un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ne-am digitalizat: schimb de anvelope cu programare online, #așacumtrebuiesăfie

13 Dec 2021  ·

AUTO  ·

18 comentarii

Alice m-a trezit pe la 6 dimineață, apoi n-am reușit să mai adorm. Știți cum este: când te culci cu găinile, ai ocazia să începi munca și mai devreme decât de obicei!

Așa că la ora 8 eram deja la Nexxon la ușă, unde am stocate anvelopele, ca să fac schimbul. De obicei este aglomerat, iar secretul succesului este să vii la prima oră. Chiar și așa, în alte ierni tot lăsam mașina acolo vreo 2-3 ore, de plecam unde vedeam cu ochii în acest timp.

De data aceasta n-a mai fost nimeni în fața mea. Poate că mulți au schimbat deja. Și eu o făceam de obicei prin noiembrie. Cei de acolo mi-au spus însă că au introdus programări online pentru schimbarea anvelopelor și de asta nu se mai formează aglomerație. Eu nu știam acest lucru, dar m-au promit oricum, că nu aveau clienți.

Treaba asta cu programările online este o veste foarte bună pentru mine, îmi doream de mult o astfel de funcție. Iarna trecută am lăsat mașina acolo și am plecat cu un Uber în altă parte. M-au sunat ei după vreo 4 ore că-i gata. În primăvară am lăsat mașina acolo, am luat o trotinetă electrică Lime (pentru care am mers 20 de minute pe jos) și m-am dus la McDonald’s Dristor la o cafea. Unde-i Nexxon acolo, pe lângă târgul Vitan, nici măcar nu e vreo cafenea sau altceva unde să poți aștepta liniștit. Au ei zonă de așteptare în showroom, dar n-am vrut să stau acolo (pandemie). În alt an, mi-am luat laptopul cu mine și m-am jucat Open Transport Tycoon 3 ore.

Anyway, programări online, gg! Este destul de bine ascunsă opțiunea aici.

Ocazie cu care am aflat că prezoanele de la roți au un fel de cămașă nichelată pusă peste gămălia adevărată a prezonului. Cămașa aceea este doar pentru aspect, strălucește frumos în roată. Problema este că pe termen lung intră apă sub ea, îngheață și ridică ușor cămașa respectivă, încât aceasta devine aproape rotundă, nu hexagonală, și deci foarte dificil de scos cu coarba uzuală, că nu poți înfige tubulara în ea. Omul de la service mi-a spus că ei se descurcă, au toate cheile și tubularele necesare, dar eu n-aș putea să o scot dacă fac pană în drum.

L-am crezut, că arătau cam rău prezoanele. Aș putea să plătesc pe cineva să scoată acea cămașă de pe toate prezoanele, că sub ea este o piuliță normală de 18 (cu cămașă este de 19). Aș putea să cumpăr prezoane noi, care costă 37 de lei bucata (x20 înseamnă peste 700 lei fml). Aș putea să merg prin târg sau pe la dezmembrări și să vedem cât costă acolo unele de proveniență și rezistență dubioasă, deși nu cred că ar fi de fapt vreun pericol. La Jeep îmi este treabă să întreb cât costă. Aș putea să nu fac nimic, având în vedere că n-am făcut niciodată o pană cu mașina, iar ea vine oricum cu kit de pană, nu cred că voi sta vreodată să scot roata în drum.

 

    18 comentarii

  1. Destul de mult 37 de lei/bucata pentru prezoane. Ai putea sa cauti unele OEM care nu sunt mai mult de 10 lei/bucata.
    Eu am si rezerva de dimensiuni full in portbagaj, dar de obicei cand am avut cate o pana am preferat sa umflu roata cu un compresor portabil si sa ma duc repede la o vulcanizare.

      (Citează)

  2. Autosoft Dudesti (au la locatie)—> 10 Ron prezonul x 20 = 200 Ron (Prezoane pentru Jante de Otel)

      (Citează)

    • Este vreo diferenta intre cele pentru jante de otel si cele pentru jante din alias?

        (Citează)

    • Contează de fapt ca zona unde piulița/prezonul “calcă” pe janta, să fie plată sau conică la fel ca janta. Multe jante de aliaj mai demult erau plate în zona aia, astfel că o piuliță plată de la o astfel de janta de aliaj nu strânge corect o janta de tablă care e conică.

        (Citează)

  3. De două ori pe an primesc mail de la firma de schimbat cauciucuri, să nu uit să fac programare. Click în mail, programarea de obicei peste 2-3 săptămâni. 5-10 minute până acolo, 15-20 minute o cafea, 5-10 minute înapoi.

      (Citează)

  4. Când stăteam în București eu le schimbam la Best Tires, unde tot programare online făceam. Mereu era aglomerat în perioada când le schimbam, dar niciodată nu s-a întâmplat să nu își respecte programarea (oricum doar cu programare cred că te primeau, oricum).

      (Citează)

    • Confirm ca inca e la fel. Faci programare, mergi cu 10 minute inainte si in 30 de minute ai plecat. Pastreaza o rampa libera pentru cei fara programare (best tires militari).

        (Citează)

  5. In reteaua Euromaster exista programare online de peste 10 ani. Perioada asta e mai lejer, aglomeratia mare incepe spre mijlocul lui Octombrie pana la final de Noiembrie.

      (Citează)

  6. problema cu programarile e ca e o coada virtuala foarte mare.

    Eu am avut programare pt ambele masini intr-o sambata (ca in rest n-am cand sa merg) si cu a doua nu am mai putut ajunge ca a trebuit sa plec undeva si am anulat (din timp). Reprogramare am gasit abia peste o luna.

    M-as fi putut duce la altii daca n-aveam cauciucurile de iarna lasate tot la ei.

    All in all n-a fost problema luna aia, dar daca dadea zapada & shit…

      (Citează)

  7. Anyway, programări online, gg! Este destul de bine ascunsă opțiunea aici.

    E bine, in alte tari mai sunt si alte optiuni. Faci o programare, vine cineva iti ia masina, ti-o duce la service sau la ce ai nevoie, ti-o aduce inapoi.
    Sau pentru roti, chemi pe unii si ti le schimba unde ai tu masina.
    In principiu, piata trebuie sa ceara si se mai ofera, din cand in cand.
    *** Pentru cauciucuri am mai fost si eu la centru sa le schimb, tot cu programare, dar altfel nu merg sa duc masina in service. Decat in Romania .

      (Citează)

    • Radu nu stiu cum e la jeepul tău (prezoane !? ), dar eu am piulițe si am accelasi sistem, cu capace, dopuri lucioase peste niște piulițe jegoase.
      Eu am luat sh alte cămăși care nu erau deformate, răsucite.
      Așa poți face si tu, ia-le doar pe alea deformate.
      Nu prea imi imaginez cum se fac rotunde cămășile menținând latura si perimetrul unui hexagon, doar dacă sunt elastice.

        (Citează)

  8. Cît de chinezărie să ai prezoanele, coane, că eu am Golful de 15 ani și n-am schimbat nici cheie nici prezoane și am alternat mereu gumele de iarnă cu alea de vară, că le schimb eu că am 2 rînduri de roți.

      (Citează)

  9. Stai! Ce? Tu aștepți 4 ore ca sa schimbi niste anvelope?

      (Citează)

  10. “La Jeep îmi este treabă să întreb cât costă”

    O variantă este și 9695.ro, alegi tipul de card în funcție de ce nevoi ai. Am la ei de mulți ani, la 2 mașini vechi, și am folosit asistența, mai ales când s-a stricat ambreiajul…

      (Citează)

  11. Uita-te și tu la cămășile alea… sa nu fie doar vrăjeala aluia de la vulcanizare. Eu am tot prezoane cu cămașă și singura dacă când am stricat o cămașă a fost când am introdus prea puțin tubulară de impact și am deformat partea de sus a piuliței. Nu cred ca sa deformează așa ușor cămășile alea totuși… P.s. Mașina ta e și mai noua ca a mea și nu am problema asta.

      (Citează)

  12. Eu am dat camasa aia jos de pe prezoane acu vreo 2 ani, cind deja era un chin pentru cei de la vulcanizare sa schimbe cauciucurile.

    200 de lei si un baiat de acolo le-a luat unu cite unu in menghina si dalta si ciocan jos…

    Prezoanele de sub camasa is de 17, nu de 18.

    NU exista nici OEM nici alt fel de prezoane, am cautat si eu.

    Numai originale Mopar *care au camasa pe ele**.

      (Citează)

  13. Ieftine prezoanele de Jeep. La Honda Civic 1 prezon + 1 piulita = 98 de lei. OEM, ajunge in 7 zile lucratoare, pentru ca Honda.

      (Citează)

  14. Andrei G:
    Este vreo diferenta intre cele pentru jante de otel si cele pentru jante din alias?

    https://ibb.co/2Y9X4Q8

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus