big science nerd.

      (Citează)

  3. Am vazut si in Bucuresti intr-un Lidl mai de la periferie fripturile deosebite (mai ales cele maturate) la reducere. In zonele mai sarace, nu se cumpara la pret normal. Hai sa-ti mai spun ceva: tie ti se pare normal sa dai 25-30 de lei pe o friptura, dar pentru majoritatea oamenilor este un pret prohibitiv. Nu ma leg de banii tai (cum ma acuza unii cateodata) e normal sa cheltui cand ai, spun doar ca la un moment dat incep sa ti se para “normale” unele lucruri cu care esti obisnuit in bula ta. Gen: “uite ce fripturi ieftine la doar 15 lei portia”. Eu am luat spata porc cu 12 lei un kilogram! In Kaufland era bataie pe spata, pulpa, cotlet 12-14 lei kg, la oferta.

    Insist sa nu fiu inteles gresit: nu carcotesc despre banii lui Radu sau despre ce mananca el si familia. Doar spun niste lucruri, sa mentinem legatura intre bule, ca sa zic asa…

      (Citează)

    • Stai liniștit ca și noi și ai noștri cumpărăm când e vreo ofertă, asa cum spui tu de spata. Eu apreciez foarte mult oamenii chibzuiți care știu sa își facă un buget și țin cont pe ce dau banii. Unu, ca asa am învățat în familie ca se face tocmai ca să îți poți permite și câte un dezmăț sau sa punem bani deoparte. Și doi pentru ca e vorba de o igiena financiara de baza sa te ții de buget și sa știi ce faci cu banii,ca într-o companie.

        (Citează)

  4. Au mall la galatz?

      (Citează)

  5. boris:
    Mall, mec si acum si cinema. Deci practic singurul motiv sa mai mearga in braila sunt femeile usoare.

    fun fact: mcdonalds s-a deschis la Gl in 1998, printre primele din provincie

      (Citează)

  6. Mai gandeste-te cu Spider-man, nu e tarziu si e singurul film din ultimele luni ce chiar merita la cinema (fereste-te de Matrix 4).

      (Citează)

  7. Felicitari pentru inca un an reusit. Mi-as dori sa poti scrie mai mult dar trebuie sa te imparti intre atatea…

    Daca imi permiti o sugestie, mai ales ca ai sectiuni dese despre jocuri, poti sa acoperi si jocuri de telefon/tableta? De cand cu copilul, am dat PS-urile si VR-urile si am ramas sa ma pot bucura cateva minute pe zi de telefon…

      (Citează)

    • Cred ca în curând va începe sa facă și din astea 😊 într-adevăr de când cu copil, tableta e de baza.

        (Citează)

  8. “A dormit o oră, dar în rest nu ne-a deranjat prea mult.”
    nu comentez, “decat” subliniez :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus