un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Windows 11 mută butonul de Start pe mijloc

16 Jun 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

48 comentarii

Au apărut primele imagini cu viitorul Windows 11, care va fi prezentat oficial peste câteva zile. So far so good, deși o nouă interfață în general arată mereu bine, că-i adusă la zi.

O schimbare majoră este mutarea butonului de Start pe centrul taskbar-ului.

Mie îmi place ideea. Matematic vorbind, distanța de la unde ai tu mouse-ul pe ecran până la centrul taskbar-ului este de obicei mai scurtă decât până în colțul din stânga-jos. Și dacă nu-l vrei pe centru, îl poți muta în colțuri, desigur.

 

Am văzut și o interfață îmbunătățită pentru aranjat mai multe ferestre pe ecran. Nu mai trebuie să știi shortcut-uri din taste de genul winkey+dreapta sau să te bazezi pe drag&drop la locul potrivit. Astfel de poziții sunt acum disponibile direct prin butonul de Maximize.

Avem monitoare tot mai mari și de rezoluții înalte, probabil că tot mai mulți oameni folosesc simultan mai multe ferestre pe desktop și Windows în sfârșit vine mai bine în întâmpinarea lor.

Se trece la ferestre și meniuri rotunjite. OK, arată mai modern.

Meniul de Start este simplificat masiv. Se elimină de acolo Live Tiles, acum vezi doar aplicațiile des utilizate acolo. Apar în schimb widget-uri, din nou, printr-o interfață separată.

La o primă vedere pare o modernizare binevenită din punctul meu de vedere.

De ce mă tem: nu va folosi nimeni Windows 11 prea curând. Pur și simplu Windows 10 este foarte bun și oamenii vor fi reticenți să facă schimbarea, exact cum s-a întâmplat între Windows XP și Vista/7, iar apoi de la 7 la 10. Dar asta este problema Microsoft, nu a mea.

Ce contează de fapt

Schimbările de interfață sunt nimic, acestea puteau și făcute și cu un simplu update de Windows 10. Mult mai important este ce se schimbă sub capotă, în nucleul Windows-ului, în partea de sistem de operare, nu cea de lansat browserul și spotify-ul.

Acolo nu pot decât să sper că Microsoft face o treabă bună și vine cu un nucleu actualizat și adaptat noilor cerințe și noului hardware. Asta rămâne de văzut. Privind în spate, Windows Vista a fost un eșec la acest capitol (era mai lent decât XP), deși ca interfață venea cu un suflu nou și foarte plăcut.

Ce aș vrea eu să văd rezolvat:

  • un search îmbunătățit. Cel actual este prea bizar, depinde și de Indexing Service, se bazează că tu folosești structura de foldere sugerată de Windows, nu că ai și altele prin PC
  • notificări mai bine puse la punct. E cam mare haos acum în ele, sunt greu de controlat, interfața de configurare este prea greoaie.
  • simplitate mai mare în conturi de utilizatori. Marea majoritatea a utilizatorilor au un singur cont pe PC-ul lor, dar cu toate acestea trebuie să te lupți, măcar inițial, cu permisiuni de acces, drepturi de ștergere șamd. Încă văd foldere pe care nu pot să le șterg, eu ca admin, pentru că decide Windows că n-am nu știu ce drept foarte dificil de înțeles.
  • zona de systray este și ea greu de configurat, de fapt. Astfel de lucruri ar trebui să fie ușor și intuitiv de schimbat, nu după ce sapi prin multe meniuri.
  • driverele trebuie să fie ușor de găsit și actualizat. M-am săturat de necesitatea de a da restart după orice modificare cât de mică a unui driver, Windows ar trebui să fie capabil să repornească doar anumite componente ale OS-ului.
  • curățare mai bună a zonei de Services și a programelor care instalează tot felul de tâmpenii și rulează la startup fără să știi exact ce sunt și de unde.

Probabil ar fi multe alte probleme de notat, că de-a lungul timpului am observat multe lucruri care ar putea fi îmbunătățite, dar nu le-am notat.

surse: The Verge, Engadget.

    48 comentarii

  1. File Explorer cu Tab-uri? Anul de gratie 2021 si tot nu e default, trebuie sa folosesc qttabbar si alte programe dubioase….

      (Citează)

  2. Bun venit la episodul 5 din “Microsoft testează paradigme trăznite”!

      (Citează)

  3. De fapt 8.1 a fost/este foarte bun. Eu il folosesc si acum. W7 era foarte stufos.

      (Citează)

    • De fapt Windows 8.1 a fost foarte slab si aproape nimeni nu l-a folosit. Desigur, fata de Windows 8 a fost mai bun, dar nu si fata de Windows 7.

        (Citează)

  4. Fereastra aia cu About Windows e din alta poveste.
    O sa ramana aceeasi mizerie cu 17 context menu diferite.

    Butonul start pe mijloc? Good luck with that. Ai o masa de oameni obisnuiti sa duca mouse-ul in partea de stanga jos a ecranului fara sa fie nevoie sa fie precisi, sa vezi ce frustrate pe capul lor. Unele chestii nu le schimbi. Sper ca e optiune si nu obligatoriu.

    O sa apara mini aplicatii/scripturi sa puna inapoi start menu in stanga jos.

      (Citează)

    • Din filmulet se vede ca se poate seta fie pe stanga, fie pe centru. Totusi e clar ca e un “leak”, o varianta neterminata. Windowsul pare sa mai aiba niste sughituri (vezi setarea “news and interests” ) dar per total mi se pare ca se duce intr-o directie buna.

        (Citează)

    • O sa aii setare sa muti meniul inapoi in stanga. hateri peste tot

        (Citează)

    • Eu am butonul de Start in dreapta sus

        (Citează)

    • imi aduc aminte cum se modifica aspectul in win7 si chiar si win10 ca sa arate ca XP si acel classic star-up menu

        (Citează)

  5. Zici că e mai ușor de ajuns la butonul de start situat pe mijloc decât la cel situat în colțul stâmga jos?! Ia caută mijlocul taskbar-ului sau colțul stânga jos cu ochii închiși! Aha…

    În plus, taskbar-ul este folosit pentru diverse shortcut-uri. Ce să caute butonul de start printre ele?!

    Sigur, asta e viziunea mea. Altele sunt motivele pentru care Windows 11 (nu) va avea succces. Deocamdată, după ce am dat 500 de lei pe licență de Windows 10 (da, fraier, în loc să iau cu 10 euro) și merge super brici, nu văd de ce aș cumpăra altceva. Până în 2025 cel puțin, când se anunță sistarea suportului pt Windows 10.

      (Citează)

  6. Vara asta o să trecem şi noi în firmă pe Windows 10. Deşi era gratuită trecerea la vremea ei, am tras cât am putut de Win 7 pentru că pur şi simplu mă ia durerea de cap când mă gândesc la cât va dura tot procesul, cum vom înlocui diverse progrămele pe care le folosim zi de zi etc.

      (Citează)

    • Eu nu am observat sa am programe pe care le foloseam pe Windows 7 si care sa nu functioneze pe Windows 10. Poate doar unele drivere pentru echipamente foarte vechi, care nu se mai produc de cativa ani.

        (Citează)

    • Ştiu de când am trecut de la XP la Win 7 că au fost nişte softuri pe care le foloseam şi pentru care a fost nevoie să luăm altă licenţă. Aveam licenţă pentru versiunea 5, între timp se ajunsese la 7 sau 8.

      Mă aştept să fie la fel şi acum.

        (Citează)

  7. Conform standardelor microsoft, noul sistem vine cu 0 inovatii, 0 functionalitate, 0 ux.

      (Citează)

  8. marinel:
    De fapt 8.1 a fost/este foarte bun. Eu il folosesc si acum. W7 era foarte stufos.

    “W7 era foarte stufos” – Nu stiu ce sa zic legat de asta. Din punctul meu de vedere W7 a fost unu din cele mai reusite sisteme de operare. Apoi a urmat windows 8 ( rateu ) si apoi au dres-o cu 8.1 care, merge bine este stabil dar mult mai stufos decat w7. Gandestete la meniul de start iar apoi toate modificarile aduse in “Control Panel” sau faptul ca ( nu mai retin exact la care din ele 8 sau 8.1 ) nu puteai sa instalezi sistemul de operare pana nu aveai un cont Microsoft. Stiu ca ulterior au rezolvat problema asta, daca imi amintesc bine.

      (Citează)

  9. Mai e valabila teoria aia conform careia versiunile de windows sunt una buna, una rea? Windows XP a fost genial, vista un rahat, windows 7 genial, 8.1 un rahat, windows 10 iarasi bun… 11 ramane de vazut

      (Citează)

  10. Eu stau foarte bine pe windows 7, nu m-am incurcat cu win 10 , ca n-aveam chef sa repar si sa caut drivere dupa fiecare update.

    Daca acest windows 11 va fi stabil, poate fac trecerea.

      (Citează)

    • Sa stii ca si eu eram la fel. Dar Win10 chiar e ok, cel putin versiunea LSTC pe care o folosesc. Mult mai stabil dupa update-uri in sensul ca au disparut mizerii de genul ca nu stiu ce update iti strica windowsul si trebuia il sa reinstalezi. Driverele si le gaseste singur la instalare si nu mai ai probleme dupa. Eventual mai instalezi un program facut de producator (asta daca ai laptop) prin care sa isi faca update-uri la drivere ulterior. Eu avand Rog Strix, folosesc MyAsus si a fost ok.

        (Citează)

    • Eu nu am nicio problema de drivere dupa fiecare update, dupa niciun update de fapt…

        (Citează)

  11. Se trece la ferestre și meniuri rotunjite. OK, arată mai modern.
    Mie mi se pare ca arata a Linux circa 2002.

    Dar da, accesarea butonului de Start in stanga jos este un gest ca pe mobil, nu un clic pe ceva.

      (Citează)

  12. Pentru search și copii folosesc Everything Search, iar în mijlocul barii majoritatea au cele mai utilizate programe în lucru..browsere etc

    Dacă pot opri update- urile automate mâine ne mutam pe W11..

    A.. și sa bage la loc Readerul din Windows8, sa scăpăm de Adobe..

    W8.1 e preferatul tuturor (no gamers)..cei cu drivere de utilaje etc la fiecare update major de win10 o iau de la capăt..

      (Citează)

  13. As face update numai pentru colturile rotunjite. Ar fi fain sa fi facut si animatiile sa functioneze corect si la fel in toate programele, in stilul mac. Ca momentan e vraiste in zona asta.

      (Citează)

  14. se poate instala, gasesti linkul pe reddit. il testez acum in vm

      (Citează)

  15. Nu sunt specialist ca cei de mai sus. Eu vreau să văd un windows explorer cu tab-uri. Acum folosesc Clover. O mizerie chinezească. Ar fi mai util decât margini rotunjite sau altă sulemenire.

      (Citează)

  16. se poate pune si acum pe mijloc: https://www.youtube.com/watch?v=_e7JTaPMf7Q

    3.50

      (Citează)

  17. un search îmbunătățit. – eu nu inteleg cum search-ul din xp era mai bun ca asta de pe 10, how can you fuck up that bad. Sa vezi distractie daca ai si onedrive si gdrive/filestream si cauti fisiere.

    simplitate mai mare în conturi de utilizatori. – iarasi horror, nu stiu daca ai incercat sa ai si cont de organizatie si personal mori de nervi cu user accounts (stiu ca majoritatea windows-urilor sunt de la barba neagra sau baietii gri) .

    Daca nu rezolva layerele de meniuri si nu ma lasa iar sa fac chestii simple rapid eu imi bag picioare si urmatorul sistem o sa fie mac OS. Acum de la update la update fac setearile avansat mai greu de accesat, sa cauti in 10 meniuri sa afli parola de wifi e absurd.

      (Citează)

    • Eu mor de nervi că te obligă să bagi microsoft account într-un windows nou. Și dacă vrei local account, nu poți la instalarea. Recomandarea lor oficială este “fă cont online și apoi din setări faci și unul Local”.

      Mă enervează asta pentru că dacă testez un laptop nu am de ce să mă loghez cu contul meu microsoft și să-mi tragă acolo onedrive și alte fișiere.

        (Citează)

    • La Windows 10 cred ca se poate totusi la instalare sa dai skip la partea cu introducerea contului Microsoft.
      Sau tu vorbeai despre noul Windows 11?

        (Citează)

    • Radu, taie-i netul si faci cont local.

        (Citează)

  18. Probleme la Windows 10 “under-the-hood” nu sunt neaparat cele legate de kernel, scheduler etc. Ci de mizerii din astea:

    “The one thing that really pissed me off was the post-login, pre-desktop blue screen (not BSOD) that you see, and it asks you to enable all sorts of online/cloud things, as though these supposedly can somehow enhance your desktop experience or whatever. I’ve seen these before, and then just clicked Skip. Tolerated, you see.

    Now, there was no Skip. Not this time. There was Remind me in 3 days instead. I figure, oh no. Enough is enough. I’m not putting up with this low-IQ turdology any longer.”

    https://www.dedoimedo.com/computers/windows-10-remove-annoyance-cloud-integration-20h2.html

    https://www.dedoimedo.com/computers/windows-10-upgrade-1909-20h2.html

    Sau imposibilitatea de a seta ce update vrei sa instalezi din lista, nici macar pe LTSC nu se poate asta! Daca e un update cu bube, solutia e install with everything else and then unistall the problematic one. A fost de la bun inceput un regres major treaba asta fata de 7/8.1.

    Cat timp aceste probleme sunt agravate si nu eliminate din Windows 11, vor fi in continuare sceptici care fie vor ramane pe Windows 8.1 pana in 2023 cand se termina suportul oficial, fie migreaza pe Linux.

      (Citează)

  19. Uneori imi doresc sa am macbook. Am folosit mereu doar Windows, dar uneori ma enerveaza. Mai ales update urile. Si am impresia ca laptopul porneste mai greu de la ultimul update. Laptop luat in 2015, dar totuși…

    Si apropo de redesign, un mic rant mai off topic. Nu pot sa înțeleg de ce unii tin neaparat sa schimbe interfata unor programe. Mai mult strica decat sa faca ceva mai bun. Schimba locul butoanelor si altele.

      (Citează)

    • Are Matilda Macbook, regretă Windows-ul.

        (Citează)

    • @Jc, este bormal ca la un laptop vechi de 6 ani sa simti o oarecare incetinire, sa nu mai raspunda la fel de repede ca la inceput. Au mai obosit si componentele, dar in principal au avansat softurile care consuma din ce in ce mai multe resurse.

      Te asigur ca si la un laptop cu Mac OS o sa vezi acelasi lucru. Daca ai un model vechi de 6 ani nu va functiona la fel de bine ca atunci cand era nou.

        (Citează)

  20. nwradu:
    Are Matilda Macbook, regretă Windows-ul.

    Parca era ideea ca ar fi mai stabil decat Windows. Sau e mit?

      (Citează)

    • e mai stabil, dar trecerea nu e asa de usoara ca la telefoane ca avem, fara exagerare, zeci de ani in care ne-am fixat niste rutine si moduri de operare in OS si acum sa incepi total sistem de lucru inevitabil produce un blocaj.

        (Citează)

    • Este mai stabil și are un management mai bun al resurselor pentru că rulează pe hardware de la același producător. Poate în schimb să te încurce dacă ce vrei tu să faci rulează mai bine pe Windows sau ești obișnuit cu fluxul din Windows.

      Amandouă SO au avantaje și dezavantaje unul față de celălalt, cei ai căror nevoi se duc mai mult spre UNIX/Linux cred că se adaptează mai ușor la macOS.

        (Citează)

    • @Crane, asta cu stabilitatea este un mit in zilele noastre. Intradevar, in trecut, MacOS era mai stabil decat Windows XP sau Windows Vista. Dar incepand cu Winsows 7 diferenta a scazut considerabil, iar la Windows 10 este aproape insesizabila.

      Desigur, asta daca folosesti echipamente din aceeasi categorie de pret (adica nu compari un MacBook cu un laptop de 2000 de lei).
      In plus conteaza si ce softuri instalezi pe fiecare. Problema este ca o mare parte dintre utilizatorii de Windows au tendinta de a instala tot felul de programele, toolbar-uri si alte prostii de genul asta. Pe cand utilizatorii de MacOS sunt mai ponderati.

      Problema la Windows apare atunci cand se grabesc sa lanseze update-uri si astea uneori creaza probleme.

        (Citează)

    • @Andrei G: ești cam în eroare. În primul rând MacOS e mai stabil pentru că e construit după UNIX și asta înseamnă că root-ul e mai greu accesibil decât la Windows. Pe lângă asta hardware-ul e mult mai restrâns așa că SO nu încearcă tot timpul să ghicească update-ul la drivere.

      În rest, ar trebui să compari un Task Manager și un Activity Monitor să vezi ce, câte și ce fac procesele în background. Chiar și la Windows 10 crapă explorer.exe sau trebuie închis la unele instalări de soft în timp ce Finder pică mai greu.

      Pe macOS n-ai nevoie de atâtea utilitare pentru că le ai în SO – de exemplu în Preview poți vedea o groază de formate și chiar scoatere/introducere de pagini în PDF, ceea ce la Adobe costă. Chiar și când ai nevoie de utilitare multe le găsești pe App Store unde sunt cât de cât verificate și testate. Nu-i vorba că sunt utilizatorii mai ponderați, dar cu Preview și Photos nu ai nevoie de Irfan Viewer sau Acdsee sau alte prostii. Mai este Automator și terminal pentru scripturi și batch processing sau KeyChain pentru parole, chiar Time Machine pentru backup. Dar macOS merge pe o mână de configurații, Windows merge (cumva) pe orice.

      Update-ul e un subiect separat, probabil cel mai iritant lucru la Windows în momentul de față. Un al lucru super mișto în Windows e rețeaua locală fără server, doar că nu e pea mult zgomot că nimeni nu se chinuie că e ceva special.

        (Citează)

    • @dam167, ca de obicei tu pornesti de la premiza “produsele Apple sunt cele mai bune din lume” si iei in calcul doar lucrurile care te ajuta la aceasta argumentatie.
      Iti garantez ca in utilizarea zilnica, diferenta de stabilitate este insesizabila, atata timp cat instalezi numai programe licentiate si nu instalezi toate prostiile pe care le gasesti pe internet.

        (Citează)

    • Andrei G: nu, eu pornesc de la niște lucruri clare. Linux nu e așa stabil pentru utilizatorul de rând pentru că softul încă nu e optimizat – mai ales driverele – pentru că încă nu se justifică atâtea resurspe pentru o cotă așa mică de piață. De ce crezi că se preferă Linux pe servere și de ce crezi că Android are baza tot în Linux. E, macOS e mai aproape de Linux și asta-l face mai stabil, pe lângă hardware-ul restrâns pentru care e făcut. Nu e poleit cu aur pentru că e Apple și nu e neapărat mai bun per ansamblu.

      Tu poți să-mi garantezi ce vrei. Eu folosesc PC-uri de aproape 15 ani, mac doar de vreo 7. În afară de Windows 3.1 și DOS (nu pot spune că am lucrat în ele, mai mult le-am văzut), am trecut prin aproape toate versiunile de Win, cu excepția Vista Me, și Server – poate nici 2000, ori l-am avut puțin timp, ori am trecut direct la XP. Problema e Windows trebuie să meargă pe orice PC, iar softurile/driverele nu sunt tot timpul cele mai grozave. Probleme are toată lumea la un moment dat și e enervant, chiar dacă sunt mărunte – drivere, imprimante care nu merg, rețele care pică, chestii care nu merg ca lumea (Adobe de exemplu), probleme de boot. Asta nu înseamnă că ar trebui să fie toți pe macOS, ci doar că sunt mai multe bube pe PC-uri din motive evidente. Normal că fiecare versiune de Windows a adus îmbunătățiri, dar schimbările aiurea de interfață și sistemul prost de update-uri sunt doar 2 lucruri care irită pe mulți și ar trebui schimbate, pe lângă multe altele. Să spui că e cam la fel de bine acum ca și pe mac e complet aiurea și inutil. Cine are nevoie de Tekla Structures n-are ce căuta oricum pe macOS, sau cine își poate face treaba doar în Final Cut Pro sau XCode n-are de ce să stea pe Windows.

        (Citează)

    • Scuzați aritmetica, 25 de ani, nu 15, de obicei încerc să mă dau mai tânăr decât sunt de fapt.

        (Citează)

  21. Andrei G:
    @Jc, este bormal ca la un laptop vechi de 6 ani sa simti o oarecare incetinire, sa nu mai raspunda la fel de repede ca la inceput. Au mai obosit si componentele, dar in principal au avansat softurile care consuma din ce in ce mai multe resurse.

    Te asigur ca si la un laptop cu Mac OS o sa vezi acelasi lucru. Daca ai un model vechi de 6 ani nu va functiona la fel de bine ca atunci cand era nou.

    Stiu ca e si asta, doar ca inainte sa fac ultimul update tin minte ca se misca mai rapid cand il porneam. In ideea ca dura mai putin sa imi apara toate iconitele pe ecran si sa pot folosi laptopul normal. Sau poate doar imi amintesc eu gresit…

      (Citează)

  22. Serios ? Pai au promis ca Win 10 va fi versiunea finala de Windows, si ca de acum incolo urmeaza numai updateuri.

      (Citează)

  23. nwradu:
    Eu mor de nervi că te obligă să bagi microsoft account într-un windows nou. Și dacă vrei local account, nu poți la instalarea. Recomandarea lor oficială este “fă cont online și apoi din setări faci și unul Local”.

    Mă enervează asta pentru că dacă testez un laptop nu am de ce să mă loghez cu contul meu microsoft și să-mi tragă acolo onedrive și alte fișiere.

    Wrong, ii dai “Domain Join” si furnizezi cont local si parola.

      (Citează)

  24. Cum sa nu iubesti Microsoft cand ei lanseaza windows nou, nu face update la ce exista deja… wtf, chiar credeam ca renunta la practica asta…. sper sa piara si astia precum blackberry, desi astia aveau telefoane si softuri misto

      (Citează)

    • Asa se laudau cand au lansat Windows 10, ca va fi ultima versiune de sistem de operare si pe viitor vom avea doar upgrade-uri la sistemul existent.
      Probabil ca nu au fucntionat atat de bine planurile de a impune Office 365 si alte servicii cu plata lunara si acum au nevoie sa pastreze sursele de venit.

        (Citează)

  25. Meniuri și ferestre rotunjite? Ciumva ca la Win XP?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus