un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Vaccinul Novavax confirmă eficiența de peste 90%

14 Jun 2021  ·

GÂNDURI  ·

21 comentarii

Adică Novavax se înscrie oficial în clubul select format de vaccinurile Pfizer și Moderna, cu eficiență de peste 90%, în timp ce Astra-Zeneca, Johnson & Johnson și altele sunt mai jos.

Ei au anunțat încă din martie o astfel de eficiență în testele de fază 3 din Marea Britanie, dar una mai mică în Africa de Sud, unde mulți din cei testați aveau și HIV. Au continuat însă testele de faza 3 în SUA și Mexic, cu un număr dublu de oameni înscriși în programul de testare (peste 30.000) și rezultatele noi confirmă randamentul mare: 90,4% oficial, iar toate persoanele care au avut și covid au făcut o formă ușoară.

Trei vaccinuri foarte eficiente acum în lume. Culmea este că, întrucât urgența necesității unui vaccin a trecut, este foarte posibil ca Novavax să nu primească autorizație de urgență în SUA (sau Europa, deși UE are contract și cu ei), ci să intre pe procesul normal de aprobare, care durează mai mult timp.

SUA a administrat peste 300 de milioane de doze până acum, au 173 de milioane de oameni vaccinați cu cel puțin o doză, 140 de milioane cu ambele. Le ajung Pfizer și Moderna, vor să și doneze 500 de milioane de doze. Probabil că Novavax va fi utilizat mai degrabă în restul lumii, după ce începe producția de masă.

Mai interesant este faptul că e primul vaccin care egalează eficiența celor mRNA deși nu se bazează pe o astfel de tehnologie, ci pe alta tot destul de modernă. Începem să asistăm la revoluția în domeniul vaccinurilor, odată ce se descoperă metode de a controla tot mai bine microbiologia și chimia, până la urmă.

Citez dintr-un articol mai vechi despre cum funcționează Novavax:

Are la bază ceva numit în engleză protein subunit, în română subunitate proteică. Este un termen din biologia celulară ce descrie o moleculă care se poate lega de alte molecule similare pentru a forma o structură mai mare alcătuită din astfel de proteine. Piese dintr-un puzzle mare.

În particular, structura pe care o asamblează vaccinul Novavax este învelișul proteic al coronavirusului. Vaccinul introduce în corp “carcasa” acestuia, forma sa, fără nimic în interior, fără conținut viral real. Sistemul imunitar învață astfel să recunoască forma coronavirusului real și să-l atace în viitor.

Ca diferențe:

  • Pfizer și Moderna folosesc ARN mesager. Vaccinurile respective introduc în mușchi un cod genetic tip ARN care comandă mușchiul brațului (de unde “mesager”) să producă învelișul proteic de forma coronavirusului real. Sistemul imunitar învață astfel să-l recunoască.
  • AstraZeneca și J&J folosesc un vector viral inactivat. Asta înseamnă că un virus mult mai simplu și care nici nu afectează de fapt oamenii a fost modificat pentru a lua forma coronavirusului real. Doar forma sa, că în rest virusul din vaccin tot inofensiv este pentru noi, nefiind compatibil cu specia umană. Odată injectat în corp, sistemul imunitar învață astfel să recunoască covidul real, în caz că apare și el.

Întrebarea mea este alta. Vă mai pasă? Eu v-am spus. De când m-am vaccinat eu și cei din jurul meu, am devenit mai puțin interesat despre veștile privind vaccinarea în România. Am văzut că unii o consideră un eșec, am o opinie probabil atipică despre asta și o voi spune altădată, dar per total cred că a intervenit o oboseală psihologică legată de covid și vaccinuri. Vouă vă mai pasă la fel de tare de subiect sau ați început să-l ignorați?

    21 comentarii

  1. Inca imi pasa, dar evident mai putin decat inainte. Imi pasa ca mi-ar placea sa vad mai multi romani vaccinati decat nevaccinati, macar sa se domoleasca curentul anti-vax.

      (Citează)

  2. De când m-am vaccinat eu și cei din jurul meu, am devenit mai puțin interesat despre veștile privind vaccinarea în România.

    te-ai vazut cu sacii-n caruta, gata

      (Citează)

  3. Ma mai intereseaza stirile despre numarul de cazuri zilnice / numar persoane vaccinate, dar nu la fel de mult ca inainte.
    Nu o fi un esec, dar ma surprinde cum oamenii vad ca nu mai sunt cazuri, bam, nu se mai vaccineaza.

    Discutie la un magazin din mall, in weekend:
    Eu, platind cu telefonul: stiti, e nevoie sa bag si codul, pentru ca, masca, pandemie alea alea… da’ poate scapam si noi de pandemie
    Vanzatoarea: da, si eu sper sa scapam cat mai repede…
    Eu: V-ati vaccinat?
    Vanzatoarea: Nu

    Romanii inca asteapta sa le rezolve cineva problemele, divinitatea, guvernul, suveranii…

    Din pacate, atitudinea asta, am observat-o la foarte multe persoane in ultima perioada, cu privire la vaccin.

      (Citează)

  4. Hai sa fim serioși, cine ajunge acum la ati si astia de crapă in zilele astea (ma refer la cei atinși de covid) o fac pe mana lor. Adica ai vaccinul la dispoziție, nu vrei asta e. Consider ca ar trebui sa se ridice restricțiile alea care mai sunt. Aia care mor… Asta e! Fix ca aia care mor ca (si sin cauza ca) nu poarta centura.
    M-am vaccinat pe 15 ianuarie acu’ incep sa ma întreb cat ma mai țin anticorpii :)

      (Citează)

  5. La rapel o intreb pe asistenta, “Si ar putea sa ma mai doara mana ca la prima doza?” Ea: “Nu stiu, dupa a 2a doza nu s-a intors nimeni sa ne spuna cum a fost.” “Dar dvs nu v-ati vaccinat???” “Nu.” Ook, masca, inapoi in viata cetatii.

    nwradu:
    Stai să vezi când afli câți din spitale și clinici nu s-au vaccinat, deși au fost în prima etapă.

      (Citează)

    • Matilda Tanascov

      14/06/2021 la 7:46 PM

      Da, am fost la analize într-o clinica privata și am întrebat mai mult de conversație asistenta dacă s-a vaccinat. Mi-a spus ca la ei “nu e nimeni vaccinat, poate o fata.”

        (Citează)

  6. nwradu:
    Nu-l au toți la dispoziție. În mediul rural nu este și chiar nu-i așa de ușor să te ducă cineva “la oraș” la vaccinare.

    Da, în unele locuri. Dar la socrii mei, 10 km de Târgoviște, oamenii NU VOR să se vaccineze. Nici dacă vine Gheorghiță personal la poartă..

      (Citează)

  7. Este interesanta comparatia intre tipurile de vaccinuri de aici: https://www.theverge.com/2020/5/22/21266897/coronavirus-vaccine-development-strategies-pros-cons
    Cred ca acum daca ar fi trebuit sa aleg as fi mers catre Novavax pentru tehnologia folosita care ofera mai putine efecte secundare si este si deja testata.

    Mi se pare trist ca dupa 6-7 luni de vaccinare, acum ca ai la dispozitie ce tip de vaccin vrei, dupa ce ai vaccinat cateva milioane numai in Romania, sunt cadre medicale care refuza sa se vaccineze ( pot sa inteleg ca nu au fost foarte doritori la inceput, mai ales ca li se baga pe gat Astra-Zeneca )
    Nu are sens discutia despre profesori si alte categorii cu studii superioare daca cei din sistem, care au cea mai mare expunere considera ca nu merita.

    In acelasi timp imi confirma faptul ca modul meu de evaluare este inca unu sanatos, si anume o sa port masca pana cand se termina pandemia. O sa consider pandemia terminata, atunci cand la ATI avem sub 10 oameni bolnavi de COVID.

    Recunosc ca nu mai urmaresc nici numerele de vaccinati nici cele de bolnavi, doar in treacat ma uit peste notificarile de stiri.

    Intrebarea inca ramane: La urmatoarea criza sanitara vom fi mai pregatiti? Ca citeam niste articole despre o noua tulpina de gripa aviara prin China.

      (Citează)

  8. La fel și eu, m-am vaccinat, familia mea e vaccinată pe cele 4 generații (minus copilul de 10 ani, cel de 17 e rezolvat), dpmdv campania a fost un succes, ura și la gară. Să vina 1 iulie mai repede cu pașaportul verde. M-aș întoarce și la birou, m-am săturat de 16 ore pe zi in dormitor.
    Ce ma enervează e că poate se întorc restricții pe motiv de val 4. Momentan nu se arată, dar e destul de sigur că va fi.

      (Citează)

  9. Sunt interesat în continuare și nu ignor. Urmăresc zilnic statisticile. Port masca în continuare și pe stradă. Urmăresc știrile și despre o posibilă a treia vaccinare. Suntem de acord (eu cu soția) să ne mai facem un vaccin indiferent dacă va fi gratuit sau va trebui să plătim pentru el chiar dacă până acum nu ne interesau vaccinurile antigripale anuale. Am făcut Pfizer și cu el mergem, dacă va fi disponibil, în continuare.

      (Citează)

  10. Legat de eficiența vaccinurilor – https://youtu.be/K3odScka55A

    În rest, sunt de aceeași părere cu tine, doar cine nu a vrut nu s-a vaccinat până acum. Inclusiv la țară, au umblat cu centre mobile în zile de târg, nu sunt chiar toți rupți de lume și cei care chiar sunt au și șanse minime să contacteze virusul

      (Citează)

  11. e super aiurea ca medicii sa nu se vaccineze, mi se pare ca se incalca protectia muncii. ce ar fi si cei care se duc sa munceasca in tari calde sa refuze sa se vaccineze contra malariei, febrei galbene sau tifoide?

    faza cea mai tare din ultima perioada este ca sotul unei verisoare, fost medic de razboi in Afganistan, s-a imbolnavit acum 2 luni de covid si bolea in carantina in apartament, si ea imi tinea discursuri anti-vacciniste

    https://www.hotnews.ro/stiri-international-24859364-judecator-american-respins-plangerea-angajati-spital-nu-vor-vaccineze.htm

      (Citează)

  12. Matilda Tanascov:
    Da, am fost la analize într-o clinica privata și am întrebat mai mult de conversație asistenta dacă s-a vaccinat. Mi-a spus ca la ei “nu e nimeni vaccinat, poate o fata.”

    Name & shame, ca să știm și noi pe cine să evităm.

      (Citează)

  13. Si totusi au aparut probleme la adolescenti, pe 18 iunie se intruneste CDC-ul american, sa ia la “purecat” cestiunea” ; daca concluziile vor fi neconcludente si se vine iar cu expresia de lemn “beneficiile sunt mai mari decat riscurile”,vom avea inca o durere de cap in plus si se va pune problema daca statul roman va fi capabil sa purceada la achizitia vaccinului Novavax in timp util, nu doar pentru adolescenti !
    https://www.youtube.com/watch?v=UUcY1qdywTc&t=20s
    “Under 30 years, n = 475

    285 with known disposition

    15 still in hospital

    3 ICU

    270 discharged

    180 (81%) full recovery

    41 (19%) ongoing signs or unknown status

    Myocarditis in over 12s

    Presence of one, new or worsening

    Chest pain pressure discomfort

    Dyspnea SOB pain with breathing

    Palpitations

    ECG changes

    Troponins

    Abnormal cardiac function

    Pericarditis

    Acute chest pain

    Pericardial rub

    New ST elevation or PR depression

    New or worsening pericardial effusion

    CDC safety expert Tom Shimabukuro

    We’re still learning about the rates of myocarditis and pericarditis

    As we gather more information we’ll begin to get a better idea of the post-vaccination rates

    and hopefully be able to get more detailed information by age group”
    Sursa e John Campbell, poate cea mai autorizata voce de comunicare din UK,
    nu vreun conspirationist aiurea…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus