un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Știri despre tehnologie – 2 martie 2021

2 Mar 2021  ·

ȘTIRI  ·

25 comentarii

Pe lângă: Fondul suveran al Norvegiei a renunțat la titlurile de stat românești și a redus expunerea pe acțiuni românești. Asta nu înseamnă că, dintr-o dată, titlurile destat sau companiile românești de la BVB sunt varză și fără viitor. Titlurile se pot vinde din multe motive: au crescut mult și vrei să scoți profit, că ai nevoie de încă un iaht, diverse legi sau măsuri locale fac ca o altă afacere, în altă țară, să fie și mai bănoasă, chiar dacă și cele românești vor crește în continuare. Lumea nu investește musai în companii de succes, ci în cele despre care crede că vor avea o creștere foarte mare.

    25 comentarii

  1. cei din Drumul Taberei s-au obisnuit fara metrou de ani buni, poate dupa epidemie o sa se echilibreze valorile

      (Citează)

    • Din Militari mergi pana in Titan cu acelasi metrou.

      Din Dr. Taberei mergi pana la Eroilor (practic nici nu iesi din sector). Cea mai proasta investitie ever. Iar continuare universitate, pantelimon nici ca se va face vreodata avand in vedere ca inginerii romani sunt total incompetenti, si ar prabusi tot elisabeta + carol daca s-ar apuca.

        (Citează)

    • Peste tot există schimbări de metrou, că nu se pot face trenuri. Cât durează la Eroilor? Câteva minute în plus? Cât un semafor la Drumul Sării?

        (Citează)

    • Ideea e ca liniile astea “apendice” au trafic extrem de scazut, vezi si cea spre 1 mai. Cat dureaza o schimbare? nu prea conteaza, rezultatul se vede in practica.
      Plus ca nu e “o schimbare” de metrou, e “o schimbare in plus”, pentru ca la eroilor nu iese nimeni, ce sa faci acolo, e zona moarta. La fel ca si gara de nord. Una e sa schimbi la unirii, universitate, romana, victoriei (unde multi oricum vor sa coboare/iasa la suprafata) si alta e sa schimbi la basarab sau ” erorilor”.
      Daca stilul asta de linii ar functiona ai vedea in toate orasele apendice in fiecare statie a linii circulare. Nu vezi asta nici la londra, nici la moscova, nici la copenhaga.

      De altfel nici in bucuresti linia asta nu a fost gandita asa, dar nu au fost capabili in teren sa o faca cum au gandit-o. Decat inaugurata pe jumatate mai bine sudau iesirile cu doreii si injinerii inautru.

        (Citează)

  2. Eu sunt curios de ce Emag, pana in prezent, nu a introdus un 2FA. Am 3 carduri salvate pe site si asta imi sta pe creier un pic. Singura mea metoda de protectie este o parola complexa si atat, cam insuficient in ziua de azi.
    @Radu, poate ii intrebi tu la urmatoarea conferinta de presa daca ai aceasta ocazie.

      (Citează)

    • Card Revolut virtual introdus in cont blocat tot timpul. Durează deblocarea la fel de mult ca autentificarea. Adaptarea la situație de rit românesc!

        (Citează)

    • Adi: Am 3 carduri salvate pe site

      pai nu pot fi extrase din contul de emag, cel mult pot fi folosite pentru a plasa comenzi la emag, comenzi care dureaza putin pana se livreaza, deci ai timp sa te prinzi ca e ceva in neregula si sa anulezi comanda / schimbi parola.

      nu spun ca e varianta ideala, dar nici nu pare o problema majora.

        (Citează)

    • Salut, ai 3dsecure,chiar daca iti sparge contul de emag si plasează vreo comanda, tu trebuie sa confirmi plata cu sma sau din aplicatia bancii. Mai puțin cand e BF si emag ul cere bypass la 3dsecure.

        (Citează)

    • @Daniel, doar ca astia de la emag s-au dat peste cap, si cu ajutorul procesatorului au reusit sa nu ceara 3ds pentru o gramada de tranzactii cu card salvat. Probabil in capul lor asta e un succes/optimizare.

        (Citează)

    • Pai daca iti sta pe creier sterge-le si nu mai accepta salvarea cardului cand introduci datele.
      Sau macar lasa unul singur, pe care il poti controla mai usor (tii sume mai mici pe el, ai activate notificarile de la banca etc). Imi vine greu sa cred ca folosesti in mod frecvent 3 carduri. Cand vrei sa folosesti de exemplu cardul de credit ala cu rate il introduci manual. Te fereste si de impulse buy de chestii scumpe, ai 30 de secunde in plus sa te gandesti daca iti trebuie cu adevarat :)

        (Citează)

    • 1. Exista 2FA, te duci frumos in cont -> profil -> setari siguranta si dai enable la 2FA prin SMS. (optiunea e valabila pe site, pe desktop, in aplicatia mobila nu vad optiunea)
      Acolo poti sa vezi si toate sesiunile prin care esti logat.

      2. eMAG nu salveaza detaliile cardului astfel incat un atacator sa poata extrage informatia respectiva.
      Maximul pe care poate sa-l faca este sa dea comenzi de pe contul tau, iar pentru asta va trebui sa schimbe adresa de livrare (ca doar nu o sa comande acasa la tine). Tu oricum primesti mail de confirmare si SMS la numarul din cont, plus poti vedea bani plecati din aplicatia bancara, deci nu cred c-ar dura mai mult de 1-2 zile sa descoperi frauda, sa suni si te asigur ca ti-ai recupera banii.

      Eu am card BCR salvat la eMAG si a trebuit sa-mi aprob in eToken ultimele 3 comenzi.

        (Citează)

    • 2FA poate fi activat din cont.

      De asemenea, sunt destul de sigur că nu eMAG salvează cardurile tale, ci procesatorul. eMAG le afișează în site prin preluare din sistemul procesatorului de plăți. Procesatorul oricum le are salvate, că doar au istoricul plăților făcute de tine.

      A fost vreo fraudă cu cardurile salvate la eMAG? Sau e ca la contactless, “dacă vine cineva în autobuz și te pipăie cu un POS pe la buzunar și-ți ia banii fără să știi?”

        (Citează)

  3. “Unii oameni care locuiesc în zona Drumul Taberei invocă, printre dezavantajele noii magistrale, faptul că metroul nu leagă cartierul de zona corporate a Bucureştiului, adică Aurel Vlaicu – Pipera”

    Sunt sigur ca fix asta e problema. Aia 3 oameni care mai suportau sa stea in trafic 3 ore/zi sa ajunga la birou in Pipera s-au declarat deranjati ca trebuie sa stea 2 ore in metrou.

      (Citează)

  4. Adi:
    Eu sunt curios de ce Emag, pana in prezent, nu a introdus un 2FA.

    Are. Contul meu – Setări de siguranță – Autentificare multi-factor

      (Citează)

  5. Daniel:
    Salut, ai 3dsecure,chiar daca iti sparge contul de emag si plasează vreo comanda, tu trebuie sa confirmi plata cu sma sau din aplicatia bancii. Mai puțin cand e BF si emag ul cere bypass la 3dsecure.

    Nu mi-a cerut niciodată codul 3D Secure pe eMag la cardul salvat.

      (Citează)

    • Mie da, de câteva ori. Cred că este “din când în când”. Anterior doar de Black Friday știu că scoteau de tot 3D Secure.

      Nu eMAG îl cere, ci procesatorul de plăți. Dacă acesta are indicii că este o plată reală (are încredere în eMAG, vede că ai mai comandat tu anterior șamd), poate alege să nu-ți mai ceară 3D Secure pentru acea tranzacție.

      Similar este o idioțenie sa-ți ceară 3D Secure pentru plata unei facturi la un furnizor cunoscut. Câți oameni folosesc un card furat pentru a plăti factura de pe numele lor?

        (Citează)

  6. Laurentiu Burtan

    02/03/2021 la 11:48 AM

    Adi:
    Eu sunt curios de ce Emag, pana in prezent, nu a introdus un 2FA. Am 3 carduri salvate pe site si asta imi sta pe creier un pic. Singura mea metoda de protectie este o parola complexa si atat, cam insuficient in ziua de azi.
    @Radu, poate ii intrebi tu la urmatoarea conferinta de presa daca ai aceasta ocazie.

    Exista autentificare MFA. Verifica in administrare cont.

      (Citează)

  7. Si eu ma intrebam de ce cand platesti cu cardul pe emag nu cere 3D secure desi parca de anu asta e obligatoriu conform noilor legi europene (sau cel putin eu asa stiu, poate ma insel)

      (Citează)

  8. Doru Vlad:
    Card Revolut virtual introdus in cont blocat tot timpul. Durează deblocarea la fel de mult ca autentificarea. Adaptarea la situație de rit românesc!

    asta inseamna sa ma “adaptez” eu la “securitatea lor” in loc sa fie invers. Prefer sa am singuranta necesara si sa nu ma trezesc ca altii isi comanda chiloti de pe cardul meu atunci cand exista un database dump dintr-un hack sau altele.

      (Citează)

  9. john2381: pai nu pot fi extrase din contul de emag, cel mult pot fi folosite pentru a plasa comenzi la emag, comenzi care dureaza putin pana se livreaza, deci ai timp sa te prinzi ca e ceva in neregula si sa anulezi comanda / schimbi parola.

    nu spun ca e varianta ideala, dar nici nu pare o problema majora.

    daca numarul de telefon si adresa de e-mail se schimba la comanda nu te mai prinzi, te trezesti cu cardul gol. nu iti vine nicio notificare tie personal

      (Citează)

  10. Parcă ceri livrarea la o adresă nouă îți apare 3d security chiar daca e card salvat tocmai din motiv de securitate, plus primești email cu comanda. Iar cu schimbarea adresei de cont la fel nu cred ca rezolva ceva fiindcă sunt convins ca primești ceva email de notificare pe email ul vechi ca ai schimbat adresa de la cont daca ai făcut tu asta ignoră mesajul daca nu sună-ne… blablabla.
    Eu sunt foarte mulțumit ca nu imi da 3d security la toate tranzacțiile.

      (Citează)

  11. Intai a fost discount 10% la OLED LG pentru ca Genius. Acum e discount tot 10% pentru ca extrasales.

    Ai dreacu’ nu au putut sa aiba de BF CX-ul de 48″ la 5849 de lei, ca il luam. Si ma scutea de echilibristica facuta cu BX-ul de 55″

      (Citează)

  12. Adi:
    Eu sunt curios de ce Emag, pana in prezent, nu a introdus un 2FA. Am 3 carduri salvate pe site si asta imi sta pe creier un pic. Singura mea metoda de protectie este o parola complexa si atat, cam insuficient in ziua de azi.
    @Radu, poate ii intrebi tu la urmatoarea conferinta de presa daca ai aceasta ocazie.

    Niciun site nu iti salveaza cardul cu datele in clar, ci un token generat de procesatorul de plati. Cu acel token nu poate nimeni sa iti fure bani din cont. El se poate folosi doar pentru plati catre comerciantul care a solicitat tokenul, adica eMag.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus