un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

11 magazine amendate de ANPC pentru reducerile de Black Friday

11 Nov 2021  ·

GÂNDURI  ·

16 comentarii

Astăzi cred că s-a tremurat un pic pe la Altex, dar nu știu dacă de nervi sau de frică.

ANPC a controlat 11 magazine cu Black Friday și a dat amenzi tuturor, în total 275.000 de lei. Magazinele sunt Altex, Flanco, Finestore, Vivre, Top Shop, Arsis, LC Waikiki, Elefant, Premium Store, PC Garage, evoMAG. Link Facebook.

Bănuiesc că fiecare a luat 25.000 de lei amendă, că atât vine valoarea medie. Știu că Altex luase 50.000 de lei, dar asta poate și pentru că a fost amendat și pe Media Galaxy.

Problemele întâlnite:

  • se practicau vânzări cu preț redus, în condițiile în care prețul de referință afișat pe site nu era cel mai mic preț practicat în ultimele 30 de zile, prin modul incorect de calcul al prețului redus creându-se premisa existenței unui avantaj specific prețului, consumatorii fiind determinați să ia o decizie de tranzacționare pe care nu ar fi luat-o dacă ar fi cunoscut realitatea;
  • lipsa indicării, pe site-ul societății, în mod clar și neechivoc a datei la care încetează oferta sau dacă oferta se referă la stocul de bunuri disponibil.

Adică nu raportau toate reducerile la cel mai mic preț din ultimele 30 de zile, așa cum cere mai nou legea, plus restul cifrelor.

Din toată treaba asta cel mai câștigat a ieșit eMAG. Asta înseamnă să nu faci Black Friday timp de o lună, ci doar o zi. Ai timp să înveți din greșelile celorlalți sau să te ferești de ele.

Mâine mă aștept ca ANPC să fie la ușa eMAG, la prima oră. Posibil să ia și ei amendă. Am văzut că prețurile de la produsele vedetă se raportează la prețul de azi din site, nu la unul PRP, dar nu știu dacă la toate. Cu zeci de mii de repere în ofertă mâine, mi se pare chiar imposibil de scăpat fără probleme.

La Altex, de fapt, nu știu dacă chiar s-a tremurat sau nu. Compania a convocat o conferință de presă astăzi, la ora 14:30, cam pe nepusă masă. Cine se duce așa din scurt la o conferință de presă tocmai în Pipera? Nu știu. Mai bine o transmiteau online, că un webcam și un microfon și un OBS s-or găsi în tot acel birou.

Cred că mai degrabă s-a amplificat un titlu clickbait practicat de unele televiziuni și ziare despre cum site-ul Altex se va închide. ANPC a spus anterior că “propune suspendarea activității”. Nu știu cui propune această măsură și cine ia decizia finală, dar nu-i chiar ceva de implementat de pe o zi pe alta. Presa, însă, a dat-o la modul catastrofal cu “un mare magazin se va închide chiar de Black Friday” și din astea. Am întrebat pe cineva care lucrează la Altex care-i atmosfera pe la ei și mi s-a spus că nu s-a auzit nimic de vreo suspendare a activității

Altex nu și-a ajutat deloc cauza replicând ulterior controlului că ei “nu pot fi corecți într-o piață în care nimeni nu e.” Cam ca Adrian Severin care a spus că, dacă toți fură, să nu se mai pedepsească hoția sau ceva așa.

În conferința de presă de astăzi, însă, bănuiesc că au anunțat ceea ce ulterior a venit și pe un comunicat de presă:

ANPC ridică sancțiunea suspendării site-ului Altex, după ce retailer-ul a corectat toate erorile de semnalizare a reducerilor.

Altex România, liderul pieței locale de retail, a refăcut semnalizarea reducerilor pentru unele produse din site-urile altex.ro și mediagalaxy.ro, conform recomandărilor ANPC. Autoritatea a constatat corectarea abaterilor și a ridicat sancțiunea complementară de suspendare a activității. Astfel, retailer-ul ȋși va desfășura ȋn mod normal activitatea online, cât și pe cea din magazine, inclusiv mâine, ȋn ziua de Black Friday.

Compania a plătit cele două amenzi contravenționale emise de ANPC, pentru altex.ro, respectiv mediagalaxy.ro.

,,Ne cerem scuze tuturor clienților pentru erorile comise, le-am remediat imediat cum ne-au fost sesizate. Pe cei care au fost afectați de aceste erori ȋi rugăm să ne contacteze la numărul de telefon 021.9196 și vor primi tot suportul necesar. Ȋi asigurăm că vom investi ȋn perfecționarea proceselor și sistemelor, astfel ȋncât să le oferim, ȋn continuare, cele mai mici prețuri din România și cea mai bună experiență de cumpărare”, a declarat Andreea Nucă, Director Customer Service Altex România.

Mă bucur că nu se vor închide, dacă chiar exista acest pericol, și zic asta cu disclaimerul că n-am avut nici o colaborare cu ei în ultimii ani, nici măcar comunicate nu-mi trimit. De Black Friday și, de altfel, în general pe piață este nevoie de concurență. Practicile ilegale ar trebui sancționate întâi prin amenzi mari și mai ales forțarea oferirii de despăgubiri pentru clienți (adică diferența de bani înapoi), amendă cât profitul realizat ilegal șamd. Închiderea ar trebui să fie o ultimă soluție. Pare ceva ce ai dispune dacă magazinul reprezintă un pericol pentru vizitatorii săi.

Ce se va întâmpla pe termen lung? Magazinele vor începe să raporteze reducerile la cel mai mic preț din ultimele 30 de zile, cum cere legea. Așa că discount-urile aparente vor fi mai mici, poate că 10% va deveni ceva uzual, în special în IT&C. Există posibilitatea de a ocoli legea prin oferirea de vouchere sau cupoane de reducere, care am impresia că au alt regim și pot fi “vândute” drept cadouri oferite clienților. Per total, însă, direcția este bună.

    16 comentarii

  1. Mi se pare ca totul e cu dedicatie, mai ales ca eMAG a umflat preturile la multe din produse au scapat si nu au fost amendati. Exemplu sunt destule pe facebook.

      (Citează)

  2. Numa` eMag scapă, băi ce băieți cinstiți! :D

      (Citează)

  3. Emag is oameni cinstiti, antreprenori seriosi, ei nu fac din astea…

    lol cat de pe fata e, fara jena.

      (Citează)

  4. eMAG a fost deja ars in trecut dupa reclamatii la ANPC asa ca au regula sa nu se atinga de pret 30 de zile inainte de BF.

    Acum, ceea ce este in continuare incorect este amenda 25.000 de lei atat pentru 1 produs cat si pentru sute de produse.

    Daca comiti si esti prins de 10x aceeasi infractiune pe trecerea de pietoni, iei amenda de 10x.

      (Citează)

    • Daca comiti si esti prins de 10x aceeasi infractiune pe trecerea de pietoni, iei amenda de 10x.

      Pai daca o comiti in 10 instante separate.
      Daca sunt 10 pietoni pe trecere cand nu le dai prioritate nu iei amenda de 10 ori.

        (Citează)

  5. Intamplator urmaream un laptop redus de la , ziceau ei 8599 la 7899. Il aveam de cel putin 2 luni la favorite. Azi au scos “reducerea” cu procentul cat si pretul recomandat si au lasat doar pretul de 7899. Am informatii ca asta s-a intamplat si la alte produse si mai am informatii ca schimbarea nu e intamplatoare.

    E interesant cum fix emag a scapat din tot acest mumbo jumbo si a avut timp sa corecteze tot. Nu e mirare ca aparent are status preferential in piata. Nu suntem chiar toti egali in fata legii.

    Cat despre amenzi sa fim seriosi. Nu ma sperie pe mine daramite pe un retailer cu milioane de euro profit.

      (Citează)

    • Pana acum toata lumea spunea ca Ostahie este ala cu pile, care este favorizat. Acum, daca Altex a luat o amenda simbolica (echivalentul cifrei de afaceri pentru vreo 10 minute), ati sarit in sus ca Emag sunt favorizati.

      De fapr daca analizezi situatia, este exact invers. Altex si compania au avut cateva zile pline in care au vandut cu reduceri fabuloase inventate. Emag si cei care incep de maine Black Friday nu mai pot profita deloc de acest lucru, deci in teorie vor avea vanzari mai mici.

        (Citează)

    • Știi tu sigur? Sigur-sigur?

        (Citează)

  6. Magazine amendate inainte de Black Friday la Emag.
    Magazine alimentare amendate chiar inainte de deschiderea Freshful.
    Probabil ca nu este doar o coincidenta, doar nu ii arde grija de noi chiar acum, desi ani de zile nu au facut nimic.
    Directorul ANPC probabil e pe stat.

      (Citează)

  7. Vocea tremuranda, imaginea de iepure haituit a lui Dan Ostahie in conf de presa cand declara ca au facut greseli (ca au mii de produse si pot aparea erori) si urmeaza sa le corecteze bate orice reducere altex/mediagalaxy…o sa ma uit in “bucla” la imaginile ale

      (Citează)

  8. Finestore mai vrea un rand de amenzi, nici cuponul de ieri FALL7A și nici cel de azi BF20215 nu funcționează:

    Info: Cuponul nu este valid, a fost folosit sau limita maxima de utilizare a cuponului a fost atinsa!

      (Citează)

  9. florin: , amendă cât profitul realizat ilegal șamd. Închiderea ar trebui să fie o ultimă soluție. Pare ceva ce ai dispune dacă magazinul reprezintă un pericol pentru vizitatorii săi.

    Salut Florin!

    Nu cunosc, nu ma pricep, dar as vrea sa inteleg. Poti sa detaliezi?

    Multumesc!

      (Citează)

  10. 25000 de RON amenda imi vine echivalentul a 5000 de euro. Deci amenda un salariu brut de manager, iar lumea e atat de bolnava aici incat sa creada ca afecteaza pe vreuna din companii glumele astea proaste de amenzi. Amenzile astea sunt la misto, incat sa mimeze statul ca munceste, peste o luna e business as usual la toate aceste companii, pe care multumim Radu ca le sustii si atunci cand ne dau tepe! Consumatorul e mereu de vina, nu?

      (Citează)

  11. Legea zice asa: in termen de 15 zile se poate plati juma din minimu prevazut. La amenzi ma refer. Deci daca altex a luat 50.000 amenda, e interesant de stiut cat plateste de fapt. Ca daca la lege scrie ca amenda e intre 1000 lei si 50.000 lei, altexu plateste doar 500 lei. Chiar daca anpc i-a ars cu 50000. E interesant de stiut pe ce articol din care lege i-a amendat.
    Dincolo de asta toti fac magarii din astea. Tre sa ai idee care au fost preturile in ultimele luni. Altfel iei mare teapa.
    De ex emag. Aveam in favorite un tv care a fost mult timp 2100 lei. Inainte de blecfraidei, adica de 2 zile, a sarit la aproape 2400 lei. Si azi ce sa vezi, mare oferta la numa 2099 lei. Pai sa nu-i fwti in mufă?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus