un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

O funcție banală de smart watch care lipsește inexplicabil

29 Jul 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

32 comentarii

Mi se pare inexplicabilă următoarea omisiune din softul de smart watch-uri. Nu contează marca, n-am văzut pe nici un model testat de mine ceea ce descriu mai jos.

Ecranul Always-on Display este o idee bună pe un ceas. Chiar și cel mai bun sistem de detecție a ridicării mâinii pentru a aprinde ecranul nu este suficient pentru că sunt multe situații când vezi ecranul ceasului fără să fie nevoie să-l rotești teatral spre ochi. Poate ai mâinile pe volan sau scrii la tastatură sau altă poziție bună pentru văzut direct ecranul.

Așa că vrei un afișaj AOD activat. Problema este că orice AOD are impact semnificativ în bateria ceasului, uneori îi reduce la jumătate autonomia totală. Așa că toate ceasurile îți permit să activezi și să dezactivezi AOD, după dorință.

Știți ce nu face nici un smart watch? Activarea AOD doar în momentele când ceasul detectează că este purtat la mână! Atunci vreau AOD, câteva ore pe zi când port ceasul. Nu-mi trebuie să-mi consume baterie noaptea, nu-mi trebuie AOD activ când ceasul stă degeaba în sertarul de ceasuri. Vreau însă să fie pornit automat atunci când accelerometrul din ceas detectează că l-am pus la încheietură și că îl port, ceea ce este banal de simplu.

Nimeni (din ce-am văzut eu).

    32 comentarii

  1. Ceasurile Garmin au afisaj vizibil la lumină exterioară, au ceva substrat reflexiv în spatele ecranului, dar contrastul este prost, partea bună e că se vede și fără iluminare ecran. Eu am un Vivoactive V4.

      (Citează)

  2. Se presupune ca un ceas smart il porti in permanenta, monitorizare pasi, ritm cardiac, somn, etc. Deci probabil s-a considerat nu foarte utila adaugarea unei astfel de functii.

      (Citează)

  3. E o explicatie foarte simpla aici – oamenii chiar poarta ceasurile la mana, deci AOD ar fi activ tot timpul. Nu stiu pe nimeni sa poate un smartwatch doar 2-3 ore pe zi.
    Eu il dau jos de la mana cand il incarc (o data pe saptamana) si in rarele momente cand lucrez ceva si e risc sa il lovesc sau murdaresc grav.

      (Citează)

    • eu stiu pe cineva care poarta ceasul smart 2-3 ore pe zi – sotia mea: il ia la alergat sau daca are de mers prin oras, sa stie cand o suna cineva, dar altfel nu.

      si eu am perioade cand il port tot timpul si perioade cand il port doar ziua.

      mai ales in ultimul an cand s-a stat mult acasa nu are sens sa porti ceasul 24/24 – l-am purtat 2-3 luni, am vazut cam care e pulsul, somnul, pasii etc, dupa aia m-am plictisit.

      eu am observat alta tampenie la Fitbit – incearca sa masoare puls si ce mai masoara el chiar si cand nu este la mana; daca-l lasi pe noptiera, vei primi raze laser verzi in ochi toata noaptea

        (Citează)

    • Am whatch 3 pro elite. Dacă îl dau jos de la mana în 30 minute și stinge complet. Nu am setat nimic special. Am AOD pe el

        (Citează)

    • Ce imi place cum a venit Vio cu o explicatie simpla aici. Apoi a venit Marean si i-a explicat ca logica asta nu se aplica la toata lumea, ca el unul nu poarta ceasul 24/24.
      Si apoi au venit o multime de useri care au explicat ca de fapt ideea de la care a pornit articolul este gresita si ca majoritatea ceasurilor au posibilitatea de a activa AOD numai atunci cand il ai la mana.

        (Citează)

  4. Huawei watch GT 2 pro face deja asta. Practic cand nu mai detecteaza miscare se stinge aod sau daca il dai jos de pe mana (are ceva algoritm banuiesc, nu e chiar instant.)
    Noaptea de exemplu se stinge sau daca stau la un film pe canapea fara sa ma misc dupa o vreme se stinge.

      (Citează)

  5. Garmin Venu SQ face asta.

      (Citează)

  6. Daca nimeni inseamna orice Huawei, atunci ai dreptate :)

      (Citează)

  7. 90% dintre ceasurile asa numite “smart” nu au nici o functie utila . Platile NFC ar trebui sa fie un musai in gama “smart” . Always on display la fel . Combinat cu OLED este minunat , fara … va fi gurmand pentru mizeriile de baterii si OS-urile obosite . Android WEAR pare un proiect sortit pieirii … nu au mai facut nimic … arata nasol .

    Am Fitbit IONIC si nu pot schimba – cu altceva (in afara de Apple , dar nu am telefon Iphone) pentru ca nu le consider suficient de capabile . Au feature-uri extraordinare , iar daca nu le au , poti descarca FITBIT STUDIO si-ti creezi tu ce vrei .

      (Citează)

  8. Apple Watch face asta. Samsung Watch Active 2 (care il aveam inainte) la fel, face asta. Am inteles ca si unele modele de la Huawei sting ecranul de tot cand nu e purtat.

      (Citează)

  9. Daca omoara bateria, nu mersi. I miss pebble.

      (Citează)

  10. Apple Watch face fix asta

      (Citează)

  11. Apple Watch are exact comportamentul descris de tine (se numește Wrist Detection), dar nu l-am văzut niciodată drept un avantaj pentru că singurele momente când nu port ceasul la mână e când stă la încărcat, și atunci chiar nu îmi pasă cât consumă.

    O chestie mișto însă pe care eu mi-am făcut-o pe iPhone e un automation care îmi activează automat Sleep mode (e suficient să îl activez pe telefon, și se va transmite automat prin cloud și pe ceas si iPad) si dezactivează Always On Display atunci când pun seara telefonul la încărcat. Am făcut asta pentru că m-am obișnuit să port și noaptea ceasul la mână pentru monitorizarea somnului.

    Pe iOS, Shortcuts oferă acum un grad destul de mare de personalizare si automatizare, iar dacă te duce puțin capul poți concepe niște scripturi sau să iei unele gata făcute de alții, care să facă mai tot ce îți trece prin cap. E un IFTTT foarte bine făcut, cu avantajul de a fi integrat direct în SO.

      (Citează)

  12. Amazfit GTR2 detecteaza automat cand dormi si opreste ecranul peste noapte.
    Se poate si cu program, dar ideea e ca il porti noaptea pt. functia de sleep tracking asa ca detectia automata e preferabila.

      (Citează)

  13. seba18:
    O chestie mișto însă pe care eu mi-am făcut-o pe iPhone e un automation care îmi activează automat Sleep mode (e suficient să îl activez pe telefon, și se va transmite automat prin cloud și pe ceas si iPad) si dezactivează Always On Display atunci când pun seara telefonul la încărcat. Am făcut asta pentru că m-am obișnuit să port și noaptea ceasul la mână pentru monitorizarea somnului.

    Galaxy Watch, cel vechi din 2018, isi face singur un model dupa ora la care te culci si iti pune automat ceasul in sleep mode, in care nu se mai aprinde ecranul de la buton si detecteaza doar somnul si alarma cand te trezesti. Iti si dezactiveaza sleep mode daca te trezesti inainte de ora stabilita si esti activ prin casa.

      (Citează)

    • Posibil, dar eu sunt mai old-fashioned si tind sa dezactivez toate chestiile care pot sa devina impredictibile si prefer sa preiau eu controlul in schimb. De ex, nu vreau sa detecteze telefonul nimic cand pot foarte usor sa ii spun “go to sleep mode, daca te pun la incarcat dupa ora 22, dar nu mai tarziu de 6 dimineata”.

        (Citează)

  14. Ceasurile Amazfit au optiunea de a avea AOD intr-un interval orar selectat de tine.

      (Citează)

  15. Galaxy Watch 3 LTE (bănuiesc că și cel fără LTE) are deja funcția asta implementată.

      (Citează)

  16. Apple Watch are ”funcția” asta.

    Oricum, nu văd de ce ți-ai cumpăra alt smartwatch, le-am testat pe majoritatea și software-ul lor e vai de el, la toate.

      (Citează)

  17. Eu asta nu inteleg chestia asta cu purtatul ceasului noaptea.
    E adevarat, am o fosila de smartwatch, un Vector Luna, este destul de greu, poate celelalte or fi mai usoare, dar ma gandesc ca purtandu-l la mana poti sa il lovesti de tablia patului sau de margine, caz in care te poate trezi zgomotul sau o lovesc pe sotie noaptea cand o iau in brate (da, fac chestia asta oneori :P )

      (Citează)

  18. Pentru mine solutia e alta, ai nevoie de un ecran care nu are nevoie de lumina de la LCD in modul always on si am vazut doar 2 ceasuri Android Wear in 2 moduri usor diferite:
    – Sony au avut Smartwatch 3 care avea ecran transflective care foloseste lumina externa pentru modul always on
    – Ticwatch Pro au un al doilea ecran monocrom care e activ in modul always on si care consuma mult mai putina energie, tine pana la 3 zile bateria in felul asta
    Ambele variante au display monocrom in modul always on si un alt avantaj major e ca in lumina puternica e la fel de lizibil, spre deosebire de LCD unde ai nevoie de luminozitate maxima ca sa fie vizibil la soare puternic.

      (Citează)

  19. Face Apple Watch asta deja…Dacă ar avea partea de Fitness de la Garmin ar fi fost ceasul perfect… Garmin Fenix rămâne the best dacă vrei sa monitorizezi activități… Sunt activități precum schi, care Apple watch nu le are deloc out of the box(sau nu le avea in iarna).

      (Citează)

  20. Amazfit Bip. Are ecran transreflexiv, costa sub $100 iar daca ai cateva momente, iti poti scrie propriu’ firmware pentru el, fara chinese binary blobs (ori poti folosi ceva open-firware scris de altii). Am zis si ca bateria tine trei saptamani, cu GPS-u’ activ? Sleep analysis,

    Am in dulap de la Moto360, la Armani eXchange, trecand prin Ticwatch si Galaxy Watch – nici unu’ nu-mi place, bateria si dimensiunea fizica fiind marile puncte negative.

      (Citează)

  21. Și Galaxy Watch 3 face asta

      (Citează)

  22. Apple Watch face asta.

    Eu nu prefer varianta automata (desi ea exista), asa ca noaptea il port dar il tin pe sleep mode si nu se activeaza ecranul deloc.

    Prefer asa pt ca am zile in care ma culc la 11.30, dar si zile in care ma culc la 3 dimineata.

      (Citează)

  23. Treci pe Apple,au multe chestii practice bine implementate.

      (Citează)

  24. Am un rupt de Huwaei , cred că modelul entry, face ce crezi tu că nu face.

    Chiar si când îl porți ecranul sta închis , dacă faci mișcarea naturală de a vedea ora se aprinde ecranul.

      (Citează)

  25. Am un Huawei Watch GT2 PRO, am testat si eu:
    l-am dat aseara pe AOD, si l-am dat jos de la mana, azi dimineata era aprins. Bateria a scazut de la 97 la 94%.

    Pe mine ma enerveaza ca nimeni nu s-a gandit sa afiseze si temperatura, poate sunt unii interesati. Nici macar nu trebuia sa puna ceva in plus, orice uC are un NTC in el.

    Si la fostul ceas, Vector Luna, la fel, are un uC Atmel, chiar le-am zis celor de acolo, afisati bai si temperatura.

      (Citează)

  26. Am Withings Scanwatch. Are „limbi”, ca un ceas clasic. Îl port 24/7 și bateria ține câteva săptămâni.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus