un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Mi s-a scanat certificatul de vaccinare la food court

27 Sep 2021  ·

GÂNDURI  ·

32 comentarii

Sâmbătă am mers în Sun Plaza și la food court mi s-a cerut certificatul de vaccinare. L-am arătat din telefon (ghid de trecut în telefon). Am intrat.

Food court-ul era închis cam 80% și în cele două segmente deschise era câte un paznic SSG care scana certificate. Buletin nu mi-a cerut, dar nici nu am față de om care vrea să mănânce un McCombo cu certificat fals. Nu știu exact dacă trebuie cerut și buletinul, de fapt.

Era însă până în ora 11. Sunt curios cum se vor descurca la oră de vârf. În plus, minorii pot intra oricum, din ce înțeleg. Am mai fost eu în Sun Plaza în timpul săptămânii și erau 840 de școlari mâncând pe acolo.

Nu pot decât să sper însă că le face cineva training și acelor paznici care scanează certificate. Dacă vrei să faci treaba bună, mi se pare important să le zici ce să facă în diverse scenarii ce pot apărea. De exemplu, apare vreunul care zice că nu este legal să-i ceară paznicul certificatul și buletinul sau ceva așa. Un răspuns tipic ar trebui să fie “eu nu vă pot lăsa să intrați fără certificat, că acesta este rolul meu aici, dar pentru o plângere privind legalitatea măsurii vă rog să apelați la biroul de pază de la etajul 8 sau să trimiteți o sesizare pe site-ul centrului comercial”. Sau whatever, o poezie din asta pentru dezamorsat situația.

Că altfel simt că nivelul de stres din România va crește foarte mult.

    32 comentarii

  1. Am fost la un restaurant terasa in weekend. La fel. Au scanat certificatul.

      (Citează)

  2. in august, In Viena il cereau oriunde (zoo, muzee, terase, hotel, inclusiv in fiecare dimineata la MD). macar am ajuns sa fim cu o luna in urma lumii civilizate, e bine :)
    daca se lua decizia asta inainte de sezonul de vara sigur erau mai multi vaccinati si aveam un val de infectati acum mult mai mic. am fost la un concert si la terasa in weekend, mi s-a scanat certificatul: major si vaccinat.

    pe de o parte vreau sa scapam de pandemie, pe de alta m-am obisnuit cu munca de acasa

    p.s. de ce ar crede cineva ca paznicilor nu li se face training?

      (Citează)

  3. Pentru stocarea digitală a certificatului de vaccinare, eu folosesc aplicația (android & iOs) GreenPass: greenpassapp.eu
    Îți arată numele, data nașterii, data vaccinării și numărul zilelor de la vaccinare și codul QR.
    Se poate selecta EU, Germany și Austria. Am scanat codul QR de pe telefon cu aplicații de verificat vaccinarea pentru Austria, Elveția și Germania și e OK.
    L.E. Am scanat și cu aplicația Check DCC și totul e OK.

      (Citează)

    • Merge, merci!

        (Citează)

    • e website boss in care incarci certificatul si iti da wallet pass pe ios
      0 aplicatie

        (Citează)

    • multumesc, am instalat-o si eu, imi place, ca pana acum ma tot chinuiam sa gasesc certificatul in telefon… si cum in perioada urmatoare probabil se va cere mai des, e chiar f folositor

      aplicatia nu am gasit-o in playstore, ci pe site – sper ca e ok si am instalat ce trebuie :-))

      PS eu am incarcat direct pdf-ul in ea, nu am scanat codul QR

        (Citează)

    • @Marean: nici io n-am găsit-o-n playstore, d-ai-am pus și site-ul respectiv. ;)

        (Citează)

  4. incredibil cum un om cu copil proaspat nascut se plimba pe la mall aiurea, IN PLINA PANDEMIE
    INCREDIBIL

    stai linistit, pe langa tine cu certificat roz de vaccinat sunt 10 bombardieri cu certificate false, sau chiar deloc

    covidel e peste tot prietene, lasa tu cifrele din pix de la tv si ce anunta dsp.

      (Citează)

    • Incredibil cum ti-ai luat un șut în cur când comentai ca “bogdan” și acum latri ca “mircea”

        (Citează)

    • Am scanat deja la gara de nord la mc si la restaurant la masa de pranz oamenii au fost regulamentari. M-as bucura sa ramana regula aplicata in continuare, este o crestere enorma de cazuri. Nu ma mira nimic, inainte de aceasta regula erau full restaurantele, din pacate se statea umar la umar cu necunoscuti in anumite locuri.
      Din pacate cred ca multe restaurante vor renunta la aplicarea regulii pentru profit sau pentru ca multi clienti sunt foarte agresivi. Daca nu mi cere nimeni certificatul la un restaurant unde pot sesiza autoritatile? Asta as vrea sa stiu.

        (Citează)

    • mama e vaccinata, copilul preia anticorpi de la mama
      bine, nu e 100% garantat ca are, si intr-un fel ai dreptate ca e un pericol,
      dar a zis ca era gol pe acolo, a fost gol pana si sambata seara in malluri, sigur si-a ales acea ora pentru ca era mic riscul de aglomeratie

        (Citează)

  5. :))) ce m ai mirosit.
    Esență, idea rămâne. Pt cine vrea sa priceapă

    Costin:
    Incredibil cum ti-ai luat un șut în cur când comentai ca “bogdan” și acum latri ca “mircea”

      (Citează)

  6. Adevărata noutate e aplicația STS ului pentru scanat cerificate:

    https://play.google.com/store/apps/details?id=ro.sts.dcc

    Acuma pot si copiii sa verifice in gradinite nefericitii vaccinati cu doar prima doza…adevarata aplicație care i identifica ușor pe cei cu miocardite…

    Nici politia in vama sârbă nu are cu ce scana după veridicitatea certificatelor..și nici nu cred ca interesează pe cineva..

      (Citează)

  7. Puteti utiliza si Stocard pentru cei ce au deja applicatia(ai mai zis tu de ea acum ceva ani). O folosesc pentru celelalte carduri de cativa ani.

      (Citează)

  8. the_real_blue

    27/09/2021 la 9:50 PM

    Deci, pana la urma, teoretic, pot sa iau o poza cu un certificat si sa o am in telefon – de la un prieten- si cu poza aia intru peste tot, nu?
    Chestia asta este un cacat, mai ales in rromania care este tara tuturor “smecherilor”.

    Trebuiau sa inchida tot 1 luna de zile si aia e….cat am stat 2 ani, mai stateam 1 luna ca nu muream. Nu am invatat nimic

    Nu exista pandemie daca la inceput nu se dadea drumul la talieni si spanitarzi in tara la liber. Ii tineai frumos in carantida si gata, se rezolva, hotelierii erau fericiti ca fac bani, statul nu mai cheltuia mii de bani pe resurse medicale, etc…

    NU AM INVATAT NIMIC!!!!

      (Citează)

    • Adevarat!

        (Citează)

    • @the_real_blue
      se pare ca tu nu ai invatat nimic
      ce rezolva o luna inchisi tot? sa zicem ca era luna septembrie…nu aveam 6k-7k cazuri pe zi la inceputul lui octombrie cum avem acum ci se muta tot prin noiembrie sau decembrie, nu faci decat sa contramandezi tot si frustrare maxima
      vezi Australia unde inchid astia tot atunci cand apar mai mult de 2 cazuri…si tot fac asa de la inceputul pandemiei

      nu poti decat sa incerci sa limitezi o crestere brusca prin restrictii punctuale

        (Citează)

  9. La fel si la restaurantul IKEA din Baneasa. Multi bombardieri cu spume la gura “eU aM vEnIt Sa MaNaNc Ma cAc pE CeRtIfIcAtUl VoStRu SeFuL vOsTrU StIe???!!!111”

    Mi-a placut, 20 persoane la restaurant, duminica, ora 13:00. Frumos, civilizat.

      (Citează)

  10. Ronnie:
    in august, In Viena il cereau oriunde (zoo, muzee, terase, hotel, inclusiv in fiecare dimineata la MD). macar am ajuns sa fim cu o luna in urma lumii civilizate, e bine :)
    daca se lua decizia asta inainte de sezonul de vara sigur erau mai multi vaccinati si aveam un val de infectati acum mult mai mic. am fost la un concert si la terasa in weekend, mi s-a scanat certificatul: major si vaccinat.

    pe de o parte vreau sa scapam de pandemie, pe de alta m-am obisnuit cu munca de acasa

    p.s. de ce ar crede cineva ca paznicilor nu li se face training?

    Si in iulie in toata Austria era la fel. Noua ne-a trebuit mai mult timp sa implementam doar o parte din masuri.

      (Citează)

  11. Din cate stiu recomandarea de la UE e sa nu se solicite carte de identitate. Probabil se complica procedura, pe cartea de identitate fiind mai multe date personale.
    Teoretic n-ar trebui sa “imparti” certificatul cu altcineva. Dar da, la noi sunt destui care “fac rost” sau sunt vaccinati nevaccinati.

      (Citează)

  12. Ar cam trebui cerut și buletinul, e prea ușor doar cu certificat fals. Sau mai simplu, intrat doar cu buletinul, verificat CNP-ul dacă este vaccinat.

    CNP-ul ar trebui sa poată fi transformat în cod QR pentru scanare mai ușoară.

      (Citează)

  13. Scanare fara sa ceara si buletin e fix pix.
    Am 2 colegi covidati zilele astea. Ambii vaccinati. Au dat mai departe la neveste. Vaccinate si alea.
    Si amandoi spun: boss ne-a pus in cap covidu asta, acu sint bine n-am nimic, in juma de ora simt ca mor. Apoi iar e bine o perioada, apoi iar la pat. Si toti se kk imprastiat. Dureri de cap, temperatura, raguseala si-o stare generala de zici c-au alergat la maraton.
    Unu are test pozitiv de vineri, altu de sambata. Anuntat dsp, nici pana azi nu i-a cautat nimeni. Amandoi din bragadiru.

      (Citează)

  14. La terasă , la H, nu am putut intra. Cereau certificatul, iar copilul nu avea ambele doze. Evident, nu se verifica cu buletin.

    Merg spre casă, opresc la Dristor Tineretului, parchez și îl întreb pe ăla de ghidează mașinile: „Se intră cu certificat?” El răspunde: „Nu, dom’le, la noi mănâncă toată lumea.”

    În AFI, vreau să iau ceva de la patiseria Paul. În fața mea, le scana unora certificatele de pe telefon. Apoi le-a zis că pot să se așeze la mese. La mesele din fața patiseriei, printre care treceau o grămadă de oameni.

    Cam asta e.

      (Citează)

  15. Am fost acum doua saptamani in Viena.
    La terase si la restaurante cereau certificat sau test negativ.
    Am aratat certificatele si au zis ca e ok. I-am intrebat daca nu scaneaza. Raspunsul “nu”. Pofta buna. :D

      (Citează)

  16. Nu te pot obliga sa arati buletinul, scrie in lege cine te poate identifica. Probabil aici e dificultatea. Pe de alta parte, nu te obliga nimeni nici sa intri. E totusi un pas inainte.

      (Citează)

  17. Nu sunt de acord ca trebuie cerut actul de identitate. Eu, de exemplu, nu port niciodata buletinul la mine. Nu traiesc in Afganistan sau in Israel, sa fiu nevoit sa ma legitimez pe strada sau la intrarea in mall sau food court.

      (Citează)

    • Aha. Presupun că nu locuiești nici în România atunci. Conform legii românești poți fi legitimat pe stradă în anumite situații.

      Altfel nu-i bai, mai stai pe-acasă, mai economisești niște bani. Nu îți datorează nimeni acces liber la mall sau la food court.

        (Citează)

  18. Fanii echipelor din Craiova, care intra maine, cel tarziu poimaine in peste 6/mie, deja vorbesc pe grupurile de FB cum sa intre cu certificate pozate de la prieteni (in scenariu peste 6/mie se da voie capacitate maxima pe stadioane daca intra numai vaccinati)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus