un blog de Radu Dumitru

Canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru și youtube.com/NwraduBlog ••• Știri despre Ucraina

Cărți: A Talent for War a lui McDevitt costă 20 de lei

9 Aug 2021  ·

GÂNDURI  ·

12 comentarii

Făceam turul cărților pe Google Play Books și Amazon, cum fac atunci când vreau să văd ce-a mai apărut.

A Talent for War, a lui Jack McDevitt, costă 24 de lei pe Play Books și 4,75 dolari pe Amazon Kindle (adică 20 de lei). Este o carte excelentă, în top pentru mine. Personajul principal este un fel de Indiana Jones din viitor, care rezolvă unul dintre marile mistere ale civilizației sale, dispariția unei nave de luptă cu vreo 200 de ani în urmă. Cartea este și excelent scrisă, cu multe paragrafe mișto despre război, lupta în ciuda șanselor foarte mici, diferențe culturale șamd.

Poate că nu sună foarte tentant în astfel de cuvinte, dar am citit-o cu sufletul la gură și mi-au rămas în minte multe aspecte filosofice ale sale. Am mai scris despre serie aici. Pentru 20 de lei, vă oferă o mulțime de ore de entertainment.

De fapt am citit apoi toată seria lui McDevitt cu Alex Benedict ca personaj principal. Romanele nu au legătură între ele, ci în fiecare Benedict rezolvă câte un mister din trecut. Totul se întâmplă vreo 9000 de ani în viitor, când omenirea este întinsă pe mai multe planete și în general trăiește bine, fără mari griji. Sunt cărți bine scrise, care te țin agățat prin munca de detectiv a lui Benedict. A treia din serie, Seeker, a luat și premiul Nebula; îl merită, este printre cele mai bune, dar în A Talent for War mi se pare că McDevitt și-a dat ars poetica.

(mulțumesc încă o dată lui Bobby Voicu, de la el știu de această serie și, cum are vreo 8-9 cărți, mi-a asigurat multe ore de lectură de calitate)

Încă o recomandare: seria Rebel Stars a lui Edward Robertson. Costă 19 dolari toate 5 volumele pe Amazon și merită. Nu sunt “grele” ca lectură, ci mai degrabă cărți de entertainment, cu acțiune de toate tipurile și inclusiv spre final niște lupte în spațiu cu tactică bine gândită și diverse răsturnări de situație.

Totul se întâmplă vreo mie de ani în viitor, când omenirea s-a extins în întregul sistem solar cu colonii de diverse tipuri. Cu sute de ani în urmă, o invazie extraterestră a lăsat puțini supraviețuitori, iar acum echipajul unei nave descoperă diverse comploturi corporatiste. Am zis despre invazia extraterestră anterioară, deci bănuiți deja unde se va ajunge.


Apropo de cărți, am văzut anterior că recomandările mele sunt destul de apreciate și se cumpără cărți traduse în română. Problema este că eu am citit de zece ori mai multe cărți SF/fantasy în engleză, luate direct din Play Books sau Amazon, dar nu știu câți dintre voi ați fi interesați de astfel de recomandări. Impresia mea este că majoritatea citesc în limba română și, cum în română traducerile de cărți bune avansează foarte lent și uneori se renunță la serii înainte de a fi finalizate, scriu de puține ori astfel de recomandări.

Așa că am făcut sondajele de mai jos, ca să știu dacă are rost să scriu despre cărți în engleză de pe platformele digitale. Votați după cum este cazul. Cred că voi pune aceste sondaje și într-un articol viitor separat:

Citiți cărți în engleză?

Loading ... Loading ...

De unde cumpărați cărțile? (răspunsuri multiple)

(vedeți direct rezultatele)

Loading ... Loading ...

  12 comentarii

 1. De vreo 7-8 ani citesc exclusiv in engleza. M-am focusat mai mult pe fantasy dar sunt si cateva carti SF care mi-au placut si altele pe care vreau sa le citesc pe viitor. Momentan trec incet dar sigur prin seria Wheel of Time (vol 6).

  Dupa ce descoperi ca poti citi exact cum a vrut autorul sa scrie (in engleza) imi e aproape imposibil sa mai citesc in romana, traduse si adaptate de cele mai multe ori prost, cu “limba de lemn”.

  Apreciez recomandarile tale, mi-am tot pus in whishlist carti din articolele tale, deci baga tare. Nu am timp si nici rabdare sa scanez ce apare nou si e misto, de aia orice recomandare prinde bine. Plus ca pare ca avem gusturi cat de cat asemanatoare, cel putin pe partea de fantasy.

    (Citează)

  • Cu niste ani in urma (peste 40) traducatorii erau frecvent si scriitori. Acum traduce un soft si apoi o persoana care stie limba respectiva (dar nu prea are si inclinare catre scris).

     (Citează)

 2. Kindle store și the book depository sunt magazinele principale de unde iau cărți. Există și Antic ex libris unde găsesc uneori chestii interesante.

    (Citează)

 3. Am apreciat multe recomandări în articolele tale (+comentarii) despre cărți și mi-ar plăcea să mai scrii.

  Citesc in engleză, la început era puțin cam greu și îmi pierdeam concentrarea rapid. Acum nu mai am probleme. Sunt în stadiul de început cu limba franceza, recomand cărți ușoare pentru antrenat creierul și apoi va deveni mai ușor.

  Am Kindle, cumpăr de pe Amazon. Pentru carti in format fizic book depository și magazine românești rar, dar cumpăr mai multe deodată.

  PS: grup Goodreads nwradu?

    (Citează)

 4. @nwradu trăiești cumva într-o bulă ? sau poate eu?
  În România, de cînd mă știu lumea a copiat tot ce s-a putut copia, pt că ăsta a fost sportul național. Cînd eram în liceu sau în facultate, toată lumea trăgea la xerox, nu cumpăra (culegeri, cursuri, etc). Mă rog, pe atunci motivul principal era că nu se prea găseau. Mai tîrziu cînd a apărut internetul și pdf-urile, toată lumea lua PDF-uri de pe internet. Nimeni cu cumpăra. Așa cum nimeni nu cumpăra Windows sau Word, toată lumea îl instala pirat.
  Stiu că s-a mai schimbat treaba dar nici chiar așa. Nici măcar să nu pui o opțiune în votul tău “de unde luați cărțile”, si anume “alte surse” ? Eu caut cu Google torente de cărți sau pe alte site-uri specializate unde se găsesc cărți în format de E-book. Am mai citit inclusiv din recomandările tale, dar tot pirat. Înțeleg că nu poți incuraja explicit pirateria pe blogul tău dar totuși, nici chiar așa, nici să nu recunoaștem că există.

    (Citează)

  • Cred ca traiesti tu intr-o bula, mai degraba. Se pirateaza cartile de specialitate, care sunt f scumpe, si cartile pentru facultate. In rest, sincer nu cunosc pe nimeni care sa pirateze beletristica sau, in general, carti pe care le citeste de placere, cand costa 30-40 lei o carte. Daca esti cititor impatimit ajungi probabil sa dai vreo 150 lei pe luna pe carti, pe care ajungi repede la concluzia ca merita sa ii dai, ca sa te bucuri de ele intr-un format prietenos.

     (Citează)

  • In plus multe carti nu sunt traduse in romana. Unle serii incep sa fie traduse dar “nu prind” si sunt abandonate (vezi “Wheels of time”).

     (Citează)

 5. Mulțumim.

  @alias.. cei care am renuntat la țigări putem cumpără carti din orice pozitie..și de hackergurul internetului.. dacă vrem..
  Putem si vrem.

    (Citează)

 6. In locul reomandarilor de carti in engleza eu as incerca o analiza a traducerilor la editurile romanesti de specialitate, incercati sa luati legatura cu “editorii” direct, la Nemira (ce a “sfartecat” colectia Nautilus, inlocuindu-l cu rahatul kitchos Armada), la Paladin,la editura Trei (ce scoate carti fantasy faine) si cam atat…
  Si aratati-le obrazul de nesimtiti semidocti, sa nu mai inceapa nici o serie daca nu incearca sa duca macar una la jumatate, cum fac penibilii de la Herg Benet, au tradus prima carte din seria “Wayfarers”, de Becky Chambers si au lasat-o naibii deoparte…
  Si sa nu vina scriitorul ala destept, propagandist religios (cu carti de-ale lui Surugiu samd) sa-mi spuna ca n-au “maruntis” sa continue, in anii’ 90 de pilda Teora scotea cam tot ce aparea important la acel moment, pe banda rulanta…
  Exeptia se numeste Paladin,jos palaria, au aflat din timp ca apare filmul “Dune” la toamna si au tradus acum toata comoara lui Frank Herbert ….

    (Citează)

 7. Eu nu înțeleg de ce nu pot să cumpăr The Last Emperox de pe Amazon. E lansată, le-am cumpărat pe celelalte, care e problema?

    (Citează)

 8. A.:
  Cred ca traiesti tu intr-o bula, mai degraba. Se pirateaza cartile de specialitate, care sunt f scumpe, si cartile pentru facultate. In rest, sincer nu cunosc pe nimeni care sa pirateze beletristica

  Într-adevăr să tragi la xerox o astfel de carte nu merită, măcar pt că arată aiurea și e incomod de folosit, dar dacă citești pe kindle sau pe telefon, de ce să nu o iei de pe torente cînd există disponibilă? Asta în ideea că, din moment ce nu ai o problemă de morală cu a folosi cărți pirat (dacă zici că le piratezi pe cele de specialitate), atunci nu văd unde e problema morală în a lua cărți de pe net și în domeniul beletristicii.

    (Citează)

 9. Am avut o perioada in care citeam carti doar pe tableta/kindle, dar mi-am dat seama de vreo 4-5 ani ca totusi prefer mai mult cartile fizice si de atunci mi-am luat doar carti fizice in romana.

  Problema e ca apar greu noile serii la noi, noroc ca am atatea carti de citit ca vreo 2 ani nu am sa ma plictisesc.

  Acum am reluat seria Dune, sa fiu la curent, daca tot trebuie sa apara filmul.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus