un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

ROG Phone 5: bun, dar foarte scump

10 Mar 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Ți-ai luat ROG Phone 3 cu 4.000 de lei în august 2020? Ghinion, deja a apărut generația următoare! Astăzi s-a lansat ROG Phone 5.

Telefonul este mișto și nu-i vina lui că vine la doar 8 luni după generația anterioară. În locul Asus, însă, aș fi ținut o perioadă mai mare de timp între lansări. Mi se pare important ca un produs premium să rămână pe piață o bucată mai lungă de timp tocmai pentru a-i da clientului satisfacția că a investit în ceva premium, nu în ceva ce devine după câteva luni perimat.

Pe de altă parte, este posibil ca Asus să-și dorească să mute lansările seriei ROG în prima parte a anului. Până acum le lansau în a doua parte, adică foloseau cel mai rapid procesor Qualcomm atunci când acesta urma să fie înlocuit de o nouă generație. ROG Phone 3 a putut să spună doar câteva luni că are “cel mai puternic hardware”, de exemplu. Așa că poate Asus se mută la începutul ciclului de dezvoltare și introducere a unei noi tehnologii pe piață.

Dacă vă întrebați unde este ROG Phone 4, nu știu, nu s-a dat vreo explicație. 4 este însă număr cu ghinion în diverse țări asiatice, inclusiv Taiwan, așa că poate l-au ocolit din acest motiv.

Specificații ROG Phone 5:

  • Snapdragon 888 cu 16/18 GB RAM și 256/512 GB stocare
  • ecran de 6,78 inchi, 2.448 x 1.080 px, 144 Hz refresh, Gorila Glass Victus, maxim 1200 nits, HDR10+
  • baterie de 6.000 mAh, încărcare la 65W
  • cameră 64 Mp normală f/1.8, 13 MP ultra-wide și încă una macro
  • difuzoare stereo, senzor de amprentă în ecran, senzori ultrasonici pentru trăgaci la degete

Altfel spus, Asus s-a dus all-in pe specificații, mai puțin pe o cameră cu zoom optic, care la prețul telefonul s-ar cam fi cerut implementată.

Sunt trei variante, adică ROG Phone 5, 5 Pro și 5 Ultimate și de acolo diferențele de memorie. Iată o comparație între ele și trebuie să zic că nu mă prind ce-i special la modelul Ultimate, dincolo de saltul (inutil) de la 16 GB la 18 GB de memorie RAM și ceva aspect diferit pe spate (pe care nu-l va recunoaște nimeni, nu e ca și cum astfel de telefoane sunt pe toate drumurile și sare în ochi că tu ai Ultimate).

La fel ca generația anterioară, ROG Phone 5 este gândit pentru gaming și vine cu optimizări în acest sens. Procesorul este așezat central, pentru disipare mai bună de căldură, are un sistem de răcire cu cameră de vapori, astfel încât să nu apară prea rapid (sau deloc) momente de throttling din cauza căldurii.

Senzorii ultrasonici sunt așezați pe carcasă și sistemul seamănă cu cele două trăgaciuri de pe un controller de consolă. Există un port USB-C în partea de jos, dar dacă atașezi pe spate accesoriul AeroActive Cooler 5 vei avea un port USB-C pe lateral, deci un cablu de încărcare nu te va deranja dacă ții telefonul în modul landscape.

Problema pe care o văd eu este următoarea: accesoriile generației anterioare nu cred că sunt compatibile. Trebuie verificat, dar intuiția mea este că nu merg deoarece ROG Phone 5 are alte dimensiuni față de ROG Phone 3. Dacă nu sunt compatibile, este nasol. Înseamnă zero suport între generații și nevoia de a o lua de la zero cu accesoriile, ceea ce mă deranjează ca idee.

Asus n-a arătat însă accesorii pentru ROG Phone 5, dincolo de AeroActive Cooler 5. Poate că nu mai produc deloc acel suport ce transforma telefonul într-o consolă și alte accesorii, cine știe.

Rog Phone 5 în martie, 5 Pro în aprilie și 5 Ultimate se lansează în luna mai, zice GSMarena. Prețurile nu au fost comunicate oficial pentru România și nici o disponibilitate clară, ceea ce este dezamăgitor dacă într-adevăr va fi pe piață în luna martie. GSMarena estimează 800, 1200 și respectiv 1.300 de euro.

The Verge îl numește overkill în review, spunând că pretul de 1.300 de euro este greu de justificat față de modelul de bază. Poate este o strategie de preț care te lovește psihologic ca să consideri varianta de 800 de euro ca fiind o afacere foarte bună.

    13 comentarii

  1. 1. incredibil cum toate popoarele astea din sec 21 super mega tehnologizate apeleaza la motive “e numar cu ghinion boss”. just wow…
    2. oricum nu cumpara nimeni asus rog phone, pot sa scoata tel nou in fiecare luna.
    Err
    “Asus Sold 7680 Units of ROG Phone 3 in India within 15 Minutes of Launch”
    cam multi indieni nervosi……

      (Citează)

    • Si garmin a avut aceeasi “problema” cu numele. dupa fenix 3 au scos fenix 5

        (Citează)

    • da, il considera a fi ghinionist pentru ca 4 se pronunta la fel ca “moarte” in tarile alea. tu ti-ai boteza un produs “moarte” ?

        (Citează)

    • bogdan: 1. incredibil cum toate popoarele astea din sec 21 super mega tehnologizate apeleaza la motive “e numar cu ghinion boss”. just wow…

      Sună ca și cum românii n-ar fi deloc superstițioși și doar râd de alții care încă sunt :D

        (Citează)

  2. Și ce dacă și-au cumpărat anul trecut în august? de unde atâta „fear of missing out”? Când ții un telefon 3-4 ani ești tot timpul supărat că apar 2-3 modele noi? E obositoare tendința asta de „mai așteaptă 1-2-3 luni că vine un nou model”, că așa nu mai te mai bucuri de nimic, tot timpul aștepți ceva.

    Niciodată modelele de vârf nu vor fi „afacere bună”, alea sunt pentru cei ce vor ce mai bun în momentul ăla – de obicei sunt mult mai puțini decât cei ce urmăresc modele de bază.

      (Citează)

    • Un produs premium gâdilă și alte nevoi decât cea de “bun în benchmarks”. Unul dintre aspectele gâdilate este faptul că ai un produs special. Asta înseamnă, cel puțin pentru mine, că ar trebui să fie special măcar un an.

        (Citează)

  3. Nu vă oprește nimeni să vă baricadați în debara

    10/03/2021 la 5:42 PM

    Prețul e 800 de euro, nu 1300…e ca și cum ai zice ca prețul unui joc de 60 de $ e 200 $ pt că atât costă ultimate mf*** collectors editition

      (Citează)

  4. pai eu nu sunt superstitios si incerc sa ignor mizeriile astea. spal si duminica chiar!
    so far so good

    nwradu: Sună ca și cum românii n-ar fi deloc superstițioși și doar râd de alții care încă sunt :D

      (Citează)

  5. Un review la fel de interesant este cel realizat de Mr. Mobile. Mi se par mai echilibrate reviewurile lui. https://youtu.be/TagRfu4kXMY

      (Citează)

  6. Am o mica slabiciune pentru Asus ROG. Si pentru cifra 5, ca tot vorbim de supersitii, 5 e numarul meu norocos :))))
    Eram pornita sa pun mana pe un S21, dar… abandonez ideea.
    Imi place design-ul, imi plac specificatiile, imi place tot. Bye Bye Samsung, o sa il tin doar ca telefon de munca (Note mi se par excelente la capitolul asta).
    Sa speram ca imi intra in posesie bunaciunea asta, prin toamna-iarna, asa.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus