un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Google Pixel 6 Pro: chipset propriu Tensor, camera bar grosuț, software foto probabil imbatabil

19 Oct 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

19 comentarii

Pixel 6 și Pixel 6 Pro au fost prezentate oficial de Google acum câteva minute și majoritatea zvonurilor s-au dovedit adevărate, inclusiv chipsetul numit Google Tensor.

Google Tensor este un chipset optimizat pentru ce-i trebuie lui Google pe telefoanele pixel, adică funcții AI pentru Google Assistant, Lens și alte servicii, un procesor bun de imagine pentru fotografiere, plus desigur performanță la un consum ținut sub control.

Tensor, de exemplu, are suport direct pentru Live HDR+ tone mapping, pentru îmbunătățirea clipurilor video filmate în lumină slabă, pentru focalizare automată mai bună și alte asemenea funcții, inclusiv stabilizare electronică superioară și procesare de imagini luate pe timp de noapte.

Faptul că funcții AI și Machine Learning complexe pot rula direct în chipsetul telefonului este un avantaj. Procesarea se face local, în telefon, nu pe serverele Google, deci totul are loc mai rapid și fără nevoia unei conexiuni permanente.

Au construit Tensor și pentru securitate sporită. Există un nucleu de securitate, Tensor Security Core, care se integrează bine cu un co-procesor Titan M2 pentru securizarea datelor. În fine, pare că Google și-a construit sau mai degrabă customizat un chipset exact pe ce le trebuie lor. Se vede că au bani. De obicei astfel de activități fac doar companiile care vând zeci de milioane de telefoane, pe când gama Pixel abia intră pe radarul cotei de piață.

Tensor este fabricat în 5 nm. Este un model octa-core, dar cu schepsis bun: are două nuclee Cortex-X1, două nuclee Cortex-A76 și patru nuclee Cortex-A55, adică o soluție 2+2+4. Snapdragon 888 are un singur nucleu Cortex-X1, de exemplu, care-i cel puternic; Tensor include două și probabil va da foarte bine în benchmarks, chiar dacă restul nucleelor sunt ceva mai uzuale (A76 în loc de A78, totuși).

Trecând la telefoane, Pixel 6 Pro chiar acea bandă cu module optice pe spate, numită “camera bar”. Camerele sunt acum dispuse una lângă alta pe toată lățimea telefonului, un fel de “in your face” care mie personal nu-mi place, dar în același timp am trecut de mult  de momentul când îmi păsa prea tare cum arată telefonul meu și contează mult mai mult ce face, cum mă ajută ca unealtă.

Sunt trei camere acolo:

  • principală 50 MP, f/1,85
  • ultrawide 12 MP f/2,2
  • zoom optic 4x de 48 MP cu f/3,5, cu stabilizare optică

și pe față avem una frontală de 11,1 MP f/2,2

Cea principală are un senzor de vreo 4 ori mai mare ca suprafață decât Pixel 5. Zoom-ul optic de 4x este o surpriză plăcută. Adevărul este că acum majoritatea camerelor foto pot obține un zoom digital competent de 2x sau 3x prin camera principală. Zoom optic chiar ar fi cazul să fie de la 3x în sus sau deloc.

Funcțiile AI intervin aici. Include redarea corectă a tonurilor, focalizarea corectă pe toate chipurile prezente în fotografie, tot felul de efecte de blur de fundal, expunere lungă și bineînțeles acel Night Sight pe care Google l-a făcut întotdeauna foarte bine, adică fotografiere bună în noapte.

Pixel 6 Pro are ecran de 6,7″ cu Gorilla Glass Victus, afișaj de tip LTPO cu refresh maxim la 120 Hz și bănuiesc că asta înseamnă și refresh adaptiv în multe trepte. Rezoluția este 1.440 x 3.120 px, inutil de mare zic eu. Carcasa este IP68. Senzorul de amprente este sub ecran.

Bateria are 5.000 mAh, ceea ce este un alt avantaj. Se încarcă la 30W sau wireless. Tensor vine cu 12 GB RAM și 128/256/512 GB stocare internă. Are variantă 5G Sub6, dar și una mmWave.

Prețul în SUA este de 899 dolari. Pentru un chipset care probabil este mai performant decât Snapdragon 888, prețul este foarte bun..

Pixel 6 costă 599 dolari la ei. Vine în culori mai jucăușe, îmi place mult varianta cu verde și gălbui.

Telefonul este mai mic, are ecran de 6,4″ la 90 Hz, tot cu sticlă Victus, dar rezoluție 1.080p. Bateria este de 4.600 mAh la 30W, cu încărcare wireless. Chipsetul este tot acest Tensor, dar cu 8 GB RAM și 128/256 GB stocare internă.

Pe spate are însă doar două camere, cea principală de 50 MP șși cea ultrawide de 12 MP, stabilizată optic. Și cea frontală a suferit un mic downdgrade.

Mie însă mi se pare o afacere foarte bună pentru prețul său. L-aș numi tot un flagship sau măcar foarte aproape de unul. Diferența de 300 de dolari până la Pixel 6 Pro este greu de justificat pentru o cameră în plus și ecran un pic mai mare.

Ambele telefoane vin cu Android 12 și design-ul Material You care adaptează culorile de pe ecran la wallpaper-ul tău, oferind astfel un fel de temă de culori unitară prin telefon.

Ca de obicei pentru telefoanele Pixel, însă, funcțiile lor de top nu se pot citi în specificații, ci mai degrabă în trucurile pe care le reușește software-ul Google, acum ținut de chipsetul Tensor. Night Sight este probabil cel mai bun night mode. Magic Eraser, care elimină elemente nedorite din fotografie, pare la fel de bun ca un content aware fill din Photoshop. Iluminarea pare foarte bine reglată, uitați-vă la sample-urile de mai jos pentru asta, inclusiv la HDR-ul practic perfect din dreapta:

Un algoritm care utilizează simultan camera principală și cea ultrawide este utilizat pentru a elimina blurul din imagini. Poate că spunem adio imaginilor mișcate, rămâne de văzut în review-uri. Algoritmul pare mișto, însă, ia cu timp rapid de expunere scena folosind camera ultrawide și cu cea normală detaliile fine, chiar dacă ușor mișcate, apoi combină totul pentru o imagine clară.

Tensor ajută și la dictare vocală prin Google Assistant, inclusiv cu șmecherii precum browsing prin contactele tale ca să recunoască și mai bine numele pe care le dictezi. Un exemplu bun este în engleză, știe astfel dacă te referi la Katherine, nu la Catherine.

Din păcate, nu este disponibil oficial pe piața din România. Eu n-aș da atât de mulți bani pe un telefon adus prin piața gri, cu garanție pe care mult noroc să v-o onoreze magazinele respective în caz de probleme, și posibil și cu diverse servicii Google dezactivate pentru România. Dacă însă vă plac astfel de riscuri și vă tentează telefonul, probabil veți primi unul foarte bun, dar așteptați-vă la prețuri de 1.000 de euro aici.

Ce credeți despre acel camera bar? Este ceva de păstrat în viitor sau a încercat Google ceva nou și la anul dispare, cum s-a întâmplat cu multe alte “inovații”? Avantajul ei ar fi că măcar dă un aspect simetric telefonului și nu joacă pe masă.

    19 comentarii

  1. Da fain telefonu, dar din pacate traimi in romania….. aduca uitata de lume… si nu putem beneficia official de acest telefon

      (Citează)

    • Sunt la al 2lea pixel,înainte am avut Nexus 5, mi-au plăcut mereu că sunt mici și comode, cu feeling cauciucat, nu îmi place sticla aia, că nu e bibelou.
      Dar 6-le mi se pare urat cu spume, bordura aia de pe spatele camerei e oribila.

        (Citează)

    • Este urata bordura aia, dar cred ca daca ii pui o husa va fi exact la nivelul camerei si nu se va vede/nu va iesi in relief deloc.

        (Citează)

  2. Am PIxel 5 si as fi fost tentat sa il schimb, doar pentru noul procesor, insa nu imi place 6 ca este prea mare (probabil si mult mai greu decat Pixel 5 – care este super comod), ecranul nu are o simetrie iar senzorul de amprenta in ecran este un cosmar. Se pare ca doar Apple si-a dat seama ca mai exista si persoane care isi doresc telefoane mici si performante. Nu mai zic de camera de pe spate. :)

    Asa ca o sa raman cu Pixel 5 pana va aparea ceva similar ca si marime si poate le vin mintile in cap si renunta la prostia aia de senzor in ecran care functioneaza doar cand e soare afara.

      (Citează)

    • Nu știu din ce experiență vorbești tu de coșmarul senzorului de amprentă din ecran. Eu am un OnePlus 7 cu astfel de senzor și rata de succes este de 100%. Efectiv nu dă nici un rateu.
      Dacă un telefon chinezesc de 500 de euro a reușit asta, mă gândesc că Google nu e mai jos cu un telefon de 1000 de euro.

        (Citează)

  3. Abia așteptam un motiv bun sa scap de op 9pro de care am fost dezamăgit încă din prima zi. După ce ultimul telefon de la Google pe care l-am avut a fost Nexus 5 , acum sigur iau un Pixel care sper sa fie la fel de bun ca bătrânul Nexus la vremea lui.

      (Citează)

  4. “Camera bar masiv” – ce vrea sa insemne asta? Masiv in sensul ca se intinde de la stanga la dreapta? Asta e chiar ok pentru ca e simetric, uniform, nu stai cu telefonul inclinat pe birou.
    Daca te referi la grosime, nu e diferenta prea mare fata de Galaxy S21 Ultra. Pozele oficiale sunt inselatoare fiindca partea din spate a telefonului pare mai subtire si deci camera bump pare foarte gros. Uite poza reala, nu pare asa masiv comparativ cu grosimea telefonului https://static1.anpoimages.com/wordpress/wp-content/uploads/2021/10/Pixel-6-Pro-(6).jpg

      (Citează)

    • AlexPop: Uite poza reala, nu pare asa masiv comparativ cu grosimea telefonului

      Ce poza mizerabil de inselatoare a unui telefon cu finisaj oribil, bleah. #iphonerulz

        (Citează)

  5. Toti review-eri au inca un NDA masiv asa ca ieri au avut voie doar sa faca un unboxing si sa arate forma telefonului fara nici un test. Marques a spus multe fara sa zica prea mult: a bit of a red flag. Zic sa lasam prezentarea oficiala si sa asteptam un review neplatit ca sa vedem ce si cum.

      (Citează)

    • Da ai dreptate, ar trebuie sa asteptam review-urile pe bune. Problema e ca pierdem castile din precomanda. Oare daca faci precomanda poti sa o anulezi daca te razgandesti?

        (Citează)

  6. Nici eu nu sunt fanul camera bar, dar înțeleg de ce au ales asta, vor să fie un fel de chestie specifică Pixelurilor, să poată să spună lumea imediat “Uite un Pixel”.

      (Citează)

  7. De stiut ca pe Pixeluri sunt blocate 5G, Volte si Vowifi pentru retelele din Romania!

      (Citează)

  8. eu am numa pixeluri si nexusuri de multi ani. i approve. pacat ca is complicat de cumparat si imposibil de servisat (n-am avut nevoie niciodata insa)

      (Citează)

    • add:
      eu am numa pixeluri si nexusuri de multi ani. i approve. pacat ca is complicat de cumparat si imposibil de servisat (n-am avut nevoie niciodata insa)

      Sa stii ca nu e (sau cel putin nu era) chiar asa de imposibil de servisat daca iei de la un magazin. Pe vremea Nexus 5X, care au avut probleme cu butonul de deblocare (se strica din senin), l-am dus la garantie la PCGarage si mi-au schimbat butonul. Ce-i drept am asteptat 1 saptamana sa ajunga piesa, dar nu au comentat nimic

        (Citează)

  9. In UK si Germania vine la pachet cu Bose 700, pentru 650 de euro eu zic ca e suficient de atractiv pentru un YOLO.

    Spor celor cu Eshopwedrop.

      (Citează)

  10. Tocmai am plasat comanda pentru 7 Pixel 6 pentru mine si cativa prieteni – dealul cu Bose este super bun. Eu am avut 3XL si 5 si nu am avut niciodata nici o problema. Abia astept sa vad cum arata senzorii noi foto cu cel mai bun software pentru camera.

    Pixel nu va atinge niciodata cifre bune pana cand nu intra serios in parteneriate cu operatorii telecom si nu rezolva logistica la nivel global. Abia atunci se poate lua la tranta cu greii.

    Nu vreau sa intru in nici un debate cu aifonistii – sunt de parere ca ecosistemul Apple este super ok, iar telefoanele Apple (cel putin ultimele generatii, cu margini drepte) cele mai frumoase telefoane din lume. Insa, are niste minusuri pe care eu nu le pot depasi. Plus ca tocmai am dat 899 EUR pe un telefon care imi da niste casti cadou de 400 EUR :-)

      (Citează)

    • Stii ca, castile nu vin in acelasi pachet ci trebuie sa te inscrii pe un site dupa 10-15 zile parca. Si se da maxim 2 perechi de casti de persoana.

        (Citează)

  11. Salutare,
    Unde ai plasat comanda? :)

    Silviu:
    Tocmai am plasat comanda pentru 7 Pixel 6 pentru mine si cativa prieteni – dealul cu Bose este super bun. Eu am avut 3XL si 5 si nu am avut niciodata nici o problema. Abia astept sa vad cum arata senzorii noi foto cu cel mai bun software pentru camera.

    Pixel nu va atinge niciodata cifre bune pana cand nu intra serios in parteneriate cu operatorii telecom si nu rezolva logistica la nivel global. Abia atunci se poate lua la tranta cu greii.

    Nu vreau sa intru in nici un debate cu aifonistii – sunt de parere ca ecosistemul Apple este super ok, iar telefoanele Apple (cel putin ultimele generatii, cu margini drepte) cele mai frumoase telefoane din lume. Insa, are niste minusuri pe care eu nu le pot depasi. Plus ca tocmai am dat 899 EUR pe un telefon care imi da niste casti cadou de 400 EUR :-)

      (Citează)

    • Salut. Am comandat pe store.google.de si am livrat la patru adrese diferite pentru a putea submite cererea de casti. Le voi primi ulterior. Anul trecut am apelat la eshopwedrop si a fost totul ok. Mi-am luat huse si folii de pe AliExpress deja – mai trebuie telefonul.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus