un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Uitați o idee de carieră bună: CEO de succes cu venituri de sute de milioane de dolari anual

6 Aug 2021  ·

GÂNDURI  ·

17 comentarii

Pe la șefii marilor companii se spune că nu salariul contează, ci bonusurile acordate dacă treaba merge bine. De asta mulți CEO au salariul foarte mic în acte, iar venitul lor este legat de fapt de performanța realizată.

Acest bonusuri sunt de obicei în acțiuni sau opțiuni. CEO-ul primește acțiuni de o anumită valoare și uneori cu anumite condiții, de exemplu nu le poate vinde în ziua următoare sau așa ceva. Opțiunile sunt, pentru subiectul de aici, cam același lucru ca și acțiunile, ceva de vândut în schimbul banilor reali, acum sau poate în viitor. Unele acțiuni sau opțiuni de acest tip pot fi vândute doar dacă acea companie crește în viitor dincolo de un anumit prag, adică pot fi diverse condiții la mijloc și nu înseamnă automat bani în contul bancar.

Bloomberg a făcut o listă cu cei mai bine plătiți șefi de companii în anul încheiat. Cifrele s-ar putea să vă surprindă:

  1. Elon Musk, CEO Tesla: 6.658.803.818 dolari
  2. Mike Pykosz, CEO Oak Street Health: 568.442.024 dolari
  3. Trevor Bezdek, co-CEO GoodRx Holdings: 497.838.903 dolari
  4. Douglas Hirsch, co-CEO GoodRx Holdings: 497.836.647 dolari
  5. Eric Wu, CEO Opendoor Technologies: 388.713.679 dolari
  6. Alex Karp, CEO Palantir Technologies: 369.553.959 dolari
  7. Geoffrey Price, COO Oak Street Health: 356.271.777 dolari
  8. Tim Cook, CEO Apple: 265.043.550 dolari
  9. Griffin Myers, CMO Oak Street Health: 221.354.227 dolari
  10. Chad Richison, CEO Paycom Software: 220.003.916 dolari

În caz că n-ați ținut socoteala grupurilor de cifre, Musk a încasat pentru anul trecut peste 6 miliarde de dolari. Locul 2 a luat 568 de milioane de dolari. Tim Cook, pe locul 8, a luat 265 de milioane de dolari bonus deși salariul oficial cred că este de 1 dolar.

Îți iei și submarin cu astfel de venituri. Și nu în rate, ci cu banii jos!

De Tesla și Apple nu m-am mirat. Despre Musk știam deja că este uneori cel mai bogat om de pe planetă, în funcție de cum variază acțiunile, iar Cook, la ce venituri mari are Apple și cât de bine merge, nu mă surprinde.

Sunt însă în top trei șefi din compania Oak Street Health, adică CEO-ul, Chief Operating Officer-ul și Chief Marketing Officer-ul. Aceștia trei au încasat peste 1 miliard de dolari. Oak Street Health este o rețea de clinici private din SUA, au 100 de locații  în țară. Compania a fost fondată în 2012 și se adresează în principal celor cu asigurare de sănătate (acel Medicare făcut de Obama) și au inclusiv servicii extra precum că te iau ei cu mașina pentru a te aduce la clinică.

Poate că au servicii bune sau poate că au servicii bune plătite de asigurare pe prețuri ca în America, nu știu.

GoodRx este o companie fondată în 2011. Ei oferă o platformă de telemedicină și un site care compară prețurile medicamentelor în diverse farmacii. Think price.ro, dar pentru medicamente. Mai oferă și reduceri la farmacii partenere, plus telemedicină clasică, adică discuții online cu doctori.

Se pare că și această companie merge suficient de bine încât cei doi CEO (și fondatori, de altfel) au plecat acasă cu în total 1 miliard de dolari în anul trecut. Îmi aduc aminte de vremurile când conceptul de telemedicină era luat în derâdere în România și de multe ori probabil că încă este.

Opendoor cumpără case sau apartamente, le renovează și le revinde prin propriul site. Avantajul este că cei ce au de vândut o casă o rezolvă rapid pe Opendoor pentru că le-o cumpără chiar compania, nu trec prin vizite și “ne mai gândim”. Opendoor renovează și vinde mai departe respectiva proprietate, pe mai mulți bani. E ca în show-urile Fixer-Upper sau Flip or Flop.

Palantir face software, în special analytics și business intelligence pe big data. Sunt destul de populari în acest moment pe bursă.

Paycom este o companie ce oferă servicii de resurse umane și contabilitate altor companii, inclusiv management de documente, cheltuieli, ștate de plată șamd.

Mulți bani la mijloc, nu? Este o întreagă discuție în jurul acestor cifre, cu diverse subiecte.

Un subiect este legat de veniturile managementului versus ale angajatului de rând. Este ok să plătești cu 500 de milioane de dolari un CEO într-un singur an? Mai ales că, anual, se publică și ceva numit Pay Ratio, adică raportul dintre ce primește CEO-ul și ce primește angajatul median dintr-o companie. Îmi închipui că raportul este foarte mare în astfel de condiții.

Pe de altă parte, răspunsul este de obicei “da, e ok”. Astfel de venituri sunt aprobate de acționari și board-ul companiei. Dacă ei consideră că managerul îi merită pentru performanța companiei respective, atunci poate știu mai bine cum stau lucrurile, că altfel n-ar arunca cu banii, mai ales dacă veniturile sunt condiționate de o anumită performanță viitoare. Când Apple declară venituri record în fiecare trimestru și creșteri double digits, e greu să nu-i dai bani mulți lui Cook și apoi trickle down în restul organizației.

    17 comentarii

  1. doar 200 de mili pt tim cook? slabut

      (Citează)

  2. Eu sunt curios de ce a luat Trevor un pic mai mult ca Douglas.

      (Citează)

  3. tldr, din lista am inteles ca tim cook e prostul satului, cu cel mai mic procent. nu ma intereseaza 9 si 10.
    baa coocule, cere si tu marire

      (Citează)

    • Cook dacă face performanta sau nu, Apple oricum are venituri mari. Companiile mari (lanțurile de supermarketuri, industrii petroliere, industria auto) au o inerție uriașă. Asa ca indiferent cât de bun sau slab e un CEO care stabilește direcția companiei, acea firma va avea un profit calculat final tip EBITDA bun.

        (Citează)

  4. Se mai vede ca pe linga tehnologie (unde ai concurenta sa vinzi) cei mai mari snapani sint in sanatate si farma. Si la noi e la fel.

      (Citează)

    • De ce snapani? Bonusul pt CEO/CFO/COO sau chiar pt AGA sau Președintele companiei, e din banii tai? Nu. E din baza lor de active calculata la valoarea de piață + încasări. Știi cine mai au bonusuri mari, dar nu am idee de apar în top? Cei din industria Agro din Europa.

        (Citează)

    • sigur, pentru bugetari doar spaga este o sursa legitima!

        (Citează)

  5. Făcând un calcul sumar (în glumă), cu banii pe care îi încasează, Musk ar putea să-l angajeze pe Cook pentru vreo 25 de ani.

      (Citează)

  6. cata_nv:
    Făcând un calcul sumar (în glumă), cu banii pe care îi încasează, Musk ar putea să-l angajeze pe Cook pentru vreo 25 de ani.

    Numa’ ca Musk I-a cerut lui Cook sa îl angajeze CEO la Apple și ala a refuzat. S-o fi enervat Musk și i-a zis “las’ ca iti arat eu ție”

      (Citează)

  7. speedy gonzales

    07/08/2021 la 12:27 AM

    Si tu ai ales sa te faci blogger in loc sa fii CEO

      (Citează)

  8. Haios cum nu se vad cei din Big Four. Cunosc pe cineva care era partner in .ro la una din ele. Ceva de nedescris.

      (Citează)

  9. speedy.gonzales

    07/08/2021 la 4:20 PM

    acum nu mai sunt bloggeri, toti sunt sau mai bine zis isi spun influenceri

      (Citează)

  10. ipo:
    Haios cum nu se vad cei din Big Four. Cunosc pe cineva care era partner in .ro la una din ele. Ceva de nedescris.

    Poți dezvolta puțin?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus