un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Dacă vreți să vedeți ce înseamnă un spital plin de covid, uitați-vă la cel mai recent clip Recorder

12 Oct 2021  ·

GÂNDURI  ·

83 comentarii

Tot aud la știri că este foarte rău prin spitale, dar până acum nu am avut o imagine clară despre asta. Ultimul clip Recorder pe această temă era de prin primăvară și a fost șocant.

Uitați încă unul, lansat ieri. Mai bine nu vă uitați dacă vă știți sensibili sau ușor de emoționat. Este dur. Parcă se schimbă impresia despre pandemie când vezi oameni cu masca de oxigen pe față, trăgând cât pot ei de tare aer din ea, și în continuare neputând să respire. Se cară saci cu cadavre pe lângă oameni care se chinuie să tragă aer în plămân. Sunt intubați pacienți într-o cameră plină cu alți pacienți, toți uitându-se la respectiva operațiune. Sunt oameni puși unul lângă altul, aglomerați ca-ntr-un dormitor de tabără.

Totul a fost filmat într-o singură seară, la Spitalul Universitar din București. O singură seară! Majoritatea regretă că nu s-au vaccinat.

Îmi doresc ca la un moment dat să fie găsiți toți cei responsabili pentru dezinformarea aceasta care a convins atât de mulți oameni să nu se vaccineze. Majoritatea nevaccinaților n-au plecat din start cu idei anti-vaccin, ci au fost convinși să nu se vaccineze de ceea ce-au văzut la televizor și pe Facebook și din sfaturile proaste ale unora care probabil n-au văzut niciodată un flacon de vaccin, dar au convins zeci sau sute de mii de alți oameni să nu se apropie de ele. Știu că nu se va întâmpla niciodată asta, știu că este o dorință fără acoperire. Poate va exista măcar vreo răzbunare divină…

Se poate spune oricând că cei nevaccinați acceptă riscul de a ajunge în spitale, strigând panicați că nu pot respira nici măcar cu un aparat care le împinge oxigenul în plămâni. Poate văd mulți dintre ei clipul acesta și își reevaluează acel risc și își schimbă părerea.

Dar medicii de acolo cu ce-or fi greșit, ca să fie nevoiți să muncească în aceste condiții în fiecare zi? Ce paradox cretin, să existe medicamentul care poate salva vieți, să fie dovedit că salvează vieți, să fie disponibil gratuit oricărui român îl vrea și totuși atât de mulți să moară. Și ce păcat că vreo 8% dintre cei decedați sunt totuși vaccinați, practic victime ale celor din jur, care nevaccinându-se au creat un mediu în care nu se poate ajunge la imunitatea de turmă atât de căutată.

Cum e posibil ca doar Recorder să facă astfel de reportaje, direct în spitale, iar pe la televiziunile ce câștigă milioane de euro din audiența lor să ruleze vedete la apă sau talk-show-uri interminabile despre politică? Nu știu, dar bravo Recorder.

    83 comentarii

  1. Politicienii români au vrut să facă pe deștepții și au încercat să aplice strategia de turmă… un fel de inspirație din ce au înțeles că ar fi făcut suedezii.

    Rețeta suedeză, unde peste 80% din populație e vaccinată complet, și unde restricțiile sunt deja ridicate:

    “Public agencies are independent from the government in their daily business according to the constitution. The tradition goes far back in history. A first step was taken in the Regeringsform of 1634 designing the structure of public agencies after the death of King Gustavus Adolphus II in the Thirty Years War while Crown Princess Christina was coming of age. A second step was the Regeringsform of 1720, following the death of Charles XII, restricting the power of the King and establishing independent public agencies.

    Today, the Swedish system is based on administrative dualism, where the public agencies are set up outside the ministries of the central government. As stated by Nergelius (2018: 300), the independence of public agencies from the government “is unusual or even unique in an international perspective”.

    The Public Health Agency of Sweden (Folkhälsomyndigheten) is such a public authority, now in charge of framing and designing the policy response to the pandemic. It is run by experts in epidemiology, not by political appointees. The collaborative work of health economists and epidemiologists at the Swedish Public Health Agency has produced a response that considers the overall impact of its measures and recommendations.”

    Sursa: https://voxeu.org/article/sweden-s-constitution-decides-its-exceptional-covid-19-policy

      (Citează)

  2. Întrebare

    De ce nu au redeschis amplasamentul din pipera mai repede? După săptămâni în care nu aveam niciun pat liber cu oxigen, acum s-au gândit că avem 300+ la pipera
    Să mă scuzi, dar asta e semigenocid sau teatru ieftin

      (Citează)

    • Amplasamentul din Pipera e o mizerie sinistra, niște containere de 26 de mp, cu aer condiționat și un boiler elecctic. Numai Firea putea sa spargă 2 milioane de euro în felul asta. Uite concluziile unui specialist:

      * Ansamblul nu dispune de sistem de ventilație absolut necesar pentru o astfel de funcțiune.
      * Rețeaua de apă și canalizare este realizată în afară, fără a fi protejată la îngheț
      * Din punct de vedere al temperaturii interioare, ansamblul nu dispune de sistem de încălzire, ci doar de un sistem de aer condiționat, care nu face față în perioada rece, mai ales că nu există izolație a containerelor.
      * Ansamblul nu dispune de rețea de gaze medicale.
      * Fiind localizat în afara unui spital general, toate funcțiunile conexe – laborator, farmacie, spălătorie, morgă, bucătărie, spații tehnice, etc. nu sunt asigurate.
      * Containerele, având o lățime de aproximativ 2,6m și câte o baie în fiecare container, nu pot fi transformate în unități de terapie intensivă.
      * Ușile au doar 90cm lățime și prag, lucruri nepermise într-un spital (nu se poate face transportul pacientului cu targă/pat, iar evacuarea rapidă, în cazul unui incendiu, a pacienților imobilizați este imposibilă)
      * Nu există centrală termică, apa caldă se asigură cu boilere individuale montate în băi. Și lista e lungă, iar povestea e asemănătoare și la Lețcani.

      Pe scurt, e imposibil sa faci spital cu ATI din mizeria asta. Va amăgiți degeaba.

      Ps la Letcani e fix la fel.

        (Citează)

    • silicoane, al cui e specialistul ala?… ca prea maninca rahat.

        (Citează)

    • @bughy: nu știm dacă era bun sau nu. Or fi avut motive.

        (Citează)

  3. Singurul lucru trist e sa vezi atatea resurse risipite pe prosti.
    Astia trebuie deconectati toti, scosi in curte si filmati cum mor.
    De la Tepes care ii lasa pe aia infipti in teapa in vazul public pana azi, poporul asta de prosti nu poate fi tratat decat ca animalele, cu frica si bataie.

      (Citează)

    • +1
      Si langa ei sa-ti traga in teapa si pe cei care promoveaza anti-vax, gen Olivia & co.

        (Citează)

    • Periculos de zis asta. Mâine poate decide cineva că și altcineva merită să moară pentru că crede X, nu Y. Treaba statului este să lupte pentru fiecare cetățean, nu să-i lase să moară.

      Altfel, hai de mâine să lăsăm săracii să moară, că nu contribuie mult la țara asta oricum, nu?

        (Citează)

    • Radule, tu faci teorie, tata. Cand ti-oi duce tu copilul (nevaccinat din cauza de varsta) la gradinita/scoala cu risc in fiecare zi sa ia covid mai vorbim. Care e datoria statului? Am stat duminica 5 ore in camera de garda la alexandrescu, si am plecat fara sa mai intru, de ce? ca sunt multi prosti in tara. Fata de astia ca mine are statul vreo obligatie, sau punem toate resursele la lupta ca sa salvam niste imebecili.
      Daca maine aleg 1.000.000 de oameni sa se arunce de pe bloc o sa ne plangem ca nu “scaleaza” sistemul sau ca sunt 1.000.000 de prosti din tara asta?

      Asta e…sa se faca 100 paturi ATI pentru covid si cate un spital pe judet, cu program 9-16. Cand se depaseste limita du-te in curte si astepta sa crapi, statul nu te poate trata.

        (Citează)

  4. Documentarul si mie mi se pare brutal. Poate, urmarindu-l, vor fi persoane care decid sa se vaccineze.

    Mi s-a parut fantastic nenea ala din documentar care zice ca nu regreta ca nu s-a vaccinat, ca nah, daca si medicii sunt pro si contra… wtf, prietene de-abia respiri si tie-ti arde sa fii conspirationist si sa pui la indoiala fix ce te-ar fi putut scuti de un drum la spital?

    In ceea ce priveste autoritatile efectiv mi se pare ca sunt depasite din punct de vedere al actiunii. Pe hartie exista masuri, in practica nu am vazut nicio masina de politie cand m-am mai plimbat noaptea pentru a aplica asa-zisa carantina de noapte. In mijloacele de transport in comun / supermarketuri sunt persoane fara masca / masca purtata incorect. Nimeni nimic. In martie anul trecut i-au scos, la parada, pe toti din birouri sa faca verificari… acum, nimic.

    Oficial, in Bucuresti 1,4 cetateni din 100 este infectat, neoficial poate 2-3 din 100 sunt contagiosi / infectati. Scolile sunt bine-mersi. Masca optionala, se pare. Carantina de noapte, o gluma buna. Certificatul verde? Optional si asta… Ce asteapta autoritatile, de ce nu aplica legea mai drastic?

    O alta masura, ai certificat verde ok, baga si un test rapid ca sa ai accces in localuri sau film sau mall… Mai nou si cu vaccin te infectezi (eu sunt unul dintre vaccinatii infectati).

    Personal mi se pare ca, tacit, se merge pe varianta de imunizare colectiva prin boala, daca nu vrem prin vaccin.
    Ca de multe ori, fiecare-si apara fundu’.

      (Citează)

  5. Un exemplu recent de cum au trecut niște oameni inteligenți prin boală, socrii mei mai exact. amândoi vaccinați, și-au petrecut ultimele luni cu prietenii, vacanțe, restaurante etc. Acum vreo săptămână au prins amândoi virusul, au stat vreo 3 zile acasă cu simptome de răceală (1 2 zile se febră) și cam asta e tot. Acum stau tot acasă ca să nu mai dea la nimeni… Și asta e tot…

      (Citează)

    • Alt exemplu de la prietenii mei de familie: amândoi vaccinați, și-au petrecut ultimele luni cu prietenii, vacanțe etc. Au luat virusul în concediu, el a murit după vreo 10 zile la ATI, ea a supraviețuit.

        (Citează)

    • Trist…. Bănuiesc că nu era în vârstă, dar avea probleme de sănătate.

        (Citează)

  6. Îmi doresc ca la un moment dat să fie găsiți toți cei responsabili pentru dezinformarea aceasta care a convins atât de mulți oameni să nu se vaccineze.

    Nimic despre autoritatile care dupa aproape 2 ani de pandemie au fost prinse tot cu pantalonii in vine, chiar daca situatia era evidenta de cateva luni?

    Dar medicii de acolo cu ce-or fi greșit, ca să fie nevoiți să muncească în aceste condiții în fiecare zi?

    Printer altele, nu au ales sa elimine dintre ei acel procent incredibil de mare de antivaccinisti, conspirationisti, vraci, partasi la vaccinari fictive etc. cum este descreierata aia de la Oradea. Cand se vorbea de obligativitatea vaccinarii pentru personalul sanitar (despre care nu ar fi fost normal sa se vorbeasca in primul rand), s-au bagat toti cu curul in sindicate si au tacut malc. In fiecare zi tin spatele sau ignora colegi incompetenti, corupti. Cate acuzatii de malpraxis (si cat de greu sunt de facut) se rezolva in favoarea victimelor?

    Acum se plang ca lucreaza infernal intr-un sistem mizer, subfinantat, subdimensionat, Nu noi am construit sistemul asta in ultimii 50+ ani.

      (Citează)

    • Adrian: Nimic despre autoritatile care dupa aproape 2 ani de pandemie au fost prinse tot cu pantalonii in vine, chiar daca situatia era evidenta de cateva luni?

      Ba da, vezi restul blogului.

      Adrian: Acum se plang ca lucreaza infernal intr-un sistem mizer, subfinantat, subdimensionat, Nu noi am construit sistemul asta in ultimii 50+ ani.

      Cred că mulți de la urgențe sunt vaccinați sau au făcut boala. Ei se plâng de faptul că toate aceste cazuri vin zilnic la ei, deși ar putea fi evitate.

        (Citează)

  7. Faci ce faci, și tot la educație ajungi. În final omului mai trebuie să îi faci bine și cu forța.

      (Citează)

    • Yes. Dar e complicat, că se pierd voturi. Ca să impui obligativitatea vaccinării, trebuie ca majoritatea să aibă totuși încredere în autorități și să aprobe măsura și trebuie să ai și personal cu care să înlocuiești pe cei dați afară pentru refuz. Americanii au concediat totuși zeci de mii de nevaccinați din diverse domenii.

        (Citează)

  8. Pe mine nu m-a întristat reportajul, l-am urmărit cu detașare. Am văzut multe alte reportaje de genul ăsta, din diverse țări, probabil m-au desensibilizat aproape complet. E fascinantă natura umană, negarea realității până în ultima clipă, cu o îndârjire feroce (mă refer, in speță, la pensionarul din reportaj care are “logica” lui proprie, de nestrămutat, in privința nevaccinării). Pensionarul ăla e exponentul unei mase amorfe enorme de inepți și analfabeți funcțional. Va muri cu logica lui strâmbă în creier, a trecut degeaba prin viață, că n-a înțeles mare lucru din ea.

      (Citează)

    • Cred că ți-am mai zis la alt articol. La modul cel mai cinic și desensibilizat, tot ar trebui să te îngrijoreze. La anul probabil va fi la fel. România vaccinată 40%, restul Europei 90%. Aici vor fi în continuare spitalele pline și cazuri multe. Nu ți-e teamă și pentru copiii tăi, că sunt expuși la așa ceva fără să fie deloc vina voastră?

        (Citează)

    • Radu, m-a frapat declaratia aluia care, desi horcaia in spital, sustinea ca ar proceda fix la fel in privinta vaccinarii.
      Eu de pe acum le urez traditionalul “fir intins”. Incet-incet nu-mi mai pasa. Din partea mea sa crape toti.
      Da, mi-e teamă pentru copiii mei, din cauza asta am stopat orice fel de vizită de ceva timp. Îmi va fi teamă și în continuare, e un stres continuu.

        (Citează)

  9. Suntem niste primitivi, a zis bine CTP-ul. Oameni ai cavernelor.

    Problema e ca nu mor doar acesti cretini, ci ca mor si oameni care au alte probleme decat covid dar nu pot accesa servicii medicale din cauza supra aglomerarii.

      (Citează)

    • Ce supraaglomerate ca doar la ati e distracție, în rest ai uitat ca arafatus supremus a interzis dreptul la viata ca nu te poți opera în rest? Și asta nu cere ati, stau spitalele goale pt bombardieri

        (Citează)

    • Medicii interzic dreptul la viață de câte ori fac triaj. Eu mă bucur că nu trebuie să aleg ziua cine trăiește și cine nu, așa că nu o să stau să-i judec pe cei care fac asta.

      Măsura respectiva probabil era necesară.

        (Citează)

    • mircea:
      Ce supraaglomerate ca doar la ati e distracție, în rest ai uitat ca arafatus supremus a interzis dreptul la viata ca nu te poți opera în rest? Și asta nu cere ati, stau spitalele goale pt bombardieri

      De fapt, unde crezi ca sunt doctorii aia de la celelalte specialitati? Crezi ca sunt acasa? Au grija de astia bolnavi de covid. E vorba de alocarea resurselor, nu de interzicerea operatiilor

        (Citează)

  10. Vinovatul nu trebuie căutat departe, e la un click distanță. Îl cunoaștem cu toții, este sinonimul internetului, tocmai a căzut saptamina trecută pentru 6 ore. FACEBOOK. Trebuie controlat. Libertatea de exprimare pentru prosti acționează împotriva lor.
    A permis cohortelor de proști (folosesc termenul de prost ca substitut al celui de analfabet funcțional) să se găsească in bule, mai mici, mai mari, care apoi au început să se unească în bule imense, in care au fiert cu toți în zeama lor proprie de ignoranță, obscurantism și paranoia. S-au bătut reciproc pe spate și s-au asigurat că au înțeles esență vieții, sunt o forță civică și nu e o coincidență că toți gindesc la fel, deci pe cale de consecință trebuie sa aibă dreptate.
    Am văzut asta la mulți apropiați, oameni fără curiozitatea de a verifica o știre din mai multe surse. Unii, știind că au cunoștințe ca mine, cu păreri tăioase, au încercat apele și atins subiectul tangențial, pentru a declanșa apoi tirade împotriva timpeniei și teoriilor conspirației. S-au vaccinat fara discuții, avînd încredere în ce le-am spus. Știu măcar vreo 5 oameni pe care i-am convins de la prima discutie in urmă cu peste un an.
    Mai vreți vinovați? Ia uitați aici:
    – partid AUR și Șoșoaca.
    Ieri a apărut știrea că Șoșoaca e vaccinată. De fapt, aveam pariu cu un prieten că e vaccinată, nu putea să se expună atît fără mască și să nu ia virusul. Femeia asta și toți cei care au declarat public chestii împotriva vaccinului trebuie să intre la pușcărie. Ăștia au avut acces la bulele alea de proști.
    Alți vinovați? Televiziunile A3, RTV, latrinele de serviciu, unde termenul de haștagist e rostit la fiecare 2 minute. Ăștia au otrăvit sufletele și așa intoxicate ale proștilor patriei.
    Cum zicea cineva mai sus, vor primi exact ce merită cu toți. Adică moarte și boală pe termen lung. OMS pritocește acum niste date care arată efectele pe termen lung ale covidului, boala se va numi COVID LUNG. Oboseală, capacitate pulmonară redusă, palpitații, tensiune arterială fluctuantă, stare de ieșit din boală recent, dar pe termen lung.

      (Citează)

    • Sunt de acord cu vinovatul nr 1 de care zici, restul sunt doar fețele reprezentative ale poporului, nimic altceva

        (Citează)

    • +1

        (Citează)

    • Cred că e prea târziu să mai controlezi Facebook. Dacă faci asta, se mută toți pe Telegram, forumul AUR sau whatever.

      finch: Ieri a apărut știrea că Șoșoaca e vaccinată

      Știi care e culmea? Că toți aia care au crezut-o nu se vor vaccina și ei acum, zicând “bă, ne-a tras aia în piept”. Vor continua cu convingerea lor.

        (Citează)

    • Bineînțeles că vor continua cu logica lor strimba, precum Sherlock Holmes ăla care nu putea respira cu masca pe figură, dar dedusese el elementary dear Watson că “vaccinurili astea e neverificate, deci logic”. Nu se așteaptă nimeni să se dezică proștii de prostie, ar fi recunoașterea faptului că sunt proști, merg cu ea în mormînt.
      Zici că nu se poate controla Facebook că trec proștii pe telegram? Gindesti ca și cum cei care au descoperit Facebook în martie 2020 știu să instaleze o aplicație din market, știu să dezinstalez Facebook, să-și facă un cont pe un forum cu email-ul google. Facebook doar le oferă exact ce vor, știri, conspirații, poze cu pisici și meme cu Mia Calafat ce a luat bacul cu 10 la lumina lămpii ținute de un instalator ce e și medic la ATI. Facebook e însuși internetul pentru oamenii ăștia. Poți face orice cu el, le poți interzice instantaneu postarea sau share-ul chestiilor ce contin cuvinte cheie, le bagi și mesaje pe ecran în română “vedeți că asta e minciună sfruntată și se poate pedepsi cu amendă sau pușcărie in baza legii cutare de zădărnicire a combaterii bolilor. Vaccinați-vă pentru a vă proteja și a reveni la normal”. Nu vor mai posta idioțenii și nici nu le vor mai vedea. Curățenie. După citeva săptamîni de lipsa prostiilor nu vor mai avea creierul intoxicat. Da, vor interacționa mai puțin cu rețeaua, dar rămîn memele și pisicile, Facebook va pierde niscai bani, dar îi spui lui Zuck de la obraz:
      – bosulică, vezi că aici e jurisdicția Romania, suntem prieteni cu jurisdictia in care stai tu, dar moderezi conținutul sau te blochez, ca în Rusia, care apropos s-a folosit de tine ca să afecteze alegerile la tine in țară. Cetățenii mei sunt proști si saraci, iar afacerea ta ii face să acționeze împotriva intereselor lor și ale statului în care locuiesc, ii face și mai proști și mai saraci. Nu te las să faci bani in timp ce romanii mor din cauza covid și a dezinformării pe baza căreia merge afacerea ta”.
      Ce zici, își ia Zuck jucăriile și pleacă? Nici vorbă, nu face bani de pe urma idioților care nici share nu știu să dea, face bani de pe urma celor ce comentează, explică, se agită, aia cărora le pasă și scriu gramatical corect. Nici măcar nu se va vedea că moderează conținutul, decit in primele zile, după care asta e, au dispărut știrile și conspirațiile cu covid.
      Pina să șterg contul am raportat la greu pagini și conținut fake news, nici măcar răspuns nu am primit. Facebook acționează criminal, și nu e un eufemism.

      Side note, ai văzut cum Putin și-a făcut treaba și acum își ia banii înapoi de la Facebook prin amendarea acesteia în Rusia pentru că nu dă jos conținut considerat necorespunzător? Conținutul trebuie dat jos, iar amenda plătită. I-a fwtut pe banii lor, cam așa se spune.

        (Citează)

  11. Astept explicatiile:
    – ca filmarea este trucata cu efecte speciale
    – ca aia de fapt sunt toti actori platiti de oculta mondiala
    – ca nu este filmat de fapt in Romania, poate e de pe Marte
    etc.

      (Citează)

    • boss, crezi ca convingi pe bombardieri cu filmari de astea?
      hai sa ti spun inca un adevar, pe langa ala ca nu exista mos craciun. nu schimbi parerea nici unui betonist cu videouri de astea.
      sorry

        (Citează)

    • mircea: nu schimbi parerea nici unui betonist cu videouri de astea.

      Da, dar lupta nu se dă pentru cei ce sunt de neconvins, ci pe cei care sunt încă în incertitudine, care nu știu pe cine să creadă șamd.

      E ca la urne. Lupta politică se dă pe cei care încă nu au decis cu cine votează. De la celălalt partid nu o să smulgi mulți fani.

        (Citează)

    • Sunt actori aplatiti de Șoroș. 50 lei medicii, 100lei pacienții

        (Citează)

  12. Ca romanii nu s-au vaccinat stim de prin iunie, de cand stagneaza campania. Dar totusi nu vede nimeni faptul ca in Romania 80% din cei de la ATI mor? Mi se pare incredibil ca doctorii sa declare ca paturile la ATI se elibereaza prin deces, si nimeni sa nu aiba o problema cu asta. In multe state s-a ajuns la cel mult 50% rata de deces pe ATI, ai nostri eroi in alb is practic la fel de varza ca in martie 2020.

      (Citează)

    • Daca te uiti la cei care necesita si ventilator, in Romania e sinonim cu deces. Ultimele cifre pe care le-am vazut de la noi era o rata de deces de peste 95% pentru cei ventilati.

      Spre comparatie, mai jos un studiu din Florida din martie 2021:

      21.6% rata de deces la cei internati la ATI
      26.5% deces pentru cei ventilati.

      https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0249038#sec009

      E o diferenta foarte mare care nu vine doar din dotari, un ventilator face aceeasi treaba si aici si la ei.

        (Citează)

    • Pai tocmai, nu vine doar din dotari, e vorba si de calitatea medicilor. Multi prefera sa fie zilnic in media cu declaratii super alarmiste. Ok, stim cu totii ca treaba e nasoala, unii dintre noi s-au vaccinat, speram ca prin asta sa nu ajungem pe mana lor, dar totusi cei care nu au facut-o si au avut “norocul” sa prinda un loc la ATI trebuie sa moara din cauza incompetentei?

      Stiu ca e o opinie nepopulara, dar esecul campaniei de vaccinare se datoreaza si medicilor. Cel putin in mediul rural lumea nu are incredere in sistemul medical, nu se duc la doctor “ca iesi cu mai multe boli decat ai intrat” iar in spital “mori cu zile”. Si nu doar acum cu pandemia, asta e de ani de zile. Si cum vaccinul e administrat de cei in care ei nu au incredere nu se duc sa il faca. Si nu, multi din cei nevaccinati nu sunt “sosocari” sau fani AUR. Vorbim aici in primul rand de populatia din grupe de risc, batranii ramasi prin sate uitate de lume(practic orice sat daca te indepartezi 20-30km de orasele mari si iesi de pe DN).

        (Citează)

    • Sunt multe cauze aici, dar principalele sunt comorbiditățile, stil de viață nesănătos, lipsă de îngrijire medicală până în acel moment.

      La noi bătrânii mor pe capete și de la gripă.

        (Citează)

    • scipio: un ventilator face aceeasi treaba si aici si la ei

      Dar daca ai de 4-5-10 ori mai multe paturi de ATI/cap de locuitor inseamna ca reusesc sa intre acolo si cazurile cu sanse mai bune, nu numai cei cu 95% sanse de deces.

        (Citează)

  13. “Cum e posibil ca doar Recorder să facă astfel de reportaje, direct în spitale, iar pe la televiziunile ce câștigă milioane..’

    Poți să faci milioane vorbind sau tăcând.

    Televiziunile au ales varianta 2.

    P.S. Daca, prin absurd, ajungem sa avem un guvern minoritar Ciolos, o să vedeți atunci reportaje zguduitoare și la televiziunile astea…

      (Citează)

    • M-ar mira să se schimbe televiziunile. În funcție de cine le susține și ce interese politice are, o să vezi reportaje anti-cioloș și altele de tipul “măcar se încearcă ceva”.

        (Citează)

  14. scipio: mare care nu vine doar din dotari, un ventilator face aceeasi treaba si aici si la ei.

    nu mai spune de astea că o să îți sară toți în cap.

      (Citează)

  15. silicon_v:
    Amplasamentul din Pipera e o mizerie sinistra, niște containere de 26 de mp, cu aer condiționat și un boiler elecctic. Numai Firea putea sa spargă 2 milioane de euro în felul asta. Uite concluziile unui specialist:

    * Ansamblul nu dispune de sistem de ventilație absolut necesar pentru o astfel de funcțiune.
    *Rețeaua de apă și canalizare este realizată în afară, fără a fi protejată la îngheț
    *Din punct de vedere al temperaturii interioare, ansamblul nu dispune de sistem de încălzire, ci doar de un sistem de aer condiționat, care nu face față în perioada rece, mai ales că nu există izolație a containerelor.
    *Ansamblul nu dispune de rețea de gaze medicale.
    *Fiind localizat în afara unui spital general, toate funcțiunile conexe – laborator, farmacie, spălătorie, morgă, bucătărie, spații tehnice, etc. nu sunt asigurate.
    *Containerele, având o lățime de aproximativ 2,6m și câte o baie în fiecare container, nu pot fi transformate în unități de terapie intensivă.
    *Ușile au doar 90cm lățime și prag, lucruri nepermise într-un spital (nu se poate face transportul pacientului cu targă/pat, iar evacuarea rapidă, în cazul unui incendiu, a pacienților imobilizați este imposibilă)
    *Nu există centrală termică, apa caldă se asigură cu boilere individuale montate în băi. Și lista e lungă, iar povestea e asemănătoare și la Lețcani.

    Pe scurt, e imposibil sa faci spital cu ATI din mizeria asta. Va amăgiți degeaba.

    Ps la Letcani e fix la fel.

    eram sigur că va urma un astfel de comentariu.

    ok. firea e rea. dar în regim de dezastru apelezi la orice.

    in fine.

    trecem peste.
    Ai idee cate locuri ATI are Romania? in anuaruls tatistic, vreo 5180.

    ok, nu le aloci pe toate pe covid, dar nici nu faci teatrul asta ieftin cu 2-3-7 paturi in plus..

    5181 locuri ATI

    trecem peste.
    din cei 1600 de pacineti de la ati, 42 erau intubați acum câteva zile. restul erau doar la oxigen. a ține o butelie de oxigen în brate, nu esti caz de ATI.
    anul tecut, in decembrie erau vreo 358 de intubati.

    nu mai plangeti alarmist, pe site-urile de statistică am depășit vârful de infectare. de infectare nu depistare. suntem pe o panta similară de scădere cum a fost de creștere. repet…de infectare.

      (Citează)

    • Bughy: eram sigur că va urma un astfel de comentariu.

      ok. firea e rea. dar în regim de dezastru apelezi la orice.

      in fine.

      trecem peste.
      Ai idee cate locuri ATI are Romania? in anuaruls tatistic, vreo 5180.

      ok, nu le aloci pe toate pe covid, dar nici nu faci teatrul asta ieftin cu 2-3-7 paturi in plus..

      5181 locuri ATI

      trecem peste.
      din cei 1600 de pacineti de la ati, 42 erau intubați acum câteva zile. restul erau doar la oxigen. a ține o butelie de oxigen în brate, nu esti caz de ATI.
      anul tecut, in decembrie erau vreo 358 de intubati.

      nu mai plangeti alarmist, pe site-urile de statistică am depășit vârful de infectare. de infectare nu depistare. suntem pe o panta similară de scădere cum a fost de creștere. repet…de infectare.

      @Bughy, de unde ai datele astea “din cei 1600 de pacineti de la ati, 42 erau intubați acum câteva zile”?

        (Citează)

    • gata, ne-am linistit, daca asa ai primit punctajul!

        (Citează)

    • Bughy: 5181 locuri ATI

      Da, dar discuția este despre paturi cu oxigen și totuși în spitale cu circuit covid. Că dacă fiecare spital are 8 paturi de ATI normale și 2 paturi cu oxigen în acel salon, nu poți băga 2 bolnavi covid alături de alți 8 bolnavi de altceva, nu?

        (Citează)

    • Bughy:
      nu mai plangeti alarmist, pe site-urile de statistică am depășit vârful de infectare. de infectare nu depistare. suntem pe o panta similară de scădere cum a fost de creștere. repet…de infectare.

      la upu deja nu mai au timp sa duca mortii la morga. Stau cu pacienti pe jos, ca nu mai au locuri in paturi. Nu mai au tuburi de oxigen, dar macar presiunea din pereti e la o treime. Practic, pe langa toate sunetele, acum mai ai si bipaitul de la ventilatoare, care se plang ca nu au destul aer.

      Dar nu va plangeti alarmist. Stie bughi

        (Citează)

    • Oribil. Cu o săptămână înainte să nască Matilda a fost la fel. A născut o femeie cu saturația de oxigen deja foarte joasă. Bebelușul era în continuare în maternitate, îngrijit de cei de acolo, ambii părinți intubați la spital și cu mici șanse.

        (Citează)

  16. “Producatorul e inconstant in ceea ce zice”.. pare destul de in varsta, oare in vremea lui Ceau tot asa judeca? Era producatorul “constant” in ce spunea asa ca atunci s-a vaccinat.

      (Citează)

    • Eh, ăla e genul care știe el secretele universului și le explică altora cu voce lentă de deștept.

      Și eu m-am întrebat în ce-o fi fost inconstant producătorul. Singurele date care au tot variat au fost perioada de valabilitate și eficiența, dar e normal să fie așa pentru că e work in progress și informațiile apar pe măsură ce trece timpul.

        (Citează)

  17. Andrei: @Bughy, de unde ai datele astea “din cei 1600 de pacineti de la ati, 42 erau intubați acum câteva zile”?

    Însă numărul celor care au nevoie de oxigen, invaziv sau non-invaziv, este cu mult mai mare. În Unitățile de Primiri Urgente, la nivel național sunt internați 1.501 bolnavi, 42 sunt intubați și ventilați mecanic.

    https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/situatie-disperata-in-tara-din-cauza-covid-19-pacientii-sunt-conectati-la-oxigen-direct-de-pe-scaune.html?utm_source=youtube_stirile_protv&utm_medium=description&utm_campaign=stirileprotv

    iar în decembrie 2020:
    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/7-067-de-cazuri-noi-de-covid-19-numarul-pacientilor-de-la-terapie-intensiva-ramane-ingrijorator-1415652
    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/7-067-de-cazuri-noi-de-covid-19-numarul-pacientilor-de-la-terapie-intensiva-ramane-ingrijorator-1415652

    îmi pare rău, dar asta spun datele.

    apropo cu vaccinarea asta oblgiatorie in „spitale”
    rata de ifnectare la nivel național e cam 7%. cea oficială, cea neoficilă probabil mai mare. nu toată lumea se testează.

    rata de infectare în „spitale” este de 4,7%. în condițiile în care ei se întâlnesc cu acest virus în mod constant iar cei nevaccinați sunt testați săptămânal (adică nu prea are cum să scape un caz pozitiv).

      (Citează)

    • Bughy: rata de infectare în „spitale” este de 4,7%. în condițiile în care ei se întâlnesc cu acest virus în mod constant iar cei nevaccinați sunt testați săptămânal (adică nu prea are cum să scape un caz pozitiv).

      Poate aici sunt o mare parte dintre cei vaccinați și infectați.

        (Citează)

    • @Bughy: vezi ca stirea de la ProTV spune altceva.
      “1.468 de pacienți cu forme grave ale infecției COVID-19 ocupă în acest moment un pat de terapie intensivă. Asta înseamnă că sunt ocupate toate locurile din secțiile ATI dedicate lor, plus încă 24 din rezerva operațională.
      Însă numărul celor care au nevoie de oxigen, invaziv sau non-invaziv, este cu mult mai mare. În Unitățile de Primiri Urgente, la nivel național sunt internați 1.501 bolnavi, 42 sunt intubați și ventilați mecanic.”
      ATI si UPU sunt chestii diferite.
      ATI – cunoscuta ca si “Reanimare”, “Anestezie și Terapie Intensivă”.
      UPU – cunoscuta ca si “Urgențe”, locul unde te duce ambulanta.
      Din stire eu inteleg ca la ATI+UPU sunt in total 2969 pacienti.

        (Citează)

    • Da, e cum am zis eu: https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-25108305-imaginea-dezastrului-2-000-romani-bolnavi-covid-19-asteapta-pat-terapie-intensiva-unitatile-primiri-urgente-ale-spitalelor-100-dintre-sunt-intubati.htm
      “În jur de 2.000 de pacienți COVID-19 așteaptă în acest moment în Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor din toată țara să prindă un pat de Terapie Intensivă, iar aproximativ 100 dintre aceștia sunt intubați, arată datele obținute de HotNews.ro pe surse medicale. Precizăm că aceste cifre sunt în dinamică permanentă și pot suferi modificări de la o oră la alta.
      Pacienții care ajung la spital și au nevoie de un pat de Terapie Intensivă sunt puși pe lista de așteptare, în spitalele din România nemaifiind paturi libere. Pe această listă de așteptare se află, în acest moment, aproximativ 2.000 de pacienți.”

        (Citează)

  18. Andrei: Comentariul tău este în moderare, probabil din cauza unor link-uri sau cuvinte suspecte sau pentru că nu ai comentat anterior pe blog. Îl aprob imediat ce ajung la un calculator, dacă este totul normal. Nu te speria dacă nu apare imediat pe blog!

    am pus link-uri către stirileprotv și digi24 și trebuie aprobat de radu pentru a fi publicat.

      (Citează)

  19. sefu, vaccinu e de un an. daca dupa un an esti inca indecis, meriti un loc la ati si niste scanduri.
    sunt toti adulti, nu trebuie sa duc eu munca de convingere pt nimeni.

    nwradu: Da, dar lupta nu se dă pentru cei ce sunt de neconvins, ci pe cei care sunt încă în incertitudine, care nu știu pe cine să creadă șamd.

    E ca la urne. Lupta politică se dă pe cei care încă nu au decis cu cine votează. De la celălalt partid nu o să smulgi mulți fani.

      (Citează)

  20. nwradu: Poate aici sunt o mare parte dintre cei vaccinați și infectați.

    în cei 4,7% sunt totalul angajatilor din domeniul sănătății cu test pozitiv în totalul angajațilot din domeniul sănătății.
    adică vreo 16k cazuri în 350k angajați.

    rata de 4,7% este mult mai mică decât incidența națională în condițiile în care:
    – cei nevaccinați se testează oblgiatoriu pcr săptămânal
    – cei vaccinați se testează doar dacă prezimtă simptome.

    adică eu nu văd fundamentarea obligației pentru vaccinare în acest mediu în condițiile în care incidența oficilă este la 60-70% față de incidența națională oficială. (dacă vorbim de 4-5 ori mai multe cazuri naționale decât cele depistate, atunci incidența în mediul spitalicesc este mult mult mai mică).

    nu sunt antivaxxer deși am fost acuzat în toate felurile, știu doar matematică și statistică iar matematic și statistic acest virus are un PR prost rău de tot.

      (Citează)

  21. bai da pe nimeni nu intereseaza, de unde a aparut mizeria asta de virus

    cine e autorul acestei nenorociri mondiale?

      (Citează)

  22. daddy: stii tot atata matematica si statistica pe cat nu esti antivaccinist!

    mulțumesc :D

      (Citează)

  23. daddy:
    stii tot atata matematica si statistica pe cat nu esti antivaccinist!

    înainte de a mă judeca, poate te uiți peste niște date oficiale

    https://www.cnscbt.ro/index.php/analiza-cazuri-confirmate-covid19/2730-raport-saptamanal-episaptamana39-2021/file

      (Citează)

  24. Bughy:
    de la lilieci!!! dacă spui altceva ești catalogat ca fiind conspiraționist.

    Sau parerist. Orice parere nefondata pe dovezi asta este.
    Mi se pare ciudat ca oameni obisnuiti, care nu au date, isi exprima parerile cu atata pasiune, in timp ce oamenii de stiinta, care sunt specialisti pe domeniile lor sunt destul de rezervati si un pic prudenti cand deschid gura.

      (Citează)

  25. Mi-au dat lacrimile vazand reportajul. Trebuie sa nasc peste o saptamana (stau in casa de ceva timp si evit expunerile, in afara de vizitele obligatorii de monitorizare la medic) si asa ma bucur ca am reusit sa ma vaccinez in septembrie si ca atat eu, cat si bebelusul avem anticorpi (de asemenea, toti din familia apropiata sunt vaccinati), chiar stau mai linistita. Mi se pare ca si in randul femeilor insarcinate ar trebui promovata vaccinarea mai mult; majoritatea asteapta sa nasca si sa se vaccineze cam la 2-3 luni dupa, oricum in faza de alaptare, nu de sarcina – din ce am vazut ca pareri si experiente pe grupuri dedicate, insa mi se pare riscant sa astepti atat, la ce context e acum. Astept sa fac si vaccinul antigripal, dar pe asta il prind spre final de octombrie abia. Mi-e dor de un articol in care sa mai citesc de Matilda si Alice, care imi sunt dragi.

      (Citează)

    • Eu m-am vaccinat in trimestrul 3 de sarcina. Discutiile cu medicul ginecolog incepusera din trimestrul 1 cand inca se vaccinau esentialii si dansul mi-a spus : ” Daca ai cum, pune-te pe liste, nu astepta, daca iei virusul e mai rau” . Inainte sa ma intep l-am sunat si a confirmat iar ca e ok .

      Medicul de familie dadea din umeri ..ca nu stie daca e ok, ca ma vaccinez pe barba mea etc.

      Medicul ginecolog m-a convins cand a argumentat ca el e in prima linie la nasteri, la monitorizari de sarcina..ca e la curent cu toate studiile medicale facute pe gravide, ca se documenteaza ziua si noaptea pe subiect si nu ar recomanda ceva ce ne-ar face rau ( mie si fatului ). Practic se ruga de mine sa ma vaccinez.

      Pentru mine el a fost cel de care trebuia sa ascult, nu de politicieni , parinti , rude , sosoace.

      Daca ar fi mai multi medici asumati , poate ca situatia ar sta altfel acum .

        (Citează)

  26. Am urmarit si eu reportajul cu pricina si desi realitatea este dura si nu e pentru cei cu stomac slab. Cu toate acestea treaba eu o vad cam asa:
    1. Comportamentul virusului este nedeterminstic in sensul ca nu are o predictibilitate asupra ceea ce va face. Stim clar ca actioneaza in zone dense si noua tulpina este contagioasa ca si nivel cu varsatul de vant. Practic oricum ai da-o cresterea numarului de cazuri este abrupta si inca nu stim unde ne vom opri. Pe diferite modele si modelari statistice apare ca ne-am afla in varful valului, realistic nimeni nu stie asta.
    2. Vaccinurile nu te protejeaza 100% de boala ci te ajuta sa treci mai usor prin ea sau sa nu faci o forma severa a bolii. Toate lucrurile astea au fost confirmate prin multe studii si nu stiu cat se mai poate discuta despre asta. Foarte normal ca exista riscuri si trebuie specificat ca nu exista pe lumea asta riscul 0. Asa ca aici fiecare om trebuie sa-si faca niste analize si sa ia o decizie. Toate datele ne arata ca un nevaccinat are mai mari sanse sa ajunga la ATI fata de unul care este vaccinat. In cele din urma decizia trebuie sa fie a fiecaruia, dar odata luata fiecare trebuie sa si-o asume. Cazul pensionarului ala care pare ca le stia pe toate este fix genul de om care nu-si asuma decizia si mai mult era ….. pe el de frica.
    3. Sistemul sanitar romanesc nu este nici cel mai bun, nici cel mai rau de pe lumea asta. Ca ar putea fi mai bine, ca s-ar putea face lucrurile altfel putem discuta pana se schimba banii. Realitatea este ca asta este sistemul si altul mai bun nu avem. Prin urmare oamenii aia de acolo merita tot respectul pentru munca depusa si dedicarea de care dau dovada. Numai ca fiecare om de acolo are niste limite umane pe care si le stie si mai ales realizeaza ca odata atinse intervin multe chestii cu care unii mai slabi nu ar dormi bine noaptea. Sa ai de ales intre cine traieste si cine nu, recte cine primeste asistenta medicala si cine nu e o chestie foarte dura. Iar acum a inceput sa se intample si unele morti puteau fi evitate altele nu. Se accelereaza o selectie naturala care o sa lase cicatrici in societate, cam cum a lasat Revolutia. Si nu problema nu este numarul paturilor de ATI sau a infrastructurii spitalicesti ci fix de componenta umana a spitalului care se apropie de maximul uman pe care ei il pot duce.
    4. Evolutia bolii pe termen lung este una la fel de haotica ca si comportamentul actual. La ora actuala OMS publica niste simptome specifice bolii de lunga durata sau de ce nu cronice. Chestiile care sunt acolo si pe care unii sau altii le-au povestit sunt inspaimantatoare si mi se pare ca drama de la ATI devine una cotidiana, doar ca intr-un grad mai mic. Faptul ca dupa ce duci la baie te consideri un invingator e ceva infricosator de-a dreptul.
    Si mai trebuie spus si o chestie cinica pe care nu multa lume o accepta: Pe cine nu lasi sa moara, nu te va lasa sa traiesti!

      (Citează)

  27. cred ca mai degraba are legatura cu faptul ca ei nu pun la ventilator doar cazurile ff grave, probabil spitalele sunt mai multe si mai putin aglomerate

    scipio:
    Daca te uiti la cei care necesita si ventilator, in Romania e sinonim cu deces. Ultimele cifre pe care le-am vazut de la noi era o rata de deces de peste 95% pentru cei ventilati.

    Spre comparatie, mai jos un studiu din Florida din martie 2021:

    21.6% rata de deces la cei internati la ATI
    26.5% deces pentru cei ventilati.

    https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0249038#sec009

    E o diferenta foarte mare care nu vine doar din dotari, un ventilator face aceeasi treaba si aici si la ei.

      (Citează)

    • spre exemplu nemții nu folosesc metoda de ventilație care e la noi care e recunoscut că este o tehnică foarte veche și depășită. ei au un sistem de plămân artificial prin care oxigenează sângele și plămânii sunt lăsați în repaus pentru a se reface după infecție.

        (Citează)

  28. Campania de vaccinare a fost un fiasco total.
    Au promovat vedete si politicieni prin diverse spoturi.

    Era mult mai ok si credibil daca apareau medici care a sa spuna asa:
    “Buna ziua, sunt Doctorul X, cu specializarea Y, gradul Q cu Z ani experienta.
    Va rog sa va vaccinati pentru ca:
    a/b/c […]
    Riscurile nevaccinarii sunt:
    d/e/f […]”

    Si atat era suficient.
    Dar nu… au promovat tot felul de dubiosi tatuati pe niste f multi bani
    asta + faptul ca au aparut tot felul de personaje colorate care au indemnat la nevaccinare iar acum suntem in galeata.

      (Citează)

    • au susținut mesaje care au fost ușor combătute de practică.
      vai…israel e vaccinat și ce bine e în israel și bummmmm….a explodat.

      vai uk ridică restricțiile și pub-urile sunt deschise…bummmmmmmm

      ca să nu mai zic de mesajele politicienilor care se băteau cap în cap. Vedeți ce declara unul căruia încă îi zicem presedinte pe 2 august? care era rata de vaccinare la medici? sau ulterior câte declarații au fost pe această rată – ca în weekend arafat să ne spună că e cam 40% în sistemul medical.

      plus că nu am înțeles și nu voi înțelege vreodată plăcerea unor români de a jigni alți români. ba ca cei care au o altă părere sunt vai de mama lor, ba că suntem proști la pisa și de aia nu ne vaccinăm. Aceste mesaje produc rupturi în societate, în niciun caz nu mobilizează.

        (Citează)

    • nici eu n-am inteles placerea antivaccinistilor de a jigni inteligenta!

        (Citează)

    • “vai…israel e vaccinat și ce bine e în israel și bummmmm….a explodat.”

      de fapt in israel au trecut de cele 6 luni de la rapel. Si au observat ca nu prea e bine. Se vede, simplu, pe grafice. Cum au inceput cu doza 3…sa vezi dracie, scadere.

      dar. hai sa vorbim de Israel. Ultimul val, cea mai nasoala zi: 64 de morti. Ieri au fost 9. La ~10mil oameni. Asta, daca ar fi sa o calculam proportional ar inseamna cam 64*1.5 – hai sa fie de la mine cu plus, deci 130morti/zi. In top. Ce zici, asa e ca cei 500 de morti zilnici bat cei 130?

        (Citează)

  29. nwradu:
    La noi bătrânii mor pe capete și de la gripă.

    GRESIT! Nu mor de gripa intr-un sezon rece de 3 luni cati mor intr-o zi de coronavirus.

    Este o diferenta imensa intre 150 de decese intr-o iarna intreaga, majoritatea batrani, si 150 de decese intr-o zi, majoritatea batrani.

      (Citează)

    • la noi în spitale se moare pe capete.

      oare de ce suntem în top mortalitate în lume (am înțeles că locul 3).

      nu e la noi vreun super covid ci faptul că suntem un popor cu o sănătate șubredă din n motive iar dacă ajungi în spital mai ai puține șanse să ieși bine.

        (Citează)

    • bughila, sincer, tu si famiglia ta sunteti vaccinati, sosoaca@stir style?

        (Citează)

  30. nwradu:
    Cred că ți-am mai zis la alt articol. La modul cel mai cinic și desensibilizat, tot ar trebui să te îngrijoreze. La anul probabil va fi la fel. România vaccinată 40%, restul Europei 90%. Aici vor fi în continuare spitalele pline și cazuri multe. Nu ți-e teamă și pentru copiii tăi, că sunt expuși la așa ceva fără să fie deloc vina voastră?

    Teoretic ….la aia vaccinati s-ar mai adauga cateva zeci de procente. Pentru ca au trecut prin boala si ar avea ceva anticorpi.

      (Citează)

  31. Deea:
    Pensionarul ăla e exponentul unei mase amorfe enorme de inepți și analfabeți funcțional. Va muri cu logica lui strâmbă în creier, a trecut degeaba prin viață, că n-a înțeles mare lucru din ea.

    E usor de vorbit. Nu ai idee cum vei ajunge tu la varsta lui. Intervine degenerarea, fixarea ideilor, nimeni nu este ferit de asta, cu atat noi cei care avem acum 30-40 de ani, care suntem mai stresati decat au fost ei la varsta noastra din mai multe puncte de vedere. Cine stie ce idei fixe vei avea cand vei ajunge la varsta lui si se va ajunge sa se rada de tine.

    Ce vreau sa spun, este foarte usor sa judeci oamenii, dar cine stie cum vom ajunge noi la varsta lor.

      (Citează)

  32. nwradu: Ce vaccin ai făcut și când și cum ai luat virusul?

    Pfizer, rapel 13 aprilie (poate de-asta am facut covid :)) ). Marti am facut 2 teste rapide si miercuri pcr. Toate 3 pozitive. Nu stiu de unde l-am luat. Desi am fost duminica la o nunta, din cei cu care am interactionat toti au fost negativi. O parte s-au pozitivat mult mai tarziu si din alte surse. Sotia si fetita s-au pozitivat la vreo 3 zile de mine.

    Asadar am exclus nunta ca fiind factor de covid.
    Am presupus ca l-am luat de la fetita de la gradinita, din nou nu a fost buna presupunerea pentru ca s-au pozitivat dupa mine (sotia si fetita).

    Circulat doar cu masina personala, iar pe strada cu masca si peste tot cu masca. Spalat pe maini des + alcool sanitar. Asadar nu stiu cum l-am luat….

    Pentru cei interesati pot reveni cu simptome sau daca vrei sa scrii vreun articol…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus