un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Afganistanul are echipamente militare cât vreo 5 țări europene la un loc

3 Sep 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

24 comentarii

Sunt uimit de cât echipament militar american le rămâne talibanilor după retragerea din Afganistan. Cineva de pe Reddit a făcut lista de mai jos:

22.000 de Humvee-uri. 42.000 de camionete. 169 de transportoare blindate de trupe. 176 de piese de artilerie și 350.000 de arme de asalt! Zeci de avioane și elicoptere!

În discuția de pe Reddit, unde participă și diverși soldați și oameni mai bine informați despre problemă, se zice de mai multe ori că, în afară de cele 42.000 de camionete și SUV-uri și de armele de asalt, majoritate celorlalte echipamente nu pot fi folosite de talibani. N-au cum, n-au piese să le întrețină, nu au piloți care să decoleze cu aparatele de zbor. Sunt informative comentariile, citiți-le.

Toate de mai sus fuseseră date sau vândute de SUA sau producători europeni guvernului afgan pentru armata afgană. Guvernul s-a predat fără luptă, armata nu mai există, toate au rămas talibanilor acum.

Se pare că mentenanța echipamentelor militare este complicată și costisitoare și piesele sunt produse de americani și mentenanța este făcută pe bani grei de subcontractori specializați, așa că majoritatea echipamentelor vor rugini acolo unde sunt. Dar ce risipă! Câte miliarde de dolari cheltuite pentru construcția lor și acum irosite! Și erau irosite încă dinainte de retragere pentru că afganii nu au avut niciodată suficienți oameni instruiți pentru a le utiliza. Se pare că doar 25% dintre aparatele de zbor aveau și piloții necesari.

Nu m-ar mira ca aparatele de zbor sau blindatele să fi fost dezactivate oricum înainte de retragere, acolo unde s-a putut. Sunt sigur că toate au vreo componentă crucială ce poate fi extrasă rapid pentru a face nefuncțional echipamentul, așa cum și un calculator devine inutil dacă-i scoți procesorul. Până la urmă, însă, nu contează. În lumea de acolo, o armă de asalt bună, grenade, muniție de calitate, veste antiglonț, ochelari de vedere pe timp de noapte și câteva camionete pot face o diferență foarte mare în controlul populației.

Culmea este că nu Afganistanul a plătit pentru acestea. 75% din bugetul de cheltuieli publice al Afganistanului provenea din fonduri oferite de alte țări. Statul afgan nu a fost niciodată funcțional, de fapt, urmare a corupției, lipsei de interes și de oameni educați.

Ai putea înarma câteva țări europene cu ceea ce rămâne acolo.

    24 comentarii

  1. producatorii de armament americani sunt castigatorii razboiului de 20 de ani.

      (Citează)

  2. Majoritatea aparatelor de zbor sunt prin Uzbekistan. Nu-s chiar asa de prosti.

      (Citează)

  3. Anda:
    producatorii de armament americani sunt castigatorii razboiului de 20 de ani.

    Exact. S-au mutat niște bani din bugetul federal în buzunarele private. Câteva mii de miliarde, un nimic.

      (Citează)

  4. Meanwhile, Romania cumpara avioane second-hand si ne laudam cu asta…

      (Citează)

    • si la mana a treia vorbim f16 daca te uiti la ce au primit afganii de apuca rasu.
      Echivalente de ww2, nici macar de avioane de pregatire nu sunt bune astea turboprop.

      Pana si noi folosim IAR Soim, cu reactie, in pregatirea pilotilor.

        (Citează)

    • Diferența e că ale afghanilor sunt suficiente pentru ce au ei nevoie, ale noastre nu sunt. Că nu au piese de schimb și piloți, e altă problemă.

        (Citează)

    • Da frate, dar au fost foliste doar de bunicute, tinute mereu in garaj. Plus ca noi la ce le-am folosi? Pai alde Oprea, Nastase, Ontanu si restul generalilor s-ar preda inainte sa inceapa razboiul.

        (Citează)

  5. Intrebare de baraj, americanii s-au retras in graba.
    Armata afgana fara sprijinul americanilor era varza si au fost nevoiti sa se predea.

    Am inteles asta.
    Da cum ceapa masii nu au avut in saptamanile astea timp sa distruga bucata cu bucata orice arma care ar putea pica in mainile talibanilor, orice bucata de echipament. Asta daca nu era un blat ordinar intre o populatie majoritar simpatizanta talibanilor si talibani. Oamenii au muls ce era de muls de la americani si cand a fost sa se termine au revenit la ale lor, de asta ma doare fix undeva de afgani si soarta lor cruda. De asta e ultima grija a mea si sper ca a tuturor.

      (Citează)

    • Toate alea nu erau în mâinile americanilor, ci ale afganilor. Care le-au predat talibanilor atunci când aceștia au venit la conducere.

        (Citează)

  6. Giani Mucea:
    Diferența e că ale afghanilor sunt suficiente pentru ce au ei nevoie, ale noastre nu sunt. Că nu au piese de schimb și piloți, e altă problemă.

    N-o avea Afghanistanul personal specializat pe mentenanță, dar Pakistanul are sigur. Și cum se înțeleg impecabil, or să le vândă pakistanezilor.

      (Citează)

  7. au capturat si ceva mai interesant

    THE TALIBAN HAVE seized U.S. military biometrics devices that could aid in the identification of Afghans who assisted coalition forces, current and former military officials have told The Intercept.

    https://theintercept.com/2021/08/17/afghanistan-taliban-military-biometrics/

      (Citează)

  8. Boss man, uiti o treaba importanta: talibanii au castigat razboiul cu pickup-uri si arme normale; nu cu tancuri, elicoptere, humvee-uri si alte nebuneli cu care s-au dus americanii sa le arate cine e seful. Alea 42k de masini sunt mai mult decat suficiente sa mai bate de 2-3 ori pe altii de o sa vrea sa-i invadeze. Restul sunt asa de decor.

      (Citează)

  9. Americanii au lasat alea acolo strategic. Ori dezactivate, ori ca fier vechi, ori printr-o intelegere “va lasam astea si voi ne lasati sa…”. Nu au uitat de ele in niciun caz. Dar nu vom afla niciodata.

    Asta in cazul in care e adevarata informatia, ca am vazut alte stiri in care se spunea ca au detonat si au luat tot ce s a putut de pe aeroportul din care au plecat. Or fi americani, dar 60000 masini de lupta nu sunt de colea’, asa ca mi-e greu sa cred ca le-au “abandonat”, mai ales ca stiau ca isi iau catrafusele inainte sa pice guvernul.

      (Citează)

  10. Pai americanii au zis ca au scos din uz toate mașinăriile/elicopterele și ca talibanii nu le vor putea folosi. Probabil a fost mai ieftin sa le lase acolo decât sa le care în America.

      (Citează)

  11. Am comentat pe Facebook acum ceva timp că Afganistan nu e o țară în accepțiunea modernă a termenului. Nu există nici conceptul de națiune, afganii sunt un amestec de grupuri etnice divizate în triburi, singura idee care-i tine cumva laolaltă este islamul și pe undeva limba (pashtun), respectiv grija pentru siguranța tribului. Soldații aia au fugit pentru că nu au vreo motivație să moară pentru a apăra o idee pe care nu o înțeleg: stat national. Pentru ideea asta am fost banat de Facebook trei zile, pentru că este hate speech pe motive etnice. Am închis contul de Facebook și aștept cuminte sa expire luna, ca să dispară definitiv. Facebook a devenit forumul exclusiv al idioților, trepanaților și analfabeților ce tocmai descoperă că sunt majoritari. Oamenii normali la cap păstrează contul din inerție, ca să le spună cînd e ziua de naștere a vreunui cunoscut. Odată cu eliminarea Facebook din ocupație, am citit citeva cărți. Una la trei zile în concediu. Ebooks. Am la rind Liu Cixin cu seria aia mult lăudată, Amintiri din trecutul Terrei. Acum mă ocup de Interdependența lui John Scalzi. Certatul cu idioții pe internet dauneaza grav psihicului.

      (Citează)

    • Nu stiu ce sa zic, am citit toata seria Old Man’s War, nu pot sa zic ca m-as intoarce la facebook din cauza ei :) dar nici nu mi s-a parut asa capodopera cum era marketata.
      Liu Cixin e deja copiat pe reader, dar bag seama ca trebuie sa renunt si la Instagram ca sa ma apuc.
      La pashtun nu ma pricep

        (Citează)

    • N-a fost extraordinară, dar citibilă. Interdependența pare mai ok după prima carte. Acuma părerile sunt după gustul cititorului, după așteptări. Comparativ cu Asimov sau Herbert …

        (Citează)

  12. Io când am zis că USA e susținătorul no.1 al terorismului, lumea mi-a sărit în cap. Acum aveți dovada. :D

      (Citează)

  13. sin:
    Boss man, uiti o treaba importanta: talibanii au castigat razboiul cu pickup-uri si arme normale; nu cu tancuri, elicoptere, humvee-uri si alte nebuneli cu care s-au dus americanii sa le arate cine e seful. Alea 42k de masini sunt mai mult decat suficiente sa mai bate de 2-3 ori pe altii de o sa vrea sa-i invadeze. Restul sunt asa de decor.

    Cine dracu o sa mai invadeze bucata aia arida de pamant de acum inainte. Nici petrol daca s-ar mai descoperii nu stiu pe unde tot nu ar mai investii cineva in asa ceva.
    Sunt sigur ca in maxim 4-5 ani , talibanii o sa vanda tehnica militara la negru pe tehnologie pentru agricultura sau de teraformare direct de la chinezi.
    Sau o sa isi trimita elita la scolit in china in schimbul tehnologiei primite de la americani.
    Oricum e complicat pt ei , si daca ar vrea sa faca un canal de irigatii de la marea arabiei pana la granita lor cu pakistanul tot au de sapat 500km prin teren muntos si desert.

      (Citează)

    • Oare rezervele alea de litiu si alte metare rare nu ar fi tentante pentru nimeni in epoca asta in care toata lumea promoveaza masinile electrice?
      Eu cred ca abia asteapta chinezii sa le faca niste oferta afganilor. Si probabil se va finaliza tot cu un razboi, fiindca talibanii nu vor respecta conditiile impuse.

        (Citează)

  14. Mircea: Cine dracu o sa mai invadeze bucata aia arida de pamant de acum inainte. Nici petrol daca s-ar mai descoperii nu stiu pe unde tot nu ar mai investii cineva in asa ceva.
    Sunt sigur ca in maxim 4-5 ani , talibanii o sa vanda tehnica militara la negru pe tehnologie pentru agricultura sau de teraformare direct de la chinezi.
    Sau o sa isi trimita elita la scolit in china in schimbul tehnologiei primite de la americani.
    Oricum e complicat pt ei , si daca ar vrea sa faca un canal de irigatii de la marea arabiei pana la granita lor cu pakistanul tot au de sapat 500km prin teren muntos si desert.

    Imi retrag argumentul, pakistan si india , impreuna cu fratii lor arabi vor investii in afganistan pe partea de minare. Bucata imensa de munte si desert ascunde multe , multe minerale necesare vietii moderne.
    Sigur in alti 10-20 ani astia o sa se sparga in judete/tara/trib si o sa fie exploatati pentru minereu.

      (Citează)

  15. cu siguranță, oricine ar invada, ar descoperi (descoperi, da?) foarte puține ”i-uri”…

    Mircea: Cine dracu o sa mai invadeze bucata aia arida de pamant de acum inainte. Nici petrol daca s-ar mai descoperii nu stiu pe unde tot nu ar mai investii cineva in asa ceva.
    Sunt sigur ca in maxim 4-5 ani , talibanii o sa vanda tehnica militara la negru pe tehnologie pentru agricultura sau de teraformare direct de la chinezi.
    Sau o sa isi trimita elita la scolit in china in schimbul tehnologiei primite de la americani.
    Oricum e complicat pt ei , si daca ar vrea sa faca un canal de irigatii de la marea arabiei pana la granita lor cu pakistanul tot au de sapat 500km prin teren muntos si desert.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus