un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Care credeți că este planul lui Iohannis cu Cioloș?

12 Oct 2021  ·

GÂNDURI  ·

38 comentarii

Am fost surprins că președintele l-a desemnat pe Dacian Cioloș ca prim-ministru ce trebuie să alcătuiască un guvern. Nu mă așteptam la asta, Iohannis fiind BFF cu Cîțu, după cât l-a susținut anterior.

Așa că vă întreb și pe voi care credeți că sunt motivele acestei nominalizări și dacă președintele are în cap un alt plan, unul prin care să avantajeze tot Partidul Național Liberal. În fond, dacă Iohannis vrea să rămână în politică după 2024, trebuie să-și pregătească de acum terenul și relațiile pentru a intra pe lista de senatori sau europarlamentari sau ce-o vrea să fie.

Iată câte variante.

Cea simplă: președintele crede în Cioloș, l-a nominalizat PM cu condiția să includă și o mulțime de peneliști în guvernul viitor și practic se reface alianța PNL-USR, dar cu premier de la USR.

Acum variantele de teoria conspirației.

PNL nu va vota guvernul propus de Cioloș. Asta îi va forța pe cei din USR să negocieze susținerea cu AUR și PSD, ceea ce eu cred că i-ar face să pice prost în ochii electoratului propriu, dar povestea merge mai departe.

PNL nu va vota guvernul Cioloș. USR refuză alianțe cu AUR și/sau PSD și se poate ajunge inclusiv la alegeri anticipate. Eu cred ca aici ar câștiga doar PSD și alegerile anticipate trebuie evitate ca pe dracul.

PNL votează guvernul Cioloș. Apoi îl critică de câte ori poate, practic le dă ocazia să-și rupă capul la putere și să scadă în preferințele de vot.

Primul guvern propus de Cioloș nu trece prin parlament. Președintele spune “am dat o șansă USR, dar nu au confirmat” și îl scoate iar pe Cîțu la înaintare, ca salvator mundi. Ca să nu se ajungă la alegeri anticipate, USR votează guvernul Cîțu chiar în defavoarea lor. Băsescu a făcut cândva așa ceva cu succes deplin.

    38 comentarii

  1. Pai e destul de clar: l-a propus pe post de piesa de sacrificiu, ca sa-l poata propune pe Citu dupa aia. Si sa il faca si sa piarda credibilitate, ca adica uite asta nu e in stare sa faca guvern.

    Daca prin absurd trece guvernul Ciolos, KWI / PNL tot castiga, pentru ca USR va deconta dezastrul care urmeaza in urmatoarele luni: pandemie, inflatie, frig.

    E incredibil de jegos acest KWI.

      (Citează)

    • imi place ca mereu cand cand vine vorba de oameni noi/partide noi in functii publice se stie de dinainte ca vor fura, ca vor lasa dezastru in urma lor. niciodata nu s-a pus problema “ba da’ hai ca poate astia or face ceva bun”.

      (nu sustin niciun partid).

        (Citează)

    • Nu vad cum poate sa treaca un guvern Citu in parlament, fara ca PSD sa intre la guvernare. Mai e varianta SF in care USR sa reintre in coalitie cu un guvern Citu, dar asta o vad doar daca Citu isi toarna cenusa in cap si zice ca nu mai face si da de la el tot ce vrea USR. Ceea ce nu se va intampla niciodata. Prin urmare, USR nu va vota un guvern Citu, si nici AUR, carora ii convine de minune anticipatele. PSD va vota un Citu 2 doar daca intra la guvernare alaturi de PNL si UDMR, adica USL 2.0. Altfel, si lor le convin anticipatele. Prin urmare, Citu 2 putin probabil; doar daca exista planuri pentru un USL 2.0.
      Dar da, probabil ca KWI a facut nominalizarea ca sa fie respinsa si sa discrediteze putin USR-ul si pe Ciolos, lucru tradat si de balbaiala PNL-ului cand au anuntat propunerea si sustinerea lui Citu, apoi s-au codit retragandu-si propunerea de premier (mie mi-e clar ca au primit indemnul de la KWI ca sa poata fi liber sa propuna USR). Acum nu stiu daca Ciolos va putea schimba ceva la UDMR si PNL si sa-i convinga ca un guvern Citu in runda 2 e imposibil. Sau poate al doilea bullet al lui KWI e febletea lui, Ciuca.

        (Citează)

    • Octav: greu de zis cum votează fiecare deputat în parlament. Teama de anticipate o resimt mulți indivizi chiar și din partide care poate ar avea de câștigat.

      Eu nu cred că PNL vrea anticipate. Sunt conștienți că ar pierde niște locuri, iar oamenii care n-ar mai intra în parlament după aceea au tot interesul să voteze guvernul de acum.

        (Citează)

  2. președintele, cap și plan – forțată asociere de cuvinte

      (Citează)

  3. Pana sa zica USR-ul ca vine cu o propunere, pe surse se spunea ca PNL-ul cauta o propunere care sa isi dea demisia inainte de a fi votul in parlament, variante erau Bode, Ciuca si baiatu ala de e la finante acum. Dupa ce USR a anuntat ca vine cu Ciolos ca propunere, brusc PNL nu a mai venit cu o marioneta. Au jucat prost tura asta cei de la USR.

      (Citează)

    • USR și-a făcut treaba de partid politic. La consultări te duci cu o propunere de PM și niște măsuri pe care vrei să le iei, indiferent dacă ai șanse sau nu să fii desemnat de președinte. Dezamăgirea este că celelalte partide nu s-au dus cu așa ceva.

        (Citează)

  4. USR a fost singurul partid care a venit cu o propunere, evident nu va fi votat de PNL si Iohannis il va propune din nou pe Florin Citu, USR nu va vota impotriva pentru ca se ajunge la anticipate adica PSD+AUR+UDMR la Guvernare.
    USR+ a incercat sa fie corect intr-o perioada de criza politica si pandemie cu recorduri de morti pe zi, Iohannis a devenit un presedinte jucator.

      (Citează)

  5. Eu nu cred ca le-a dat sah mat USR-ului. Cred ca Ciolos nu va face majoritate. Iohannis va face o alta nominalizare, probabil pe Citu. Citu nu va face nici el o majoritate, apoi o vor da la pace si se vor impaca cumva cu alt premier. Al 2-lea prim ministru care nu strange majoritate nu duce automat la alegeri anticipate. Iohannis mai poate face inca 10 nominalizari daca vrea el. Dupa 2 nominalizari picate si 2 luni trecute poate dizolva parlamentul, dar nu e obligat sa o faca. Nu are niciun interes sa o faca deoarece PNL au scazut in sondaje si la noi alegeri PSD si AUR vor avea procente mult mai bune in parlament, iar PNL si USR vor avea parlamentari mai putini.

      (Citează)

    • Corecta observatia cu dizolvarea parlamentului. Consitutia nu mentioneaza ca parlamentul se dizolva de facto dupa 2 nominalizari nereusite. Sunt curios daca exista vreo interpretare la CCR.
      Cel mai sifonat la anticipate iese, azi, PNL-ul. USR-ul mai putin, plus ca poate recupera ceva din damage, caci macar ei au jucat corect. AUR ar vrea clar anticipate, iar PSD-ul ar renunta la anitcipate daca ar intra la guvernare, doar.
      In concluzie, cat putem sta cu un premier demis prin motiune de cenzura?

        (Citează)

    • Octav: In concluzie, cat putem sta cu un premier demis prin motiune de cenzura?

      parcă are deja atribuții limitate, nu?

        (Citează)

  6. interesante opinii ca ciolos e propus doar de umplutura si scandal, cat sa ajunga inapoi la chitau.
    altfel, presupunand ca ramane ciolosica, sigur da semne sa se puna pe treaba si dupa cateva luni se cara iar la bruxelles, pe bani multi si fara sa lucreze. de ce s-ar rupe pm pe plantatie
    a facut o data miscarea asta.

      (Citează)

  7. “Eu cred ca aici ar câștiga doar PSD și alegerile anticipate trebuie evitate ca pe dracul.”
    De ce trebuie evitate? Astea sunt regulile democratiei.

      (Citează)

    • pt ca golf

        (Citează)

    • @Pavel: pentru că nu vreau să revină PSD la putere. Sunt destui care ar crede că PSD e salvarea, așa cum l-au crezut și pe Dragnea când a venit cu acel program de guvernare fantezist din care n-a făcut nimic, că s-a apucat direct de furat la Justiție.

      2016-2019 au fost ani pierduți pentru țara noastră. Nu mai vreau iar doar pentru că PSD găsește mereu niște creduli care să voteze orice tâmpenie promit ei.

        (Citează)

  8. un scuipat în gura noastră.
    2 săptămâni i-a făcut în toate felurile pe cei de la USR iar acum nominalizează ca premier de acolo?

      (Citează)

  9. Ionut Popescu

    12/10/2021 la 3:49 PM

    Empire:
    Eu nu cred ca le-a dat sah mat USR-ului. Cred ca Ciolos nu va face majoritate. Iohannis va face o alta nominalizare, probabil pe Citu. Citu nu va face nici el o majoritate, apoi o vor da la pace si se vor impaca cumva cu alt premier. Al 2-lea prim ministru care nu strange majoritate nu duce automat la alegeri anticipate. Iohannis mai poate face inca 10 nominalizari daca vrea el. Dupa 2 nominalizari picate si 2 luni trecute poate dizolva parlamentul, dar nu e obligat sa o faca. Nu are niciun interes sa o faca deoarece PNL au scazut in sondaje si la noi alegeri PSD si AUR vor avea procente mult mai bune in parlament, iar PNL si USR vor avea parlamentari mai putini.

    Al doilea premier – Cîțu, evident – va trece pentru că PSD îl va vota în bloc. În afară de USR niciun alt parlamentar nu va risca anticipatele.

      (Citează)

    • Nu paria nici pe TOȚI parlamentarii de la USR. Unii sigur n-au chef să-și riște scaunul. Cei drept, majoritatea vin din alte cariere și se pot întoarce la ele, nu sunt politicieni de profesie și altceva nu știu să facă, gen Orban.

        (Citează)

  10. Tot ce face domnul presedinte este in interesul tarii si al poporului. Mare om. Mare caracter. La fel si domnul Ciolos, un profesionist desavarsit. Cu ei doi in fruntea tarii si a guvernului, nici n-o sa mai simtim greutatile care apasa Romania.
    Forța Iohanis. Forta Ciolos.

      (Citează)

  11. Eu cred ca l-a propus si o sa si fie PM, oricum guvernul nu poate sa faca nimic fara parlament . PNL si PSD vor vota doar ce le va convenii, PSD si PNL oricum fac blat intrucat au aceleasi interes, banul, asa ca atat timp cat e un ban de luat vor vota cu 2 maini. Cu Ciolos PM care are de dus in spate tot dezastrul numit Romania PNL si PSD vor gasi pe cine sa dea vina la urmatoarele alegeri, atat pentru PSD cat si PNL le convine sa ii sustina ca si guvern dar sa nu voteze legile care ar atenta la ciolan, sistemul de spagi, in final bani si relatii

    Iohanis personal cred ca se viseaza cu ceva functie la UE, si cred ca o sa si o obtina avand in vedere ca acolo incare e vazut foarte bine

      (Citează)

    • Și atunci iese o decizie interesantă: te bagi la putere, deși știi că se vor sparge în capul tău eșecurile economice și ale pandemiei, dar sperând că poate de fapt o scoți cumva la capăt?

      E ca în Dune. Atreides știau că merg în capcană pe Arakis, dar au mers oricum sperând să o întoarcă în favoarea lor. Statul acasă doar îi descalifica din orice activitate în viitor.

        (Citează)

  12. Credeam ca e clar motivul. E o situatie foarte naspa acum. Pretul energiei/benzinei creste, RCA creste, Inflatia e mare, covid e la maxim… e nevoie de un guvern de sacrificiu care nu va putea rezolva toate astea pentru ca nu are sprijin puternic in spate. Timpul se va impartii cu luptele politice si uite asa PNL/PSD/AUR vor creste pe nereusitele USR. Au luat tzeaca dar na… nici nu prea aveau ce face.

      (Citează)

  13. Plimbaretul de la Cotroceni a fost orice numai inspirat cand a venit vorba sa numeasca premieri. Nu inteleg exact care e strategia sau mai ales ce spera sa obtina din numirea asta. Si spun asta pentru ca scenariile sunt urmatoare:
    1. Ciolos propune un guvern si este votat de parlament. Varianta care desi pare putin probabil sa se intample, este necesara pentru ca timpul nu mai are rabdare cu noi. In momentul asta e nevoie de un guvern care sa ia niste decizii nu prea bune in imediata perioada, dar care ne vor tine la suprafata. Nu vreau sa exagerez, dar momentul Basescu 2010 cu taierile de salarii si cresterea TVA o sa se intample in imediata perioada.
    2. Ciolos reuseste sa incropeasca o coalitie si este votat in parlament. Varianta care ar avea sanse sa se intample, dar care o sa fie asemanatoare cu ceea ce a facut Citu. Oricine vine cu voturi o sa vrea ceva din ciolan si mai ales niste temperari de reforme. Din pacate momentul Basescu 2010 se va reedita si va fi posibil mai cinic. Trocul fiind banii din PNRR. Diferenta majora de punctul 1 este ca acolo echipa guvernamentala este cumva independenta de o coalitie.
    3. Ciolos nu reuseste sa incropeasca o majoritate parlamentara/sau nu primeste votul de investitura. Scenariul cel mai previzibil si nasol pentru toata lumea, deoarece fereastra de timp se tot ingusteaza si deciziile de tipul Basescu 2010 vor fi si mai dure. La toata povestea asta mai adauga si evolutia pandemiei care poate pune gaz pe foc.
    4. Ciolos realizeaza ca este imposibil sa mai faca ceva si pentru a castiga timp renunta si mingea revine la Iohannis. Scenariu prevzibil si din nou nasol pentru toata lumea, iar aici masurile economice vor fi din cele mai dure. Mai mult iarna daca va fi una friguroasa va fi una cea mai austera ce va aduce unora aminte de minunatiile de diniante de 90.
    Practic cu propunerea asta Iohannis spera ca Ciolos si implicit USR isi va frange gatul, iar PNL+PSD vor fi maturii din politica ce vor scoate tara la liman. Realitatea si mai dura este ca jucandu-se asa frustrarea si nemultumirea va creste in societate si foarte probabil o suspendare va exista la orizont. Mai mult spectrul extremist va deveni din ce in ce mai atragator pentru romanul de rand si in fond se va incerca si cu extremistii.

      (Citează)

    • asdad2005:
      Realitatea si mai dura este ca jucandu-se asa frustrarea si nemultumirea va creste in societate si foarte probabil o suspendare va exista la orizont.

      Abia astept varianta asta ca sa pot vota pentru suspendarea lui (desi l-am votat la alegeri). E autorul moral (si nu numai) al acestui cacat de criza politica. In mod similar i se poate imputa si criza sanitara, a declarat ca am invins pandemia.

        (Citează)

    • Pentru suspendare trebuie să încalce Constituția, nu să fie nepopular. Și suspendarea trebuie întâi votată în Parlament.

        (Citează)

  14. Pavel:
    “Eu cred ca aici ar câștiga doar PSD și alegerile anticipate trebuie evitate ca pe dracul.”
    De ce trebuie evitate? Astea sunt regulile democratiei.

    Pentru ca nu s-a manifestat in frig si nu s-au luat bastoane pe spinare cu mizeriile din psd la putere doar ca sa-i inviti din nou la guvernare dupa ce au pierdut de facto alegerile. Iar neolegionarii de la aur la guvernare ar fi o ipoteza chiar mai proasta decat psd. Uite d-aia.

      (Citează)

    • Le-au pierdut, dar de fapt le-au castigat. In cazul in care nu stiai, alegerile parlamentare au fost castigate de PSD.

        (Citează)

    • Adica e vorba doar de o frustare personala. Si eu spun eu, in calitate de votant anti-PSD.

      Problema e ca alianta care a preluat guvernarea in 2020 a scris niste chestii in programul de guvernare si a promis niste chestii in campanie.

      Ori acum, mai ales daca extragem USR din guvernarea asta, eu nu mai vad diferente esentiale intre o guvernare PNL-UDMR si o guvernare PSD. Doar ca astia de la PNL nu ne-au batut (inca?). Altfel, felul cum e guvernata tara e fix la fel, politizare sinistra, PNDL-uri de zeci de miliarde, risipa de bani publici, aroganta maxima, reformele promise sunt blocate in intregime (justitie, pensii speciale, legi electorale, etc).

      Mai sunt trei ani pana la alegerile la termen si e prea mult. Nu putem sta asa. Anticipatele sunt o solutie la problema asa. Sau alianta PNL-PSD facuta pe fata. Si asta e o solutie.

      Si sa stii ca exista alternative mult mai rele decat un guvern PSD. Cunosc oameni care pareau normali la cap si au luat-o razna total. Eu ma sperii de ce se poate intampla mai departe. In unele privinte, parca suntem in 1930. Bine macar ca ne-a prins toata mizeria asta in UE si NATO.

        (Citează)

  15. Planul era ca sa ii pice propunerea USR și apoi sa îl re propună pe Câțu la infinit. pentru ca acuma el este interimar.
    In practica eu cred ca USR ul va face alianță cu PSD ul și va ceda o parte din politica fiscala și la schimb li se vor accepta unele din reformele structurale pe care le vor.

    Alternativa la asta este un haos generalizat ce va fi contabilizat de PNL.

      (Citează)

  16. Cioloș e o marionetă a serviciilor secrete, cine nu crede să se facă comisar la UE pe merite proprii. S-a șurubărit cu partidul lui jenant să aibă egalitate la decizii cu USR, deși erau de 20x mai puțini decât useriștii. După care a ajuns președinte USR în locului lui Barna. Iar acum surpriză maximă, Johannis îl propune prim ministru!

    Cioloș este un individ care precis are acces la informații și dosare și susținere puternică de a urcat așa repede pe val după ce a dat chix ca premier data trecută.

      (Citează)

  17. plavanul spera la ultima varianta!
    principalul castig din faptul ca usr s-a dus la cotroceni cu propunerea ciolos e ca l-a fortat pe plavan sa nu mai traga de timp cu prima nominalizare. daca era dupa el si celelalte partide, amanau pana prin decembrie.
    acum, ciolos n-o sa-si treaca guvernul in parlament, dar plavanul ramane cu ultimul cartus, adica a doua nominalizare, la care se poate intampla orice, depinde si ce vor indica sondajele de opinie comandate de partide. daca pnl il propune pe catzu sau daca nu accepta conditiile puse de usr, iar psd se indreapta spre 40% intentie de vot, vom avea alegeri anticipate.

      (Citează)

  18. zetanu:
    Le-au pierdut, dar de fapt le-au castigat. In cazul in care nu stiai, alegerile parlamentare au fost castigate de PSD.

    Ma gandeam ca se gaseste unu’ sa sara cu asta, asa ca adaugasem preventiv “de facto”. Nu au fost in stare sa formeze o alianta care sa dea un guvern, in cazul in care nu stiai.

      (Citează)

  19. Si la subiect: parerea mea e ca USR a mers cu Ciolos doar ca varianta de imagine: sa nu li se poata spuna ca au doborat un guvern, dar “nu au solutii” (de parca celelalta partide au)

    Guvernul nu va trece, mi se pare aproape sigur. Dar Ciolos nu isi va depune mandatul, ci va merge cu varianta unui guvern minoritar in parlament. Pentru unii pare o miscare proasta, ca vor fi facuti in fel si chip in comisii, in plen si in presa. Dar, depinde si cum se prezinta. Pentru ca, pe de alta parte, primesc “mingea”. Pot trimite mesaje publice, adica au acces la media in perioada asta cum nu au avut pana acum.

    Iohannis a facut nominalizarea ca sa poata sa treaca mai repede la nominalizarea care conteaza, adica a doua nominalizare. Si cu gandul ca daca mai arunca un cartof fierbinte in bratele USR, aia or sa se mai prajeasca un pic.

      (Citează)

    • sigur, mai repede, asta era grija plavanului!

        (Citează)

    • @silicon_v: da, se poate cum zici tu. Vom vedea. Un guvern minoritar este foarte ușor de dat jos și nu poate lua oricum măsuri pentru că vor fi respinse sau modificate de Parlament.

      Ce este un plavan?

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus