un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Google va folosi variante custom de Exynos în viitoarele telefoane Pixel

9 Apr 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Zvonurile care spun asta avansează și un nume de cod: Whitechapel. Începe vremea în care fiecare producător de telefoane își dorește propriul chipset. Apple are A14, Samsung are Exynos, Huawei are Kirin, Xiaomi a făcut primii pași în această direcție cu un procesor de imagine pentru noul lor telefon.

De fapt, zvonurile sunt că acest Whitechapel este făcut de Samsung pentru Google, deci este un Exynos modificat pentru americani. Telefoanele Google de până acum au folosit chipseturi Qualcomm: Pixel 5 are un Snapdragon 765G, Pixel 4a un Snadragon 730, iar Pixel 4 avea chiar un flagship level Snapdragon 855.

Așa că este foarte probabil ca viitorul Pixel 6 să fie mutarea de la Qualcomm la Samsung în ogradă. Whitechapel este cel mai probabil un Exynos cu câteva modificări făcute pentru Google pe la frecvențe și cel mai probabil pe la unitatea de procesare tip AI, care trebuie buffuit îmbunătățit pentru diversele aplicații Google ce folosesc astfel de funcții.

Care Exynos, însă? Aici devine interesant. Zvonurile vorbesc despre o configurație “3 cluster”, adică cu trei tipuri de nuclee, ceva de genul x foarte rapide + y medii + z low power, iar x+y+z=8.

Dacă Google vrea ca viitorul Pixel 5a sau Pixel 6 să fie un telefon mid-range, vor merge pe un Exynos 1080 în configurație 1+3+4. Dacă vor un flagship, va fi bazat pe noul Exynos 2100, tot 1+3+4, dar mai puternic. Ambele sunt fabricate de Samsung în 5 nm.

Nu știu ce vor alege, dar pentru binele mondial sper că modelul flagship de chipset.

De ce mutarea? Părerea mea este că face parte dintr-o înțelegere mai amplă între Google și Samsung, ale căror semne au început să apară de anul trecut. Dacă țineți minte, Samsung a început treptat să anunțe:

  • mai mulți ani de update-uri garantate de Android, că vor să urce la 4
  • eliminarea treptată a unor aplicații Samsung în favoarea celor Google. De exemplu, S21 vine cu Google Discover pe homescreen, nu cu Daily Brief de la Samsung (și mi-ar plăcea să pună asta și pe S20), Bixby a intrat în plan secundar, diverse alte aplicații Samsung au fost retrase și există echivalent Google pentru ele.
  • echipamentele Nest intră în Samsung SmartThings
  • telefoanele Samsung intră în programul Android Enterprise Recommended
  • Samsung va recomanda mai mult Play Store pentru aplicații și jocuri și mai puțin Galaxy Apps

Ce primește Samsung în schimb? Păi chipseturi ieftine, se pare. Zvonurile că Google va folosi variante custom de Exynos au apărut încă de acum un an. Colaborarea se poate continua cu ecrane Samsung, senzori foto și ce altceva mai produc coreeni în domeniul hardware.

Google pare să câștige cel mai mult de aici. Cota lor de piață este de vreo 4% în SUA și nesemnificativă în restul lumii, pe când tehnologia lor devine mai importantă pe zeci de milioane de telefoane Samsung vândute anual.

Am putea afla mai multe la viitoarea conferință Google I/O din 18-20 mai? Sunt șanse 50-50. Uneori Google anunță telefoane noi în această perioadă, dar au fost și ani când le-au lansat mai târziu.

sursa: Ars Technica.

    7 comentarii

  1. Sa nu uitam Radu, Samsung si Google au facut acum multi ani un Nexus impreuna…poate asa ajung iar oficial in Romania terminalele Google – Seria Pixel!

      (Citează)

  2. De aproximativ 2 luni am un pixel 5, primul meu telefon google. Inainte de acesta am avut un iphone 11 pro si o pleiada de tel android , care mai de care.
    Pot spune cu mana pe inima ca acest pixel 5 este un telefon extraordinar, android-ul pur implementat pe el este la mare diferenta fata de orice alt android mi-a trecut prin mana, update-urile frecvente, imbunatatiri constante, camera excelenta, marimea excelenta dpmdv, baterie excelelnta (mult mai buna decat la ultimul iphone 11 pro) … iar fata de iphone castiga detasat la pret. Prevad ca am sa tin mult timp acest telefon. Minusuri: nu functioneaza in romania: vofiwi/lte si 5g. Deocamdata pot trece peste aceste neajunsuri vs. celelalte avantaje.

      (Citează)

  3. Pmk:
    Nu are nimic în plus fata de un samsung dar bine ca pentru tine e a doua venire a lui iisus

    Da ce te-ai enervat așa pe om?

      (Citează)

  4. Nu inteleg colaborarea asta dintre Samsung si Google. Anul trecut parea ca cei de la Samsung s-au “aliat” cu Microsoft si incercau sa impuna aplicatiile acestora.
    De exemplu backup in One Drive in loc de Google Drive.

      (Citează)

  5. Unul dintre motive este faptul că – aparent – Qualcomm oferă suport pentru maxim trei generații de Android la procesoarele lor de top.

    https://www.theverge.com/2021/3/25/22349953/fairphone-2-android-9-update-sustainable-long-term-support

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus