un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Frigiderul de 70 cm face casa zen

15 Mar 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

37 comentarii

Mă felicit în fiecare zi că am avut inspirația să cumpăr un frigider de 70 cm lățime, nu de 60 cm lățime cum este standardul uzual. Dacă vă renovați casa sau vă înlocuiți frigiderul, luați sfatul acesta ca fiind foarte bun: faceți loc pentru un frigider de 70 cm.

Sunt sute de frigidere în piață, dar majoritatea sunt de 60 cm, o lățime uzuală pentru electrocasnice mari, de fapt. Altele, de obicei cele mari, poate chiar cu două uși, au de obicei 90 cm. Mi-ar plăcea unul din acela, dar n-am loc în bucătăria curentă pentru el.

Printre toate acelea, însă, sunt și unele care au 70 cm lățime. Eu am de mulți ani modelul Indesit TAA5, 180 cm înălțime, 70 cm lățime, 70 cm adâncime, și este atât de mișto (și decent la preț, mai ales la ofertă, când ajunge cam la 1.100 lei) încât anul trecut și-au luat și părinții mei unul identic atunci când vechiul lor frigider s-a retras la o fermă de frigidere în nordul țării, ca să stea acolo la bătrânețe.

Ideea este că am 10 cm în plus pe fiecare raft interior și pe fiecare raft de pe ușă, plus desigur 10 cm în plus pe fiecare nivel al congelatorului. Treaba asta contează enorm. Volumul oficial (416 litri) nu spune multe, dar realizezi avantajele abia când vezi cât de multe sticle încap în ușă, cât de multe pachete în congelator și câte cutii de apă tonică pe un singur raft. It is great!

Nu-i singurul de 70 cm din lume, nu insist pe el. De fapt, modelul este de mulți ani pe piață și acum este posibil să fie altele mai eficiente energetic (al meu este A+ pe eticheta veche și F pe cea nouă) sau cu congelator mai mare, dacă asta vă doriți.

Ideea este, dacă anul acesta este cel în care renovați sau echipați vreo bucătărie, să vă gândiți la acest aspect și să vedeți dacă încape un frigider de 70 cm. Nu vă duceți direct la cele de 60 cm doar pentru că sunt cele mai uzuale în magazine. Prețul este cam la fel, dar volumul suplimentar pică foarte bine.

O altă idee pe care vreau să o implementez în viitor: frigider colorat! Mai multă culoare este mereu bună în casă și mai ales în bucătărie, unde atât de multe electrocasnice sunt acum colorate. Am văzut astfel de frigidere pe la expoziții și mi se par o idee bună.

    37 comentarii

  1. Confirm.

    Plusez cu frigiderele incorporate in mobila: while fancy, sunt mai mici decat cele obisnuite si o sa te chinui, mai ales daca ai copii/familie mare.

    Bonus: Frigiderele cu maner tip parghie la care nu tre sa tragi ca disperatul odata ce-a facut vid.

      (Citează)

    • Alea incorporate in mobila mi se pare si mie incomode. Pe langa faptul ca spatiul de depozitare este mai mic si sistemul de deschidere este putin mai greoi.
      Frigiderele moderne sunt destul de elegante si nu cred ca este necesar sa le ascunzi.

        (Citează)

  2. Cel mai mult imi place la modelul de mai sus că congelatorul este pus la un nivel acceptabil, dar pentru zona de legume unde umbli des stai in genunchi. In felul ăsta iti menții flexibilitatea.

      (Citează)

  3. sunt si mai late de atat, cred ca 84cm. Am eu un Whirlpool de 70 iar niste prieteni un Hotpoint, parca, mai lat, cu usa simpla (cred ca 84 sau 85). Si vreau sa zic ca e mult mai misto.
    Deci, cu cat mai lat, cu atat mai bine, chiar daca are usa simpla. E ca la masina de spalat vase, daca poti, ia de 60, nu de 45. La frigider, daca poti, ia 84.

      (Citează)

    • am eu Hotpoint din ala, are 81 cm si da, este excelent

      dar nu se mai fabrica demult – stiu asta pt ca eu l-am luat acum 10 ani si periodic ma uit pe piata sa vad ce mai este ca sa stiu cu ce sa-l inlocuiesc pe asta in caz ca se strica (am facut spatiul exact pe dimensiunile lui si nu prea este loc pe inaltime pt un frigider clasic)

      deodamdata variante de 80cm sunt doar de la Beko si Samsung – cu usa simpla!

      exista mai multe modele de frigidere late, dar cu usa dubla, ceea ce e o prostie pt ca ai mai putin spatiu in ele decat intr-unul de 70cm cu usa simpla (peretele ala mananca vreo 20 cm si mai bine plus ca sunt frigidere de fite cu brizbrizuri gen dispensor gheata etc care nu fac decat sa ocupe spatiul aiurea)

        (Citează)

  4. Sugerez sa va masurati latimea usilor prin care aveti de intrat ca sa nu aveti surprize.

    Eu masina de spalat am bagat-o cu greu intr-o debara unde aveam cu 1cm mai mult decat latimea ei :)

      (Citează)

    • Haha, am patit-o noi, cu frigiderul. Tot asa, avem unul destul de lat. A trebuit sa ii demonteze usa, ca sa il poata baga. Bine ca nu am avut probleme cu masina de spalat :)))

        (Citează)

  5. Eu am luat unul de 60, dar 2m înălțime. E suficient. E bine că are congelatorul suficient de mare și în partea de jos. Asta mi se pare o caracteristică importantă, că acolo umbli ceva mai rar.

      (Citează)

  6. Sau îl poți vopsi chiar tu, cu o vopsea mată, pe bază de apă, de la Oskar sau Annie Sloan. Sigur, nu e la fel de spectaculos ca unul vopsit din fabrică, dar e o variantă de compromis.

      (Citează)

    • Hmm.. Și rezistă doar vopseaua simplă dacă nu are un strat de grund dat înainte?

        (Citează)

    • Mai bine il colantezi. Este extrem de simplu. Se gasesc autocolante de toate culorile, sau cu diverse modele.

        (Citează)

    • Cred ca iese mai uniform daca folosesti colant. Doar sa stii sum sa il aplici si sa folosesti un colant de calitate (ex: 3M) ca sa nu te trezesti ca se desface dupa cateva luni.

        (Citează)

  7. Deci cele de 60 cm sunt combine frigorifice, nu frigidere.

    Din ce stiu eu frigiderele sunt mai scunde, 170-180cm, si mai late, ceea ce mi se pare o prostie pentru ca ramane o multime de spatiu (70cm) in sus nefolosit.

    A doua prostie, congelatorul pozitionat sus si motorul pozitionat jos, pe langa faptul ca este incomod sa te apleci cu oala in brate, motorul trebuie sa munceasca la presiune mai mare sa impinga freonul in sus pe circuit.

    A treia prostie, rafturi mai putine si mai mari, mult success cand va trebui sa scoti ceva din spatele frigiderului.

      (Citează)

    • pai poate de asta sunt mai scunde frigiderele, ca sa nu munceasca mai mult motorul :-)

      mie imi convine congelatorul sus de exemplu, ca am copii inca mici care nu ajung prea sus dar care sunt suficient de mari incat sa puna sau sa stranga masa singuri

      deci na

        (Citează)

    • Denumirea de frigider este in general folosita pentru acele electorcasnice care un frigider in partea de jos si un mic congelator in partea de sus.
      Combinele figorifice ar fi cele cu frigiderul in partea de sus si cu un 2-3 compartimente mari pentru congelator in partea de jos.

      Ce se intampla mai exact daca motorul trebuie sa munceasca la presiune mai mare? Consuma mai mult? ma gandesc ca totusi nu se strica mai repede, altfel producatorii ar fi renuntat de mult la design-ul asta. Plus faptul ca am un frigider Arctic cu congelator sus, care fucntioneaza fara probleme de vreo 20 de ani.

        (Citează)

    • Lol, vorbesti de parca cine stie cat ai de facut pana ajungi in spatele frigiderului, sa iei ceva. Daca ai frigider organizat (ca mine), fiecare lucru e la locul lui, iti iei imediat ce ai nevoie.
      Si asta cu aplecatul cu oala in brate e alta prostie, e chestie de 2 secunde, zici ca ai de scos si de bagat o baterie de masina.
      Nu o sa cumpar combina in veci, frigiderul ramane baza.

        (Citează)

  8. La un moment dat o sa te intreb de ce nu ai mutat usa pe partea cealalta ca sa nu te mai inghesui intre usa si perete si sa fii nevoit sa ocolesti usa de fiecare data cand vrei sa umbli in frigider.

      (Citează)

    • Când o deschid, ușa iese cu vreo 5cm în afara amprentei frigiderului și deci ar fi trebuit să las 5 cm între frigider și perete doar ca să o pot deschide spre perete. Spațiu pierdut, aspect nasol. Așa că o deschid spre cameră.

      Aș fi putut roti un pic frigiderul, dar stricam feng shui-ul.

        (Citează)

  9. Am mai pus comentariul asta undeva: la combine frigorifice pe Emag, filtre după lățime:
    31-50 – 1 model
    51-70 – 555 modele
    71-90 – 23 modele
    91-110 – 6 modele
    110-130 h 1 model
    Ce vreau eu sa filtrez – cele de maxim 60. Nu se poate.

      (Citează)

  10. Nu mai pot vedea frigiderele cu congelatorul sus. Am 1.9m și nu suport sa mă aplec de fiecare data când vreau ceva din compartimentul de fructe. Așa ca must have la mine a fost congelator jos. Umblu destul de rar în el și atunci când o fac mă pot apleca pt atât.

      (Citează)

  11. nashu_mare:
    Te-ai gândit pur și simplu să nu mai mănânci fructe?

    :)) Eu da, dar mă tot trimite soția după ele. Am încercat primadata sa schimb soția dar mi-a fost mai simplu cu frigiderul.

      (Citează)

  12. Dacă vă renovați casa sau vă înlocuiți frigiderul, luați sfatul acesta ca fiind foarte bun: faceți loc pentru un frigider de 70 cm.

    Suna bine, presupune sa ai acces de macar 75 cm daca are si latime si adancime de 70. Adica iti trebuie usa la bucatarie, si restul de usi pana acolo, de minim 75cm . Nu stiu cum e la apartamentele noi, la casa iti poti face dupa bunul plac, dar eu la apartamentele vechi am gasit majoritatea usilor de bucatarie avand 70, haai 72, in unele cazuri si 65 cm latime.
    Prin urmare, renovarea casei trebuie sa vina cu largirea usilor ca sa iti incapa frigiderul ala. Nu-i rea oricum ideea.

      (Citează)

    • Poti sa deschizi usa de la frigider cand il bagi in bucatarie.

        (Citează)

    • Idee super. Merci. Ai ajuns la ea de nevoie, sau chiar ai luat asta in calcul, eu tot timpul masor usile si iau in calcul dimensiunile afisate ale obiectului.

        (Citează)

    • Am patit asa la frigiderul parintilor si asa a facut si Radu,

        (Citează)

    • Pai usile de obicei pot fi chiar scoase, ca majoritatea modelelor permit mutarea balamalelor

        (Citează)

    • E suficient să le deschizi. Dacă e mai mare balamaua, îl pivotezi un pic cand să între partea aia.

        (Citează)

    • Asa am patit si noi, doar ca a trebuit sa scoatem usa de tot, pentru ca era prea voluminos, chiar si cu ea deschisa, ramanea blocat.
      Dar s-a terminat cu bine, au avut grija baietii sa nu strice feng shui-ul la cabluri (frigiderul are display pe usa, drept urmare, e usa e conectata prin niste cabluri, de corpul frigiderului).

        (Citează)

  13. Acesta de 70, de la Samsung – https://www.emag.ro/frigider-cu-doua-usi-samsung-440-l-clasa-f-no-frost-twin-cooling-plus-smart-convertible-h-178-5-cm-inox-rt43k6335sl-eo/pd/DMMWPWBBM/
    Am un model mai vechi în casă dar cu aceeași funcție de a transforma congelatorul în frigider și e ideal. Uneori e zgomotos dar overall e fiabil.

      (Citează)

  14. O da un frigider mai mare face toti banii , nu imi vine sa cred cat de lejer incape totul fata de cele standard . Eu am un Hotpoint Ariston ENXTY 19222 X FW de 6 ani si functioneaza impecabil si imi plac ff mult rafturile din sticla fata de cele metalice care sunt mult mai usor de intretinut/curatat , in afara ca mai troncane/pocneste ( am inteles ca e normal ) si ma sperie seara e totul ok :)) si nu numai aia 10 cm in plus cat si no frost , nu stiu cum mai exista celelalte….iar zona de sus a congelatorului e mai mult decat incapatoare . Partea usor neplacuta e ca l-am bagat in bucatarie inainte sa montez usa glisanta si in caz ca va trebui sa il schimb trebuie demontat … my bad .

      (Citează)

    • Fix pe asta il am si eu :))) Acelasi model. Si noi a trebuit sa demontam usa de la frigider, ca nu incapea.
      Cat despre partea cu zgomotul, m-am relaxat, oricum scrie in carte ca asa face. Cica e functia aia de no frost. Bine ca n-am bucatarie open space :))

        (Citează)

  15. Giani Mucea:
    Eu am luat unul de 60, dar 2m înălțime. E suficient. E bine că are congelatorul suficient de mare și în partea de jos. Asta mi se pare o caracteristică importantă, că acolo umbli ceva mai rar.

    +1 pentru congelator jos

      (Citează)

  16. Îl am de 10 ani și este într-adevăr una dintre cele mai bune investiții în electrocasnice. Mai am un Beko cu congelatorul jos, iar soția nu ajunge la raftul de sus al frigiderului. Treabă cu aplecatul e discutabilă, in timp s-a dovedit a fi mult mai practic acesta de 80, chiar și pentru o persoana de 1,90 înălțime. Ca downside, congelatorul este imens și foarte adânc, iar produsele din fata obstrucționează accesul către cele din spate :) Într-adevăr, la bloc a trebuit să-i deschid ușile pentru a incapea.

      (Citează)

  17. Cand m-am mutat acum vreo 3 ani si am luat electrocasnicele cel mai greu de gasit a fost frigiderul ideal pentru spatiul disponibil: 65 adancime si 70 latime. A durat vreo 3 luni sa gasesc dimensiunile astea, no frost, congelatorul jos, fara maner iesit in exterior, sa nu toarca ca un tractor. Singurul pe stoc atunci: un Bosch de vreo 3500 lei (KGN49XI30), buna alegere.

      (Citează)

  18. Octav:
    sunt si mai late de atat, cred ca 84cm. Am eu un Whirlpool de 70 iar niste prieteni un Hotpoint, parca, mai lat, cu usa simpla (cred ca 84 sau 85). Si vreau sa zic ca e mult mai misto.
    Deci, cu cat mai lat, cu atat mai bine, chiar daca are usa simpla. E ca la masina de spalat vase, daca poti, ia de 60, nu de 45. La frigider, daca poti, ia 84.

    Al meu are 86 latime si aproape 600L. Bonus are si racire pe usa, sa aranjez linistit berile pe usa si sa stiu ca mi se racesc mereu. Cu doi copii si mancare gatita zilnic, ai unde sa pui ce vrei tu.

    De prin 2011 am avut un Beko cu latimea de 70cm, toti mi-au zis ca e prea mare, ca nu stiu ce, dar unul nu si-ar fi lasat 10cm in plus pentru frigider cand au facut mobila de bucatarie, ca nu stiu ce usor organizezi totul intr-unul lat.

    LG-ul de 86cm il am de un an si ceva, l-am prins la pret foarte bun si raceste mult mai bine decat ce aveam inainte, plus ca pot baga in el absolut orice. Daca pun 6 grade temperatura interioara, raceste mai bine decat Beko-ul anterior setat la 4 grade.

      (Citează)

  19. Florin Brutărescu

    18/03/2021 la 1:00 PM

    Cred ca mai important e volumul util al frigiderului: intr-un frigider de ~220 litri (fara congelator) abia puteam sa pun o sticla de vin culcata (se lovea de rafturile de pe usa, trebuia sa aleg alt raft), iar oale abia intrau 2 pe acelasi rand, intr-unul de 250l deja e boerie.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus