un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Google își aduce aminte că există tablete și va lansa Android 12L pentru ele

28 Oct 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

Posibil ca lui Google să-i fi venit o idee bună legată de Android. Insert comment despre mintea cea din urmă aici.

Au anunțat ieri Android 12L, care-i gândit pentru ecrane de dimensiuni mari precum cele de pe tablete sau telefoane pliabile. Asta este bine, am spus de multe ori că Android nu este optimizat pentru tablete, oferind acolo aceeași interfață ca pe telefoane, gândită pentru ecrane verticale înguste.

Android 12L nu este o versiune diferită de Android, nu fac un fork aici, ci este un soi de extra-feature, un modul pe care dezvoltatorii îl pot folosi sau nu. Principalele modificări indicate de anunțul Google sunt:

  • un taskbar afișat permanent pe ecrane mari, că ai spațiu pentru așa ceva, și care va permite trecerea și mai rapidă de la o aplicație la alta.
  • meniul de notificări va avea 2 coloane. Probabil una va avea mesaje de chat, cealaltă notificări de la aplicații.
  • split screen intuitiv pentru a rula două aplicații simultan pe ecran.
  • meniuri și aplicații stock cu interfață mai bună pentru ecrane late.
  • letterboxing mai bun pentru compatibilitatea cu alte aplicații.

Multe par luate de la iPadOS, precum taskbar-ul cu aplicații sau split screen-ul rapid. Apple a făcut același lucru cu iOS, creând iPadOS care este iOS optimizat pentru tablete.

Android 12L apare la anul, odată cu “un nou val de tablete”, zice Google. Părerea mea este că apare prea târziu pentru a mai face vreo diferență. Majoritatea producătorilor au propria interfață pe tablete și nu este nici ea foarte bună. Vânzările sunt atât de mici încât nu merită investiția în funcții sau aplicații responsive. Poate sunt eu pesimist și tabletele pe Android vor prinde viață.

sursa: Android Blog.

    4 comentarii

  1. Daca nu se plictisesc iar dupa 2 versiuni, poate reusesc sa transforme interfata de tableta si in ceva gen Dex. Am cam renuntat la ideea de a da banii pe o tableta noua, pur si simplu nu e suficient de utila, dar ar merge un ecran mai mare atasat la telefon din cand in cand.

      (Citează)

    • E utila daca lucrezi cu ea. Pentru cine face vlog si are nevoie sa arate rapid stiri, poze, clipuri, la camera. Am vazut ca si Cristoiu ca se foloseste de o tableta pentru a-si face vlogul.

        (Citează)

    • OK, am mancat eu niste cuvinte, nu e suficient de utila *pentru mine, acum*
      N-am zis ca trebuie sa moara tabletele sau ceva, e clar ca e o piata mare si activa.

      Alaturarea de cuvinte Cristoiu, tableta, vlog imi da o senzatie bizara, nu stiu de ce :)

        (Citează)

  2. Sorin:
    OK, am mancat eu niste cuvinte, nu e suficient de utila *pentru mine, acum*
    N-am zis ca trebuie sa moara tabletele sau ceva, e clar ca e o piata mare si activa.

    Alaturarea de cuvinte Cristoiu, tableta, vlog imi da o senzatie bizara, nu stiu de ce :)

    Senzatie bizara de “gaina care naste pui vii” ? :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus