un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

eMAG face un depozit în principal pentru partenerii marketplace

22 Feb 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Acum câteva minute, eMAG a anunțat înființarea unui parc logistic pe o suprafață de 290.000 mp undeva lângă Joița, care este o localitate lângă București. În practică, hubul logistic este lângă autostrada A1.

Parcul va consta dintr-un depozit (sau depozite) de 130.000 mp și 100.000 mp de suprafață pe care vor fi plantați copaci. Mai interesant este scopul final al acestui hub logistic: este gândit în principal pentru marketplace și programul Fulfillment by eMAG (FBE). FBE înseamnă că vânzătorii 3rd party își depozitează marfa direct în depozitul eMAG, de unde pleacă spre clienți atunci când aceștia lansează o comandă.

Practic, așa dispar sau se micșorează două dezavantaje care probabil ne făceau pe toți să bifăm rapid în filtre “livrat de eMAG”:

  • costul de obicei mare de transport pentru partenerii din marketplace. Am văzut chiar și 45 de lei taxă de transport cerută de un vânzător 3rd party.
  • faptul că nu știai exact cât durează ca vânzătorul să recepționeze comanda ta și să treacă la împachetarea și livrarea ei. Eu am avut surpriza să fiu sunat după 3 zile de un vânzător care să-mi spună că a văzut comanda mea și acum este pregătită și va fi mâine pusă la curier. I was like “4 zile, wtf”, dar nu aveam de ales.

Dacă marfa este în depozitul eMAG, înseamnă că beneficiază de software-ul lor de gestiune a comenzilor, de toate sistemele moderne de gestionare a depozitelor, de împachetare, de integrarea directă cu API-urile firmelor de curierat șamd. Eu, dacă aș fi vânzător în marketplace-ul eMAG, mi-aș pune marfa în depozitul lor tocmai pentru a externaliza tot ce ține de depozitare și coletărie, chit că se plătește o taxă și pentru asta.

Hubul acesta va fi deschis parțial în vara acestui an și va fi complet funcțional în 2022. Probabil că din vară beneficiile Genius vor fi extinse și celor 1.000 de firme așteptate să folosească acest hub logistic, iar cu această ocazie sistemul marketplace devine mai util tuturor.

Mai mult ca sigur vei putea amesteca în aceeași comandă produse vândute de eMAG cu cele vândute de parteneri FBE fără vreun dezavantaj sau cost suplimentar. De fapt, acest lucru este posibil și acum, dar sunt puțini vânzători care au intrat în FBE probabil și pentru că depozitul eMAG actual este, în principal, pentru produsele eMAG.

Altfel spus, dacă nu în vara aceasta, atunci prin 2022 ar trebui să dispară o parte din dezavantajele care acum fac pe mulți să ocolească sistemul marketplace.

Bonus:

Ca parte a acestei inițiative, eMAG a finalizat deja o serie de lucrări de infrastructură de care vor beneficia atât reprezentanții comunității locale, cât și investitorii care se vor alătura în viitor  proiectului.

Astfel, eMAG a realizat prin investiții proprii conexiunea dintre autostrada A1 și drumul județean DJ 602. Proiectul a creat și alte beneficii în zonă, rețelele de gaz și electricitate fiind extinse cu 2-3 km din punctele de racordare, astfel că proprietățile din apropierea eMAG au acces facil la aceste utilități.

    12 comentarii

  1. Eu nu inteleg cum cei care vand prin marketplace-ul Emag nu inteleg ca este doar o chestiune de timp pana cand o sa concureze cu produse similare vandute direct de Emag.

    Acelasi lucru se intampla si cu Amazon, ei au access la toate datele tale si lanseaza produse private label pe banda rulanta. Tu in acelasi timp platesti 30-15% comision + taxa deposit probabil etc.

    Amenda primita de Emag de la consiliul concurentei recent a fost o nimica toata ar mai fi platit una de 10 ori mai mare fara nici o problema.

      (Citează)

    • Dimpotriva, am vazut ca s-a intamplat exact opusul: la o multime de produse greu mai gasesc produs vandut de emag, si atunci doar unul sau doua modele sau stocul este epuizat. Inainte puteam sa caut chiar si cel mai mic si obscur obiect si gaseam. De cand cu marketplace au renuntat la foarte multe produse (probabil nu rentau financiar) pentru ca acum au partenerii care vand. De ff multe ori renunt sa cumpar ceva pentru ca nu gasesc decat vandut de un partener.

        (Citează)

    • Pai emag deja cam are produsele lui cu care tine toate nivelurile de pret: tigai si cuptoare electrice, de astea m-am lovit recent. Emag are produse pe care le baga la reducere in asa fel incat apar la cel mai mic pret in categoria respectiva. Ce sa mai copieze de la vanzatorii din market, care si ei vand pana la urma, in marea majoritate, chinezarii?!

        (Citează)

  2. Pentru gaz si electricitate racordarea este gratis daca esti in maxim 2.5 km de un retea. La electricitate mai e inca problema sa nu trebuiasca sa platesti “locul” intr-un transformator al unui tert… dar emag nu te salveaza si de asta…

    Buna partea cu drumul oricum – mai trebuie sa invete lumea ce e aia banda de accelerare/decelerare. Poate un Connaisseur si pe zona auto ar trebui adaugat in platforma :)

      (Citează)

  3. CristiX: Pentru gaz si electricitate racordarea este gratis daca esti in maxim 2.5 km de un retea. La electricitate mai e inca problema sa nu trebuiasca sa platesti “locul” intr-un transformator al unui tert… dar emag nu te salveaza si de asta…

    haha, buna gluma cu gratis pana in 2.5 km
    Adica vin aia de la gaze, sapa santuri si trag teava 2.5km gratis ca sa ma racordeze pe mine ?
    Sau nu iti platesti tu stalpii la electricitate ?

      (Citează)

  4. “dar nu aveam de ales.”

    BAAA, aveai de ales. NU COMANDAI!

      (Citează)

  5. Păcat ca eMAG are niște taxe nesimțite pt 3rd party. Nu este chiar ok. Plus faptul ca se promovează produsele lor, cu toate ca sunt altele mai ieftine, probleme concurențiale, cu toate ca iau bani mulți din taxele pt 3rd party

      (Citează)

    • “Nu este chiar ok ”
      Bwhahahahaha, ba băiatu pe ce lume trăiești.
      Ia zi de Amazon ca sunt regii verticalitatii

        (Citează)

  6. Ce tare:
    1. eMAG vrea scutirea de la plata taxelor și impozitelor pentru teren și clădiri pe 20 de ani la Joita.
    2. Joita nu are Genius, dar peste drum Ciorogarla are
    3. Taxele de livrare in Joita sunt mult mai mari: https://s12emagst.akamaized.net/layout/ro/static-upload/Region%20Tax_Locality%20ID_OVS_for%20SITE_23-Ian.20.pdf

    Pentru intrarea de pe autostrada s-a facut pres primaria. S-a distrus drumul judetean, traficul a crescut enorm.

      (Citează)

  7. Gigel:
    Ce tare:
    3. Taxele de livrare in Joita sunt mult mai mari:https://s12emagst.akamaized.net/layout/ro/static-upload/Region%20Tax_Locality%20ID_OVS_for%20SITE_23-Ian.20.pdf

    Doar nu crezi că livrarea se face din depozitul EMAG. De acolo vin curierii, iau tiruri întregi, le duc la ei în depozit și le distribuie în rețea. E common sense să iti modelezi lista de taxe la fel cum te tarifeaza curierul, iar curierul are costul mai mare să livreze acolo.
    Faza cu “peste drum” e unfair. Mereu ca exista un “peste drum”. Unde te oprești?

      (Citează)

    • Joita (GR) – Sameday Hub Central – 9 Km
      Balotesti – Sameday Hub Central – 22.5 Km
      Fan Courier – Joita – 8.6 Km
      Fan Courier – Balotesti 31.5 Km
      Joita – Urgent Cargus (depozit Magurele) – 25 Km
      Balotesti – Urgent Cargus (depozit Magurele) – 41 Km

      Curierii livreaza in zona: Ciorogarla, Joita, Dragomiresti Vale (acelasi curier). Doar pentru ca nu scrie ILFOV (desi e foarte aproape de toate depozitele) dupa cum ti-am aratat mai sus (nu am scris Ciolpani ca sa fac diferenta de Km prea mare).

      Daca ai negociat in acea comunitate SCUTIRE DE IMPOZIT 20 de ani, nu poti negocia cu acei curieri sa livreze in comunitate la fel cum e la 2 Km distanta?

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus