un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Iran este la categoria frumoasă țară, păcat că-i locuită

25 Mar 2021  ·

GÂNDURI  ·

20 comentarii

Mă uitam la știrea asta:

O femeie a fost executată de fiica sa, în Iran, în baza unei legi care privește pedeapsa cu moartea și le permite copiilor să se răzbune pe părinți în numele justiției, relatează Mirror.co.uk.

Femeia se numește Maryam Karim și a fost părtașă la uciderea soțului său, care era violent și abuziv. Autorul crimei a fost chiar tatăl femeii: acesta și-a ucis ginerele după ce a refuzat să divorțeze de Maryam.

Totuși, femeia a fost cea arestată și condamnată pentru crimă cu premeditare. Maryam a petrecut peste 10 ani în închisoare, iar săptămâna trecută a fost executată chiar de fiica sa.

Fiica lui Maryam avea doar șase ani în momentul în care tatăl ei a fost ucis, însă fapta a fost mult prea grea pentru ea așa că a refuzat să-și ierte mama.

Bineînțeles că “a refuzat” într-o societate patriarhală. Cum s-ar fi putut altfel?

Socrul este vinovat, dar arestată și condamnată a fost doar femeia complice. 10 ani de închisoare, apoi a fost executată chiar de fiica ei de 16 ani, care bănuiesc că a apăsat butonul pentru spânzurătoare sau ceva așa.

Așa arată o societate care nu poate să evolueze. Care nu reușește să evolueze treptat, natural, precum fac multe alte țări unde de-a lungul anilor se schimbă mentalitățile și felul în care sunt privite tot felul de probleme sociale. Soluția lor aici a fost să execute o femeie care probabil nu era vinovată și să o transforme și pe fiica ei în ucigașă.

Păcat de țară în sine, că-i frumoasă și întreaga planetă ar avea de câștigat dacă Iranul ar fi pe același nivel precum țările ce sunt admirate din multe alte privințe. Culmea este că toți prietenii mei care au vizitat Iranul mi-au vorbit despre oameni prietenoși și primitori. Or fi așa ca oameni, ca indivizi. Ca grup, ca societate, nu vor să evolueze.

Iranienii au executat un jurnalist ce critica puterea, în decembrie. Motivul? “Suflet corupt” sau ceva așa. Tot în decembrie, o tânără de 19 ani a fost condamnată la 10 ani de închisoare pentru că a postat fotografii folosind un filtru stil Instagram care o făcea să arate ca un zombie.

    20 comentarii

  1. de fapt la iranieni problema este data de puterea politica nu de oameni
    daca toti “musulmanii” ar fi ca iranienii problema emigratiei ar fi irelevanta

      (Citează)

    • Da, dar schimbarea trebuie să vină de la oameni, să fie cerută clasei politice. Ei par fericiți așa cum sunt. Poate nu știu mai bine din cauza clasei politice și cenzurii, nu știu.

        (Citează)

  2. Si cand te gandesti ca de fapt civilizatia umana a aparut in Iran… Din pacate nu doar ca nu evolueaza dar de fapt si dau inapoi, regreseaza.

      (Citează)

  3. Doar mie mi se pare ca articolul de pe alephnews e scris cu picioarele?
    L-am citit de 3 ori ca sa inteleg cine pe cine ce..

      (Citează)

  4. “Toti cei pe care ii cunosc si au fost acolo zic ca iranienii sunt oameni prietenoși și primitori.”
    Dar iata ce scriu agentiile de presa americane, preluate de toti “adrian sarbii” Romaniei.
    Hmm…;asa ca ii cred pe astia de pe net platiti sa formeze opinii nu pe cei pe care ii counosc.

    Nu zic ca e asa, dar daca e?

      (Citează)

    • Faptele zic una, oamenii cu care au interacționat turiștii cunoscuți de mine alta. Ambele pot fi însă adevărate și probabil chiar sunt.

        (Citează)

    • Faptele? Pai ai vorbit tu cu fata aia? Cunosti personal familia, ce te face sa crezi ca absolut orice din ce se relateaza de acolo este real sau ca macar exista acele personaje?

        (Citează)

  5. https://www.youtube.com/watch?v=GX9MjxeNGiE
    poate pentru femile turiști e safe.

      (Citează)

  6. nwradu:
    Da, dar schimbarea trebuie să vină de la oameni, să fie cerută clasei politice. Ei par fericiți așa cum sunt. Poate nu știu mai bine din cauza clasei politice și cenzurii, nu știu.

    @nwradu, nu neaparat. Gandeste-te la situatia Romaniei. Si in 1989 romanii pareau fericiti, ii aplaudau pe conducatori si laudau Partidul. Parea ca romanii erau fericiti asa cum erau insa stii bine ca realitatea era alta. Intotdeauna cand exista un regim autoritar sau represiv nu prea poti sa ceri pur si simplu clasei politice schimbari radicale fiindca stii ce urmeaza si care sunt consecintele suportate.

      (Citează)

    • Da, dar în cele din urmă au cerut-o. Iranienii au avut niște proteste de amploare în anii trecuți, ca voiau o deschidere mai mare spre vest, dar s-au oprit după câteva sute de morți https://www.amnesty.org/en/latest/news/2020/05/iran-details-released-of-304-deaths-during-protests-six-months-after-security-forces-killing-spree/
      Din partea opusă, Trump a pus capac deschiderii din perioada Obama și inclusiv europenii n-au mai știut ce să facă.

        (Citează)

    • Da, da. In cele din urma, adica atunci cand IN INTERIORUL sistemului s-a strecurat destula coruptie cat sa preia puterea si sa se SPRIJINE de suportul rasculatilor, ca au mai cerut romanii chestii prin Brasov pe unde s-au nimerit, dar au primit bastoane in mufa, puscarie si mutare fortatata.
      Revolutia numara 1400 de victime. Perioada Ceausista inregistreaza vreo 60,000. Anterior sunt si mai multi, vreo 2 milioane in total, in toara perioada comunista.
      Nu-i asa simplu cum spui tu. Si da, majoritatea sunt intotdeauna prosti si fricosi. In aproape orice tara.

        (Citează)

  7. Prietenii tai au cuvinte frumoase in principal pentru ca la iranieni e traditie ca oaspetii sa fie tratati preferential. Si mie mi s-a intamplat sa primesc chestii gratis la care iranienii normali stateau la coada.

    Problema in tarile musulmane de acest tip este cand alte tari au impresia ca trebuie sa-si impuna punctul si sistemele de valori asupra altora. Indiferent cat de retard este sistemul. Bun , nu e democratie. Nu se respecta libertatile presei. Poti face puscarie daca umbli in pantaloni scurti. Te executa daca te prind ca te dai ziarist liber si de fapt esti un spion american. Legea Sharia , Sistem patriarhal Etc etc.
    Dar pana la urma cine plm esti tu sa dai lectii de civilizatie altor tari? Tu , o tara cu retardati care umbla cu pistoale la brau ? Despre ce vorbim? Unii nu inghit jandarmul universal , si nu is curiosi de sistemul tau de la valori.

    Asa cum nici eu nu is curios ca evreii sau arabii inca isi mai taie la putza copiii cand sunt mici …poate ar fi cazul sa nu ne mai bagam nasul in alte sisteme de valori oricand de stupide ni s-ar parea.

    Oricum imi explica si mie de ce unele tari au dreptul sa detina armament nuclear iar altele musca sanctiuni comerciale de se gandesc la acest lucru. Cam unde e sistemul de valori in acest sens?

      (Citează)

  8. vorbese ciob de oala sparta.

      (Citează)

  9. acuma, daca e sa vorbim cinstit, stim cine a destabilizat Iranul si a pus umarul la aducerea tarii in situatia asta: unchiu Sam.

      (Citează)

  10. Off, offf. Timpul nostru pe pamint e prea prețios să îl irosim citind gunoaie ca mirror și încă o grămadă. Presa englezească e una din cele mai parșive din lume, ei sint cei care au stârnit și întreținut valul de ură a englejilor pentru Europa, ei sint cei care știu să monetizeze cel mai bine condițiile din piață, cine e cititorul, cum să îi dăm pe pâine ceea ce cititorul ”vrea” fără să știe că vrea. Serios, timpul petrecut citind chestii în tabloidele britanice e prea prețios.

      (Citează)

  11. Salut Radu.
    Vezi ca nu a apasat nici un buton. Vine si ii trage scaunul de sub picioare :))
    A mai fost o stire cu o tipa ce si-a omorat sotul. A fost condamnata la moarte.
    Cand a ajuns la executie au mai executat vreo 10-14 tipi inaintea ei.
    Asa ca a facut infarct si a murit acolo pe loc.
    Mama tipului ucis (soacra) a cerut justitie si au spanzurat cadavrul. Mama a venit si a tras scaunul de sub picioarele cadavrului sa se asigure ca o sa aiba si gatul rupt.

      (Citează)

  12. Anda:
    acuma, daca e sa vorbim cinstit, stim cine a destabilizat Iranul si a pus umarul la aducerea tarii in situatia asta: unchiu Sam.

    Tehnic, nu.
    Primii in ordine cronologica au fost britanicii, miza de atunci poarta si azi acelasi nume: BP.
    Ca de obicei americanii au aparut in poza doar cand britanicii nu au mai stiut sa handle situatia creata de ei.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus