un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ăla cu părul alb, Obi-Wan… era prea bătrân

7 Jun 2021  ·

GÂNDURI  ·

14 comentarii

Am văzut recent semnalată o problemă importantă pentru universul Star Wars: Obi-Wan era prea bătrân în episodul 4.

În trilogia inițială, Obi-Wan Kenobi juca rolul unui personaj de 57 de ani. Arată cam bătrân pentru 57 de ani, zic oamenii, și pe bună dreptate. Tata arată mai bine și are un deceniu în plus.

Asta înseamnă și că în Episodul 1 ar fi avut 25 de ani. Mi se pare nerealist. Obi-Wan ca padawan al lui Qui-Gon nu pare să aibă 25 de ani, ci cel mult 20. Toată ideea era că Jedi îi găseau de mici pe copiii talentați și îi învățau în ale Forței, nu că așteptau să termine întâi facultatea.

Obi-Wan Kenobi la finalul episodului 3, după ce-l scurtează pe Anakin de picioare și fuge cu gemenii lui Padme, are 38 de ani. Luke Skywalker are 19 ani în Episodul 4 și totuși părea mai tânăr, eu aveam impresia că oficial avea doar 16 ani în acel film.

Nu m-am gândit niciodată la astfel de lucruri, dar acum că o fac mă simt mult mai bine, pare că s-a rezolvat o problemă importantă a planetei.

    14 comentarii

  1. Nu am facut niciodata matematica exacta, dar banui ca pentru exactitate ar trebui tinut cont si de timpul petrecut la viteze super-luminice si efectul asupra imbatranirii.

      (Citează)

    • De fapt nu prea calatoreau la viteze super-luminice, foloseau hiperspatiul. Navele doar accelerau pentru o perioada infima de timp la viteza luminii pentru a le permite intrarea in siguranta in acest hiperspatiu.
      Asadar efectul calatoriilor asupra imbatranirii poate fi ignorat.

      De altfel, daca ar exista un asemenea efect, Obi Wan Kenobi ar trebui sa fie si mai tanar fiindca el era unul dintre maestrii Jedi care calatoreau cel mai mult intre diferitele zone ale galaxiei.

        (Citează)

  2. :) Buna discutia asta. Timpul se dilata odata cu viteza, deci trebuia ca efectul sa fie invers, adica sa para si mai tanar.

    Pe de alta parte, viata de Jedi e grea, stresul e enorm plus ca pe final s-a retras pustnic, altfel te tavalesc anii :)

      (Citează)

  3. calculeaza acum si cati ani avea dumbledore cand a murit:)

      (Citează)

    • Dumbledore s-a nascut in 1881 si a murit in 1997, deci avea 115-116 ani in momentul mortii. In general vrajitorii din universul Harry Potter aveau o speranta de viata mult mai mare decat cea a oamenilor de rand. Poate si pentru ca “medicina” lor era mai avansata si mult mai eficienta.

        (Citează)

  4. Fix inainte de episodul 4, Obi-Wan a trebuit sa-si declare veniturile la ANAF pe planeta Romania. s-a dus intr-o zi la ghiseu si a iesit cu 8 ani mai batran.

      (Citează)

  5. Qui Gon avea in jur de 60 de ani cand a murit si arata mult mai tanar decat Obi Wan Kenobi.

      (Citează)

  6. Totusi, exitsta notiunea de “ani” in universul SW, asa cum ii definim noi? Ca o rotatie a Terrei in jurul lui Sol? Iau personajele pe care noi le percepem ca umane sunt chair membrii ai aceleiasi specii cu noi? Imbatranesc la fel? Stiu ca aberez, dar tu ai inceput. :)

      (Citează)

  7. Asta e nimic. Cel mai prost lucru din seria noua e ca in 20+ de ani personajele principale nu evoluasera cu nimic.

    Luke s-a ratat si a fugit de rusine in fundul lumii. S-a ascuns si de Forta, asa ca n-a facut nimic nici pe planul asta.
    Leia era o printesa fara planeta, cu influenta chiar mai mica si care ne arata talent de general zero.
    Harrison Ford era in continuare un contrabandist care nu se ajungea cu banii si trebuia sa isi riste viata, echivalentul unui nene de 50 de ani care duce droguri in tir pentru altii.
    Republica nu reusise sa zdrobeasca imperiul in 20 de ani si practic s-au uitat spectatori la cum sunt anihilati.
    Imperiul e singurul care a evoluat in timpul ala.

    Asta e cea mai mare problema de continuitate din SW.

      (Citează)

  8. D-aia vrea catu sa mareasca varsta de pensionare

      (Citează)

  9. Daca a trecut razant pe langa un black hole poate a imbatranit putin 😃 e sf se pot gasi tot felul de variante intr-un serial viitor.

      (Citează)

    • Nu prea ai de ce sa imbatranesti daca treci pe langa o gaura neagra. Pentru tine timpul ar incetini. Adica este posibil ca pentru tine sa fie doar 5 minute, insa pentru restul galaxiei sa treaca 10 ani.

        (Citează)

  10. eu sunt curios daca vreunul dintre voi a ajuns la varsta la care sa fie nevoie sa foloseasca un aparat de ras.

    daca da, voiam sa va zic ca eu mi-am luat un rowenta din ala electric acu vreo 3 ani… e f bun, bateria tine luni de zile iar lamele taie la fel ca la inceput, cu zero intretinere, nici ulei nu mai pun pe ele;
    singura chestie e ca nu taie absolut la zero, ci lasa asa o juma’ de milimetru… mie de ex. imi place.

    recomand.
    :-)

      (Citează)

  11. Da ai dreptate am facut o confuzie,e tocmai invers.

    Andrei G:
    Nu prea ai de ce sa imbatranesti daca treci pe langa o gaura neagra. Pentru tine timpul ar incetini. Adica este posibil ca pentru tine sa fie doar 5 minute, insa pentru restul galaxiei sa treaca 10 ani.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus