►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄
« Știri despre tehnologie – 18 mai 2021
Viorica Dăncilă a fost angajată consilier al lui Isărescu, la BNR »
18 May 2021 ·
Mi se pare uimitor că telefoanele 5G au ajuns să coste sub 1.000 de lei în doar doi ani, dintre care unul practic de pauză în acest domeniu, pauză cauzată de covid și politicile legate de Huawei.
Este mult doi ani? Este puțin? Mi se pare un termen foarte bun.
Mă uitam pe articolele mele din trecut. Pe 27 iunie 2019, când Digi lansa rețeaua 5G în câteva zone din București, ofereau două telefoane, unul la 3.000 de lei și altul la 6.299 lei. Ceilalți operatori au lansat 5G-ul împreună cu Samsung S10 5G, care costa mult.
Asta era pe final de 2019. Telefoanele 5G erau scumpe. Discuțiile erau despre slicing, frecvențe, rețele NSA și SA și de ce avem nevoie de 5G.
În 2020 n-a fost mult timp de 5G, investițiile în rețele au trecut oricum pe pauză. Companiile au trebuit să se reorganizeze în wfh, dar mai ales Huawei, ca provider de echipamente, avea o situație incertă și operatorii telecom nu știau în ce direcție să investească, iar statul român a amânat licitație de spectru de frecvențe.
Nu știu dacă ați observat, însă, că a crescut enorm în 2020 numărul telefoanelor cu 5G. Cred că toate flagship-urile au fost direct 5G sau au avut și variante 5G. Mai important, au apărut mid-range-uri cu 5G, un semn clar că producătorii de telefoane merg puternic în această direcție. Mid-range-urile, dacă facem abstracție de telefoanele Apple, domină topuril de vânzări mondiale.
În 2021, și telefoanele Apple au devenit 5G. Toate. La fel și flagship-urile de pe Android, de altfel. În 2021, este dificil să găsești un flagship fără modem 5G în interior. Sunt și tot mai multe mid-range-uri 5G.
Revoluția adevărată în 2021 a venit parcă în domeniul prețurilor. Abonamentele 5G au ajuns să aibă prețuri uzuale. La Digi încep de la 2 euro, la Vodafone pe la 7 euro, la Orange nu m-ar mira să fie introduse în săptămânile următoare în Yoxo. La Telekom costă… uh, nevermind.
Dar acum și telefoanele sunt sub 1.000 de lei. Asta înseamnă progresul tehnologic și adoptarea la scară largă a tehnologiilor.
În acest moment, eMAG listează 310 telefoane 5G. Realme 8 5G testat recent rămâne în continuare cel mai ieftin, cum s-a promis la lansare, dar asta pentru că are oferta specială de lansare în această perioadă. 880 lei pentru varianta 4 GB RAM/64 GB stocare, 980 lei pentru 6 GB RAM/128 GB stocare. În prezent, la Genius Days, se mai scad 10% din preț și ajunge la 800 de lei. Oficial prețul de listă este de 1.030 lei.
Telefonul a fost neașteptat de bun pentru mine. Camera foto de 48 megapixeli este foarte bună pentru un telefon de acest preț. Ecranul de 6,5″ n-are nici o problemă. Sunetul e puternic. Bateria are 5.000 mAh cu încărcător de 18 W în cutie. Chipsetul Mediatek Dimensity 700 putea fi mai bun, dar dacă vreți un telefon pentru părinți sau alți oameni care folosesc aplicațiile uzual de mesagerie, niște navigație și fac ocazional fotografii, Realme 8 5G este foarte bun.
Față de cele de mai jos, mai vine și cu Android 11, ceea ce contează când te gândești că astfel de telefoane de obicei primesc un singur upgrade major de sistem de operare.
Concurența sa directă este Redmi Note 9T. Realme este un brand al Oppo, Redmi un brand al Xiaomi; cei doi producători concurează și pe acest segment. Redmi Note 9T este foarte asemănător în specificații, are tot baterie de 5.000 mAh, cameră de 48 Mpx, ecran de 6,5″, chipset Mediatek Dimensity 800 (care este un pic mai rapid). Costă 954 de lei în mod normal.
Samsung A32 5G este următorul din listă ca preț, 1.099 lei în culoarea Awesome Violet. Ați fi surprinși să aflați că are tot baterie de 5.000 mAh și ecran de 6,5″? Nu același ecran, însă, cel de pe Samsung are rezoluție mai mică pe aceeași diagonală ca cele de mai sus, însă mi se pare interesant că până acum avem trei telefoane cu aceleași dimensiuni.
Samsung A32 costă vreo 25% mai mult decât Realme-ul 8, dar are și o cameră ultra-wide pe spate pe lângă cea normală de… ați intuit corect, 48 megapixeli! Mai vine și cu service-ul rapid din București, pe care eu îl văd ca avantaj aici, plus culori mișto.
Opresc enumerarea cu Motorola Moto G 5G, care costă 1.120 de lei astăzi. Da, l-au botezat “G 5G”, dar asta n-ar trebuie să mire pe nimeni, având în vedere că toată gama se cheamă “Motorola Moto”. Tot baterie de 5.000 mAh, cameră de 48 megapixeli și ultra-wide de 8 megapixeli, dar ecran de 6,7 inchi OLED și chipset Snapdragon 765G. Pare o combinație reușită.
Nu le luați ca și cum le-aș fi pus într-un clasament. Dacă vă interesează unul dintre modele, căutați review-uri ca să aflați și cât de bune sunt ecranele lor, că aceeași diagonală nu înseamnă și că au același ecran, de exemplu.
Mi se pare însă că au ajuns ieftine telefoanele cu 5G, deși un model 5G este o componentă scumpă. Trebuie să acceseze câteva frecvențe noi, trebuie antene suplimentare dispuse pe carcasă, apoi modemul 5G atrage după sine și nevoia unui transceiver compatibil și a unui modulator de alimentare care să furnizeze puterea necesară, inclusiv în variațiile “de la 0 la 300 Mbps” ce au loc într-o secundă.
Prețurile componentelor cu siguranță au scăzut în ultimii doi ani, dar în cele din urmă un telefon 5G are componente în plus față de unul 4G și deci va fi, cel puțin încă o vreme, mai scump din cauza lor.
Acum doi ani, de exemplu, părinții mei au luat de la un operator telefonic niște LG-uri din seria K… ceva. Preț? Tot cam 1.000 de lei bucata, în acest moment. Mie mi s-au părut inutilizabile. Camera foto era total dezamăgitoare și avea și un lag substanțial. Ecranul avea culori desaturate și luminozitate mică. Procesorul era extrem de slab pentru aplicațiile uzuale, telefonul era melc de când îl scoteai din cutie. Țin minte că aveau 2 GB RAM și spațiu de stocare atât de mic încât după ce am instalat vreo 6 aplicații din cele uzuale (WhatsApp, Waze, Google Photos etc), s-a terminat spațiul și nu mai aveam ce le face.
Comparând cu ce era acum 2 ani la același preț, cele de mai sus sunt rachete (Realme-ul 8 testat cu siguranță este, dar în privința chipsetului probabil că și Redmi Note 9T sau Samsung A32 sau Moto G 5G stau similar sau poate mai bine). În doar doi ani!
Nu poți spune același lucru și despre flagship-uri, de exemplu. Chiar dacă în benchmarks se poate dovedi o creștere normală de la an la an, în aplicațiile uzuale (WhatsApp, Waze, Google Photos etc) nu există îmbunătățiri sesizabile de la an la an în acest tip de aplicații, ci mai degrabă în alte privințe.
Sunt telefoane 5G ieftine, ergo sunt telefoane 5G în toate categoriile de preț. Abonamentele au ajuns ieftine sau măcar la prețul celor 4G anterioare. Țin minte de la lansarea 4G că acesta a fost catalistul necesar adoptării pe scară largă a tehnologiei, în ciuda celor care și atunci spuneau “ce nevoie avem de 4G?”. Se spunea asta, dar un an mai târziu toți aveau 4G pe telefon.
Bănuiesc că mai lipsește doar acoperirea 5G mare pentru a face adopția noului standard simplă și naturală. Înțeleg că se lucrează și la asta. Traficul prin rețelele telecom se dublează de la an la an. 4G-ul nu va mai face față în curând, în special în zone aglomerate, dar legea 5G este în lucru, iar impactul pandemiei nu mai este o necunoscută ca acum un an, așa că mă aștept să înceapă aceste investiții după ce se licitează spectrul necesar lor.
« Știri despre tehnologie – 18 mai 2021
Viorica Dăncilă a fost angajată consilier al lui Isărescu, la BNR »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
12 comentarii
18/05/2021 la 1:22 PM
la Vodafone pe la 7 euro :)) Eu am cartela prepay vodafone, optiune de 5 euro si merge perfect pe 5G. Telefonul este S21.
Alin(Citează)
18/05/2021 la 2:44 PM
Este interesant daca au lansat si la cartela servicii 5G.
Ce viteza maxima ai reusit sa obtii?
Andrei G(Citează)
18/05/2021 la 1:31 PM
au modificat prepay? ca nu ofereau 5g sau este varianta ca la flex si este 5G-ul blocat la maxim 300?
john(Citează)
18/05/2021 la 2:22 PM
https://forum.softpedia.com/topic/1144915-vodafone-5g/page__st__1548
Alin(Citează)
18/05/2021 la 1:40 PM
Problema e ca operatorii nu vor certifica toate telefoanele, de exemplu Pixel 5. Nu a mers pe Vodafone, nici cu abonament 5G si nici optiune Flex.
Geo(Citează)
18/05/2021 la 2:46 PM
Problema de fapt este invers. Producatorii de telefoane trebuie sa certifice retelele pentru a putea fi folosite serviciile 5G.
Adica in cazul tau, nu este vina Vodafone, este vina Google care considera piata din Romania prea mica pentru a face efortul de a implementa driverele necesare pentru 5G.
Andrei G(Citează)
18/05/2021 la 2:38 PM
@ Radu “Mai vine și cu service-ul rapid din București” – Radu, imi poti spune, te rog, ce service este? Evtl, un hint, ceva, daca nu vrei sa faci reclama .. Ma intereseaza pentru un Samsung cu ecranul spart..
Multam!
Mircea(Citează)
18/05/2021 la 2:48 PM
Here you go: http://esd-rom.ro/
Poti sa faci si o simulare pe site-ul lor sa vezi cat te-ar costa inlocuirea ecranului.
Andrei G(Citează)
18/05/2021 la 3:36 PM
Ai date si motive concrete in sensul asta? Adica de ce nu va mai face 4G fata in curand?
Catalinx(Citează)
18/05/2021 la 7:04 PM
Are, ca e un advertorial.
IonP(Citează)
18/05/2021 la 4:24 PM
de ce mananci cacat?
telefonul ala n-a fost niciodata 10 mil.
https://www.price.ro/preturi-samsung-galaxy-a32-128gb-awesome-black-3126426
cici(Citează)
18/05/2021 la 10:25 PM
Multam fain! Super!
Mircea(Citează)