un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

LG lansează noua serie A1 de televizoare OLED entry-level

6 Aug 2021  ·

PUBLICITATE, TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

LG a lansat recent pe piața românească seria OLED A1 de televizoare. Dacă vreți să știți ce-i cu această serie, răspunsul pe scurt ar fi că este seria entry-level în gama OLED a producătorului și este gândită în special pentru urmărit filme, având la bord inclusiv Dolby Vision, Dolby Atmos, WebOS 6 și telecomandă Magic Remote în pachet. Răspunsul pe lung este mai jos.

Eu am două televizoare LG în casă, unul OLED și unul LCD de aceeași diagonală, și diferențele sunt foarte mari în favoarea celui OLED. Negrul acela absolut, obținut în mod real prin stingerea pixelilor, pur și simplu nu poate fi obținut pe un LCD, mai ales pe unul de preț rezonabil, unde local dimming-ul nu generează rezultate comparabile.

Nici nu mai contează restul funcțiilor. De când am luat și LCD-ul și am observat diferențele pe negru, sunt fan convins OLED. În general vorbind, majoritatea filmelor au secvențe întunecate, în special în momentele critice ale acțiunii. În filmele HDR (și toate de pe Netflix sunt Dolby Vision acum), OLED-ul se descurcă excelent, fără blooming-ul pe care-l introduce un local dimming cu puține zone.

OLED A1 n-a făcut rabat la funcțiile importante. Spuneam că are Dolby Vision la bord, pe lângă HDR10 și HLG. Dolby Vision este cel mai avansat standard HDR în acest moment și așa sunt toate filmele din Netflix. Include metadate pentru fiecare cadru în parte și deci “trage în bandă” exact cum trebuie fiecare scenă. HDR10 este pentru alte clipuri (cred că Amazon Prime îl folosește din plin) și HLG este pentru transmisiuni TV, de exemplu Digi 4K și Eurosport 4K așa transmit.

LG OLED A1 are și procesor de imagine și sunet din seria Alpha7 gen4. Software-ul smart este WebOS 6. Este mai nou decât ce am eu pe OLED (5.3), aceeași versiune cu LCD-ul cumpărat în acest an. Nu știu întreaga listă de diferențe, dar cea care contează este că apar și sub-meniuri. Duci cursorul pe pictograma Netflix și îți apar sugestii de programe, precum cele la care te-ai uitat și înainte, ca să pornești direct serialul care te interesează.

Televizorul este 4K de 55 inci și sunet 2 x 10W. Are 3 porturi HDMI 2.0 și 2 porturi USB, ieșire audio optică și Bluetooth, plus wifi 802.11ac. Telecomanda este Magic Remote, din aceea cu care faci gesturi în aer și se mișcă pe ecranul cursorul.

Dacă are toate acestea, de ce este entry-level? Pentru că nu are funcțiile avansate de gaming, adică HDMI 2.1 cu rată de refresh variabilă sau vreun G-Sync. Vă puteți juca oricând pe consolă pe OLED A1, dar în sistemul clasic 4K la 60 Hz. Procesorul este Alpha7 gen 4, nu Alpha9 ca pe modelele flagship.

Or mai fi și alte diferențe, dar nu foarte importante. Dacă vă interesează un OLED de la LG, seria A1 este cea mai nouă și ieftină în 2021. S-a lansat pe la 4.400 de lei pentru 55 de inci (eMAG, Altex, AVstore) și există și variante de 48 și de 65 inci. LG are și o campanie de cashback, primii 100 de cumpărători primesc 500 de lei înapoi. eMAG are altă ofertă, cine cumpără până pe 11 august primește un voucher de 1.000 de lei valabil pentru alte produse LG audio-video.

Ceva îmi spune că prețurile acestei serii vor fi foarte bune de Black Friday și în anul următor.

    14 comentarii

  1. Deci în esență este ce, un B9 rebranduit?

      (Citează)

  2. Negrul este negru pe orice oled, sau lgul tau este o exceptie?
    In alta ordine de idei vreu sa schimb si eu tvul. Cu ceva intre 108 minim si 130 max. Ma. Intereseaza in primul rand imaginea. Nu dau 2 lei pe functiile smart. Ce recomandari aveti? Ca pret max 2300.

      (Citează)

    • La ce vrei sa il folosesti? Unde vrei sa il folosesti?

        (Citează)

    • Pai depinde si de ce tv ai acum.

      Eu de ex aveam un Samsung vechi de 8 ani si cand am trecut la cel mai amarat qled al lor, tot mi s-a parut fantastica imaginea, chit ca e sub oled. Deci depinde de unde vii.

      Oricum, la 2300 daca vrei imagine nemaipomenita sigur iti poate recomanda Radu un telefon ceva, ca un tv nu ai cum sa iei in banii astia.

      Cred ca vei fi si tu multumit cu un qled entry de la Samsung.

        (Citează)

    • A si apropo rau faci ca nu te preocupa functiile smart. Televizoarele de azi sunt practic niste computere, la fel ca telefoanele, iar sistemul de operare este extrem de important pt o experienta placuta.

      Daca iti ia 5 secunde sa accesezi un meniu sau sa schimbi un canal, parca nu mai e asa importanta imaginea, zic eu.

      Mie de ex nu-mi place meniul etc de la LG si de aia nici nu am luat in calcul LG. Bine, nici nu tin neaparat sa am cea mai buna imagine din lume pe tv, ca e doar un tv, si se vad suficient de bine toate.

        (Citează)

    • Vezi daca mai gasesti un LG 49SM8050, a scazut foarte mult pretul la modelele cu nano cell fata de ce era acum cativa ani.

      Altex il avea la sub 2000 de lei, nu mai este stoc acum dar poate mai apare. Pe eMAG.ro este cam prea scump.

      Exista si Carrefour, Cora, Auchan… o fi pe undeva.

        (Citează)

    • @Blackskull, la bugetul tau un LG cu Nanocell cred ca este cea mai buna varianta. Daca nu gasesti la un pret rezonabil modelul recomandat de Gaelex, cauta ceva similar.

        (Citează)

    • 130 max??
      da ce, esti sarac?
      BIGGER THE BETTER!

        (Citează)

    • Partea smart nu ma intereseaza in mod deosebit ptr ca am laptopu legat la el permanent. Acum am un samsung led de 80 cm fhd de care sint multumit ca si imagine. De smart nujtu ca n-am folosit desi are si asa ceva. Da’ ori a ramas mic, ori am chiorît io.
      De asta ce ziceti : Sony Bravia FWD-43X70H-T ? 2000 lei.
      Caut max 130 diag ptr ca distanta de vizualizare e de 2.3 m aprox.

        (Citează)

  3. Ma bucur ca ei pe comoda aia de 4m lungime au doar o vaza cu o planta, și aia de plastic vai de steaua ei

      (Citează)

  4. Imaginea ca imaginea, dar..

    LG are pe partea de Smart un atu major la WebOS, nu localizeaza in draci LgContent Store, cum face Samsungul cu magazinul lui de aplicatii.
    Adica eu vreau pe linga central europeanul HBoGo si RaiPlay, Molotov, SALTO etc..
    Altfel trebuie FireStick etc..

    Parca si Panasonic lasa la toată biblioteca de aplicatii..fireste utibizabila apoi cu VPN client pus in router..

      (Citează)

  5. Ce tare, ala de 122 cm este mai scump decat ala de 139 cm…

      (Citează)

    • Da, pentru ca sunt facute alaturi de alea de 77″. Ies mai putine dintr-un „mother glass”. Alea de 55 ies cate 6 bucati dintr-o foaie. Alea de 65 ies cate 3, iar astea de 48 ies cate 2 + 2 de 77. Costuri mai mari de productie de fapt la 48 decat la 55.

      Explica bine clipul asta.

      https://youtu.be/045s-Uy4stg

        (Citează)

    • Asa au făcut cu CX-urile de 48″ la început, erau mult mai scumpe decât cele de 55″ dar acum s-a normalizat.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus