un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Știri despre tehnologie – 2 august 2021

2 Aug 2021  ·

ȘTIRI  ·

27 comentarii

Sunt tot în Munchen. Aici este obligatorie purtarea în interior a măștilor tip FFP2, nu simple. Practic, sunt singurele măști necesare, că în exterior nu se poartă. Toți au FFP2 pe față. Nu sub nas, pe față. E foarte ciudat să vezi un metrou întreg cu astfel de măști avansate pe față, dar așa este normal aici.

La un moment dat a intrat un om cu masca sub bărbie în stație. A durat mai puțin de 20 de secunde până un neamț i-a spus pe ton prietenos “în zona aceasta se cere mască”.

    27 comentarii

  1. Eu sunt la Deva acum. Ieri am fost in Auchan si erau cativa oameni complet fara masca, iar foarte multi o aveau sub nas sau, si mai rau, sub barbie.
    Azi am fost la un magazin “La doi pasi”, din 10-15 oameni cati eram in magazin vreo 2-3 vanzatoare aveau masca sub barbie sau sub nas, 3 persoane complet fara masca si 1 cu masca sub barbie…
    Ce stiu nemtii astia, niste pampalai! Nu au zis guvernantii nostri ca nu vine valu’ 4?

      (Citează)

  2. Spune-ne te rog prieteneste, exact in limba germana cum a spus neamtu, nu ne traduce ca la bebelusi. Zii exact propozitia in limba germana!

      (Citează)

  3. Este Allyis nu Allys .

      (Citează)

  4. Titlul articolului este:
    Telegram Now Supports Video Calls With Up To 1,000 Users

      (Citează)

  5. Romanii s-au vaccinat, de asta nu poarta masca. :)
    Pe de alta parta, daca deseori mi-as dori rigoarea nemteasca, in cazul de fata chiar sunt bucuros ca lumea e mai relaxata.

    Cum arata gara din Munchen si cum arata gara din Bucuresti? Hai sa rezolvam cat de cat problema asta si apoi vedem ce facem cu mastile.

      (Citează)

    • Purtarea mastii costa intre 5 bani si max 5 lei si este un gest de minim efort din partea cetatenilor. Doar pt ca avem probleme mai mari, mult mai scump de rezolvat nu scuza faptul ca ne e lene sa depunem si acest minim de efort ce tine de noi, ca cetateni, cum ar fi purtarea mastii, aruncatul gunoiul la cos si, in general, un minim comportament civilizat.
      Sa nu uitam ca, pe langa anti-vaxxeri, inca mai sunt persoane vulnerabile care nu s-au putut vaccina (ex. femei insarcinate, copii), pe care avem obligatia sa ii protejam.

        (Citează)

    • Faptul că ești bucuros când faci afirmația aia arată că nu înțelegi de ce gara din Muchen arată cum arată, și cea din București arată cum arată.

      Pentru că o mare parte din țară (și 99% din cei ce lucrează la stat) gândește ca tine. Recitește ce ai scris să înțelegi ce vorbesc, și dacă nu, explic mai pe larg.

      Vorbesc serios, și nu sunt sarcastic sau încerc să pornesc o polemică, dar e ceva greșit în mentalitatea asta a noastră a tuturor. Din care mai am și eu dar încerc zilnic s-o mai domolesc.

        (Citează)

  6. Stirea cu miliardarul chinez mi se pare mind blowing. Daca nici macar un om cu o asemenea influenta si putere nu poate scapa de opresiunile liderilor comunisti, oare ce se intampla de fapt in randul cetatenilor obisnuiti? Nici macar cei mai buni avocati din lume, pe care probabil omul de afaceri i-a avut de partea lui, impreuna cu toate relatiile externe si chiar si expunerea media de care omul respectiv a beneficiat nu au putut impiedica condamnarea lui. Si nu orice condamnare, ci 18 ani, probabil toata viata lui de acum incolo, pentru ca a criticat partidul comunist…

      (Citează)

    • A reușit să te șocheze o astfel de știre după ce acum jumătate de an Jack Ma (cel mai bogat om din China și cu șanse de a deveni cel mai bogat din lume) a dispărut fără urme?

      Semnele sunt clare: afacerile private s-au dezvoltat suficient de mult sub ocrotirea statului și acum Partidul Comunist vrea să preia controlul.

        (Citează)

  7. Comunicatul de la CDC (despre vaccinati si transmisibilitate Delta, si el vs alte virusuri) l-ai citit ?
    https://www.nytimes.com/2021/07/30/health/cdc-vaccinated-delta.html (cu cont free)
    Ma certam in iarna cu colegii mei ca “vaccinat nu inseamna necontagios”, poate acum ma si cred…

      (Citează)

    • pai da, vaccinatii transmit la fel de usor, cu conditia sa fie infectati, iar infectarea este in continuare improbabila.
      deci nu mi se pare ca se schimba semnificativ situatia.

      bine, anti-vaxxeri de pe internet omit sa citeasca “cu conditia sa fie infectati” si ajung la afirmatii cum e cea facuta de tine, anume ca “vaccinat nu inseamna necontagios”.

      se stia si pana acum ca un vaccinat infectat poate da mai departe boala, acum s-a descoperit ca pt varianta Delta o poate da in aceeasi masura (adica are aceeasi incarcatura virala) ca un infectat nevaccinat.

        (Citează)

    • @Marean:

      Mai este si intrebarea: pentru cat timp poate da un vaccinat boala in comparatie cu unul nevaccinat? Ca, daca boala la el dureaza mai putin, atunci si transmisia dureaza mai putin si implicit puterea de imprastiere.

        (Citează)

  8. Eu sunt in dubii:

    E clar ca vaccinarea avanseaza prea incet sa fie o masura eficienta de a stopa varianta virusului. Avem daci liberi pe post de eprubeta pentru noi variante in toata lumea.

    Iar e clar ca nu sunt respectate nici un fel de masuri de la supermakeuturi care au uitat de dezinfactant, la organizatori de orice care se fac ca ploua, la autoritati care inchid ochii si in final la omul cu masca pe barbie.

    Cred ca ar fi momentul sa dam jos bandajul cu forta sa eliminam toate restrictiile acum cat a mai ramas din vara, sa nu ne prinda coama valului in octombrie/noiembrie.

    Din ce am inteles sansele sa faci o varianta grava (chiar si delta) vaccinat fiind sunt nesemnificative din punct de vedere statistic. Practic ramai cu anticorpi si pentru Delta si protectia vaccinului daca te imbolnavesti.

    Am accelera masiv si gradul de imunizare, cu pierderi mai mari, dar in punctul asta cand Romania vinde sau doneaza vaccinuri cine crapa si-a semnat singur sentinta.

      (Citează)

  9. A.:
    Stirea cu miliardarul chinez mi se pare mind blowing. Daca nici macar un om cu o asemenea influenta si putere nu poate scapa de opresiunile liderilor comunisti, oare ce se intampla de fapt in randul cetatenilor obisnuiti? Nici macar cei mai buni avocati din lume, pe care probabil omul de afaceri i-a avut de partea lui, impreuna cu toate relatiile externe si chiar si expunerea media de care omul respectiv a beneficiat nu au putut impiedica condamnarea lui. Si nu orice condamnare, ci 18 ani, probabil toata viata lui de acum incolo, pentru ca a criticat partidul comunist…

    Esti mai tinerel si naiv, asa-i?
    PCC face exact ce trebuie sa faca un PC, nu tine cont cine esti si ce poftesti, ce bani ai sau ce avocati ti-ai angaja tu presupunand ca ei si-ar permite pierderea de timp in a-i invita pe acei avocati in sala de judecata sa pledeze doar de dragul de a se auzi vorbind pentru ca verdictul e luat cu mult inainte de mascarada de proces.

    In China nu esti bogat pentru ca esti destept, ai speculat o oportunitate sau ai organizat stiu eu ce debuseu extraordinar. Esti bogat pentru ca asa a dorit PC si vei fi bogat (si liber) doar atat timp cat partidul nu se razgandeste si da ocazia si altuia sa urce (in locul tau) in vitrina cu trofee ale intrecerii socialist-capitaliste.

    Cine crede ca comunistii sovietici au fost cruzi nu isi inchipuie ce resursa de razbunare perfida deriva din acel ‘secol de umilinta’ al chinezilor.

      (Citează)

    • Da, ai dreptatea. Traiam cu impresia ca, la nivelul de opresiune asupra cetatenilor, lucrurile nu stau asa de rau in China cum au stat in Romania pentru ca, uite, au si ei miliardari, proprietate privata, pot sa se plimbe in afara tarii, niste libertati pe care noi nu le aveam. Se pare insa ca m-am inselat.

        (Citează)

  10. “Guvernatorul a interzis purtarea măștilor ” – A interzis purtarea mastilor sau a interzis obligativitatea purtarii lor in anumite situatii/zona/spatii? Ca sunt lucruri complet diferite… si nu vad cum (si de ce) ar putea un primar sa interzica purtarea mastilor.

      (Citează)

  11. Wow, o masura care chiar functioneaza in Germania. Datorita mastilor FFP2 nu mai au infectari noi de luni de zile. Great success! Si sigur sigur in Florida cresc infectarile pentru ca nu e obligatorie masca.

    Hai la vaccinare, ca prostiile astea cu masti chirugicale / ffp2 nu folosesc la nimic. Precendentele valuri au fost masive in tari in care era recomandata masca si cand te f*** gen Italia sau Spania.

      (Citează)

    • Cred ca trebuie sa faci si diferenta intre “era recomandata masca” si “oamenii purtau masca si respectau regulile de distantare”.
      Pentru ca tarile de care spui tu sunt exact tarile alea in care oamenii se imbratiseaza peste tot si in care stiu ei cum este mai bine.

        (Citează)

  12. Ionete: Eu sunt la Deva acum. Ieri am fost in Auchan si erau cativa oameni complet fara masca, iar foarte multi o aveau sub nas sau, si mai rau, sub barbie.

    Ai incercat sa fi interesant dar nu ai reusit. Cuvantul masca e foarte similar fonetic in romana, engleza, germana samd. Cand vezi pe cineva cu masca pusa gresit si vine un paznic si pomeneste cuvantul masca poti deduce ce a vrut sa zica.

      (Citează)

  13. >> Sunt tot în Munchen.
    Tot in Munchen, acum citeva luni in centru, in zonele aglomerate – era obligatorie. Daca nu purtai, venea patrula de politie si te ruga sa o pui pe fata. Frumos, civilizat. Si uite asa a ajuns Munchenul la o incidenta de 6/100.000

      (Citează)

  14. Nu stiu, dar in troleibuzele din Bucuresti sau cand se opreste trenul in camp și stai vreo cateva ore ca nu au locomotiva, sa mai stai cu masca pe caldura asta…

      (Citează)

  15. da germanii aia super corecti ..

    pret la ffp2 de 2+ eur pe cind in Austria au plafonat pretul la 60 de eurocenti ..

      (Citează)

  16. A dat-o bine agenția cu articolul ala despre Allyis, nu e articol plătit de Allyis:)) … Dar da, mare parte din tranzacționare a fost făcută la distanță.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus