un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Sony lansează camera Alpha 1 și un telefon Xperia Pro de 2.500 de euro ca accesoriu pentru ea

27 Jan 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Sony a lansat ieri Alpha 1, o cameră full-frame pentru profesioniști care duce toate specificațiile la superlativ. Este tare de tot modelul și costă 7.300 de euro, dar se adresează celor care fac rapid astfel de bani din munca lor.

Mai interesant este că au lansat și un telefon, Xperia Pro, care-i un “telefon pentru profesioniști”. Sony chiar l-a pus pe site în categoria Professional Smartphones, unde este momentan singurul.

Xperia Pro face și apeluri telefonice și pune fotografii pe Instagram, la nevoie, dar este mai degrabă un accesoriu pentru camere foto-video high-end precum noul Alpha 1. Telefonul are un ecran 4K și intrări HDMI și USB. Asta înseamnă că poate funcționa ca monitor de live view pentru cameră și te poate ajuta în filmare/fotografiere cu diverse funcții.

De exemplu, poți face mult mai rapid zoom pe acest ecran ca să verifici detaliile surprinse într-o imagine sau focalizarea înainte de a începe să filmezi. Xperia Pro are modem 5G mmWave și poate face live streaming la calitate mare prin această rețea (bănuiesc că spre un post TV, că YouTube sau Facebook oricum au o rată de bit infimă).

Mai poți și transfera fotografiile sau filmele rapid către un server, ceea ce este probabil cel mai mișto scenariu. Sunt situații în care imaginile luate trebuie să ajungă rapid la “sediu”, că trăim în lumea în care vrei să vezi practic în timp real imagini de la orice eveniment.

Xperia Pro costă 2.500 de euro. Mi se pare foarte scump pentru faptul că, în principiu, are doar un ecran mai bun și două porturi în loc de unul față de alte telefoane performante. Asta, însă, nu contează. Este genul de accesoriu scump care se adresează doar celor ce-i găsesc maximă utilitate și care și scot bani serioși din activitatea lor. Nu e vreun un moft “drăguț” de avut și el pe lângă cameră.

Alpha 1, camera lansată acum, este un full-frame de 50 de megapixeli. Excelează la tot ce ține de focalizare, rafală, RAW, viewfinder, shutter silențios șamd. Este o cameră gândită pentru cei ce sunt interesați de eliminarea blackout-ului când trag în rafală, că-i deranjează acele milisecunde de declanșare, sau să nu se sperie tigrul când este fotografiat cu un shutter zgomotos.

Mie nu îmi pasă aproape deloc de fotografiere, așa că o să vă zic ce face Alpha 1 mișto pe filmare. Filmează 4K la 120 fps în 8 biți cu compresie 4:2:0, adică poți avea un slow-motion în 4K. Filmează și 4K la 60 fps în 10 biți cu compresie 4:2:2. Trage și 8K la 30 fps în 10 biți și 400 Mbps rată de bit. Focalizarea pe ochi (inclusiv ai unor animale) și restul sistemelor de asistență sunt la bord, desigur.

Dacă ai un recorder extern, Alpha 1 scoate video raw 4332 x 2448 la 16 biți pe HDMI.

Camera are chiar și port Ethernet de 1000 Mbps. E folosit pentru transfer FTP, probabil configurezi în cameră datele de acces la un astfel de server și fotografiile zboară automat acolo. Treaba asta e mișto. Poate filmezi sau fotografiezi pe la ceva imens gen Mobile World Congress sau Salonul Auto de la Frankfurt și nu mai pierzi timpul să te întorci la centrul de presă pentru a preda fotografiile, ci găsești un switch, înfigi un cablu RJ-45 în el și fotografiile au plecat. Alpha 1 are desigur și wifi și USB de mare viteză.

Xperia Pro poate fi prins pe cameră, cu un accesoriu, și arată exact ca un live view monitor. Într-un fel, aici putem spune că este și un mic fail din partea Sony. Ecranul de pe Alpha 1 nu se rabatează și în lateral, cum și-ar dori mulți. Nu văd o mare problemă în asta, că nu-i o cameră pentru vlogging selfie style și Sony a vândut bine și fără astfel de ecrane, dar este o problemă.

Cred că majoritatea funcțiilor pe care le are telefonul Xperia Pro ar fi trebuit integrate direct în cameră. Măcar cele legate de live view și monitorizarea imaginii, că un modem 5G integrat ar fi fost prea complicat de gestionat și de alimentat. Telefonul pare un accesoriu specializat, dar până la urmă depinzi de Android și bunul său mers.

Alpha 1 costă 7.300 euro body. Este un preț normal. Cei care chiar au nevoie de ea sunt plătiți pe măsură și probabil au deja o serie de obiective ce costă mult mai mult de atât.

Scopul meu în viață este acum să devin atât de bogat încât să folosesc un Alpha 1 cu vreun obiectiv din acela G pe post de webcam și atât.

    6 comentarii

  1. O camera excelenta si un B-cam perfect pentru FX6. Cred ca e singura camera hibrida la momentul actual care poate indeplini aproape toate cerintele foto-video intr-un sigur body.

    O mica greseala in articol – In 4K 120 fps filmeaza 10 biți 4:2:2.

      (Citează)

  2. Combinația cu telefonul mi se pare bună doar pentru fotografi, mai ales pentru evenimente, pentru că se pot trimite foarte repede cadrele la editare/publicare. Doar că pentru forografia de eveniment nu prea se folosește încă Sony și trebuie să meargă bine sistemul ăla al lor.

    Pentru video, bateria telefonului îmi pare cam mică și e mai ușor să folosești un monitor extern. Iar pentru producții cât de cât deja se preferă camerele video, chiar și youtuberii încep să treacă la ele.

    Prețul nu e mare, dar trebuie să facă bine ce zice că face – pentru fotografie Canon 1Dx e mai ieftin, iar pe video probabil că sunt mai scumpe camerele, dar de obicei semnificativ mai bune decât cele hibrid. Cumva la fel a fost și Panasonic S1, o cameră foarte bună dar n-a făcut prea multe valuri.

    E puțin înșelătoare pentru noi amatorii asta cu „cei ce scot bani serioși” pentru că până la un punct camerele și obiectivele nu sunt cea mai mare cheltuială – costă mai mult studio-ul, luminile și alte echipamente portabile. Dar știu, unii nu fac altceva decât să se plângă de cât de scumpe sunt unele obiecte care oricum nu-i interesează – absurdul ăsta la care s-a ajuns.

      (Citează)

  3. Hai ca nu e scumpa deloc. Sunt obiective care costa de doua ori mai mult decat camera asta.

      (Citează)

  4. Cât mai e u Hasselblad ieftin?

      (Citează)

    • În jur de 6 mii de euro, doar că obiectivele sunt puține și foarte scumpe. Și e complet altceva față de Sony ăsta – se duce mai spre Leica, așa.

        (Citează)

  5. a zis cineva Red?

    https://www.youtube.com/watch?v=bNLgikGu4Yw

    au incercat chestia asta, un telefon pe post de monitor, etc si au dat un mare fail, la fix o sa faca si sony din pacate

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus