un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Mass Effect Legendary, trilogia remasterizată, se lansează pe 15 mai

5 Feb 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Cred că voi juca Mass Effect Legendary Edition atunci când va fi lansat pe 15 mai. Trilogia este remasterizată, îmbunătățită pe unde s-a putut, pusă într-un pachet și scoasă iarăși la vânzare.

Le-am jucat pe toate trei la vremea lor, dar aș mai face-o încă o dată. Povestea este foarte mișto. Țin minte că, după ce am pornit primul joc, m-a prins atât de tare încât am anulat orice altceva aveam de făcut. Era fix ce aveam nevoie pentru un refill după Knights of the Old Republic și Jade Empire, ambele făcute de BioWare pe aceeași rețetă ca Mass Effect.

Am așteptat apoi cu sufletul la gură jocurile 2 și 3 și le-am jucat spre un completion rate cât mai mare. Am fost ulterior dezamăgit de al patrulea, Andromeda, la fel ca mulți alții.

Legendary-ul va fi pentru mine o întoarcere la o poveste bună. Este ca atunci când recitești o carte bună la mulți ani după ce-ai citit-o prima oară, când nu mai ții minte toate detaliile ei și te poți bucura din nou cu adevărat de ea.

Remaster-ul nu promite o grafică de 2021. Au făcut upscaling la texturi folosind niște algoritmi șmecheri, au introdus efecte vizuale suplimentare pe unde s-a putut, au migrat multe noutăți introduse odată cu ME3 spre jocurile 2 și 1, au îmbunătățit AI-ul coechipierilor șamd. Pe site-ul oficial este o comparație before and after pentru o scenă.

Nu-mi pasă prea tare că jocul nu va arăta ca unul creat acum de la zero. Pot să trec peste asta pentru poveste și plăcerea de a redescoperi Citadela, de a explora un Reaper distrus  sau de a decide din nou dacă-i salvez pe ăia mari și urâți sau dacă împac roboții cu mascații.

60 de euro pe Steam. Cam mult, dar sunt trei jocuri și multe ore de entertainment la mijloc, dacă aleg să socotesc astfel prețul plătit. Poate o iau ulterior la vreo reducere.

Iat-o pe Lucy explicând în detaliu modificările:

    10 comentarii

  1. Mă bucur că se fac remaster-uri la anumite jocuri (trilogia Mafia e un alt exemplu), dar 60 de euro e prețul pentru un joc nou. Am deja vechile jocuri (minus Andromeda) pe care nici nu le-am terminat (s-a pus praful și apoi uitarea). Pe de altă parte jocurile din trilogia Mafia se vând separat, dar cei care au jocurile inițiale primesc remaster-ul gratuit. N-aș da 60 de euro acum, dar aș da 30 (sweetspot-ul meu este de 10 euro pe un joc mai vechi). Am cumpărat destule jocuri care chiar m-au interesat la lansare și pe care chiar le-am jucat (toate jocurile MK din seria nouă, Doom, GTA V).
    O chestie care nu-mi prea place este că au schimbat cum arată anumite personaje (cum se vede și în thumbnail). Eu personal vreau ca remasterul să arate la fel ca jocul vechi. E ca și cum m-aș uita la un film 4K acum (știind filmul 1080p). Nu lucrez în domeniu și nu știu cât a costat remaster-ul, venind de un studio mare.

      (Citează)

    • Am observat ca lumea este in general foarte pretentioasa cand este vorba de jocuri pt PC sau pt console, 60 de euro fiind considerat in general un pret destul de mare (sau limita pe care majoritatea sunt dispusi sa o plateasca).
      Dar pentru jocurile pe telefon nu se mai aplica aceleasi limite. Am mai instalat cate un joculet in care trebuie sa strangi coin-uri ca sa treci mai departe si cand raman fara imi propun sa cumpar tot felul de pachete. daca ar fi cativa lei, nu as vedea o problema. Dar pentru ultimul joc (nu mai stiu exact cum se numeste) mi se propunea un pachet de 399 lei, pachet care mi-ar ajunge sa spunem vreo 3-4 ore de jucat daca dau skip la toate reclamele.

      Mi se pare enorm de mult, dar cu siguranta sunt oameni care platesc sumele astea, altfel nu ar mai exista “ofertele”.

        (Citează)

    • Mafia 1 a fost remake total. Practic, au refacut jocul de la zero si nu am nicio problema cu pretul. La un remaster, doar se umbla un pic la efectele grafice si la rezolutie, de multe ori superficial.

        (Citează)

    • @AndreiG
      Pai asta este pretul exorbitant pe care il platim, daca nu vrem reclame. Eu, de zgarcita, stau si ma uit la reclame, ca sa primesc vieti si intensificatori la Candy Crush, ca nu vreau sa dau bani.

      In schimb, pentru Sims dau bani, pe tot felul de pachete si upgrade-uri. Asta pentru ca imi raman pe termen lung.
      Din pacate, publicul larg este format din copii (care nu inteleg momentan jocul psihologic din spatele unor astfel de tranzactii) sau oameni fara educatie financiara, nu stau sa analizeze pe termen lung. E ca la starbucks sau mancatul in oras. Dau 50 de lei azi, dar nu realizez ca intr-o luna sunt 1000 de lei. Mai ales cand platesti cu cardul, e simplu si usor sa continui cu un click.
      Un fel de pacanele moderne.

      Dar la un joc de PC, lumea nu are pretentii sa fie gratis, din start, sunt cu totii de acord ca vor da bani pe el.
      Apoi, un joc video clasic il joci o data si gata (ma rog, nostalgicii il mai joaca de cateva ori), pe cand un joc pe mobil te tine legat si ani de zile, mai ales pentru ca nu consuma neuroni ca unul clasic.

      Intr-adevar, e ceva specula la astea mobile (asta pentru ca ai optiunea de a juca gratis, practic e ca la droguri, prima doza e gratis, dupa aia platesti daca mai vrei), dar in principiu, un joc remasterizat nu ar trebui sa coste cat unul nou, daca nu imbunatatesc si nu schimba chestii (cum e la Dark Souls 2- varianta remasterizata este foarte bine facuta, au schimbat diverse chestii in joc, grafica e foarte buna, au corectat erori, etc). N-am jucat varianta originala, dar m-am uitat pe youtube la comparatii.

      Din pacate, sunt nesimtiti la preturi. Ca tot vorbim de Dark Souls, cand m-am hotarat ca vreau sa joc, am vrut sa cumpar toate 3 jocurile, de pe PS Store. Variantele remasterizate, pentru PS4.
      A costat asa:
      Dark souls 2 – 60 lei
      Dark souls 3 – 75 lei

      Dark souls 1- 190 lei. Dap. 190 de lei. Cand pe celelalte doua am dat 135 de lei, impreuna.
      Atat costa si acum. Dupa aproape 1 an de zile. Evident ca nu l-am cumparat, e furt la drumul mare, avand in vedere ca e si joc vechi de 10 ani (l-au remasterizat acum 3 ani). Daca nu scade la macar 100 de lei pana termin eu DS2, continui cu 3 si la revedere. Eventual caut varianta pe CD, pana mea e 50 de lei pe OLX.
      Aici o fi de vina PS Store, nu stiu, dar e nesimtire crunta.

        (Citează)

  2. Se vede lacomia EA, nici macar nu au schimbat Unreal Engine, e tot acel UE 3 invechit. Nu poti sa scoti in 2021 asa ceva si sa si ceri pret intreg. Arata aproape ca jocurile vechi, un pic schimbata paleta de culori, adaugate cateva efecte peste, care si alea sunt mai mult niste lumini/glare-uri care sa iti fure privirea de la cum arata jocul intradevar.

      (Citează)

  3. Tocmai joc Mass Effect 3 (stiu….) Dar nu m-am dumirit daca merita Andromeda, parerile mi s-au parut impartite, experienta voastra cum a fost?

      (Citează)

  4. Si cand te gandesti ca mi-am semnat numele pe Andromeda…
    @Bogdan – rau nu pot sa zic ca e, dar se putea mult mai bine. Noi am incercat, niste decizii la nivel mare in EA au facut ca jocul sa iasa asa cum a iesit.

      (Citează)

  5. 60 de euro pentru un remaster la o colectie jocuri vechi mi se pare exagerat, dar nu e nimic neobisnuit la EA care vor sa mai mulga vaca o data. Astept sa vad daca cei care au deja jocurile originale primesc vreo vreo reducere cand cumpara remasterul in Origin.

    Nu am terminat 3-ul, primul Mass Effect mi-a placut foarte mult, al doilea a fost bunicel, dar al treilea deja se ducea spre controversat si la un moment dat nu m-am mai jucat. Ce rasnitza pare sistemul pe care m-am jucat primele jocuri si m-am bucurat de ele fata de ce 4K este capabil ce am acum si nu prea am chef.

      (Citează)

  6. Eu am așteptat sa apara me3 goty edition cu toate dlc ca sa ma apuc sa le joc pe toate 3 unu după altul. Sa ma abțin atatia ani sa nu le joc nu a fost ușor. Dar a meritat, e una dintre cele mai bune serii de jocuri.

      (Citează)

  7. toate femeile din joc au fost uratite, ca asa e political correct.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus