un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum aș fi putut merge în Afganistan în 2017

7 Oct 2021  ·

GÂNDURI  ·

15 comentarii

În mai 2017 îmi sună telefonul mobil. Persoana de la celălalt capăt se prezintă drept colonel în MApN, îmi spune că citește cu plăcere blogul și mă întreabă dacă nu vreau să merg în Afganistan, să vizitez o bază militară românească de acolo.

Și m-a blocat cu treaba asta. În mod evident, n-am mers în Afganistan, că altfel aș fi povestit deja pe blog de ce-am văzut până acolo.

Nu mai țin minte multe detalii. Cred că am fost atât de uimit încât nu le-am reținut bine. Pe scurt, aș fi zburat acolo alături probabil cu un avion militar, stăteam câteva zile și apoi veneam înapoi. Oricât aș vrea să-mi amintesc, nu știu în ce zonă a țării ar fi fost treaba asta. Forțe românești au fost staționate în mai multe zone, uneori în baze comune cu ale altor țări.

Nu m-am dus pentru că în acel weekend era o cursă de Formula 1 și nu voiam să o pierd. Glumesc, nu m-am dus pentru că mi-a fost frică.

2017 a fost o perioadă mai calmă pe acolo, dacă țin bine minte, dar tot auzeai despre atacuri cu dispozitive improvizate și alte ambuscade. Țara n-a fost niciodată pacificată, de fapt, dovadă că apoi în septembrie 2017 a murit un militar român în Kandahar și în 2019 un alt militar pe lângă Kabul. Nu mai țin minte în ce zone aș fi putut ajunge eu, dar nu știi niciodată ce-ți rezervă viitorul.

În plus, urma să mă căsătoresc peste 3 săptămâni, așa că totul nu părea de bun augur.

Nu cred că a fost vreun alt blogger în locul meu. Colonelul respectiv mi-a spus că citește două bloguri, al meu și încă unul cu profil militar. Părea dezamăgit de refuzul meu. N-am întrebat de unde are numărul meu de telefon, că nu se întreabă din astea.

Nu zic astea ca să mă laud. M-aș fi lăudat dacă mergeam acolo. Mie mi-a fost frică. Recunosc că m-am întrebat de multe ori însă după aceea cum ar fi fost experiența, cum ar fi fost călătoria cu vreun avion militar, cu o mașină blindată (m-am urcat o dată într-un Renault Sherpa, nu era confortabil), cum ar fi fost deșertul, mâncarea, astea.

Mi-am adus aminte însă de această ocazie privind la televizor retragerea americană de la final de august din Afganistan. Mă uitam pe CNN cum Clarissa Ward, reporter de-al lor, femeie, albă, blondă, transmitea în direct de pe străzile din Kabul, din mijlocul talibanilor care recuceriseră capitala. Le punea întrebări. Stătea în fața unui grup de talibani înarmați și zicea către cameră cum astfel de oameni terorizează acum localnicii, care sunt foarte speriați pentru viitor șamd. Din fața unora care urăsc americanii și care se luptă cu ei de 20 de ani. Femeia aia are ouă adevărate. A plecat din Afganistan cu unul dintre ultimele avioane.

Mai este o fază în documentarul acela Turning Point de pe Netflix. În 2001, când SUA începea războiul din Afganistan, unui reporter AP îi cere agenția să se ducă în nordul Afganistanului, unde niște triburi se opuneau de multă vreme talibanilor. Și s-a dus. A trecut munții din Tadjikistan în Afganistan, a convins pe cineva să-l lase să doarmă într-o colibă dintr-un sat de pe linia frontului, privea luptele și tranșeele și transmitea cum putea de acolo pentru Associated Press.

Unii oameni sunt făcuți pentru meseriile acestea.

    15 comentarii

  1. Unii oameni sunt bolnavi la cap.

      (Citează)

  2. Gaelex:
    Unii oameni sunt bolnavi la cap.

    Unii sunt bolnavi ca se duc in zone de razboi, altii sunt bolnavi ca stau toata ziua si comenteaza pe bloguri, eu am fost bolnav ca am fost in africa sa fac tuica de mango… toti avem cate o pasarica… important e sa fii fericit cu pasarica ta fara sa dam in cap altora :)

      (Citează)

  3. Și pe mine m-a sunat Michael Jackson înainte să moară. 😁

      (Citează)

  4. As fi putut sa ajung si eu pe acolo, trimis pentru ceva infrastructura. Recunosc ca mi-a fost frica si am refuzat. A mers un prieten in schimb, s-a intors cu bine si incantat de exeprienta. Zburat direct unde a avut treaba, deplasari cu masini blindate, escorta militara samd. A stat cam o luna.

      (Citează)

  5. Oricum stăteai într o bula acolo, nu te duceai tu singur la burger jointul din coltul străzii
    Într o baza militara erai la fel de sigur ca în București

      (Citează)

    • Nu chiar în toate, dar unde ar fi ajuns Radu, aș putea spune că mult mai sigur decât în București. Și cu apă caldă. :)

        (Citează)

  6. bwhaha buna asta

    anukoi:
    Nu chiar în toate, dar unde ar fi ajuns Radu, aș putea spune că mult mai sigur decât în București. Și cu apă caldă. :)

      (Citează)

  7. mircea:
    Oricum stăteai într o bula acolo, nu te duceai tu singur la burger jointul din coltul străzii
    Într o baza militara erai la fel de sigur ca în București

    Sigur ca da. D-aia imi povestea un subofiter de la transmisiuni [deci nu combatant activ] ca dormea in baza din Kandahar cu arma in pat si se ducea la buna cu ea dupa el. Ca se simtea in siguranta. O fi fost un fricos.

      (Citează)

    • ipo dormea in baza din Kandahar cu arma in pat si se ducea la buna cu ea dupa el.

      regulament standard cam in toate armatele din lume, ai intotdeauna arma cu tine.

        (Citează)

  8. Decizie inteleapta. Ma intreb care ar fi fost scopul de propaganda: ce sa scrii la intoarcere? Ca armata romana pacifica Afganistanul? Nu credea nimeni asta, radeau si curcile. Au mai scris niste gretosi pe blog despre SIE acum cativa ani, ii pupau in fund pe aia, vezi Doamne, eroii care ne apara pe noi, oameni care pun patriotismul inainte de orice, etc.

      (Citează)

  9. Si totusi, cam ramdom asa sa te sune un ofiter in armata si de la el putere sa te ia intr-o baza militara. Ma gandesc ca te-ar fi bagat ca jurnalist, dar totusi, cum vine asta? Chiar asa poti sa iei pe oricine vrei in teatre de razboi doar pentru ca vrea muschiul tau ?
    Din cate stiu armata e subventionata de stat deci costul aferent deplasarii si cazarii tale ar fi fost suportat de “platitorii de taxe” . Stiu ca practic tu personal nu ai avea un cost prea mare, avionul de zburat tot ar fi zburat, cazarea e gratis si ai avea doar cost cu mancarea care probabil e mic, insa sper ca intelegi ideea.

    Mie mi se pare total neprofesionist si chiar periculos sa iei un civil cu tine acolo doar ca sa iti tina companie sau cine stie pentru ce alt motiv.

      (Citează)

    • Sunat random de un ofiter din armata, invitat la ambasada SUA de ziua independentei, o viata cu multe peste media colorlalti blogeri, blog tehnologic cu 10-20% articole politice. Radu este blogger la fel cum Radu TUdor este jurnalist.

        (Citează)

  10. stefan: regulament standard cam in toate armatele din lume, ai intotdeauna arma cu tine.

    nu era regula, armele trebuiau lasate in rastel la capatul dormitorului. sau poate pt aia de la telecom, nu stiu. asta mi-a povestit omul, asta povestesc si eu. orcum, da te caci sprijinit de PmMd86 noaptea e cam de rahat.

      (Citează)

  11. Giumbix:
    Și pe mine m-a sunat Michael Jackson înainte să moară. 😁

    I see you’re a man of culture as well! 😄

    @radu : ai ratat probabil o șansă unică în viață… ;)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus