un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Vodafone a activat 700 de stații telecom noi în ultimele 15 luni

9 Aug 2021  ·

PUBLICITATE, TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Rețelele telecom se extind constant, chiar dacă nu musai în zona în care să observăm chiar noi asta. Vodafone a anunțat recent că în perioada martie 2020 – iunie 2021 a instalat 700 de stații 4G, care acoperă în total 150.000 de locuitori din 158 de localități rurale. Și gândiți-vă că pentru fiecare din cele 700 este nevoie de avize, dosare, planuri detaliate, semnături de la toate autoritățile locale și naționale implicate, construcție, instalarea efectivă a antenelor, conectarea lor la rețea de fibră optică pentru rutarea datelor șamd.

700 de noi stații în 15 luni înseamnă, în medie, 1,5 stații noi în fiecare zi. Dacă scoatem din ecuație zilele nelucrătoare, rezultă vreo două stații noi activate în fiecare zi, cu un volum de muncă în spate care mie mi se pare mare.

În aceeași perioadă și probabil datorită preluării oficiale a UPC, Vodafone a extins rețeaua de fibră optică la 21.000 de gospodării. Rețeaua 5G a primit recunoașterea de “cea mai fiabilă rețea 5G din România” din partea umlaut, care-i organizația cunoscută anterior sub numele P3, cei care vin, se plimbă prin țară și fac diverse teste de voce și date.

Vodafone a făcut și un scurt clip video despre ce înseamnă apariția serviciilor de telecomunicații pentru mici localități izolate din România.

A fost filmat în Drăghești, Busești și Cerna-Vârf din județul Mehedinți. Sătenii spun cum aveau semnal doar în vârful unui deal (uneori) și se urcau acolo pentru a da un telefon rudelor din alte regiuni. Mult noroc cu școala online de acolo pentru copii sau cu ceea ce noi privim acum drept banal, chiar deranjant, precum “uite o poză cu noi pe Facebook” (sau *cough* Tinder *cough*).

Vodafone a venit în acea zonă și a instalat tot ce era nevoie. 21 de kilometri de fibră optică, 70 de amplificatoare de semnal și un turn de comunicații mai târziu cu antenele necesare pe el, acele localități au servicii fixe și mobile la dispoziție.

Este mai jos clipul. România izolată:

Drăghești este aici:

Cerna Vârf și Busești sunt lângă el. Cerna Vârf are cele mai mișto repere ever puse în Google Maps și nu mă refer doar la birt și magazin, ci și la peștera cu tezaurul Serbiei:

    13 comentarii

  1. … și tot nu au semnal pe drumurile din munte, dar aberează despre pădurea smart și salvat copacii.

      (Citează)

  2. Semnalul este prost in localitatile izolate, granita si nu numai. Acolo unde vad ei ca e de munca sa puna statie sau nu sunt multi abonati nici 3g nu e. Practic nici vocea pe 2g nu merge. Au antena la zeci de km distanta.
    Exemple am multe si cred ca gasesti multe plangeri.
    Eu si majoritatea cunoscultilor s au portat la Orange din aceste considerente(localitati diferite).
    in bula noatra la Bucuresti nu ne dam seama. In acelasi timp abonamentele sunt ieftin la pretentiile pe care le avem. Dar si la ab de 25 de Euro la Orange nu am minute cu Tari din Europa (Elvetia) si nicio posibiliattea sa am.
    Nu sunt 21000 de localitati toate in Romania. Nu stiu de unde ai scos cifra aia.
    Vezi ca a gresit cineva de la Marketing in comunicatul trimis.

      (Citează)

  3. Nu mă miră să aflu asta, am fost weekend-ul ăsta undeva la sud de Tarcău, NT și am fost surprins să văd că doar Vodafone avea semnal acolo. Nu e ăsta motiv să schimb rețeaua, dar totuși impresionant.

      (Citează)

  4. LA mine in casa nu pot vorbi in reteaua vietii (se schimba abonamentul in curand) asta intr-un oras resedinta de judet si nu stau la cucuieti ci orarecum central.
    Or fi fost buni candva, or face lucruri bune dar au ajuns sa fie gauri in serviciile de baza acolo unde nu prea iti doreai asta.
    Poate ar trebui sa lucreze si in directia asta. Pentr 5G vor trebui sa instaleze si mai multe antene pentru ca densitatea sa poata asigura acoperirea necesara insa daca nici la 4G nu fac fata (au scos antene 3G si acum zone intregi nu mai au semnal deloc).

      (Citează)

  5. pe plaja la navodari, nici connex nici dialog nu au semnal…(nu merita sa ii numesc altfel)

      (Citează)

  6. Dupa concediul meu la Predeal si Rasinari m-am uitat pe site-ul ANCOM sa vad cum e cu acoperirea, pentru ca Vodafone a cam dezamagit.

    Asa ochiometric si poate subiectiv imi pare ca Digi are cea mai buna acoperire acum dintre toate retelele.

    https://www.aisemnal.ro/home

      (Citează)

  7. Da, s-au extins foarte mult in ultima perioada. Din pacate au de suferit unele departamente, printre care si call-centerul. Daca ai vreo problema de rezolvat prin telefon, timpul de asteptare este de peste 40 de minute.

      (Citează)

  8. Am fost în concediu prin zona bisericilor evanghelice fortificate. E jale cu VDF dacă ai cotit-o juma de kilometru de la drumul european, am făcut imediat update la aplicația de navigație de la bord după ce am revenit din co. Nu era problemă ziua dar noaptea dacă te prinde furtuna sau trebuie să ajungi undeva, musai o hartă fizică sau navigație de bord. Asta dacă ai VDF. Digi era rege pe acolo, semnal și acoperire ok.

      (Citează)

  9. am venit pt comments in care lumea zice ca tot e praf semnalul, si se pare ca imi mai trebuie popcorn.
    si vodafone nu a pus mana pe o lopata pt antenele alea, sunt subcontractori care fac aia, deci cu 10 firme subcontractoare vodaf se poate lauda ca au pus 100 antene pe zi, irelevant.

    radu, te rog sa iti revi din gravideala ca observ o scadere a calitatii articolelor, si eu as putea debita prostii mai de calitate decat astea.

      (Citează)

  10. Numai ca in Cerna Varf e Orange de ani de zile. Acum doar s-a colocat si Vodafone pe turn probabil.

      (Citează)

  11. Cum au sārit cu banul cum toti bloguri au postat comunicatul de presa dar de a scrie 2-3 randuri pentru a promova DreamLab, un proiect al Fundatiei Vodafone nu a zis nimeni nimic ca era pe moka

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus