un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Matrix, Picard, Moonfall și Wheel of Time: nu sunt foarte impresionat

10 Sep 2021  ·

GÂNDURI  ·

30 comentarii

A apărut trailerul de la The Matrix Resurrections, îl vedeți mai jos.

Pe mine nu mă atrage filmul. Sunt două motive pentru asta. Primul ar fi că Resurrections vrea să fie mai mult Matrix 1 și deja au încercat să facă asta cu Matrix 2 și Matrix 3 și n-a ieșit foarte bine. Așa că mai multe lupte, mai mulți oameni care se feresc de gloanțe și restul matrixicității am mai văzut și nu vreau în mod special.

Apoi, nu-mi place pentru că pare un reboot. Nu vreau un reboot, nu-mi place moda reboot-urile. Vreau scenarii originale, nu aceeași poveste refăcută cu diferențe mici. Trilogia Matrix s-a terminat. Au murit cu toții, a fost trist, dar s-a terminat povestea și aia a fost. Nu vreau să o luăm de la capăt, indiferent ce explicație găsesc pentru de ce Neo și Trinity sunt în viață și beau cafea de specialitate.

Star Trek: Picard sezonul 2 apare în februarie 2022. Nu mi-a plăcut nici acest trailer.

Problema este la subiectul sezonului. Picard și noul său echipaj sunt aruncați de Q într-un univers paralel în care Pământul este un regim totalitar (think naziști, desigur) și ei trebuie să-i aducă democrație sau măcar să scape de acolo, nu e clar.

De câte ori ați mai văzut subiectul acesta? Cred că au fost câteva episoade cu aceeași temă în The Next Generation și în Enterprise. Nu mai țin minte despre DS9 și Voyager, dar parcă DS9 avea niște mirror universe pe acolo. Plus filmul cu întoarcerea în timp și balenele făcut cu Spock și Kirk, care avea hipioți, nu naziști, dar ideea rămâne.

Altfel spus, încă un reboot. În locul unui scenariu cu potențial mare (Picard bătrân, viitorul Federației, complicații cu romulanii și borgii exact ca-n primul sezon), au ales varianta simplă și ieftină cu dictatori și mașini de poliție.

Dacă tot suntem la trailere, să vorbim și despre alte două lansate în ultima săptămână.

Moonfall pare stupid. Mă aștept să fie all special effects, zero brains. Subiectul este că Luna vina spre Pământ și urmează distrugeri catastrofale. Din câteva scene din trailer parcă îmi vine să zic că extratereștri sunt de vină, că se vede ceva misterios pe acolo.

Uitați și descrierea oficială: “A mysterious force knocks the Moon from its orbit around Earth and sends it hurtling on a collision course with life as we know it. With mere weeks before impact and the world on the brink of annihilation, former astronaut Jo Fowler is convinced she has the key to saving us all — but only one astronaut from her past and a conspiracy theorist K.C. Houseman believes her. These unlikely heroes will mount an impossible last-ditch mission into space, leaving behind everyone they love, only to find out that our Moon is not what we think it is.

Sunt sigur că doi astronauți vor salva însă planeta. Până acum este o îmbinare de câteva cărți SF. Seveneves a lui Stephenson, despre distrugerea Lunii, Mutineer’s Moon a lui David Weber și, în general, teoria Hollow Moon.

The Wheel of Time este o operă de amploare a lui Robert Jordan, una dintre cele mai bune serii fantasy citite de mine. Vă recomand cu tărie toate volumele, dar în engleză. În română s-au tradus vreo 6 și apoi a fost abandonată traducerea lor, că așa e situația pe piața noastră.

Amazon face din seria aceasta un serial. E cu magie, interese politice, artefacte puternice, personaje foarte plăcute (cel puțin în carte), multă imaginație și o acțiune foarte complexă, care se învârte în jurul Dragonului, campionul binelui care periodic trebuie să înfrângă Răul și asta înainte ca magia să-i ia mințile. Vreau de mult să o recitesc și poate o voi face în curând.

Trailerul nu zice multe, dincolo de “magie, cetăți, lupte”, dar nu mă mir. Povestea este prea complexă oricum pentru un serial.

    30 comentarii

  1. Doar still-ul de la trailerul pentru Moonfall te face să sari instant peste film.

    De fapt e afirmația e valabilă și pentru celelalte.

      (Citează)

  2. VechiulBogdan

    10/09/2021 la 7:03 AM

    Au aparut 9 volume din Wheel of Time. Ultimul volum acum 10 luni. Se traduce lent, dar nu e chiar abandonat.

      (Citează)

  3. Matrix Revolutions – o ciorbă reîncălzită, inodoră și insipidă.
    Moonfall – retard mental sever
    The wheel of time – sau cum să învârtim căcatul ca să-i descoperim toată paleta de miresme.
    Cu alte cuvinte, aștept ultimul James Bond că dup-aia Dumnezeu cu mila ș-acolo.

      (Citează)

  4. Părerea mea este că în viitor va fi din ce in ce mai greu sa se facă filme foarte bune ca urmare a unui cumul de factori care țin de bani și de faptul că există prea mult conținut media.

    Problema banilor este că studiourile vor să facă bani din filme și nu vor să piardă – deci Matrix 4, chiar daca ar fi un film slab, va aduce suficienti nostalgici la cinema ca să își scoată banii și se va întâmpla fi la fel cu orice alta continuare a unui film de succes.

    O alta problema este că sunt prea multe canale exclusive de filme, cum ar fi Netflix, Hbo, Disney+ etc la care se adaugă filmele din cinema și piața de DVD -uri – ori pentru atâtea canale de distribuție ai nevoie de multe filme.
    Pentru toate filmele astea ai nevoie de idei pentru scenarii – de unde atâtea scenarii bune ?

      (Citează)

    • da, ai dreptate in privinta a prea multe canale exclusive pentru filme. acum fiind prea mare concurenta nu mai risca nimeni la hollywood pe un scenariu total original ca sa dea chix si sa intre in gura rottentomatoes. dar devine obositor si pentru tine: urmaresti un serial, astepti apoi un an pana la noul sezon (cum am stat pt GoT ca uitam din personaje), urmaresti altul si samd pana uiti la ce te uitai si nu ti se mai sedimenteaza actiunea sau scenele. pai star trek cand aparuse la noi avea concurenta doar sclava isaura si era doar duminica la amiaza: aveam timp o saptamana sa discutam cu ceilalti de la bloc fiecare scena si fiecare vorba a capitanului. acum vezi un episod si next la urmatorul. pe vremea aia am fost la cinema sa vad si filmele Star Trek. Sir Patrick Stewart e intre actorii unicat din ziua de azi, si chit ca din trailer mi-a adus aminte de XMen days of future past, tot o sa ma uit doar pentru el. bine, mi-a placut si primul sezon

      tin minte ca in ’99 m-am dus la cinema doar pentru ca un amic mi-a zis ca e “total diferit fata de tot ce am vazut”. nu era moda cu trailere, nu aveam acces la stiri, critici etc. si apoi daca imi placea actorul, iar Keanu Reeves imi era la inima inca din Point Break, mai vedeam si alte filme, chit ca unele erau slabe. pe vremuri imi era suficient un afis si vorba unui amic. iar primul Matrix m-a lasat cu gura cascata; l-am vazut ulterior de inca cateva ori si la fel de bun mi s-a parut. nu zic acum ca intotdeauna primul film e mai bun decat sequelurile (vezi primele Star Wars sau Stapanul inelelor unde toate sunt la fel de bune), insa fratii Wachowski au gandit ca o trilogie inca de la inceput, iar 2 si 3, desi mai spectaculoase vizual, au fost prea aglomerate de personaje care tot apareau si scene obositoare si interminabile de lupte. oricum abia il astept

        (Citează)

  5. Jeri Ryan…7of9…ma voi lasa aruncat intr-un univers cu aceasta fiinta, oricare ar fi el.

      (Citează)

  6. Paragrafele alea despre Matrix sunt foarte bune. La fel și Picard. Dar cred că noi, care am fost dați pe spate de primul film (revedeți-l dacă aveți ocazia, e chiar mai bun decât vă amintiți, e practic un slowburn până aproape de final) și care am văzut și Star Trek bun nu suntem în target. Astea nu sunt făcute pentru noi, sunt făcute pentru generația Tik-Tok care știu lucrurile astea doar din gif-uri.

      (Citează)

  7. Matrix trebuie sa il vad, chiar daca e clar acum ca Wachowski aia sunt amandoi bolnavi la cap.

    Picard imi place pentru Patrick Stewart si acum ca au adaugat The cougar element, chiar nu e de ales, trebuie vazut.

      (Citează)

  8. O sa mă duc sa îl văd mai mult ca o nostalgie.
    O varianta mai buna ar fii fost una în care sa explice cum a apărut matrix ul cu razboiul dintre oameni și mașini

      (Citează)

  9. Singurul film de care sunt interesat in viitorul apropiat e Dune.

    Matrix o sa fie plin de woke garbage, calling it now.

      (Citează)

  10. Matrix pare ca se intampla intr-un univers paralel in care Neo a luat pastila albastra.

    Pacat ca apare pe 22 Dec, o sa fie prea aglomerat in primele zile plus ca o sa urmeze craciunul si revelionul.

      (Citează)

  11. dar de ala cu dicaprio nu zici nimic?

      (Citează)

  12. Eu vad 2 scenarii pentru noul matrix dar nu neaprat ca reboot
    1. o continuare unde neo traieste dar are amnezie si pastilele albastre o mentin
    2. univers paralel in care el nu a luat pastila rosie la inceputul primului film dar
    ceva nu se leaga in scenariul asta: daca neo si trinity sunt batrani, morpheus pare tanar dar in acelasi timp nu au confirmat ca ‘noul’ morpheus e chiar morpheus

    eu chiar vreau sa-l vad si daca se poate la IMAX

      (Citează)

  13. Toate cele 3 filme Matrix au avut mai mult decat o poveste despre ceva iluzoriu. Cine a putut descifra asta, bravo.
    De aceea sunt curios ce va arata Matrix 4.

    A fi impresionat mereu dupa ceva nou, este esenta umana.
    Oare am uitat sa ne bucuram de poveste si de creativitatea filmului (ca aspect vizual)?

    Pana la urma, sentimentul oferit conteaza, nu ce judeca mintea antrenata :)

    O zi frumoasa tuturor

      (Citează)

  14. matrix trilogie, adica 3 shaorme, dar cand se termina banu si trebuie pensie la keanu, mai merge inca o bucata.

      (Citează)

  15. De acord cu tot ce zici despre Matrix și Picard, dar tot o să le văd, din nostalgie. Mă mai aștept să fiu dezamăgit de Foundation, dar la ăla încă mai am speranțe.
    Am văzut trailer-ul Don’t Look Up și mi s-a părut amuzant, cred că va fi un film decent.
    Dune rămâne cel mai tare film de anul ăsta și review-urile sunt bune până acum.

      (Citează)

  16. urasc ce au facut astia de la cbs cu star trek. Mai ales cu picard, de la care aveam asteptari mult mai mari. Urasc pentru ca star trek-ul, nu mai e star trek, pentru ca niciodata in star trek nu a fost vorba de impuscaturi multe, phew phew, de oameni providentiali care salveaza universul in ultima secunda, taind firul rosu al explozibilului. Si mai ales star trek (in opinia mea) trebuie sa fie episodic (poate cu arce de poveste pe mai multe episoade , insa totusi cu episoade cu povesti separate), asa cum era tng-ul. Episoade, in care sunt prezentate civilizatii noi, probleme de rezolvat noi, care de obicei dezbat probleme de morala, probleme ale societatii actuale etc..

    De aia nu mi-o placut discovery (lasand la o parte ca e prost interpretat si cu o poveste de 2 lei) si de aia nu am reusit sa duc la capat nici picard, desi sunt fan al tng-ului.

    Culmea e ca The Orville, e de o suta de ori mai star trek, decat e discovery si picard…

      (Citează)

  17. dupa ce am vazut trailerul de la M4 (dar va rog sa imi spuneti, mi se pare ca “pare” filmat in cinema? sau vad eu prost – poate fi un “stil” anume replicat)
    ma gandeam ca tre sa revad M1-3 :D, nu prea am mai ramas cu nimic din ele

      (Citează)

  18. Singurul, dar SINGURUL film care ma atrage si prezinta interes pt mine anul asta e Dune-ul lui Villeneuve.
    Si nici acolo nu m-as duce cu sacul la pomul laudat.
    hollywood-ul e in pana de idei, poate criza actuala va cataliza vreo schimbare in bine, desi ma indoiesc.

      (Citează)

  19. Nu stiu la ce va uitati voi, dar mi se pare ca sunteti prea pretentiosi cu titlurile astea noi.

    Mie de exemplu Picard mi s-a parut slab, dar mi se pare ca e atat de mare seceta de seriale SF bune, incat astept cu mare nerabdare sezonul 2. Star Trek Discovery pot sa zic ca a fost chiar bun prin comparatie cu restul ofertei.

    De exemplu recent m-am uitat chinuit la o parte din Salvation (Netflix) care e atat de prost incat imi vine sa plang.

    La fel si cu filmele … M-am saturat pana peste cap de super eroi, tot zic ca nu ma mai uit dar ma uit pentru ca nu am la ce altceva.

    Deci daca Matrix va fi cu efecte/ batai bune, eu ma declar super multumit, asta e tot ce cer de la el.

      (Citează)

  20. speedy.gonzales

    10/09/2021 la 11:28 AM

    eu cred ca incepi sa imbatranesti. tu vroiai sa fii impresionat doar din trailer?

      (Citează)

  21. Mai sa fie ce oameni pretentiosi avem in comentarii.

    Sincer sa fiu…d-abia astept sa apara Moonfall.

    Iar Matrix….arata oribil nu am ce sa zic. Keanu arata de parca s-a trezit acum din pat si este obligat cu forta sa joace. Iar despre noii actori…….arata ca niste personaje din Fortnite (sau poate asta si vroiau ….hmmm)

      (Citează)

  22. un singur cuvant … DUNE
    restul nu conteaza

      (Citează)

  23. de ce ai scris “rebut” ca “reboot”

      (Citează)

  24. OK, am comandat și eu primele 3 volume din wheel of Time, sa vedem ce e d capul lor. Nu mă aștept la nivelul GOT, sper sa nu fie dezamăgitoare

      (Citează)

  25. anul asta un singur cuvant: Spiderman ffh si Dune, ofc…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus