un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Știri despre tehnologie – 10 martie 2021

10 Mar 2021  ·

ȘTIRI  ·

23 comentarii

Oferte:

1.918.000 doze administrate în România. 6 milioane de doze sunt așteptate să sosească în țară în martie și aprilie. Adeverințele de vaccinare pot fi obținute online de la adulti.renv.ro. Orașele cu peste 4,5 la mie vor începe etapa 3 mai repede.

A fost o conferință de presă interesantă ieri pe tema vaccinării, o puteți vedea mai jos:

    23 comentarii

  1. Comparatia intre Elrond si Ripple e gresita, atat din perspectiva supply-ului, cat si a tehnologiei. De aici si diferenta de pret foarte mare. Recomand fiecare sa isi faca propriul research inainte sa evalueze un proiect.

    Proiectul va avea un marketcap intre 5 si 6 miliarde de $ pana la sfarsitul lunii August 2021. Vazand ce au realizat in ultimele 12 luni, imi pare rau ca n-am investit mai mult de la inceput. In afara de UiPath, n-am auzit de alte start-up-uri romanesti care sa fi atras un asemenea volum de investitii.

      (Citează)

    • Elrond are are f multe steaguri rosii si poate la fel de bine sa fie Caritas 2.0.

        (Citează)

    • Adi: Samsung vinde cele mai multe telefoane la preturi in jur de 100 de euro bucata. E ca si cum ai zice ca Dacia va detrona Porsche la vanzari.

      Care to detail?

        (Citează)

    • Nu-s specialist, dar unul isteț pe care îl urmăresc a spus că elrond e o copie a Zilliqa, dar cu foarte mult marketing și probabil puțină muncă reală în spate.

      Mai toți influencerii crypto au promovat și încă promovează elrond, deși practic n-am văzut decât marele portofel maiar care sincer nu îmi folosește la nimic, altceva util nu văd la elrond momentan.

      In schimb, zilliqa tocmai a lansat chestii noi, adică a ținut ciocul mic și a lucrat pe bune, fix invers față de elrond.

      Totuși, marketingul posibil să aibă succes mai mult pt că e plin de începători in crypto care pun botul la influencerii plătiți.
      Dar poate mă înșel și elrond va revoluționa ceva, e fix loterie crypto la proiectele mici.

        (Citează)

  2. Samsung vinde cele mai multe telefoane la preturi in jur de 100 de euro bucata. E ca si cum ai zice ca Dacia va detrona Porsche la vanzari.

      (Citează)

  3. Adi:
    Elrond are are f multe steaguri rosii si poate la fel de bine sa fie Caritas 2.0.

    Poti detalia cateva dintre acele “foarte multe” steaguri rosii pe care le-ai identificat ? Si care sunt asemanarile cu “acel” Caritas si actuala piata de crypto monede ?

      (Citează)

    • @Iosif, asemanarea cu un Caritas este foarte simpla. Piata de criptomonede nu este sustinuta de nimic si creste doar datorita faptului ca sunt din ce in ce mai multi oameni care investesc.
      La fel ca la un Caritas, investitia ta ramane profitabila atata timp cat exista “investitori” noi in piata. Nimeni nu stie ce se va intampla cand piata va fi saturata si lumea va incerca sa marcheze profitul sau sa cheltuie intr-un fel sau altul monedele virtuale. Cel mai probabil pretul va scadea considerabil.

      Uite aici un exemplu legat de Bitcoin. Vanzarea a 150 de monede (adica 0,001% din cantitatea de pe piata) a dus la scaderea pretului cu 10%.
      https://www.nwradu.ro/2021/02/musk-bitcoin-influencer-suprem/

      Oare ce se va intampla daca cineva pune la vanzare un volum mai mare ?

        (Citează)

    • Andrei G:
      @Iosif, asemanarea cu un Caritas este foarte simpla. Piata de criptomonede nu este sustinuta de nimic si creste doar datorita faptului ca sunt din ce in ce mai multi oameni care investesc.
      La fel ca la un Caritas, investitia ta ramane profitabila atata timp cat exista “investitori” noi in piata. Nimeni nu stie ce se va intampla cand piata va fi saturata si lumea va incerca sa marcheze profitul sau sa cheltuie intr-un fel sau altul monedele virtuale. Cel mai probabil pretul va scadea considerabil.

      Uite aici un exemplu legat de Bitcoin. Vanzarea a 150 de monede (adica 0,001% din cantitatea de pe piata) a dus la scaderea pretului cu 10%.
      https://www.nwradu.ro/2021/02/musk-bitcoin-influencer-suprem/

      Oare ce se va intampla daca cineva pune la vanzare un volum mai mare ?

      Esti naiv dacă tu crezi ca alea 150 monede vândute au dus la scăderea prețului.

        (Citează)

    • @varucu, poate eu sunt naiv si nu ma pricep la piata de criptomonede. Inteleg ca tu esti mai informat in acest. Daca esti baiat bun ne lamuresti si pe noi (sau pe mine) care au fost motivele?

      Poate nu doar faptul ca s-a vandut o cantitate mare de monede a dus la scaderea pretului, poate au mai fost si alte criterii. Ma gandesc ca un criteriu ar fi faptul ca Bitcoin avusese o crestere fuminanta in ultimele luni, dar acelasi lucru este valabil si pentru Elrond (si a fost valabil si pentru Caritas).

        (Citează)

    • Nu spuneam ca mă pricep mai mult decât tine, însă 150 bitcoini care sa zicem că valorează 7.5 milioane dolari nu pot influența prețul în condițiile în care zilnic se tranzacționează de zeci spre suta de miliarde de dolari. Și nu cred că cumpară prea mulți bitcoin la valoarea asta, chiar cred ca majoritatea vând.

        (Citează)

    • @Andrei G: discuția trebuie particularizată. Bitcoin în sine nu are un scop clar pe piață, dincolo de “avere anonimă și nedeclarată”.

      Ethereum, Ripple, Elrond, Cardano și altele au utilizări practice. Că lumea le ține acum în portofel ca să facă speculă cu ele este altă treabă.

        (Citează)

    • @varucu, incearca sa intelegi mecanismul unei piete libere bazate pe cerere si oferta.
      Daca volumul scos la vanzare este mai mare decat cererea de pe piata pretul scade pana se ajunge la un echilibru.
      Invers, daca oferta este mai mica decat cererea, pretul creste.
      Tinand cont ca pretul bitcoin este in continua crestere, este clar ca majoritatea pastreaza monedele (ca investitie pe termen mediu sau lung).

      Problema este ca nimeni nu stie ce se va intampla cand se va ajunge la limita superioara (nu vor mai exista monede de minat) si cum vor fi valorificate.
      Pana cum toti cei care au cumparat au facut-o in ideea de a face specula: ii cumpara cum ca sa ii vand mai tarziu pe un pret mai mare.

      Istoria ne spune ca in cazul speculei, bula se va sparge la un moment dat. Un exemplu concludent aproape de noi ar fi preturile terenurilor de dinainte de 2008. Ajunsese sa se vanda metrul patrat in Dorobanti (Bucuresti) cu 10.000 euro. Dar nimeni nu a cumparat ca sa construiasca ceva la banii astia. Toti asteptau sa mai creasca preturile ca sa vanda pe profit.

        (Citează)

    • @Radu, poate nu inteleg foarte bine sistemul asta.
      Dar sa luam ca exemplu Ethereum. Cu ajutorul lor poti sa “cumperi” putere de calcul pe reteaua descentralizata pe care functioneaza.
      Ce se intampla cand pretul unei astfel de monede devine mai mare decat puterea de calcul oferita?
      Sa spunem ca folosind 1 ethereum cumperi X teraflopi de calcul in reteaua Ether.
      Daca Nvidia vine maine cu un supercomputer capabil de 10X teraflopi la acelasi pret ca 1 Ethereum? Nu este exclus ca in viitorul apropiat sa apara un server bazat pe procesoare cuantice care sa depaseasca puterea de calcul combinata a tuturor calculatoarelor personale din lume.

      O alta problema pe care o vad este lipsa unei cereri foarte mari pentru putere de calcul de tip blockchain.

        (Citează)

  4. ultima oara am avut un S7 si de curand am incercat un S20 FE. am impresia ca Samsung e acum fix unde era si acum 5 ani la autonomie, adica putin sub necesar / cam dezamagitor.

    pacat ca au vanzari si nu au motive sa isi ridice niste semne de intrebare.

      (Citează)

    • Chiar si la S20 FE bateria are o autonomie dezamagitoare? In majoritatea reviewrilor exact asta era laudat la acest model de telefon.

        (Citează)

    • Nu văd de ce ar lăuda asta.
      S-a dus intr-o zi 10% cât și-a făcut update. 32 de minute. Ăsta a fost ultimul test.
      La sală foloseam 30 minute YT in background și 20 cu video, se ducea 20% măcar și nu era nici 9:30. Păi așa nu o duce o zi întreagă.

        (Citează)

    • Poate te aștepți la baterii magice. Tehnologia asta este. Ai plecat apoi de la sală, l-ai pus la priză 5 minute și a revenit la 100%.

        (Citează)

    • 1. Nu are cum sa revina repede la 100%. De la 80% in sus e trickle charge ca sa protejeze bateria.
      2. Nu se recomanda sa ai baterie cu litiu peste 80% si sub 20%.

        (Citează)

    • @Anda, avem vreun producator de telefoane care recomanda asta cu 20% – 80% ?
      Eu am tot cautat si nu gasesc o recomandare oficiala, doar diverse informatii de la oameni priceputi in electronica.

        (Citează)

    • Mă aștept la ceva similar Huawei doar :)
      La Samsung stă la 2.0 ghz când mă uit în cpu-z. De ce? Problema nu e bateria. Problema e că e prost optimizat procesorul de la Samsung.

      Ar fi scos opțiunea de “Performance” dacă era totul ok? Nu știu, dar nu mai era disponibilă după vreo 2 update-uri.

      Dacă mă dezamăgește acum când stau cu el acasă toată ziua nici nu vreau să mă gândesc cum e când ies afară mai mult.

      Cu Huawei p20 pro si p30 pro nu am simțit nevoia de powerbank la EC sau Untold. Știam că mă ține cât stau acolo orice ar fi, adică o zi de poze, net etc la orice nivel.

      Să vă gândiți doar că nu am dat nici un ban pe telefon și tot nu rămân la el …

        (Citează)

  5. Andrei G:
    @Anda, avem vreun producator de telefoane care recomanda asta cu 20% – 80% ?
    Eu am tot cautat si nu gasesc o recomandare oficiala, doar diverse informatii de la oameni priceputi in electronica.

    pai nu cred ca o sa vina vreodata un producator de telefoane sa spuna: “Stiti, telefoanele noastre au baterie de 4000 mah, dar nu puteti beneficia real decat de 3200 mah, ca altfel vi se strica mai repede.”

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus