un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Laptopurile au evoluat enorm în 10 ani. Ce contează pentru voi în alegerea unuia?

26 Jan 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

71 comentarii

Segmentul laptopurilor s-a diversificat enorm în ultimii ani.

La început erau… laptopuri. Apoi Apple a scos Macbook Air și toată lumea a strigat că nu se poate fără unitate optică sau port de rețea. Eram naivi și sperioși, nu?

Producătorilor de PC-uri a trebuit să le arate Intel conceptul de ultrabook și așa a luat un start puternic acel segment. În paralel, laptopurile de gaming erau masive, aveau 4-5 kg și mulți centimetri grosime. Revoluția mare venea dacă schimbai HDD-ul cu un SSD.

În ultimii ani, am văzut o diversificare amplă a ofertelor, atât de mare încât nu știi exact ce să alegi. Uitați-vă acum la oferta de laptopuri, 1178 de modele listate în acest moment.

Nu mai sunt doar ultrabook-uri, ci sunt unele normale, unele ultra-slim/ultra-ușoare cu preț pe măsură și altele 2-în-1, cu ecran care se dă pe spate. Gama este de fapt în completă transformare, chit că uneori asta înseamnă eliminarea de porturi până la un minimalism extrem.

Apple, Dell, HP și Asus s-au dus inclusiv spre clienții fashioniști. Toate tehnologiile moderne din telefoane ajung și în laptopuri. Mai nou am văzut modele OLED și probabil în viitor MicroLED. Apoi există modele cu ecran secundar. MacBook Pro cu TouchBar este unul dintre ele, deși zvonurile spun că va fi eliminat în generația următoare. Asus s-a dus mai departe, are un model ZenBook Pro Duo cu ecran principal 4K OLED și încă un ecran secundar deasupra tastelor.

Apropo, primul laptop cu două ecran văzut de mine a fost în 2021, un Asus Taichi care avea câte un ecran pe fiecare parte a “monitorului”.

Laptopurile de gaming au evoluat și ele, categoria s-a împărțit în cele subțiri ce beneficiază de avantajele plăcilor Max-Q și cele cu design clasic, stil desktop replacement. Putem vorbi și de a treia categorie acum că Asus propune din nou un design cu placă video externă prin acel Flow X13. A patra: un Zephyrus Duo cu ecran secundar deasupra tastelor, ca să vezi chatul pe Twitch sau altceva.

Laptopurile de gaming erau utilizate și de mulți oameni interesați de fapt de performanța lor în muncă. NVIDIA s-a gândit la un moment dat că probabil acești oameni nu vor ecrane cu refresh mare și carcase cu aspect de avion stealth, așa că a definit categoria Studio de laptopuri performante, dar gândite pentru muncă de randare, codare, editare, proiectare și altele asemenea.

Foarte bună ideea! A dus la apariția unor laptopuri performante și cu aspect normal. Dacă ar fi să renunț la desktop, un astfel de laptop mi-aș lua, mai ales că sunt bune și la jocuri.

Recent am testat un Acer ConceptD 3 Ezel, care-i un model de muncă în format 2-în-1 și care m-a făcut să mă gândesc la cele scrise în acest articol. Ecranul se dă pe spate, îl poți transforma inclusiv în “tabletă”, are și stylus integat în carcasă pentru acei oameni care, din când în când, au nevoie să deseneze sau să tragă direct cu creionul pe ecran de ce-o fi în munca lor. Nu-i singurul astfel de model din gama ConceptD, apropo.

Dar laptopuri normale, clasice, nu mai sunt? Ba da, sunt, doar că nu vorbește nimeni despre ele pentru că nu sunt așa multe de zis. Se fac în continuare de la modele cu procesoare lente și până la cele mai performante, de la 799 lei până la 7.999 lei.

Au fost de-a lungul timpului și alte schimbări. Ecranele au evoluat de la 4:3 la 16:9 și acum la 3:2. Am zis de Apple mai sus. Asta îmi aduce aminte de o altă posibilitate importantă de a împărți laptopurile în cele cu procesoare pe arhitectură Intel x86 sau pe ARM, cum sunt cele noi cu procesor Apple M1.

Există și în lumea Windows, unde Qualcomm are Snapdragon 8cx pentru astfel de laptopuri și câțiva producători le oferă, dar momentan par limitate de Windows. Microsoft a anunțat însă că vrea să investească în procesoare ARM proprii și că lucrează mai cu spor la adaptarea Windows pentru arhitectură ARM, deci este foarte posibil ca în viitor să vedem o evoluție amplă și în acea direcție. Despre Chromebooks nici nu mai amintesc.

Acum 10 ani voiai un laptop și atât. Alegerea principală era la diagonala ecranului. Acum s-a ajuns la complexitate demnă de un configurator auto.

Am făcut mai jos un sondaj mare. Puteți bifa maxim 3 elemente pe care le considerați foarte importante în alegerea laptopului ideal pentru voi. Sunt curios ce nevoi aveți. Ale mele sunt legate de portabilitate, așa că sunt greutate mică, dimensiuni reduse și performanță totuși înaltă.

Alegeți 3 elemente care vă interesează la un laptop

(vedeți direct rezultatele)

Loading ... Loading ...

Și da, mi-ar plăcea ca producătorii de laptopuri să ofere un configurator real și în România, chit că apoi aștepți o vreme să-ți vină modelul configurat pe dorința ta. Nu știu de ce nu fac asta. Adică știu, piață mică, axată pe produse în general ieftine, iar configuratoarele țintesc în general modele high-end, unde ai multe de ales. Poate într-o zi…

    71 comentarii

  1. ”Adică știu, piață mică, axată pe produse în general ieftine”
    Nu-s chiar ieftine deși sînt foarte slabe. Dacă facem o comparație cu asta https://www.excaliberpc.com/ e chiar jecmăneală pe față.

      (Citează)

    • Nu sunt diferente atat de mari. In plus, comparatia ar trebui facuta cu piata din Europa, nu cu piata din SUA unde au taxe foarte mici la toate electronicele.

        (Citează)

  2. Contează să fie Apple, că oricum are toate cele din poll.

      (Citează)

    • Cum e cu porturile? :))
      Dar cam asa e. Ca laptop macbook bate cam orice in afara de gaming. Iar cu noile m1 tocmai spune papa la orice pe windows cand vine vorba de muncit pe el.

        (Citează)

    • Cătălin Tănase

      26/01/2021 la 4:11 PM

      La prima vedere așa e, dar în practică mai vorbim și de compatibilitate. De ce crezi că în cele mai multe multinaționale nu se folosește Mac OS? Pentru că software-ul specializat e mai probabil să fie disponibil pentru Windows decât pentru Mac. Să nu mai zic de Active Directory pentru care Apple nu are alternativă.

      Așa pentru impresii la cafenea și Facebook clar un Mac e mai bun. A, să nu uit și de calitatea display-urilor, care le face potrivite pentru creatorii de conținut, deși nu e o problemă pe care să nu o poți rezolva cu un monitor extern

        (Citează)

    • @Catalin: exista solutii de integrare cu AD, atat pentru SSO (single sign on), cat si pentru remote management/wipe. Iar majoritatea aplicatiilor folosite de lucratorii din corporatii (office, CRM/ERP, IDE, creative) merg si pe Mac (poate chiar mai bine).

      Motivul pentru care multe corporatii nu folosesc Apple este pretul, de obicei prost inteles. Costa mai mult sa ai un angajat neproductiv sau care sta degeaba ca trebuie reinstalat Windows-ul sau s-a stricat laptopul “entry”, dar nu toti inteleg.

      La corporatia la care lucrez acum oamenii din engineering isi pot alege Mac, Lenovo (high-end) sau Surface Pro. Majoritatea aleg Mac pentru ca merge mai bine pentru ce au ei nevoie.

      Eu am votat pentru ecran (bun, nu neaparat mare, pentru ca stai toata ziua cu ochii in el), performanta (nu vrei sa astepti dupa el aiurea) si autonomie (pentru cand ai nevoie sa lucrezi departe de birou). As fi votat pentru fiabilitate in loc de autonomie, daca exista optiunea, o s-o consider inclusa in performanta.

        (Citează)

    • @Vlad: am fost prin multe departamente de engineering și nu am văzut nici măcar unul în care oamenii să poată alege mac. Pur și simplu nu existau aplicațiile pentru el. N-am văzut nici prea mulți să nu fie productivi pentru că nu le merge Windows-ul, sincer să fiu. Cred că ideea asta cum că Windows e obligat prin contract să îți dea BSOD de două ori pe zi e puțin învechită.

      Despre fiabilitate, workstation-urile sunt beton. Am un laptop produs în 2010 și un desktop produs în 2008. Merg și acum, chiar bine.

        (Citează)

    • Cătălin Tănase

      26/01/2021 la 7:28 PM

      Asta cu oamenii care nu sunt productivi ca nu le merge Windows-ul sunt mituri :)
      Microsoft a rezolvat problemele care erau pe vremea XP-ului

        (Citează)

    • Cine mai reinstalează windows? Am un windows instalat pe un desktop prin 2006. Lucrează și acum ca atunci. A trecut prin mai multe hard disk-uri, atât hdd cât si ssd, a trecut de pe platformă AMD pe Intel acum vreo 4 ani si de la windows 7 la windows 10 prin upgrade acum vreo 2 ani. Este fix aceeasi instalare.

      Pe laptop am acelasi windows instalat de când am cumpărat laptopul. Am trecut de la hdd la ssd atunci când l-am cumpărat în 2016 si anul ăsta i-am luat un ssd mai mare. Fără sa reinstalez windows. Il folosesc pentru aplicații de birou dar nu agață decât atunci cand deschid si chrome peste Firefox. Si scade autonomia de la 8 la 2 ore.

        (Citează)

    • @Giani: am lucrat un an la EA, development, Java backend. Aveau niste workstation-uri oribile, am o colectie de zeci de poze cu BSOD pastrate de pe vremea aia. Am reinstalat Windows (8) de 3 ori anul acela. A trebuit sa ma milogesc pentru un SSD, sa nu se mai blocheze Eclipse cand aveam mai mult de 3 proiecte deschise. Bad memories. Daca n-ar fi avut un sistem de build/teste dubios (care mergea doar pe Win si nimeni n-avea chef sa-l refaca), mi-as fi adus MBPro-ul de acasa (vechi de 3-4 ani) sa pot lucra civilizat.

      Acum, la alta corporatie, tot Java backend in principal, 90% din colegi folosesc Mac-uri, restul Linux, doar cativa de la testare si mare parte din cei din India au Windows (si periodic se lovesc de https://stackoverflow.com/questions/22575662/filename-too-long-in-git-for-windows)

      Am acasa desktop cu Windows (pentru jocuri), facut din componente alese cu grija si pe care nu a fost reinstalat Windows-ul de 6 ani, merge brici; am un Dell XPS M1330 din 2008 care probabil si acum ar mai merge decent (cred ca are inca Win 7) dar tot Mac-urile mi s-au parut mai utile pentru lucrat. Si mai fiabile. XPS-ul a stat in service trei saptamani cat era in garantie, lipitura proasta pe placa de baza, a trebuit schimbata.

        (Citează)

    • @Cătălin: În biroul Google din UK undeva la 75-80% din laptop-uri sunt MacBook-uri. Probabil că dă bine la cafenea…

        (Citează)

    • Da, ce face biroul Google din UK? Producție?

        (Citează)

    • @Vlad: Păi tu vorbești de programare, iar acolo poate că mac-urile sunt compatibile. Eu vorbeam de proiectare sau producție și acolo încă nu sunt. Abia acum încep să apară soft-uri CAD enterprise care să meargă și pe mac, dar în nici un birou de proiectare, în nici o fabrică în care am fost nu am văzut vreunul, poate cu excepția unei rătăcite de la HR sau marketing.

      Laptop-ul ăsta din 2010 l-am folosit 3 ani la muncă. Plimbat pe câteva continente și zeci de aeroporturi, dat cu el de pământ de câteva ori (cu tot cu rucsac, dar oricum), desfăcut, curățat și reasamblat de cel puțin 3 ori (și mereu îmi mai rămân niște șuruburi extra după ce îl reasamblez) și râșnește în continuare. Acum poate o să zici că mac-urile sunt ȘI mai rezistente, ȘI mai ușor de desfăcut și curățat. N-am cum să te contrazic, că nu am lucrat cu vreunul pe termen lung. Dar, când vine vorba de workstation-uri, pot să zic doar că nu am nimic de reproșat din punctele astea de vedere.

        (Citează)

    • Din nou aceeasi poveste ca Windows-ul trebuie reinstalat saptamanal.
      Cred ca ati ramas in urma cu multi ani. Acum nici macar pe laptopurile entry level de 2000 de lei nu se mai blocheaza Windows-ul.
      Sa nu mai vorbim de laptopurile de 6-7000 de lei (echivalentul la pret al unui MacBook).

        (Citează)

    • Robert:
      Cum e cu porturile? :))
      Dar cam asa e. Ca laptop macbook bate cam orice in afara de gaming. Iar cu noile m1 tocmai spune papa la orice pe windows cand vine vorba de muncit pe el.

      @Robert este excelent. Am MacBook cu port MagSafe, 2x USB, 2x Thunderbold, HDMI, SD card. Le folosesc rar. Singurul folosit e cel de HDMI pentru a contecta monitorul. Mi-am comandat și noul MacBook care vine cu 2x USB-C, unul o să îl folosesc tot pentru monitor și unul pentru un dongle cu usb+a+c+hdmi+display port+ethernet+jack dacă o să am vreodată nevoie. În rest folosesc MacBook-ul prin wireless cu iPad, iPhone sau HomePod, deci nu simt nevoia de a utiliza un cablu. Mai evoluăm și noi?

        (Citează)

    • Cătălin Tănase:
      La prima vedere așa e, dar în practică mai vorbim și de compatibilitate. De ce crezi că în cele mai multe multinaționale nu se folosește Mac OS? Pentru că software-ul specializat e mai probabil să fie disponibil pentru Windows decât pentru Mac. Să nu mai zic de Active Directory pentru care Apple nu are alternativă.

      Așa pentru impresii la cafenea și Facebook clar un Mac e mai bun. A, să nu uit și de calitatea display-urilor, care le face potrivite pentru creatorii de conținut, deși nu e o problemă pe care să nu o poți rezolva cu un monitor extern

      @Catalin, solutii există și pe partea de macOS nu doar pe windows, trebuie doar să vrei. Spre surprinderea ta, văd tot mai multe soluții business construite pe iMac, Mac mini sau MacBook-uri. Nu mai e ca înainte când totul era Windows. Singura chestie legată de o tranziție e legată de bani, nimeni nu vrea să investească, profit cât cuprinde și „lasă că merge și așa”.

        (Citează)

  3. Am votat greutate redusa si autonomie mare din ratiuni istorice, desi adevarul e ca nu prea imi mai pasa nici de astea. Laptopul de munca e relativ nou, nu cred ca mi-l schimb prea curand. Cand calatoream mi se parea prea greu (1,9kg), acum nu mai conteaza asa de mult greutatea. Mai am momente cand as vrea mai multa autonomie, dar tine inca 4-5 ore deci ma descurc.

    Ala personal e o vechitura care nu mai paraseste incinta si la care nici nu m-am obosit sa schimb bateria, desi mai tine doar 20 de minute. Ma tenteaza sa-l schimb cu unul de gaming, dar imi dau seama ca nu l-as folosi suficient incat sa merite cheltuiala.

    Lipsesc din lista criteriile SSD mare/rapid si RAM mult.

      (Citează)

  4. Mie cel mai important aspect mi se pare calitatea ecranului.
    Indiferent de componente/design/porturi pe care nu le folosesti 100% din timp, cu ochii in ecran stai mereu.

      (Citează)

  5. Sa nu comparam unitatea optica cu ethernetul. Unitatea optica a murit de moarte buna (nu de la laptopuri i se trage), pe cand ethernetul e bine mersi si in continuare trebuie sa fi “special” sa iti cumperi laptop fara Ethernet. La fel si cu hdmi.

      (Citează)

    • Trebuie să fii normal să cumperi laptop fără ethernet. În afara birourilor mari nu mai ai nevoie, iar pentru alea 2-3 ori pe an când ai există adaptoare. Nu pleacă niciunde rețeaua, dar nici nu mai ai nevoie prea des de așa ceva pe laptop – majoritatea, nu mă refer la cazurile izolate.

        (Citează)

    • Are dreptate @dam167 cand spune ca nu ai nevoie de Ethernet foarte des.
      La birou majoritatea folosim laptopul conectat prin Wireless, iar acasa nici nu ma gandesc sa fac efortul de a trage cabluri prin casa.

        (Citează)

  6. Greutatea, pentru ca spatele meu il cara in cele din urma.

      (Citează)

  7. Cel mai ieftin laptop care îndeplinește criteriile:
    – Cu sistem de operare (în România sunt multe cu Linux, și e mai scump să cumperi sistemul de operare separat);
    – Minim 8 GB de RAM, dar probabil mă uit de 16, și să fie posibilă extinderea ulterioară la 32 (prin înlocuire RAM, desigur);
    – SSD obligatoriu; minim 256 de GB, dar probabil doresc mai mult;
    – Ecran de diagonlă suficient de bună;
    În rest, tastatură – irelevant, conectez tastatură și mouse extern, e foarte slabă ergonomia la un laptop (ori ții monitorul prea jos, ori ții mâinile prea sus, nu prea se poate să fie ambele);

      (Citează)

    • Am dat din greșeală “trimite”. Ar mai fi:
      – Să fie sistem de brand, cel mai ieftin în gama lui, dar un brand OK; Îmi place Lenovo;
      – Greutate – relativ irelevant; mă interesează foarte puțin asta;
      – Prefer să aibă Jack de Net RJ45 dacă e un sistem de birou;
      – Autonomia – irelevantă pentru mine; am un laptop de prin 2014, bateria ține foarte puțin, dar nu doresc să o schimb;
      – Legat de ecran, diagonala contează pentru laptopul în sine, dar pentru birou prefer să conectez un monitor extern;

        (Citează)

    • ce sistem de operare vrei tu cand spui ca e scump un windows pe care il gasesti la mai marii blogurilor cu 9 euro ?

        (Citează)

    • Oficial, poti cumpara Windows OEM cu orice laptop, nu trebuie sa fie inclus in pachet. Sau, cum zice @dny licente de 9 euro (care tot OEM sunt)

      Cele mai ieftine sisteme de brand nu sunt facute de acel brand.

        (Citează)

    • nashu_mare: Oficial, poti cumpara Windows OEM cu orice laptop

      Nu știam, mulțumesc de precizare!

        (Citează)

  8. Greutate1.5kg/Autonomie 8h/ ecran 14” cu rezolutie fullhd sau 2k/ thinkpad :)

      (Citează)

  9. Nu am votat, nu ai pus cele mai importante chestii: ssd si ram upgradabil (minim 8). Chiar am cumparat unul recent si in cautari la filtre incepeam cu ssd si ram.

      (Citează)

    • OK, my bad. Dar de ce nu iei din start cu cât îți trebuie?

      Mi se pare că în domeniul stocării și al RAM-ului s-a ajuns la o plafonare de câțiva ani. 16 GB RAM sunt suficienți pentru majoritatea. SSD-ul de 512 GB cam la fel, că poți stoca ușor în cloud sau pe un SSD extern foarte rapid.

        (Citează)

  10. Sunt curios ce părere are lumea despre porturi, pentru că în practică contează cel mai puțin – adică foarte puțini o să opteze pentru alt model doar pentru porturi.

    NVIDIA și autonomia mare n-o să fie prea curând în aceeași propoziție.

      (Citează)

  11. pt mine cel mai important e sa faca de toate (gaming nu, dar un pic de procesare video da), apoi sa aiba autonomie si apoi sa aiba de toate, de la camera buna la porturi multe si variate

    adica practic imi trebuie un laptop office cu performante de laptop de gaming :-)

      (Citează)

  12. Principalul meu criteriu e să aibă ecran cu luminozitate bună și anti-glare.

      (Citează)

  13. dny:
    ce sistem de operare vrei tu cand spui ca e scump un windows pe care il gasesti la mai marii blogurilor cu 9 euro ?

    Uneori e o diferență între legal și moral.

      (Citează)

    • Da, este imoral sa te jupoaie Microsoft 150$ cand ei au fost foarte fericiti sa ia 5$ pe licenta aia de 10~12 Euro pe care o promoveaza unele bloguri.

        (Citează)

    • Or fi luat si mai mult de 20-30$ pe una, alea care sunt vandute sunt pe stoc la client, care a comandat mai multe decat avea nevoie.
      Mai mult de atat, clientul ala probabil plateste mii de abonamente Office 365 in fiecare an.

      Altfel, ai putea zice ca pretul ar trebui sa fie zero, ca sunt niste biti care se pot inmulti oricand.

        (Citează)

  14. Andrei Ionita

    26/01/2021 la 4:17 PM

    Doar mie mi se pare ca preturile laptopurilor au explodat in ultimul an?

      (Citează)

    • și scumpit, și rărit ..
      de când cu pandemia
      *similar cb007nq de la HP 2500 lei în 2018, nu găsești nici la 3500 zilele noastre

        (Citează)

  15. Pentru mine un laptop bun mi-a placea sa aibe in primul rand un procesor performant. Ram mai poti adauga ulterior sau un SSD mai mare.
    Sa fie usor pentru portabilitate Si in ultimul rand sa aibe un design placut.
    Ma pot lipsi fara probleme de unitate optica, port RJ45, mufe Jack, cititor de carduri.
    Nu inteleg de ce sa mai fim legati de port de retea la ce viteze prind mai nou routerele moderne (vezi modelul Xiaomi 3600 prezentat de Radu ieri)

      (Citează)

    • Marius: Nu inteleg de ce sa mai fim legati de port de retea la ce viteze prind mai nou routerele moderne (vezi modelul Xiaomi 3600 prezentat de Radu ieri)

      Din motive de securitate si de “zgomot”. Cand toate sunt pe wireless, se gatuie si wirelessul. Deja se vede asta in banda clasica de 2.4 GHz.

        (Citează)

  16. Andrei Ionita:
    Doar mie mi se pare ca preturile laptopurilor au explodat in ultimul an?

    Si eu am bagat de seama. MI se pare un salt spectaculos de pret. Cauza ar fi lipsa de componente cat si pandemia care a venit si a obligat firmele/elevii la WFH si scoala online.

    Caz concret: O multinationala din Pipera care pana in pandemie nu aveau WFH, dupa pandemie au implementat pe fast forward WFH si a trebuit sa cumpere 3000 de laptopuri pt angajati.
    A explodat foarte mult si cererea.

      (Citează)

  17. MUST:
    1. Processor intel sau amd din seria High Performance, nu cele U.
    2. Placa video dedicata cu cel putin 4gb ddram
    3. Display IPS de 15 sau 17inch.
    4. Tastatura ergonomica si iluminata.

    OPTIONAL:
    1. Sa fie un brand bun: Lenovo, Dell, Asus.
    2. Racire buna.
    3. Constructie solida
    4. 4 usb-uri type C cu incarcare.

    NO NO:
    Ecran tactil, rabatabil, split sau alte minuni.
    Dimensiuni sub 15inch.
    Peste 2000euro.

      (Citează)

  18. nashu_mare: Din motive de securitate si de “zgomot”.Cand toate sunt pe wireless, se gatuie si wirelessul. Deja se vede asta in banda clasica de 2.4 GHz.

    Daca ai dispozitive mai vechi intradevar banda de 2.4 se aglomereaza.
    de exemplu la mine laptopurile de munca merg in banda 5ghz, TV-urile si telefoanele la fel. In banda de 2.4 mai am doar un purificator, o camera de supraveghere si Hub-ul xiaomi cu cativa senzori Zigbee.
    Cu timpul nu cred ca o sa mai ai banda de 2.4 asa ocupata

      (Citează)

  19. Olivian Breda: Uneori e o diferență între legal și moral.

    Atunci, daca nu-ti permite moralitatea trebuie sa-ti permita buzunarul. $200 pe o licenta de Windows pentru urmatorii X ani, nu e chiar o asa mare investitie.

      (Citează)

  20. Cătălin Tănase:
    La prima vedere așa e, dar în practică mai vorbim și de compatibilitate. De ce crezi că în cele mai multe multinaționale nu se folosește Mac OS? Pentru că software-ul specializat e mai probabil să fie disponibil pentru Windows decât pentru Mac. Să nu mai zic de Active Directory pentru care Apple nu are alternativă.

    Așa pentru impresii la cafenea și Facebook clar un Mac e mai bun. A, să nu uit și de calitatea display-urilor, care le face potrivite pentru creatorii de conținut, deși nu e o problemă pe care să nu o poți rezolva cu un monitor extern

    Stai, că le cam amesteci. Cota de piață mică pentru orice OS nu e Windows e în primul rând pentru că s-a făcut lobby pentru Windows. Din inerție s-a dezvoltat aproape numai pentru Windows pentru că nu-i așa, nu prea au mulți Mac sau Linux. Atâta timp cât pentru unii Windows costă o fracțiune din cât se cere pentru alții și rulează pe orice, cota de piață nu se va schimba foarte mult. De asta nu există software „specializat” pe Mac sau pe Linux.

    Gândește-te că s-a putut merge la cafenea cu MacBook-uri tocmai pentru că aveau o autonomie cât de cât și plăci bune de rețea. Tu ai preferat să vezi răzgâiați cu mere aprinse prin Starbucks, alții au înțeles că e ceva acolo de poți umbla așa cu ele – ăia care nu mergeau în cafenele scoteau un laptop butucănos și un mănunchi de fire, că doar pentru ei nu conta nimic ce ținea de portabilitate. macOS încă are avantaje și dezavantaje, așa că e o chestie care ține de preferințe, nu de care e mai bun. Fiecare știe ce compromisuri e dispus să facă – de exemplu cine vrea autonomie a bateriei n-are de ce să opteze pentru ceva cu NVIDIA.

      (Citează)

    • Cătălin Tănase

      26/01/2021 la 5:06 PM

      Da, la treaba cu autonomia ai dreptate, n-am ce comenta, dar hai să fim realiști că majoritatea ălora care le iau la Starbucks nu au cu adevarat nevoie să le folosească cât sunt la cafea, e snobism :)

      Și la treaba cu lobby-ul pentru Windows ai dreptate, dar în final rezultatul e cum îl vedem cu toții: pe Windows este disponibilă o selecție software mai mare. Pe mine ca și cumpărător mă interesează mai puțin cum s-a ajuns aici. E ca atunci când îți iei o mașină: e mai probabil să alegi una pe benzină decât una electrică, indiferent de motivele pentru care alea pe bezină sunt mai populare.

      Ce vreau să spun e că Mac-urile sunt mișto, dar depinde ce vrei de la un laptop. Dacă ai doar nevoi simple, gen web browsing și filme, e foarte ok și un laptop de 2500-3000 de lei nu e necesar să plătești dublu, iar daca nevoile sunt unele mai specializate, din nou e discutabil, că dacă faci editare foto/video, clar Mac, pentru ecran, dacă vorbim de jocuri, Windows, daca faci reporting în Power BI, din nou Windows, etc

        (Citează)

    • Mi se pare ciudat ca nu se pomeneste nimic pe aici despre necesitatea unei camere web decente pe laptopurile din ziua de azi. Un singur utilizator (Marean) a scris mai sus despre ‘camera mai buna’.
      Spun ca e ciudat, pentru ca pe 90% din noi ne-a prins pandemia cu camere execrabile (cel mult sub-mediocre) pe laptopuri. Si a inceput distractia munca/scoala online..
      La sfirsitul lui aprilie 2020, abia am gasit un HP Probook care sa aiba camera 720p. In fapt, nici aceasta nu e grozava, insa macar e un pas peste VGA/SVGA…
      Altfel, nu recomand HP Probook..plastic vopsit de pe care sare vopseaua, balamaua merge ‘impiedicat’ si face si zgomot, per total senzatia e de fragil si construit pe vapor..
      Revenind la camere, nici astazi, daca ma uit pe oferte, nu vad un producator care sa vina cu o camera buna pe laptop.
      Am mai citit ca, pina acum, nu s-au axat pe asa ceva, pentru ca nu era mare cerere/nevoie. Dar acum?? Nici acum nu e?

        (Citează)

  21. Cătălin Tănase:
    La prima vedere așa e, dar în practică mai vorbim și de compatibilitate. De ce crezi că în cele mai multe multinaționale nu se folosește Mac OS? Pentru că software-ul specializat e mai probabil să fie disponibil pentru Windows decât pentru Mac. Să nu mai zic de Active Directory pentru care Apple nu are alternativă.

    Așa pentru impresii la cafenea și Facebook clar un Mac e mai bun. A, să nu uit și de calitatea display-urilor, care le face potrivite pentru creatorii de conținut, deși nu e o problemă pe care să nu o poți rezolva cu un monitor extern

    Nope, e vorba de costuri in principal. Si de faptul ca macurile sunt greu de reparat/upgradat, iar asta e un punct cheie in orice companie. Stiu firme mari care ofera macuri angajatilor la alegere si in romania, iar in strainatate macurile le vei gasi pe oriunde, doctori, contabili, proiectare, iar asta iti spun pentru ca am vazut cu ochii mei, nu din auzite. Cand salariul e de 2500 lei e destul de greu sa oferi ca instrument de lucru un pc de 6000 lei minim. Asta cu compatibilitatea software e o exceptie, ce in 95% din cazuri nu se aplica.

      (Citează)

  22. Un criteriufoarte important este fiabilitatea,
    Am un laptop (nu conteaza numele) la care s-a stricat balamaua; am inlocuit-o s-a strcat din nou; apoi balamaua blocata a crapat carcasa ( partea interna din otel, peste care e fixat coolerul procesorului.
    Cert este ca daca atingi ecranul se reseteaza ca procesorul ajunge instant la temperatura maxima. Teoretic nu-i stricat nimic la el, (un desktop n-ar avea problele de genul asta) practic este absolut inutilizabil.

    Evident fiabilitatea asta vine cu pretul asociat. Probabil este motivul principal pentru care Apple este apreciat ca fiind foarte bun si urat ca fiind foarte scump in aceasi timp.

    Un alt lucru care conteaza foarte mult este cat de rapid ajungi la “mediul de lucru”. Asta inseamna in cat timp booteaza; in cat timp atasez mouse-ul, display-ul extern si celelalte, si celelalte lucruri care imi sunt necesare ca sa pot incepe sa lucrezi.

      (Citează)

  23. Dan:
    Mi se pare ciudat ca nu se pomeneste nimic pe aici despre necesitatea unei camere web decente pe laptopurile din ziua de azi. Un singur utilizator (Marean) a scris mai sus despre ‘camera mai buna’.
    Spun ca e ciudat, pentru ca pe 90% din noi ne-a prins pandemia cu camere execrabile (cel mult sub-mediocre) pe laptopuri. Si a inceput distractia munca/scoala online..
    La sfirsitul lui aprilie 2020, abia am gasit un HP Probook care sa aiba camera 720p. In fapt, nici aceasta nu e grozava, insa macar e un pas peste VGA/SVGA…
    Altfel, nu recomand HP Probook..plastic vopsit de pe care sare vopseaua, balamaua merge ‘impiedicat’ si face si zgomot, per total senzatia e de fragil si construit pe vapor..
    Revenind la camere, nici astazi, daca ma uit pe oferte, nu vad un producator care sa vina cu o camera buna pe laptop.
    Am mai citit ca, pina acum, nu s-au axat pe asa ceva, pentru ca nu era mare cerere/nevoie. Dar acum?? Nici acum nu e?

    Sunt mulți prin alte colțuri ale internetului care vor cameră mai bună doar pentru că suntem în 2021. Din ce am citit am înțeles că e mai greu decât pare să pună o cameră semnificativ mai bună din cauză că e subțire ecranul – nu știu, take it with a grain of salt.

    Personal nu mă interesează calitatea camerei. Până la pandemie n-am folosit deloc webcam-ul, de când cu pandemia de vreo 3 ori – dar și dacă ar fi fost în fiecare zi, nu văd ce ar fi câștigat cei cu care corespondam din imagini ceva mai bune. Iar streaming-ul nu se face oricum de pe laptop. Pentru mine e ultimul lucru care ar conta la un laptop. Microfonul și boxele în schimb sunt mediocre la orice laptop mai ieftin.

      (Citează)

  24. Da, au evoluat enorm laptopurile in ultimii 10 ani:
    – DELL XPS din 2012 funcționează perfect și acum (doar acumulatorul schimbat), a văzut de 3 ori Ceahlăul iarna cărat în rucsac, de 3 ori Thassos, vreo 20 țări străine..
    – HP Spectre X360 15 din 2020 (2000 euro) și acum e în service la Cordon, de 3 ori trimis în garanție cu probleme grave, acum i-au schimbat placa de bază, laptop ținut doar pe birou pe suport special..

      (Citează)

  25. Ce m-a interesat mereu la un laptop, în afară de performanță, a fost cât de solid e, asta pentru că le țin destul de mult. Încă mai am Precision-ul din 2010, cu prima generație de i7. Nu mai ține bateria, nu se mai închide capacul, nu poți să joci ceva decent pe el, dar încă merge suficient de bine să îți faci treaba pe el. Și nu doar excel-uri.

    Altfel, în perioada asta nu mă interesează nimic de la un laptop, în afară de ce consideră firma că ar trebui să mă intereseze. Nici măcar dacă e greu, că oricum nu plec nicăieri și dacă plec, probabil plec cu mașina. Ideea e că nu o să mai cumpăr în perioada următoare vreun laptop, că n-are sens.

      (Citează)

  26. sa fie desktop

      (Citează)

  27. Sa fie HP, sa fie usor, slim dar totusi cu minim 3 porturi USB clasic si 2 USB C, camera inclusa cu privacy slider, SSD si minim 8GB RAM. (sau 16GB si CPU cu o clasa mai jos, ca sa ramanem cost neutral)
    Cred ca tocmai am descris Elite Book-urile fara sa vreau :))

      (Citează)

  28. Display ultrawide 29” minim.
    Silentios sa aud musca zburand in camera de langa, nu sa am impresia ca decoleaza cand pornesc un render.

      (Citează)

  29. Unii producători îți lasă senzația că poți alege cum vrei dar daca vrei cel mai bun procesor cu cel mai bun ecran (exemplu) nu vei putea alege versiunea cu ssd.ul cel mai mic sau memoria RAM de 8 ci obligatoriu de 16.

      (Citează)

  30. nashu_mare:
    Cine mai reinstalează windows? Am un windows instalat pe un desktop prin 2006. Lucrează și acum ca atunci. A trecut prin mai multe hard disk-uri, atât hdd cât si ssd, a trecut de pe platformă AMD pe Intel acum vreo 4 ani si de la windows 7 la windows 10 prin upgrade acum vreo 2 ani. Este fix aceeasi instalare.

    Pe laptop am acelasi windows instalat de când am cumpărat laptopul. Am trecut de la hdd la ssd atunci când l-am cumpărat în 2016 si anul ăsta i-am luat un ssd mai mare. Fără sa reinstalez windows. Il folosesc pentru aplicații de birou dar nu agață decât atunci cand deschid si chrome peste Firefox. Si scade autonomia de la 8 la 2 ore.

    Hai, mai taie din anii aia de la desktop, că in 2006 exista doar Windows XP.
    Daca ai făcut upgrade de la Windows 7, ăla a apărut în 2010.

      (Citează)

    • E posibil sa ai dreptate. Am cumpărat windows 7 de la un coleg din facultate care lucra la Microsoft pe bani mai puțini. Nu îmi mai aduc aminte dacă mai eram în facultate atunci sau terminasem. Am estimat când am început sa fiu coleg cu el. Mai adăugă maxim 2 ani.

      Tot am tweminat facultatea de mai bine de 13 ani. Si de atunci merge desktopul.

      Plus ca nu îmi mai amintesc dacă nu am instalat peste XP.

        (Citează)

  31. Pentru mine si sotie aveam deja dell xps 15 din 2017, cativa ani mai merg ca au i7 si 32gb ram. Dar a trebuit sa le iau copiilor anul asta pt scoala online si am mers pe ultrabook: slim, usor, ecran 14 (mai mult din cauza tastaturii ca nu au nevoie de taste numpad in dreapta), baterie sa ii tina fara probleme toata ziua, amd ryzen tot pt consum si pret, camera video ok. Am mers pe 2 lenovo (un ideapad 5 si un yoga slim 7) luate reduse bine cand inca nu incepuse out-of-stock la 60-70% din cat sunt acum (2350 lei si 3700 lei).
    Dezavantajele lor sunt irelevante pt scopul lor: ecran 54% rgb la ideapad 5 dar luminozitate buna 300 niti, ca slim 7 are 100% rgb, memorie lipita pe placa si nu poti upgrada (desi au 8gb respectiv 16gb, e deja overkill pt scoala), video integrata.
    Avantaje aditionale: ryzen 5 2020, wifi 6, baterie 10-12h, gandite asa ca daca pica ale parintilor (xps-urile tocmai au iesit din garantia next-business-day de 3 ani, si aici un mare bravo lu’ dell ro ca o baterie s-a futut si a doua zi dupa ce am sunat a venit un tip la mine acasa cu una noua), sa preiau unul de la copii.
    Irelevant pt mine: amprenta, touchscreen (am la xps si mai rau ma incurca).

      (Citează)

  32. Pai … in primul rand sa aiba AMD 4xxx / 5xxx , 16GB RAM si SSD . Apoi primul lucru la care ma uit este display-ul pentru ca petrec mult timp in fata lui si trebuie sa aiba cel putin 300nits si un nivel corect de colorit sRGB / Adobe

    Am un OMEN 15 model 20 cu 4800H care a fost alegerea perfecta . Intel a batut pasul pe loc si problemele de litografie i-a adus intr-un impas major , viitoare generatie performance vine cu 4core-uri 11370H si 4Core-uri pe ultra portabile . Prea limitat zic eu pentru 2021 . Vor reveni dar abia dupa 2022 – 2023 – retineti afirmatia . Un 4600H este peste 10750H si costa la jumatate . Deci ideal sa mai taie din pretentii Intel , sau lumea sa-i penalizeze .

    Apple M1 e top pentru ca si-au facut bine temele, si nu au facut rabat la tehnologii noi . Mai au de crescut pe segment , dar sunt pe drumul potrivit .

      (Citează)

  33. Niste chestii nu erau in sondaj, foarte importante pentru mine.
    1) Tastatura QWERY cu layout american – haaai, cu layout englez european, in cel mai rau caz. Ma enerveaza ca arata tasta “Euro” in loc de dolar pe cifra 4, dar aia e. Fara UK, romaneste, germana, franceza sau alte limbi.
    2) Preferabil sa fie customizabil, sa pot selecta eu chestii pe acolo.
    3) Ar conta daca as mai gasi procesoare Intel H ( de putere) in sasiu de 14 inci, dar nu prea se mai gasesc, pentru ca dimensiunea preferata e 14 inchi, dar pe de alta parte vreau procesor bun , nu jeguri cu nuclee dezactivate , sau subalimentate, si placa video discreta ( nu cine stie ce, dar sa fie acolo).
    4) Sa fie cu procesor Intel. Poate o sa ma sucesc la un moment dat, dar momentan asta.
    5) Pe cat posibil FARA componente sudate, sa pot inlocui USOR componente. Mai nou multe laptopuri au cate o placuta de memorie sudata, unele controllerul WiFi si tot asa – nu-s fan.
    6) As fi preferat cu baterie externa, insa din pacate a murit gaina care le facea p-alea.
    7) Display mat.
    2) Doua sloturi de ram si preferabil doua sloturi SSD.
    8) Preferabil tastatura iluminata.
    9) Preferabil 3 porturi USB , din care minim 2 USB-A, port HDMI SI mini display port. HDMI, nu mini sau microhdmi. Intrare mufa audio – din ala cu o singura mufa, ca la telefon – nu alte nebunii.
    10) Senzor de amprenta, SSD OPAL, modalitate fizica ( alta decat plasture) de obstructie camera video.

      (Citează)

    • Cu câteva mici excepții (șasiu de 14 inch și baterie externă spre exemplu) ai descris bine seria Precision de la Dell.

        (Citează)

    • Eu ma uit la Thinkpad , dar da, si Dell Precision se incadreaza foarte bine.

        (Citează)

  34. As adauga ecran de calitate – nu de multe ori vezi laptopuri cu specificatii decente dar panel-ul sucks

      (Citează)

  35. Laptop personal n-o sa-mi mai iau niciodata decat daca voi fi nevoit. Folosesc desktopul pentru orice, doar pentru ca pur si simplu duce orice vreau sa fac pe el. E ca un telefon Apple, nu trebuie sa imi bat capul sau sa ma rog de el sa nu se incalzeasca prea tare de la prea multa munca. Ii pun un procesor mid-range si o placa video mid spre high-end si am rezolvat.

    Laptop folosesc la serviciu si pentru asta imi doresc doar sa fie mic si sa aiba un procesor decent. Il conectez la un monitor de 28″.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus