un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Seria Murderbot a luat premiul Hugo în 2021

20 Dec 2021  ·

GÂNDURI  ·

9 comentarii

Ar trebui să citiți seria de cărți Murderbot, de Martha Wells, este foarte bună. Și ca să confirme asta, volumul Network Effect a câștigat premiul Hugo 2021 pentru cel mai bun roman, iar întreaga serie pentru Best Series.

Sunt 6 volume până acum și sper că Martha Wells va scrie în continuare, pentru că toate sunt amuzante și plăcute de citit. N-au legătură între ele, fiecare este o poveste de sine stătătoare cu același personaj principal, care se găsește în tot felul de situații pe care trebuie să le rezolve.

Ce este un Murderbot? Așa își spune personajul principal, care este un Sec Unit, Security Unit, un fel de robot-android-om puternic modificat. Teoretic android cu rol de paznic în diverse expediții, fiind programat să-și apere “oamenii” de pericole și să le respecte ordinele. Practic, în secret și-a modificat singur programarea și nu mai trebuie să respecte orbește ordinele care i se dau, având o oarecare libertate pe care o ține secretă.

Lucrurile încep să meargă rău când, în primul volum—All Systems Red—expediția pe care o păzea este atacată de forțe misterioase în timp ce explora o planetă obscură. SecUnit trebuie să respingă atacuri, să recupereze provizii și să-și apere echipa, fiind nevoit și să le spună că este de fapt independent.

Toate acestea poate că par o poveste SF banală. Toate volumele, însă, sunt foarte amuzante, includ o acțiune lejeră, personaje plăcute și interacțiuni umane ce te fac să citești totul cu un mare zâmbet și să râzi des. SecUnit are niște gânduri hilare despre oamenii din jurul său, are tot felul de obiceiuri amuzante (este dependent de seriale și telenovele), este timid sau se ferește de interacțiunile cu oamenii, trece prin tot felul de momente jenante din aceste motive șamd.

Eu am descoperit seria când erau scoase doar 3 volume cu aventurile lui Murderbot și apoi am precomandat fiecare volum nou. Am citit inclusiv volumul 5,  Network Effect, este la fel de bun ca și celelalte, iar volumul 6 l-am cumpărat și probabil îl voi citi de sărbători. A citit și Matilda primele volume și, după ce l-a terminat pe primul, mă întreba “mai sunt? câte mai sunt? mai vreau!”.

Nu sunt lungi, se citesc rapid. În 2018 și 2019 au câștigat chiar Hugo la categoria Cea mai bună nuvelă, deși mi se par mai degrabă romane scurte, nu nuvele. Primul are 240 de pagini, de exemplu.

Cărți: Toate sistemele în alertă, adică volumul 1, pare tradus și la noi: eMAG, Libris. Amazon are toată seria în engleză pentru Kindle, desigur. Comparați și cu prețul din Google Play Books, uneori este mai bun. Eu citesc pe tabletă, Kindle-ul este la Matilda, așa că pot cumpăra din ambele magazine.

Remarc că și la Hugo 2021 voturile au ocolit-o pe Tamsyn Muir și romanul ei Harrow the Ninth. Ce-i drept, primul din serie, Gideon the Ninth, a fost mai amuzant și mai interesant. Este o poveste inedită, are multă imaginație acolo, într-un viitor în care existau din nou necromanceri și cei mai buni reprezentanți ai fiecărei case se duc într-un fel de turneu plin de mistere. Poate la a treia carte va avea noroc, deși seria merita din plin premiul Hugo încă de la primul volum.

    9 comentarii

  1. Nu stiu ce sa zic… se pare ca in prezent o carte Sf este buna pentru ca “te face sa razi des”. S-or mai schimbat criteriile. Nu vreau sa insinuez nimic si sper sa nu apara iar tristul ala (sau altul ca el) care m-a acuzat la un articol anterior ca stric bucuria oamenilor.

      (Citează)

  2. Pe goodreads are nota ok, inainte am citit project Hail Mary,

      (Citează)

  3. Nu, ms. Prima carte este ieftina ca sa te agate, restul sunt cel putin triplu la pret.

    Eu nu marsez la astfel de mizerii de marketig.

      (Citează)

  4. In romana cartea cuprinde primele 2 volume din serie.
    Si da, recunosc a fost actiune sf si comica, o combinatie mai rara la o carte sf. Seamana cumva cu romanele politiste scrise de George Arion

      (Citează)

  5. Gaelex: Gideon the Ninth

    Adevarul e ca o carte merita citita doar daca e ieftina… De unde le scoti frate?

      (Citează)

    • Am zis foarte clar, in romaneste, negru pe alb, ca ma deranjeaza tehnica de marketing. Nu cartea, nu autorul, nu ca ar fi buna sau proasta, doar marketingul inspirat din tehnicile vanzatorilor de droguri.

        (Citează)

  6. vazut, citit. nu m-a impresionat.

      (Citează)

  7. Bine ca mi-ai adus aminte, am luat primul volum la precomanda cand ai scris prima data de ea, dar nu am apucat sa o citesc, o mai urc putin pe lista de asteptare :D

      (Citează)

  8. Parca și în Umbra lui Ender era un doctor Vasilescu sau nume romanesc cu escu.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus