un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Eu m-aș duce în spațiu cu Virgin Galactic

20 Jul 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

Jeff Bezos tocmai s-a întors cu bine din zborul său spațial. A depășit și linia Karman, ca să nu facă nimeni mișto că de fapt n-a fost în spațiul cosmic, ci doar pe aproape. Bezos a ajuns la 105 km altitudine și a avut o viteză maximă de 3.595 km/h în timpul zborului.

A fost totul transmis și pe CNN. Mi se pare fascinant că milioane de oameni s-au uitat cum cel mai bogat om de pe planetă merge în spațiu cu propria sa navă spațială și cumva asta ne-a făcut (cel puțin pe mine) bucuroși că astfel de lucruri se întâmplă și că trăim astfel de vremuri.

Zborul, vreo 15 minute cu totul, mi s-a părut fără cusur. Decolare perfectă. Racheta aia arăta cam de la fiare vechi, dar poate așa este ea, mai steampunk. M-am uitat apoi cum boosterul cădea cu vreo 4000 km/h spre sol, dar frecarea cu aerului și pornirea motoarelor l-a încetinit mult. A aterizat vertical, la punct fix, așa cum fac și rachetele Falcon 9 ale Space X.

Capsula cu cei 4 pasageri s-a detașat undeva la altitudine mare de booster și a căzut liber spre sol, iar apoi a deschis parașutele și a aterizat cu o zdruncinătură cam mare pe sol, dar sper că au coloana vertebrală rezistentă sau scaune cu amortizare. Dar dacă Wally Funk, la 82 de ani, a ieșit zâmbind de acolo, a mers bine.

Mă gândeam însă că sistemul lui Branson de la Virgin Galactic este mult mai elegant. Stai acolo în lounge-ul de lux din Spaceport America și apoi te urci în avion. Avionul decolează lent și urcă lent până la altitudinea sa de croazieră, de unde naveta spațială atașată de acesta pleacă spre orbită. Tu stai în scaun și te uiți pe geam, nu simți că te-a lansat cineva fix în sus, ca din tun.

După partea de orbită și imponderabilitate, naveta spațială revine până pe pista spațioportului de pe care ai plecat, nu cade din cer cu parașute undeva în câmp, lovind solul cu 25 km/h. Te dai jos, te duci din nou la lounge pentru un prosecco și un schimb de pantaloni.

Pare o alegere mai bună. Pe de altă parte, dacă vrei senzații tari, la Blue Origin te simți ca un astronaut adevărat, că decolezi din vârful unui simbol falic trimis în văzduh cu o forță imensă. Și ai și ferestre mai mari. Îmi trebuie 250.000 de dolari înainte să zic “decizii, decizii”.

    17 comentarii

  1. Nu, nu te-ai duce in spatiu cu Virgin Galactic pentru ca Virgin Galactic nu se duce in spatiu.

      (Citează)

  2. Daca ar fi sa duci metafora mai departe, poți să îți imaginezi că ești ejaculat spre spațiul cosmic

      (Citează)

  3. Capsula […] a aterizat cu o zdruncinătură cam mare pe sol

    Cu aprox. 2 metri înainte de a atinge solul (6 picioare zic ei) se declanșează niște puff-ere amortizoare astfel încât atingerea solului să nu fie prea brutală.

      (Citează)

    • “După partea de orbită și imponderabilitate”
      Doar că nu orbitează, zboară în sus apoi vine în cadere liberă.
      Rachetele care orbitează se ridica vertical, apoi virează pentru a căpăta viteza pe orizontală. Se vede f bine in filmele de la lansări. Din cauza asta busterele aterizează mai departe de locul lansării. (Mai aterizează și la lansare, dar este ineficient)

        (Citează)

  4. cumva asta ne-a făcut (cel puțin pe mine) bucuroși că astfel de lucruri se întâmplă și că trăim astfel de vremuri.

    Cred ca mai multi aveam degetele incrucisate ca poate-poate da coltul. Da, n-a fost sa fie, poate mai zboara.

      (Citează)

  5. Nu, nu te-ai duce, ca o sa ai copil de crescut. Berică și PS5.

      (Citează)

  6. Zborul in spatiu cu Virginul e cam ca secsul cu degetul. Ai ajuns pe unde trebuie, ( Karman, neKarman ) dar nu simti mare lucru.

      (Citează)

  7. Poate gresesc eu, dar Bezos a lansat Blue Origin pentru turism spatial. Nimic pentru omenire, nimic pentru stiinta si nimic pentru evolutia speciei umane.
    Sa ai foarte multi bani si sa vrei sa faci si mai multi bani fara sa lasi nimic in urma ta remarcabil nu este tocmai ce vreau sa aplaud.

      (Citează)

  8. Adi:
    Poate gresesc eu, dar Bezos a lansat Blue Origin pentru turism spatial. Nimic pentru omenire, nimic pentru stiinta si nimic pentru evolutia speciei umane.
    Sa ai foarte multi bani si sa vrei sa faci si mai multi bani fara sa lasi nimic in urma ta remarcabil nu este tocmai ce vreau sa aplaud.

    A zis ca a vazut Pamantul de sus si ca asta l-a impresionat. De maine o sa investeasca in energie gratis nepoluanta.

      (Citează)

  9. “Zdruncinatura” de la final e un feature :))
    E defapt un mic boost pe care il da capsula fix inainte sa atinga solul ca sa scada spre 0 viteza de coborare. Daca te uiti atent la momentul ala, se vede ca si cum ar fi fost o explozie de aer sub capsula la 0.3-0.5m inainte sa atinga pamantul. Ideea asta a fost folosita si la aterizarea pe Luna.

      (Citează)

  10. A aratat ca un penis racheta aia . Sincer … asa neinspirat … si sunt de acord ca as merge cu Virgin oricand , plus ca Richard Branson e mai carismatic decat Jeff Bezos care oricum nu se compara (chiar daca incearca) cu Elon .

      (Citează)

  11. Adyaero: A zis ca a vazut Pamantul de sus si ca asta l-a impresionat. De maine o sa investeasca in energie gratis nepoluanta.

    Da … eventual sa planteze si niste panselute colorate, prea este albastra planeta vazuta de sus

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus