un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

S-a aflat de ce unii primeau programare imediat ce se înscriau pe lista de așteptare: era un bug-feature, iar procedura a fost schimbată

1 Apr 2021  ·

GÂNDURI  ·

28 comentarii

Sincer să fiu, mă așteptam să fi fost un schepsis. Dacă unii se înscriau pe o listă de așteptare și primeau imediat SMS cu programarea la vaccin, iar alții care erau pe acea listă de multă vreme nu, părea a fi un bug.

Nu era bug. Inițial oamenii care se mutau din lista A în lista B intrau acolo cu data și ora pe care o aveau din lista A. După 4 zile, când cei ce fac platforma au observat că oamenii se mutau des între liste cu gândul că vor primi rapid notificarea, au schimbat sistemul și acum ești alocat la coada oricărei liste în care te înscrii. STS a confirmat ieri (via Sabina).

Ideea sistemului inițial pare ciudată. Pur și simplu îi avantaja pe cei care au fost mai rapizi în înscriere. Orice listă de așteptare funcționează așa, de altfel, dar de obicei nu la mutarea de la o coadă la alta.

Inițial, românii trecuți pe listele unui centru își păstrau prioritatea dacă se mutau pe listele altuia, pentru că momentul de referință se considera momentul înscrierii pe prima listă, explică, prin e-mail, Cătălin Chirca, purtătorul de cuvânt al STS.

M-am uitat pe comunicatele de presă. Într-adevăr, cel din 15 martie, la deschiderea listelor, nu spunea nimic despre locul ocupat la mutarea între liste, ci doar “Persoana înscrisă în lista de așteptare are posibilitatea de a se realoca pe lista de așteptare a unui alt centru de vaccinare.”

În 25 martie, însă, după diverse întrebări din partea presei și a oamenilor (v-am spus că și eu am trimis un email cerând informații despre cum se parcurg listele), alt comunicat spune mai în detaliu:

Astfel, la înscrierea pe lista de așteptare, platforma asociază utilizatorului data și ora efectuării rezervării.

O persoană care optează pentru mutarea de pe lista de așteptare a unui centru pe lista altui centru de vaccinare, va ocupa următoarea poziție după persoanele deja înscrise.

Este important de menționat faptul că o persoană care anulează rezervarea și apoi se înscrie din nou pe lista de așteptare își pierde locul și va fi așezată la finalul listei.

Sper să nu mai încearcă nimeni acum să se mute de pe o listă pe alta cu gândul că va primi rapid SMS-ul. Dacă vreți să alegeți o listă bună, citiți articolul meu de aici și utilizați centre-vaccinare.info (dacă nu aveți chef de propriul data mining ca-n articolul meu) pentru a vedea care sunt centrele care fac multe doza 1 zilnic. Site-ul din urmă este un pic greoi de folosit; căutați întâi orașul vostru ca metodă de filtrare și apoi utilizați butoanele Detalii pentru grafice și informații avansate.

Centrele care astăzi fac doza 1 în număr mare înseamnă că parcurg listele de așteptare. Cele care încă fac doza 2 probabil au oameni de vaccinat din trecut, la rapel, și vor mai avea o vreme. În București, Romexpo 6-9 și Centru 1 Circul Metropolitan București fac Pfizer și în ritm bun.

    28 comentarii

  1. E clar gluma de 1 aprilie. Nu are cum cei de la STS sa fie asa de prosti. Atâta timp cât era cunoscut de un număr restrâns de oameni era un feature.

      (Citează)

  2. incredibil de retardati.
    bine ca bugul asta a existat doar pentru listele de asteptare, nu si pentru aia care avusesera rezervari si care ulterior s-au mutat pe liste de asteptare, fmm.

      (Citează)

  3. Explicatia asta cu data si ora de la momentul primei inscrieri in lista de asteptare nu ma convinge. Ei au tot insistat pe faptul ca in momentul in care sunt adaugate locuri libere vor fi notificate automat persoane din lista de asteptare.
    Cum este posibil sa se intample de atatea ori (la interval de doar cateva minute), adaugarea de locuri libere si cineva sa se mute pe lista?
    In plus, dupa cum afirma chair Gheorghita, pe listele de asteptare sunt 57% perosane din categoria a 3-a. Chiar si cu data de inscriere favorabila, cineva care se muta tot ar avea aproximativ 43% din lista in fata ca prioritate.

      (Citează)

  4. Daca ma mut la Circ, acum voi avea in fata pe toata lumea care este acolo deja.

    Deci ce sa fac, sa ma mut de pe centrul unde sunt din prima zi cu liste de asteptare care nu a vaccinat o persoana sau sa stau in continuare ca prostul acolo sperand ca se apuca si ei de treaba?

      (Citează)

    • Eu as zice sa te muti la Romexpo la unul din centrele noi sau la Circului. M-am pus pe lista pe 24 Martie atunci când erau 4000 de oameni în asteptare. Am primit mesaj pe 30 Martie și m-am înscris pe 10 Aprilie.

        (Citează)

    • M-am mutat la Circului 1, cel care e anuntat cu Pfizer. Pentru ca este mai bine 2800 de persoane in fata acum din care se prelucreaza ceva, decat 3600 in fata de acum 2 saptamani din care nu se face nimic.

        (Citează)

    • @Gaelex: n-ai de unde să știi dacă centrul la care erai înscris nu începe de mâine să bage tare tot din lista de așteptare.

      Totuși, cum zice Andrei, în lipsa informațiilor clare e mai bine să fii pe lista unuia care vaccinează și deci avansezi.

      Dacă mă întrebai pe mine, tot Centrul 1 Circ ți-aș fi recomandat.

        (Citează)

  5. Fix bugul asta a fost descoperit de un comentator de-al tău pe pagina initiala, fara nici măcar să vadă codul sursa.
    Era la mintea cocosului, programatorii de la STS sunt…wow

      (Citează)

    • Poate era de la STS :P

      Acum nu mai arată Google Analytics date despre rețelele utilizate, dar de obicei erau accesări și de pe STS.

        (Citează)

    • nwradu:
      Poate era de la STS :P

      Acum nu mai arată Google Analytics date despre rețelele utilizate, dar de obicei erau accesări și de pe STS.

      De fapt, sunt bugetari in timpul programului care au țeava de internet asigurată de STS. Și eu m-am panicat că mă urmăresc serviciile pe site-ul de afiliere, până mi-am dat seama că vor să comande lenjerii de pat cu rățuște.

        (Citează)

  6. a fost unul din scenariile scrise de mine in articolul precedent: cand te mutai de pe o lista pe alta data de inregistrare din lista nu se actualiza, un bug care se rezolva in cateva minute dar au fost prea siguri de sistemul lor incat sa-l verifice dupa ce au primit atatea plangeri

      (Citează)

    • p.s. este bug in toata regula, nu este un feature daca ne luam doar dupa acest comentariu

      O persoană care optează pentru mutarea de pe lista de așteptare a unui centru pe lista altui centru de vaccinare, va ocupa următoarea poziție după persoanele deja înscrise.

      a fost feature pentru cei care si-au dat seama de problema si cei care au profitat de el fara sa-si dea seama
      nu s-a schimbat nicio procedura, doar s-a reparat bug-ul si acum functioneaza asa cum a fost gandit de la inceput

        (Citează)

    • Deci pentru claritate, ei susțin că nu era bug, ci feature. După ce au văzut că oamenii se mută pe listele centrelor noi și sunt avantajați acolo deși s-au înscris când erau deja alți 5000 pe listă, au schimbat asta.

      Eu zic că sunt șanse 50-50 să fi fost bug, nu feature. Sau, altfel spus, ambele variante au șanse egale, dacă vrea cineva să dea cu lama lui Occam ca să o aleagă pe cea mai simplă dintre ele….

        (Citează)

  7. Gaelex:
    Daca ma mut la Circ, acum voi avea in fata pe toata lumea care este acolo deja.

    Deci ce sa fac, sa ma mut de pe centrul unde sunt din prima zi cu liste de asteptare care nu a vaccinat o persoana sau sa stau in continuare ca prostul acolo sperand ca se apuca si ei de treaba?

    verifica la Constanta ( Pavilion II ) si vaccineaza inclusiv IIIb – eu acolo am facut doza 1
    au 35 locuri disponibile cu Pfizer ( la 10.15 )
    PS
    vedeti ca vaccin live este ok doar orientativ in privinta locurilor
    Ca si metoda de a alege lista cea mai buna eu recomand:
    1. vaccin live – orientare asupra zonei si info preliminar pe vaccin
    2. descarca tabelul de vaccinuri de pe transparenta
    3. alege orasul unde vrei sa te vaccinezi si sorteaza dupa tipul de vaccin, grupa de risc, si doza 1. Daca este nr mare constant e ok.
    4. verifica de cand face majoritar doza 1 ( pentru ca daca sunt mai mult de 21 de zile – daca vrei pfizer – s-ar putea sa ai surpriza sa se ocupe locurile cu rapelul

      (Citează)

    • @wing, merci de pont, sa traiesti, m-am programat pe 11 aprilie, sms-ul a venit in 5 minute dupa inscrierea pe lista de asteptare

        (Citează)

    • @Wing: mulțumesc pentru informația despre Constanța. Mă bucur că a fost de folos cuiva.

      Mai există centre-vaccinare.info, care ia datele din acel Excel și le prelucrează. Interfața este greu de utilizat și neprietenoasă, dar până la urmă, dacă nu te pricepi la Excel, poți găsi acolo ce centre din orașul tău fac multe vaccinuri și cu ce doze.

      https://centre-vaccinare.info/statistici/speed-index la un click pe Vezi detalii apar graficele relevante.

        (Citează)

  8. Cred ca Romexpo 6-9 și Centru 1 Circul Metropolitan București au cam atins limita programarilor, astfel ca aprilie va fi ocupat cu doza 1+ rapelul celor deja programati.
    Cei din lista de asteptare se vor putea programa dupa 04.05

      (Citează)

  9. Radu, cum zici ca te asteptai sa fie un schepsis? Ai “scris” un articol saptamana trecuta cu un titlu mincinos in care redai un comunicat de presa tembel fara nicio analiza. Daca te asteptai de ce nu ai mentionat nimic acolo si nici la comentarii nu ai raspuns cand au inceput sa curga exemplele care contraziceau teoria?

      (Citează)

    • Am menționat clar acolo că, tocmai văzând toate aceste comentarii și de altfel și experiențe din prietenii mei, le-am trimis email ca să-i întreb cum fac parcurgerea listei. O oră mai târziu ei au publicat de altfel acel comunicat.

      Comunicatul era adevărat, mai ușor pe scări cu ce-am publicat eu cu titlu mincinos. Problema cu plasarea în listă fusese rezolvată probabil de câteva zile.

      Dacă te aștepți să mă apuc să zic “huo, hoții, se fac manevre la programare pentru că știu eu trei oameni care au primit SMS rapid și alți trei care nu au primit”, nu se va întâmpla. Am întrebat la sursă, am primit cu toții răspuns, acum am aflat și de ce pentru câteva zile au fost acele anomalii.

        (Citează)

  10. Eu am decis sa astept inca 3-4 saptamani, cand nu va mai fi aglomeratie. Poate vor deschide centre de vaccinare chiar in apropierea locuintei mele (am o piata aproape) iar daca nu, merg in mall si ma vaccinez acolo. Vreau sa evit cu orice pret aglomeratia de genul acesta: https://www.mediafax.ro/social/video-stai-inghesuit-la-coada-la-vaccin-aglomeratie-la-romexpo-dozele-de-vaccin-s-au-epuizat-si-a-fost-livrata-o-alta-transa-19993526

    Si am decis sa evit Zeneca.

      (Citează)

    • Dar cu ce te deranja să fii și pe o listă de așteptare? Nu poți să mergi până la alt centru din oraș?

      Aia cu aglomerația a fost o dată, că n-au primit vaccinurile de la centrul de stocare al lor decât după câteva ore. Probabil se va mai întâmpla, că se mai strică și mașini, mai întârzie livrări.

        (Citează)

  11. “Bug” fain ce sa zic.

    Eu am verificat acum si am aflat ca am fost mutat “din oficiu” de la un centru la altul si trecut in spate a 2000+ de persoane, iar fain.

      (Citează)

    • wtf? De la ce centru la ce centru?

        (Citează)

    • Policlinica din satu mare, primele disponibile cand au deschis faza 3, la unul deschis acum Liceul la liceul teologic.

      https://imgur.com/djjeSFC

      Incepusem sa fac zilnic screenshot sa vad progresul si azi am observat ca am fost mutat. si nu am dat click gresit ca suntem 2 persoane puse pe lista pe acelasi cont si ambii am fost mutati.

        (Citează)

  12. alxzen:
    “Bug” fain ce sa zic.

    Eu am verificat acum si am aflat ca am fost mutat “din oficiu” de la un centru la altul si trecut in spate a 2000+ de persoane, iar fain.

    Noaptea mintii. Eu si multi din cunoscutii mei ne-am mutat pe listele de la Romexpo si am primit foarte repede SMS. Am fost norocosi, am profitat de bug, am aflat in timp util de asta… oricare din variante. Cert e ca da, ai tot dreptul sa fii suparat, si eu as fi fost in locul tau. Pentru ca, poate, noi toti am luat locul altora care ar fi avut nevoie mai repede de vaccin.

      (Citează)

  13. Nu stiu ce va agitati atat. O sa vina in urmatoarele 2-3 luni aproape 8 mil de doze. Fac pariu cu oricine ca peste 3-4 luni o sa umble guvernul cu arcanul dupa doritori si nu o sa gaseasca. Parca vad ca vom face donatii catre R Modova. Deocamdata nu avem nici 10% vaccinati(cu ambele doze) si deja listele de asteptare sunt tot mai subtiri. Daca printr-o minune vom ajunge la 40% populatie vaccinata sa fim fericiti. 70% pentru imunitate colectiva nu se va atinge(in Romania) nici in cele mai frumoase vise.

      (Citează)

  14. Wtf!? Ce insemna asta: “Comentariul tău este în moderare, probabil din cauza unor link-uri sau cuvinte suspecte sau pentru că nu ai comentat anterior pe blog” . Am mai comentat pe blog deci raman: “link-uri sau cuvinte suspecte”. Cam care ar fi acelea?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus