un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Oferte TP-Link de routere, prize smart și camere video în Black Friday

11 Nov 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Dacă sunteți în căutarea unui router de Black Friday, că poate faceți trecerea la wifi 6 sau doar vreți unul bun și ieftin, iată o listă cu toate ofertele TP-Link din acest an și magazinele unde le puteți găsi.

Cele de mai jos pot fi găsite în Altex, eMAG, evoMAG, Flanco, PC Garage și Vexio, plus rețeaua Auchan și Carrefour, plus alte magazine ale partenerilor. Nu toate în același loc, dar sunt în piață. În funcție de stocuri și disponibilitate, însă, unele oferte pot dispărea, dar să sperăm că toate cele de mai jos sunt încă valabile.

Am ales produsele interesante din lunga listă primită.

MESH-uri

TP-Link Deco X60 este un mesh Wifi 6 cu trei unități și capacitate AX3000, formată din 574 Mbps pe 2,4 GHz și 2.402 Mbps pe banda de 5 GHz. Fiecare  unitate are și 2 porturi Gigabit, iar pe wifi suportă beamforming și MU-MIMO. Cu 3 unități în pachet și autonomie mare, aș spune că este un sistem gândit pentru firme mici, case mari, poate chiar pensiuni.

Oficial routerul suportă până la 150 de dispozitive conectate simultan. Este un model gândit și pentru IoT și genul de casă sau firmă unde există și boxe smart, televizoare smart, camere video, prize și alte asemenea mici dispozitive. Include și funcție Quality of Service și protecția rețelei prin HomeCare, care de fapt este tehnologia TrendMicro integrată în mesh-uri pentru funcții parental control, scanare dispozitive, izolare în caz de probleme șamd.

Așteptați-l să apară la eMAG dimineață la un preț excelent, 680 de lei! (info aici despre asta)

 

TP-Link Deco X90 este un sistem mesh nou lansat pe piață și foarte puternic, având rating AX6600. Mai important, are un port de 2,5 Gbps, ceea ce înseamnă că-l veți putea conecta la viitoare conexiunea RDS de 2,5 Gbps.

Deco X90 are 574 Mbps în banda 2,4 GHz, 1.201 Mbps în 5 GHz și 4.804 Mbps tot în 5 GHz, pe o a doua rețea.

Este disponibil și în pachet cu o singură  unitate, adică ține locul unui router tradițional punctiform într-un apartament. Dacă vreți sistem mesh, există pachetul cu două unități și sistemul poate fi extins nu doar cu alte X90, dar cu orice altă unitate Deco, fiind compatibile între ele.

Are beamforming și 4×4 MU-MIMO, face backhaul între unități Deco pe bandă dedicată, face rețele guest, are Quality of Service și chiar și protecție anti-malware pentru rețea.

Cum spuneam, însă, un avantaj mare este portul WAN de 2,5 Gbps de pe spate. Asta face din Deco X90 unul dintre cele mai ieftine routere cu un astfel de port și util pentru viitor.

PC Garage vinde pachetul de două unități cu 2.200 de lei, cel mai bun preț din piață.

Alte mesh-uri cu prețuri reduse în magazine:

ROUTERE CLASICE

  • Archer GX90: the big buy, un router gândit pentru gaming și capacitate mare și multe conexiune. Are Wifi 6 rating AX6000 format din 574+1.201+4.804 Mbps și le poate alimenta dintr-un port WAN de 2,5 Gbps. Are câteva funcții ce pot optimiza automat conexiunile jocurilor.
  • Archer AX55: Wifi 6 cu 574+2.402 Mbps, porturi Gigabit. Este un router de capacitate mare și compatibil OneMesh, adică rețeaua poate fi extinsă foarte simplu cu extendere compatibile.
  • Archer AX1500: 300+1.201 Mbps, porturi Gigabit și acoperire mare. Un router bun de apartament.

Alte modele: AX10, AX20, AX23, AX72, AX90.

TP-Link Archer AX10 și Archer AX20 sunt printre cele mai ieftine routere din piață cu noul standard Wifi 6. AX10 este 300+1.201 Mbps, AX20 este 574+1.201 Mbps, ambele au 4 porturi Gigabit pe lângă cel WAN. Sunt routere “normale”, ca să nu zic entry-level, pentru cei ce vor un router și atât, dar cu 802.11ax.

Dacă nu vreți să faceți încă pasul la Wifi 6, există și routere Wifi 5 în oferte, precum:

  • Archer A8: 600+1.300 Mbps, MU-MIMO 3×3, WPA3, porturi Gigabit
  • Archer C6: 300+867 Mbps, MU-MIMO 2×2, WPA3, porturi Gigabit

Range extendere

  • RE605X și RE505X și RE500X: sunt extendere compatibile Wifi 6, că au apărut și astfel de dispozitive. În ordine, au rating AX1800 compatibil OneMesh, AX1500 compatibil OneMesh și AX1500 fără OneMesh. Toate trei au și câte un port Gigabit pe ele.
  • RE200: AC750 pe acest repetor.

Dacă vreți adaptoare USB de rețea, practic plăci wireless pe USB, sunt reduse modelele Archer T3U, T3U Plus și T4U Plus. I-am pus lui tata un T3U la desktop, ca să-l conectez prin wireless la router, și funcționează bine pentru ce are el nevoie.

SMART HOME – PRIZE ȘI CAMERE

TP-Link are însă și diverse dispozitive smart home și multe sunt deja reduse la preț. Eu am prin casă aproape toată gama lor, cumpărată de-a lungul timpului.

Prizele inteligente sunt foarte bune. Am vreo 5 și le folosesc cu diverse scopuri. Una aprinde espressorul dimineața. Espressorul trebuie să se încălzească vreo 20 de minute, așa că se aprinde automat pe la ora 7 și noi il găsim cald și gata de acțiune când ne trezim. În rest îl pornim de obicei prin voce, că prizele au integrare cu Google Assistant. Uneori zic chiar din mașină, prin Android Auto, “turn on the coffee machine” și găsesc espressorul cald când ajung acasă (priza am numit-o coffee machine tocmai ca să fie ușor de înțeles la comenzi vocale).

Folosesc alte trei pentru lumini ambientale prin casă, hol, birou și bucătărie. Le-am pus pe lângă fereastră, agățate de galerie, și fac o ambianță plăcută seara. Prizele le aprind automat pe la ora apusului de soare și le-am programat să se stingă automat după 3 ore. Le pot stinge eu oricând apăsând butonul de pe priză sau prin Google Assistant.

Iarna pun una dintre ele la bradul de Crăciun, ca să se aprindă automat seara și să se stingă automat în noapte.

Schepsisul este următorul: TP-Link vinde două game, Kasa și Tapo. Kasa și Tapo nu pot fi interconectate, sunt două aplicații diferite, chiar dacă foarte asemănătoare. Ideal ar fi deci să vă duceți fie pe gama Kasa, fie pe cea Tapo, ca să vă simplificați viața.

Momentan Tapo este un pic mai avansată pentru că, pe prize, permite reglarea declanșării cu delay, adică poți spune “pornește la apus minus 20 de minute” și “oprește la apus plus 3 ore”, pe când cele Kasa știu doar de apus (și răsărit, desigur), fără acel delay în plus sau minus. Nu-i ceva crucial. O diferență este legată de puterea maximă suportată de priză, vedeți mai jos.

Gama Kasa: KP105 este modelul normal, iar KP115 îți spune și consumul de energie al dispozitivului conectat la priză. Treaba cu consumul este cvasi-inutilă. Am o astfel de priză, știu cât consumă espressorul meu pe lună, m-a lăsat rece informația. Totuși, diferența de preț este mică, merită poate un astfel de dispozitiv în casă. Ambele modele suportă maxim 16A și 3.680W, adică o putere foarte mare, și sunt integrabile cu Google Assistant/Home, Alexa și Samsung SmartThings.

Gama Tapo: P100 este modelul normal, echivalent cu KP105, iar P110 face și monitorizarea consumului de energie. Ambele modele Tapo suportă 10A, deci curenți mai mici decât Kasa, dar 10A oricum este mult, că bănuiesc că nu le veți monta pe cuptor sau centrală termică sau alți mari consumatori. Se pot integra cu Google Assistant/Home și Alexa.

Pachetul cu 2 prize P100 va fi redus la eMAG.

Celălalt mare segment smart home al TP-Link în România este al camerelor video de supraveghere. Eu am cinci modele TP-Link Tapo, din care trei sunt C200 și două sunt C210, primele cumpărate anul trecut la Black Friday, celelalte anul acesta la altă campanie de reduceri.

Înainte de acestea Tapo am mai avut alte camere mobile TP-Link și mi-au plăcut suficient încât să continui cu aces brand, că sunt ieftine și își fac treaba. Aveam trei mai vechi care acum sunt la socrii mei și, când vin în vizită la noi, îi văd că din când în când se uită în telefonul mobil la imaginile de pe camere ca să verifice că-i totul bine acasă.

Camerele mele din prezent sunt din gama Tapo și se controlează din aceeași aplicație ca și prizele Tapo. Acesta poate fi un gând și despre cum să alegeți din prizele de mai sus, de exemplu, ca să aveți o singură aplicație.

Sunt mai multe camere wireless în gama Tapo:

TC60, Tapo C100 și Tapo C110 sunt fixe de interior, bune de montat pentru a supraveghea ușă de intrare sau vreo fereastră, iată comparație între ele. Au unghiul destul de larg pentru a supraveghea și o cameră întreagă dacă le montați în colțul ei, pe tavan. Toate fac detecție de mișcare și de sunet, au LED-uri pentru night vision, au microfon și speaker pentru 2-way audio, vizualizare de la distanță prin aplicația de telefon, înregistrare pe microSD.

Cea mai bună este C110. Primele două au senzor de 1/3,2″ și video maxim 1080p. C110 are senzor un pic mai mare și filmează la rezoluție un pic mai mare. Din experiența mea, diferența este greu de văzut, deci nu merită plătit prea mult în plus pe C110 față de C100.

Tapo C310 și C320WS sunt camere fixe de exterior, uitați o comparație între ele. Camerele de interior nu pot fi utilizate în exterior, nu rezistă la temperaturi extreme și nici la apă, ploaie sau umiditate mare în general. Camerele de exterior au componente care rezistă de la -20 la +60 grade Celsius, plus carcase etanșe. Încercați totuși să le montați la umbră sau nu în bătaia directă a ploii, sunt TP-Link, nu Pelco sau Tyco.

Tapo TC70, C200 și C210 sunt camere mobile de interior, adică se rotesc stânga-dreapta și sus-jos la comanda ta. Au 2-way audio, LED-uri pentru iluminare noaptea, detecție de mișcare și sunet, trimit notificări pe telefon șamd.

Eu din acestea am, după cum vă spuneam. Pentru ce-mi trebuie mie, sunt foarte bune. Încă nu le-am montat permanent în tavan, deși intenționez să fac asta, ci le pun pe pzoiție doar când plec mai multă vreme de acasă. Mă uit apoi din telefon (sau primesc notificări) și văd că nu s-a spart vreo țeavă, că pisicile sunt bine, că nu s-au blocat ca proastele într-o cameră (la un moment dat au dat la o parte blocatorul de ușă și și-au închis singure ușa în dormitor, noroc că părinții mei stau aproape), că nu a vomitat niciuna (prea mult), că nu a luat casa foc șamd.

Mă apără de hoți? Poate. N-am montat UPS pe camere și router și media convertor, ca să țină în caz că-mi opresc hoții curentul de afară. Este nevoie de un setup complex pentru a fi utile și în astfel de scenarii avansate. Acestea sunt camere home-use, bune împotriva amatorilor.

Toate au venit cu alimentator cu cablu destul de lung, plus sistem de prindere pe tavan cu dibluri, deși sunt atât de ușoare încât le poate ține și o bandă adezivă de calitate. Găsiți prin bricolaje unele care țin greutăți mai mari, mai ales cu arici; o astfel de cameră are vreo 300 de grade, estimez eu. C210 este cea mai bună dintre ele pentru că are un senzor un pic mai mare, rezoluție 3 megapixeli, un pic peste Full HD, deși n-am observat diferențe semnificative față de cele C200 pe care le am.

Dezavantajul lor este că nu se pot uita mult “în jos”. Unghiul total pe verticală este 110 grade, dar practic sunt vreo 10-15 grade în jos și restul în sus, dacă le puneți pe mobilă de exemplu. Problema se poate evita instalându-le în tavan, cu capul în jos, sau pe perete, astfel încât gama utilă de mișcare să fie orientată spre zonele de interes.

    11 comentarii

  1. Vorbind despre Deco x60, dacă între cele 3 terminale legate prin cablu se afla alte switch-uri, este afectată in vreun fel funcționalitatea mesh(in special partea de seamless)? Nu sunt interesat sa folosesc terminalele fără sa fie legate prin cablu pt ca sunt prea îndepărtate și abea s-ar vedea la limita și viteza ar fi prea mică…

      (Citează)

    • Tu spui că este nevoie să mai montezi și un switch între 2 terminale, deci distanța dintre ele este mai mare de 100 de metri. În condițiile astea nu prea te mai interesează funcționalitatea de mesh seamless, pentru că oricum la jumătatea distantei dintre ele nu mai ai semnal de la niciunul.

        (Citează)

    • le poti pune in backhaul pt roaming seamless
      ( atentie unul trebuie sa fie master cum ar veni aka sa primeasca net, iar de la el sa plece cablu catre celelalte in linie sau prin switch uri care au management facut tot de cel master)
      info: tp-link.com/us/support/faq/1794/

        (Citează)

    • Switch e montat nu din cauza distantei ci pt ca între ele mai am nevoie de net pe cablu la alte terminale…nu știu dacă o sa se vadă între ele… problema nu e neaparat distanță ci pereții din beton armat cu plasa de sarma groasa care împiedica drastic semnalul…ca si idee la 20m de orice AP/Router(am încercat câteva cu potențial din gama de pret 1000-2000lei) am zero semnal…

        (Citează)

  2. Acelasi articol pe 3 bloguri, pe nici unul marcat ca publicitate. In fine.

    Macar imi poate spune cineva daca la prizele astea se poate seta power on behaviour? Ca nu gasesc acum.

      (Citează)

  3. Consumul la priza poate fi util daca vrei sa automatizezi masina de spalat de exemplu. Poti seta sistemul de automatizare sa-ti trimita o notificare cand se termina ciclul de spalare (consumul este aproape de 0 pentru minim x minute).

      (Citează)

  4. KP115 este foarte buna ca sa identifici marii consumatori din casa si sa iti faci niste socoteli vis a vis de ce zice contorul.

    Toate prizele TP-Link au totusi o problema cauzata de dimensiunile lor, practic nu mai ai loc sa mai bagi ceva pe langa ele daca priza de perete este multipla.

      (Citează)

  5. Dan:
    Vorbind despre Deco x60, dacă între cele 3 terminale legate prin cablu se afla alte switch-uri, este afectată in vreun fel funcționalitatea mesh(in special partea de seamless)? Nu sunt interesat sa folosesc terminalele fără sa fie legate prin cablu pt ca sunt prea îndepărtate și abea s-ar vedea la limita și viteza ar fi prea mică…

    Teoretic NU … practic, neavand pe mana produsul nu pot spune.

    Daca te intereseaza wifi roaming sau seamless roaming, cat timp nu ai alte AP-uri in afara de cei 3 sateliti care sa genereze alte retele wifi, in afara de cea generata de mesh … ar trebui sa functioneze. In plus si daca ai alte retele wifi, daca reteaua generata este identica cu cea a mesh-ului ( SSID, parola, standard securitate identice si diferit canalul de emisie) va functiona seamless.

    Totusi, legat de ce spui tu – distanta dintre sateliti, ca sa functioneze seamless … semnalul de la cei 3 sateliti trebuie sa se suprapuna intr-o oarecare masura … altfel conexiunea se va intrerupe.

      (Citează)

    • Mulțumesc mult! Momentan am 3AP’uri RE450 și vreau sa le înlocuiesc cu sistemul asta mesh pt ca am nevoie Roaming. Momentan dacă ma mut între AP’uri și sunt într-un video call mi se întrerupe conversația…sunt unele camere fix la mijloc între AP’uri și acolo ma comuta in continuu, când pe unul, când pe altul, și wifi’ul devine imposibil de utilizat…dacă prind unul din asta o sa îl incerc, dacă nu merge, olx sau retur…

        (Citează)

  6. Poti pune cablu intre ele direct la ele, dar daca nu ai posibilitatea, ele replica si da mai departe semnalul wifi, iar tu cu laptopul nu vei fi deconectat.

    Daca iti permiti, leaga “satelitii” pe fir. Du fir pana la “deco”, vei avea viteze maxime, de oriunde vei fi. Asa am eu la casa, etaj, 4 dispozitive.
    La apartament, am P9, care transporta internet peste reteaua de electricitate. Efectiv nu am cum sa trag un cablu fara sa fie in mijlocul casei la vedere. Iar pereti de gaurit, sunt 2 din beton si grosi.

    Daca ai de distante mari pentru cablu utp, iti recomand sa iei fibra optica: costa 43 lei 100m, deja mufata, mai iei 2 mediaconvertoare le la eth la fibra + inca vreo 200lei. Iesi mult mai ieftin decat orice cablu FTP de 100m.

      (Citează)

  7. Înțeleg că poți porni/opri aparatele conectate la P100 și din afara LAN?
    Adică să pornesc/opresc din București o pompă de la țară?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus