un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Festivalul SAGA #1: doar 45.000 de spectatori și marele concert Armin amânat pe 2022

20 Sep 2021  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

24 comentarii

Abia așteptam SAGA, primul mare festival din București după atât de mulți ani de la Best’fest. Și na, ediția 2020 s-a amânat pe 2021, iar în 2021 am fost ocupat în această perioadă, așa că n-am participat.

N-au participat însă mulți oameni, de fapt. Un comunicat primit de la organizatori spune “SAGA Festival enjoys successful debut edition with over 45.000 partygoers”, iar mie cifra mi se pare mică. Atenție că vorbim de 45.000 în total în 3 zile, nu simultan la Romaero, acolo unde a avut loc în cele din urmă.

Untold, în comparație, a avut în total 375.000 de intrări în 2019 și aproape 100.000 de oameni în fiecare zi în parcul festivalului (fiecare măsoară altfel, unii cu “unici”, alții cu “vizite” și alții chiar cu “afișări”). În 2021, Untold spune de 265.000 de participanți, dar nu mi-e clar dacă înseamnă unici sau intrări totale cumulate. Oricum nu contează, este clar alt ordin de mărime față de SAGA.

Sigur că Untold are vechime, pe când SAGA este nou. Mai important, însă, este că Untold știe să-și facă marketing și să promită mai bine oamenilor o atmosferă de petrecere ca-n povești. Am avut impresia că organizatorii SAGA au decis cândva că această primă ediție le va aduce oricum pierderi mari și atunci au redus la minim turația pe orice: comunicare, publicitate, awareness și tot restul. Scârțâiala pe la încheieturi s-a văzut și în sponsorizare. Sponsorul mare al ediției anulate din 2020, Vodafone, nu a mai apărut pe afiș. În schimb, SAGA a fost sponsorizat de… Altex.

Untold și SAGA s-au desfășurat în același timp. Cam dick move din partea Untold (SAGA a anunțat primul acea perioadă), dar liderul de piață își permite să o facă. Din cifrele de participare, fanii muzicii electronice au preferat masiv Untold-ul, deși sunt sigur că foarte mulți dintre ei l-au preferat în detrimentul unui festival care avea loc chiar în orașul lor!

SAGA nu a fost rău. Am vorbit cu câțiva oameni care au fost acolo și toți au spus că s-a desfășurat bine și că este un început bun. Line-up-ul a fost foarte bun, zic eu: Tiesto, Don Diablo, Robin Schulz, Alan Walker și alte nume cunoscute, le găsiți aici pe toate. Pentru cei bătrâni, inclusiv Carl Cox a fost pe una dintre scene. Îmi pare rău că nu l-am putut vedea și asculta.

Scena arăta bine, uitați-vă la fotografiile de pe contul oficial. Locul de desfășurare a fost schimbat cu vreo lună înainte din Parcul Izvor în Romaero Băneasa, dar posibil să fi fost mai bine așa. În Izvor ar fi fost greu de organizat ceva de această amploare în scurt timp. Au fost baruri, drone, avioane, de toate acolo.

În fotografia de mai jos, din prima seară, nu par însă foarte mulți oameni.

Și bănuiesc ca maximul a fost precum mai jos, plus alte grupuri pe la celelalte scene:

Senzația mea a fost că inclusiv bucureștenii nu știau de SAGA și au aflat despre festival abia când s-a închis bulevardul Aerogării și apoi noaptea s-a auzit muzică în tot orașul.

Dar ok, un început bun. Un festival se construiește în câțiva ani, iar SAGA a avut ghinion întâi cu pandemia și apoi cu potriveala în același weekend cu Untold. SAGA 2022 a fost deja anunțat pentru 3-5 iunie 2022. Cu un pic de noroc atunci va deveni ceea ce merită să fie și prin București.

Colac peste pupăză, show-ul lui Armin van Buuren din 24 septembrie, organizat ca offshoot din SAGA, a fost amânat pentru 24 septembrie 2022. Trebuia să fie cel mai mare show al lui van Buuren din Europa. A fost amânat de către organizatori după discuții cu Primăria București pe fondul creșterii cazurilor de covid. Ghinion, cum ar spune Iohannis.

    24 comentarii

  1. Probabil ca S(h)AGA o sa fie mult timp asociat cu inchiderea traficului ceea ce o sa genereze antipatii. Cum a fost vinerea aia de mult n-a mai fost.

    De asemenea, ideea de a-l tine in Parcul Izvor nu e dintre cele mai bune ca ar aduce la distrugerea masiva ierbii de acolo. Parcul central din Cluj n-are cine stie ce iarba ca sunt multi copaci si multe frunze, solul e altfel, plus concertele mari se tin pe stadion nu in mijlocul parcului. Romaero e mai potrivit pentru asa ceva.

    Cu toti banii pe care ii produce, nu aduci un festival asa mare in mijlocul orasului sa duduie totul pana la 4 dimineata plus transformi niste zone publice mari in zone restrictionate cu acces pe bani. Stiu ca nu se intampla des si e fun, dar e o explicatie de ce in tarile alea pe care ne place sa le dam de exemplu nu ai voie sa faci din astea.

      (Citează)

    • nu stiu cand ai mai fost recent in parcul izvor, dar acolo e o jungla..
      iarba crescuta peste masura, buruieni, totul foarte neingrijit, alei cu asfalt spart, gunoaie peste tot..

      da,, parc in mijlocul orasului, langa cea mai importanta cladire din oras..

        (Citează)

  2. Am auzit de SAGA când am dat direct in traficul de vineri după-amiază din București, care era practic în gridlock. E ridicol că au închis un cartier întreg pentru asta!

    Nu am fost in zonă seara când au început concertele, dar trebuie luat in considerare și confortul localnicilor.

    Nu sunt împotriva festivalurilor, dar trebuie regândită locația. Și poate și perioada, când numărul de cazuri de covid crește enorm.

      (Citează)

    • Nu vad asa o mare tragedie ca au fost inchise cateva strazi pentru 2-3 zile. Cred ca in orice alta zona a orasului ar fi fost facut acest festival, efectul asupra traficului ar fi fost mai mare.

        (Citează)

  3. Deci in total 300.000 de inconstienti, din care cu o rata foarte conservativa de 2 la mie rezulta ca 600 aveau coronavirus si nu stiau inca.

    Cei 600 au dat in jur la cati au putut, 10 de fiecare ca sa fim conservativi in continuare, deci alti 6000 au plecat acasa sa faca o bucurie familiei, vecinilor, prietenilor. Hai doar 3000, poate noroc, poate vaccin, poate spalat pe maini…

    Saptamana viitoare boxam 10.000 de cazuri pe zi, ca sa fiu optimist. Probabil va ajuta si deschiderea scolilor cu prezenta fizica.

    Deja se stie ca 1 din 5 spre chiar 1 din 4 noi bolnavi este vaccinat si ia boala. Dar este minunat, Citu se duce la mare in Vama.

      (Citează)

  4. 1. UNTOLD e miezu, degeaba vor miticii festivalul lor, nu iasa.
    2. pe armin l a batut barbosu din ceri pt ca a tradat untold si s-a dat pe shaga.
    cum plangeau bombardierii ca armin presedinte, aoleooooooo

      (Citează)

  5. Orice zdranganeala d-asta tinuta in mijlocu orasului e o mizerie.

      (Citează)

    • Clooj: ține-mi berea

        (Citează)

    • @Blackskull, sigur, doar ca Romaero nu este chiar mijlocul orasului, este periferie. Acum ca sunt unii destepti care si-au facut case in jurul aeroportului si acum urla ca ii deranjeaza zgomotul este altceva.

        (Citează)

  6. Nou nivel de nesimțire și jeg la festival: sticla de apa se dă fără dopul de plastic. În plină pandemie!

      (Citează)

    • Asa se dau/dadeau si inainte, pe la unele concerte, meciuri etc. Ca sa nu poti arunca cu ele.

        (Citează)

    • Pentru ca evident nu poți veni cu un dop în buzunar, nu?

      Suntem în pandemie așa că este mult mai important, chiar esențial respectatul celor mai elementare norme de igienă.

      Alimente și băuturi descoperite sunt un risc de îmbolnăvire și în condiții normale, darămite de coronavirus pe toate gardurile.

      Nu înțeleg cum de nu s-a sesizat DSP. Prostia trebuie sa fie fenomenală la toate nivelele.

        (Citează)

    • Aici ai dreptate, este o nesimtire maxima sa dai produsele desigilate mai ales in mijlocul unei pandemii. Desi explicatia oficiala ar fi ca se vand asa pentru a nu arunca oamenii cu ele pe scena, probabil motivul este ca astfel consumi mai mult. Nu poti sa bei doar jumatate de sticla si sa pastrezi restul pentru mai tarziu fiindca ar fi prea incomod.

        (Citează)

    • La Untold nu s-a mai întâmplat asta anul asta.

        (Citează)

  7. Eu am fost doua zile. Nopti de fapt.
    Cam aiurea faze gen dsp care nu incarca in platforma rezultatele testelor facute de diverse clinici. Multi nu au putut intra din cauza asta. Chiar daca a doua zi au ieftinit mult testele la intrare.
    Bilete.ro care vinde sambata dimineata bilete pentru ziua anterioara. Insa hat off pentru ca angajatii bilete.ro care au rezolvat problemele rapid.

    Scena principala superba. Nivelul de zgomot nu a fost chiar insuportabil. Mai degraba pe scenele din hale era mult mai puternic.
    Tiesto nu mi-a placut. Deloc. Alan Walker, Nervo, Don Diablo au fost decenti cel putin.
    Organizarea la interior a fost decenta, doar ca pentru bauturi cam stateai la coada.
    Era aglomerat. Dar erau si spatii cu lumea putina mai ales in lateralul scenei principale.
    Micul show cu drone a fost super.
    Preturile relativ ok. Am cheltuit 150 lei pe noapte. Sau mai putin.
    Per total a fost o experienta reusita. Locatia a fost super ok.

      (Citează)

    • tiesto putea fi inregistrat, nu a interactionat deloc cu publicul, nici nu stiu de ce s-a obosit sa vina.

        (Citează)

    • Ce înseamnă să interacționeze cu publicul? Sa dea din mâini și să danseze puțin cu mâinile pe butoane? Everybody hands in the aiirrr???

      Mie mi se pare că puteau sa pună muzica pe cd pentru toți, nu doar Tiesto.

        (Citează)

    • Dacă nu a zis nici un dj ca ii place aici la Budapest atunci DEGEABA

        (Citează)

  8. Mi s-a parut aiurea ca au inchis strada din fata Romaero in conditiile in care nu am vazut sa fi fost niciodata destui oameni la intrare care sa justifice asta. Puteau inchide doar trotuarele din stanga si din dreapta si era perfect.

    Nu stiu cum se auzea de langa scena insa mai in spate se facea un pic de ecou din cauza hangarelor apropiate si era un pic deranjant.

    In rest a fost ok pentru o prima editie, un pic peste nivelul B’estfest in anii de glorie. Baruri destule, doua zone cu mancare destul de mari si nu foarte aglomerate cand am fost si eu pe acolo, iar preturile erau decente.

    Nu stiu daca o sa mai merg insa, ca mi s-a facut pofta de Sziget si din pacate nimic nu se compara cu ce e acolo.

      (Citează)

  9. Pai după atâtea festivaluri clar ca am rămas fără pastile. “Pastile”

    zup:
    ai ramas fara pastile?

      (Citează)

    • Ce caută așa ceva în interiorul unui oraș?!

        (Citează)

    • Eu as pune altfel intrebarea: “Ce cauta orasul in jurul unui aeroport?”
      Voi astia care sunteti revoltati ca a fost inchisa o strada sunteti cumva aceiasi care ridicati in slavi primarul cand inchide Bulevardul Kiseleff si Calea Victoriei in weekend?
      Adica atunci se gasesc solutii ocolitoare, dar acum toata lumea a avut o problema ca nu a putut circula pe Bulevardul Aerogarii pentru 2-3 zile.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus