un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Sunt curios cum s-ar putea realiza practic unirea României cu Basarabia

5 Jan 2021  ·

GÂNDURI  ·

47 comentarii

Sunt curios cum cred cei ce militează pentru unirea Basarabiei și Bucovinei cu România că ar trebui făcute aceste uniri. Până și AUR, cu 9% la alegerile recente, cere unirea cu Basarabia, deci există o voce oficială în Parlament pentru această direcție.

Bine, dar cum? Îi batem la cap până când Basarabia cedează psihic și se unește cu România?

Realist vorbind, Basarabia reprezintă aproape în totalitate astăzi Republica Moldova, un stat autonom, independent, recunoscut pe plan mondial de toate celelalte țări ale planetei.

Vor moldovenii astăzi ca țara lor să devină un județ al României? Unii da, dar majoritatea nu. Doar 30% își doresc unirea, conform unui sondaj din septembrie 2020, în scădere față de anul anterior. Doar 3 din 10!

Asta este normal; oamenii în general vor să facă parte din structuri mici și independente, nu să fie la grămadă parte din ceva mare. Uitați-vă cum cele 10-12 localități din jurul Bucureștiului nu vor nici în ruptul capului să dispară ca unități administrative și să devină cartiere ale capitalei. Pe de o parte există acolo primari și consilieri locali care preferă să fie la putere în sat decât să nu mai fie nimic în oraș, ca să zic așa, iar până și cetățeanul de rând preferă de multe ori să se lupte cu primăria lui mică din Roșu sau Domnești, nu cu cea care deservește 2 milioane de bucureșteni și este plină de birocrației și proceduri lente.

Mai bine fruntaș la sat decât codaș la oraș, nu?

Și deci care ar fi soluția concretă pe care o propun cei care scriu “Basarabia e România” pe garduri sau cei din AUR sau alți fani ai ideii de România Mare? Mobilizăm armata, invadăm mâine Republica Moldova în numele reîntregirii patriei? Cucerim o altă țară, devenim vecini cu rușii și vedem noi cum ne descurcăm cu problema Transnistriei?

Bunica mea s-a născut în Cernăuți pe vremea când acel oraș era parte din România. Locuia pe strada Ion Creangă din acea localitate. Acum Cernăuți este în Ucraina, la 40 km de granița cu România, parte din Bucovina de peste granițe. Ce facem, invadăm și Ucraina, o țară de două ori mai mare și mai numeroasă decât România, ceva mai bine înarmată și deja încercată de conflicte interne? Sau, pentru că Ucraina nu-i o țară ușor de învins, de asta nu zicem și “Bucovina este România”? Ori mergem până la capăt ori nu mai mergem.

Apoi vine problema economică.

Adevărul în prezent este că economia României abia poate susține țara noastră și n-ar putea susține și extinderea ei cu Basarabia. Republica Moldova este în urma României în toți indicatorii economici, iar aducerea ei la același nivel ca România ar costa enorm. Ar fi nevoie de zeci sau sute de miliarde de euro investiți acolo pentru a ridica nivelul de trai, salariile, infrastructura și orice altceva.

De ce trebuie adusă regiunea la același nivel? Pentru că altfel toți cei de acolo ar emigra în restul europei sau în zonele mai bogate ale României, acolo unde pot avea salarii mai mari sau pot trăi mai bine. Moldova (regiunea noastră) deja este cea mai săracă din România, cu probleme pe toate fronturile. Basarabia ar fi și mai și, în aceeași zonă geografică, complicând suplimentar lucrurile.

74% dintre români își doresc unirea cu Republica Moldova, spre deosebire de 30% dintre cetățenii moldoveni. Sunt curios dacă toți ar rămâne la fel de fermi pe poziția lor dacă ar afla că pentru asta trebuie să li se dubleze taxele sau să le crească mult mai puțin salariul în următorii 10-15 ani pentru că statul investește în alte părți și economia încetinește.

Treaba asta a fost deja experimentată de alte țări. Un raport din 2009 dă la 1.900 de miliarde de dolari costul reunificării Germaniei de Est cu cea de Vest. 30 de ani mai târziu, diferențele dintre cele două regiuni încă sunt vizibile în indicatorii economici deși reunificarea Germaniei a fost un efort masiv susținut nu doar de partea vestică, ci si de SUA și alte țări vestice ce doreau să ridice rapid acea zonă din influența URSS-ului sub care stătuse atâția ani de zile.

Un exemplu mai bun vine din Asia, unde diverși analiști spun că Coreea de Sud ar trebui să injecteze în jur de 3.000 de miliarde de dolari în Coreea de Nord în cazul în care regimul dictatorial al lui Kim Jung-Un ar dispărea și cele două țări s-ar uni. 3.000 de miliarde de dolari!

Ca idee, unele analize spun că nici măcar Coreea de Sud nu-și mai dorește cu adevărat o astfel de unire, chit că oficial nu pot declara asta. Costul economic ar fi prea mare pentru economia lor, iar beneficiile ar apărea abia peste câteva decenii sau deloc. Majoritatea scenariilor spun că, după o posibilă unire, populația Coreei de Nord ar migra cu milioanele în Coreea de Sud atrași de… tot, de salariile mai mari, sistemul de sănătate mai bun, Coca-Cola, supermarketuri, cinematografe și orice altceva.

Chiar și cu investiții masive în Nord, puțini ar aștepta să le vadă puse în practică. Asta ar crea un dezechilibru serios în Coreea de Sud, că dintr-o dată ar apărea forță de muncă ieftină sau vagabondaj sau alte fenomene specifice valurilor migratoare de amploare.

Pe termen lung, România ar fi ok. Soluții economice se găsesc, iar o regiune în plus nu strică niciodată unei țări. Soluții militare pentru învecinarea cu Rusia… nu știu.

Pe termen scurt și practic, însă, unirea este imposibilă momentan prin comun acord. Cum s-ar putea face altfel, dacă nu prin anexare militară? Și să sperăm că nu le vine și străinilor ideea unei Austria Mare sau a altceva similar, că atunci ar fi bine să mobilizăm armata și la granița de vest. Probabil ați observat că fanii ideii România Mare sunt automat împotriva altor țări ale Europei în variantă “Mare”, că n-ar însemna vești bune pentru noi.

Sigur că o țară mai mare ne-ar plăcea tuturor, inclusiv mie, că în general nimeni nu spune nu la “mai mult”. Practica însă ne omoară. Chiar ar trebui puși la putere cei din AUR sau alții care militează pentru România Mare și văzut apoi cum vor face asta. Nu pot? N-au soluții? Bine, mulțumim, acum dispăreți din politică și să renunțăm la ideea aceasta până când nu va fi un context geopolitic și economic complet diferit de cel de astăzi.

    47 comentarii

  1. Nimeni normal la cap nu vrea unirea asta. E doar un alt slogan electoral.

      (Citează)

    • Cunosc multi basarabeni in Bucuresti. Sunt puhoaie de basarabeni, de ani buni in Bucuresti. Unii din ei au avut curaj sa-mi zica sincer ca basarabenii, in general, nu dau doi bani pe romani. Isi iau cetatenie doar pentru a lucra in UE, in rest, ii dispretuiesc profund pe romani. Ideea unirii e doar o elucubratie fara fond, complet nerealista. Asta apropo de mesajele omniprezente cu grafitti: “Basarabia e Romania”… nu, nu e. Nu va fi nicio unire, sunt tampenii pseudo-patriotice.

        (Citează)

    • Deea, problema nu este că basarabenii nu vor unirea (cum spuneam, mă așteptam), ci că 74% dintre români o vor și atunci îi votează sau admiră pe cei ce le-o promit, deși practic nu este realizabilă.

        (Citează)

  2. Moldovenii de peste Prut nu vor unirea pentru ca sunt prosti. In mintea lor, care a fost zeci de ani indoctrinata de Rusia, ei nu sunt romani.

    Da, le convine sa primeasca pe nimic curent electric, sa vina la studii in Romania, sa ia cetatenia si sa plece in tari UE cu apa mai calda.

    Dar ei tot ruseste vorbesc cu orice motiv si fara, asa ca eu sunt in partea cealalta, trebuie lasati sa moara de foame. Uita-te la panaramele din muzica, import Moldova, daca nu ar fi publicul romanesc ar muri de foame.

    Nu sunt fratii nostri, sunt niste atarnatori, niste lipitori.

      (Citează)

    • Cam asa ceva, însă eu as fi spus-o mai elegant! Nu cred ca sunt multi care își doresc o astfel de unire, nici de o parte, nici de cealaltă.
      Bașca, România ar prelua cartoful fierbinte numit Transnistria. Mă întreb cum se va împăca intr-un astfel de potențial stat, prezența trupelor ruse cu statutul de membru NATO?
      Său, si mai interesant: crearea unui asa-numit precedent (aberant, dar ar putea fi invocat) pentru vecinii unguri…
      Aberant!
      Ideea e promovată doar de cei care nu pot vedea o imagine de ansamblu si poate genera situatii periculoase

        (Citează)

    • Plus ca în mod pragmatic Moldova e bună ca zona tampon

        (Citează)

    • Gaelex: Moldovenii de peste Prut nu vor unirea pentru ca sunt prosti. In mintea lor, care a fost zeci de ani indoctrinata de Rusia, ei nu sunt romani.

      Cunosc destui moldoveni. Nu i-am auzit niciodată spunând astfel de lucruri. Se consideră moldoveni. Se consideră și români, dar în primul rând moldoveni, că aia este țara care i-a crescut și care le dă mâncare, drumuri, internet. Nu-i nimic în neregulă cu asta, la fel cum și unii se consideră intâi bucureșteni sau ardeleni și apoi români și apoi europeni sau cum texanii sunt întâi texani și apoi americani.

      O mulțime mică este inclusă într-una mare.

        (Citează)

  3. Mai era de precizat ca basarabenii au foarte multe drepturi de la România. Își pot face buletine românești și pot merge oriunde in Europa ca și cetățeni europeni… De asemeni nici ruși nu i-au neglijat și i-au ajutat din când in când. Cred ca nici măcar 3 din 10 moldoveni nu își mai doresc unirea. O unire nu ar avantaja nici una din tari. Și mai e problema corupției, la care România abea trece clasa. In Moldova e și mai rău… Dacă RMoldova ar fi avut o economie mai buna și ar fi stat mai bine la capitolul corupție, ar fi fost un efort mai mic de ambele părți pentru unire. Altfel trebuie așteptat următorul conflict armat in zona și profitat de oportunități pentru a creste teritorial…

      (Citează)

    • Dan:
      Altfel trebuie așteptat următorul conflict armat in zona și profitat de oportunități pentru a creste teritorial…

      La urmatorul conflict teritorial noi am “scapat” de Transilvania si nu pt ca ne-o vor lua ungurii ci pt ca isi vor proclama ei independenta (cu ceva argumente reale). Iar republica Moldova probabil ca nu va mai exista. Asa ca eu zic ca e bine sa nu ne dorim vreun conflict prin batatura ca iesim pe minus (la teritoriu, ca si la alte aspecte).

        (Citează)

    • PHNC: La urmatorul conflict teritorial noi am “scapat” de Transilvania si nu pt ca ne-o vor lua ungurii ci pt ca isi vor proclama ei independenta (cu ceva argumente reale)

      Mă îndoiesc, nu cred că au astfel de gânduri cei ce locuiesc în acea regiune. Au specificul lor, dar tot români sunt. N-am avut nici măcar impresia că se consideră superiori celorlalți români, așa cum mulți alți români par să creadă despre transilvăneni.

        (Citează)

  4. Ai trecut fugitiv peste problema cu Rusia care nu e chiar mica. E un conflict inghetat acolo (Transnistria) pe care o unire cu Romania l-ar importa sau poate chiar ar declansa un alt razboi. Pe langa asta, Rep. Moldova are un alt sistem de guvernare prin care judetele au mai multa autonomie, lucru pe care Romania a evitat sa-l faca din cauza miscarilor de independenta de la judetele cu populatie maghiara.

    Cea mai buna sansa e UE si zona Schengen in probabil 20-40 ani.

      (Citează)

  5. Pamflet electoral cum ar zice unii. Nationalisti geto-daco-danubiano-pontici o sa gasim mereu, iar gadilarea orgoliului merge de minune la romani. Noi de fapt suntem vai steaua noastra, pe toate planurile, dar ne lovim cu caramida-n piept ca si cum totul a plecat d-aci, din Romanica :))

      (Citează)

  6. Pe mine ma amuza ca cei care vor unirea asta nici macar nu stiu de ce o vor, in afara de argumentul ca, istoric, regiunea aia a fost taram romanesc. Presupunand ca s-ar face o astfel de unire, cum l-ar afecta (pozitiv) pe romanul de rand? I-ar fi mai usor sa viziteze zona? Si astazi este foarte usor, intri doar cu buletinul, dar geografic e departe de Bucuresti, deci probabil majoritatea oamenilor ar vizita Chisinaul la fel de des cum viziteaza Baia Mare sau, de altfel, la fel de des cum il viziteaza si acum, ca probabil nu un control vamal i-a oprit pana acum.
    Chiar sunt curioasa daca vreun roman de rand (nu analist politic sau economic, care intelege efectele globale ale unei astfel de uniri) are vreun motiv pentru care vrea unirea cu Basarabia, mai mult decat ca “asa trebuie, ca e a noastra”.

      (Citează)

    • L-ar gâdila la orgoliu și atât. Efectele reale ar fi scăderea economiei, taxe mai mari, investiții în zona aceea, nu în restul României.

        (Citează)

  7. Nu am gasit inca granita unde Moldova (sau Romania dupa eventuala unire), s-ar invecina cu Rusia. Doar daca nu consideri Transnistria ca parte a Rusiei.

      (Citează)

    • Transnistria si jumatatea de est a Ucrainei sunt practic ocupate de Rusia, cu trupe oficiale sau neoficiale, si orice reasezare a granitelor probabil ar consfinti asta (inclusiv una “pasnica”, prin referendumuri, pentru ca populatia civila e majoritar rusofona)

        (Citează)

    • @Florian: lasă atlasul și mai uită-te și la situația reală. Plus că, dacă România vrea partea “română” din Moldova, rușii vor fi la fel de îndreptățiți să o ceară pe cea “rusească”.

        (Citează)

  8. Practic nimeni nu vrea unirea. Aceasta se putea face imediat dupa revoluție cand s-a destrămat URSS. Dar poate mai bine ca nu știi cum făceau rușii din Basarabia un referendum pentru auto-determinare pe modelul Crimeea si ne trezeam vecini cu federația rusă. Ne putem unii cu frații noștri in cadrul UE cam cum suntem uniți cu frații bulgari sau frații unguri.

      (Citează)

  9. Eu sunt curios cate locuri in clasamentul producatorilor de vin am urca. Cred ca si in al calitatii.
    Apropos, noua tara se va chema Romania, Moldova sau cum? De aici, daca moldovenii nu vor unirea cu noii ar noi o vrem musai, atunci sa ne unim noi cu ei si Moldova sa fie noua tara.

      (Citează)

  10. Gaelex:
    Moldovenii de peste Prut nu vor unirea pentru ca sunt prosti. In mintea lor, care a fost zeci de ani indoctrinata de Rusia, ei nu sunt romani.

    Da, le convine sa primeasca pe nimic curent electric, sa vina la studii in Romania, sa ia cetatenia si sa plece in tari UE cu apa mai calda.

    Dar ei tot ruseste vorbesc cu orice motiv si fara, asa ca eu sunt in partea cealalta, trebuie lasati sa moara de foame. Uita-te la panaramele din muzica, import Moldova, daca nu ar fi publicul romanesc ar muri de foame.

    Nu sunt fratii nostri, sunt niste atarnatori, niste lipitori.

    Cam asa ceva, însă eu as fi spus-o mai elegant! Nu cred ca sunt multi care își doresc o astfel de unire, nici de o parte, nici de cealaltă.
    Bașca, România ar prelua cartoful fierbinte numit Transnistria. Mă întreb cum se va împăca intr-un astfel de potențial stat, prezența trupelor ruse cu statutul de membru NATO?
    Său, si mai interesant: crearea unui asa-numit precedent (aberant, dar ar putea fi invocat) pentru vecinii unguri…
    Aberant!
    Ideea e promovată doar de cei care nu pot vedea o imagine de ansamblu si poate genera situatii periculoase..

      (Citează)

  11. De loc sunt din Basarabia si stau in Bucuresti din 2005. Din pacate, cred ca oportunitatea unirii a fost ratata in anii 90, dar nimic nu e pierdut, cel putin teoretic. Mai cred ca o discutie despre unire este una complexa si trebuie sa treaca de traditionalul – ei sunt rusi, noi suntem bogati, ei sunt saraci si nu avem bani de ei, ei nu au apa calda, noi le dam… Un proiect de tara presupune mai mult decat atat. De altfel, reunificarea Germaniei a ridicat intrebari similare – chiar si acum exista discutia despre faptul ca banii din vest pleaca in est etc. In acelasi timp estul este usor in spatele vestului ca nivel de dezvoltare. Si totusi reunificarea a avut loc.

    In ceea ce priveste limba rusa – in R. Moldova nu se vorbeste mai multa rusa decat in unele judete din RO maghiara. Este oarecum previzibil rezultatul unui referedum in acele judete referitor la apartenenta la RO. De aceea nu cred ca sunt relevante sondajele de opinie din R. Moldova cu privire la unirea cu RO. Cine face acele sondaje? Cei care au facut si recensamantul si au concluzionat ca 70% din populatia din RM sunt moldoveni :( Probabil ca daca faceau in Moldova din dreapta Prutului acelasi recensamant le iesea 100% :). Dar oare moldovenii de la Iasi nu sunt romani?

    Pana la urma de ce ne asteptam sa avem in Basarabia o alta situatie (in materie de limba vorbita, apartenenta la Romania etc.) dupa mai mult de 80 de ani in care acel teritoriu a fost rusificat fortat o perioada indelungata. De ce sa blamam acea populatie pentru aceasta situatie, in conditiile in care in centrul Romaniei exista judete in care limba romana nu sta chiar la loc de cinste.

    Prin urmare, nu cred ca e corect, util, constructiv sa dam cu pietre in cei din Basarabia ca nu am ar fi suficient de romani. Si nici sa triumfam ca i-am fi salvat de saracie sau ca le-am dat apa calda… Nivelul de trai din RM e similar nivelului din Moldova de cealalta parte a Prutului. Iar RM a primit ajutoare de la toti – SUA, UE, RO, RU, UA, dar asta nu ne-a facut americani sau rusi, de exemplu. Si nu suntem rusi. Romania trebuie sa aiba ambitia de a-si recupera un teritoriu pierdut, dar asta presupune un plan de tara.

      (Citează)

    • MDRO: Un proiect de tara presupune mai mult decat atat. De altfel, reunificarea Germaniei a ridicat intrebari similare – chiar si acum exista discutia despre faptul ca banii din vest pleaca in est etc. In acelasi timp estul este usor in spatele vestului ca nivel de dezvoltare. Si totusi reunificarea a avut loc.

      A avut loc, dar a fost împinsă și din afară ca simbol al căderii URSS, ruperii cortinei de fier șamd. Plus că 50 de ani e un termen scurt, spiritul unionist încă era puternic acolo în Germania.

      MDRO: Prin urmare, nu cred ca e corect, util, constructiv sa dam cu pietre in cei din Basarabia ca nu am ar fi suficient de romani. Si nici sa triumfam ca i-am fi salvat de saracie sau ca le-am dat apa calda…

      Eu n-am nici o astfel de acuzație de făcut. Normal mi se pare să fie moldoveni.

        (Citează)

  12. Deea:
    Cunosc multi basarabeni in Bucuresti. Sunt puhoaie de basarabeni, de ani buni in Bucuresti. Unii din ei au avut curaj sa-mi zica sincer ca basarabenii, in general, nu dau doi bani pe romani. Isi iau cetatenie doar pentru a lucra in UE, in rest, ii dispretuiesc profund pe romani. Ideea unirii e doar o elucubratie fara fond, complet nerealista. Asta apropo de mesajele omniprezente cu grafitti: “Basarabia e Romania”… nu, nu e. Nu va fi nicio unire, sunt tampenii pseudo-patriotice.

    Foarte bine punctat. Sunt “cetateni romani” din R.M. care nici macar sa vorbeasca romana nu stiu. A fost o chestie electorala de pe vremea lui Basescu acordarea cetateniei, este si acum la hAUR.

      (Citează)

    • Eu sunt basarabean si nu recunosc acest discurs. Se poate ca unii dintre basarabeni sa spuna prostii, dar nu e cazul sa generalizam. De altfel si cetatenii romani ”puri” cand revin din Italia, UK, Spania nu au tocmai o idee buna despre RO, dar asta nu ii lipseste de calitatea de cetatean roman.

        (Citează)

  13. Eu nu vreau unirea, ca roman. E o prostie si da, ar fi o mare problema economica asa cum ai zis. Prima problema e ca se opun alte tari, gen Rusia dar foarte posibil si UE.

      (Citează)

  14. Te gândești doar la actul administrativ, dar Unirea se realizează deja. Oamenii de acolo pot deveni foarte ușor cetățeni români și beneficia de toate avantajele astea. De fiecare dată când e o belea România susține Moldova, de la bani la produse la doze de vaccin.
    Influența culturală a României este destul de puternică în RM.

    Tehnic vorbind, ne purtăm care și cum ar fi o regiune autonomă a României.

    Avantajul e că nu trebuie să ne legăm la cap cu alte probleme de-acolo, respectiv minoritățile etnice și granițele dubioase.

    În viitor, investiții ale firmelor românești în zonă, capital, joburi, oportunități pentru moldoveni să o ducă bine aici, granturi guvernamentale pentru proiecte legate de cultura românească (Guvernul finanțează oricum de mult numeroase proiecte culturale în zonă), acorduri bilaterale etc etc.

    Cine zice că nu vrea Unirea sau că nu și-o permite România nu știe despre ce vorbește. Nu e o discuție de bani la fel cum nu e o discuție de ceartă cu cât de inferiori sunt ăia nouă. Sunt ai noștri, suntem ai lor, restul sunt detalii birocratice.

      (Citează)

    • Asa este, suntem cu totii daci iar marele Zalmoxes are grija de noi!
      Basarabia e Dacia!

        (Citează)

    • eftimie: Tehnic vorbind, ne purtăm care și cum ar fi o regiune autonomă a României.

      Da, dar de pe urma unei regiuni autonome ai niște beneficii. Nu “toate”, dar unele.
      România cu Moldova este de fapt friends without benefits, părem chiar foarte îndrăgostiți de ei. Nu mă deranjează asta, de fapt, e ok să fii și vecin bun.

        (Citează)

  15. Moldova e invecinata cu Rusia? Cum, prin Transnistria?

      (Citează)

    • Nu e cu Rusia, ci doar cu armata ei de pe teritoriul autoproclamat Transnistria.

        (Citează)

    • Era un banc: “Cu cine se invecineaza Rusia?”. “Cu cine vrea.”
      Rusia se invecineaza direct cu Romania, dupa anexarea Crimeei de la Ucraina.
      Ba chiar mai rau:
      Intre Romania si Ucraina au fost runde de negocieri si dispute juridice pentru trasarea granitei in Marea Neagra.
      E foarte posibil ca Rusia sa nu recunoasca granitele deja trasate intre Ucraina si Romania dupa anexarea a cat vrea din Ucraina. Mai ales daca e vorba de gaz…
      Pe termen lung Rusia nu se intide pana la Tiraspol ci pana la Lvov.

      Inapoi la intrebare: Unirea Romaniei cu Moldova se realizeaza numai dupa unirea Ucraniei cu patria mama – Rusia si un acord ruso-roman de dezvoltare a infrastructuriii gen autostrada Rostov-Odessa-Chisinau-Iasi. Adica multi ani.
      Dar, niciodata sa nu zici niciodata.

        (Citează)

  16. Că în Fundația lui Asimov! Le tot dai până vin dependenți de tineri și după vin singuri! Mai ales dacă mai închizi din robineți și le explici că dacă s-ar la tine in barcă se remediază treaba, ba chiar e loc de mai bine!
    In concluzie rezolvăm căcaturile din Ro și vin moldovenii singuri!

      (Citează)

    • Se poate și asta, dar ca să și vină trebuie o altă mentalitate politică acolo. Dacă tinerii emigrează oricum și acolo rămân doar cei bătrâni, nu se va avansa prea mult.

        (Citează)

  17. ce plictiseala post-sarbatori, hai iar cu excitatii ca a mai lansat spacex o racheta si alte baliverne gratuite care sa ne ocupe timpul.
    orice mai bun decat non-subiecte de genul, pe stilul hai sa vorbim despre nimic.

      (Citează)

    • Ce să zic, bun comentariu! N-ai zis nimic și ai făcut și mișto de cei care aleg să participe la discuție.

      Sunt sigur că vor fi și rachete dacă vrei “choo-choo-bum-bum”.

        (Citează)

  18. la Chisinau am vorbit cu oameni din diferite paturi sociale in timpul unor excursii de weekend; in afara de cei batrani de acolo, nu se bucura nimeni de o astfel de idee, toti zic ca ar fi saracie mare si la noi.

      (Citează)

  19. Teritoriu de azi la RM moldova a fost parte doar cateva zeci de ani din Romania, dar multe sute de ani din Principatul Moldovei. D-aia si putin i-a dat lui vornin o harta cu Moldova Mare de pe vremea lui Stefan, uranadu-i ca sa ajunga la fel de mare candva. Google if you don’t believe it.

    Deci politica ruseasca este sa incurajeze ideea de unire, doar ca nu a Romaniei cu RM, ci a RM cu Moldova romaneasca + gurile dunarii unde se stie ca traiesc multi lipoveni, vorbitori de limba rusa, care trebuie protejati dupa modelul donetk. Asta ca sa explic si si de ce AUR (si in general cei ce au fluturas de salariu in ruble) incurajeaza acest patriotism de fatada.

    Mai ales ca, si daca nu iese planul de mai sus, pentru populatia rusofona din moldova da bine sa li se arate ca pe toate zidurile de dincoace de prut scrie “Basarabia e Romania”, asta pentru a le intretine psihoza ca ii invadam.

    Pare SF, sigur ca e in contextul actual, doar ca nu e mai SF decat rusia invadand estul Ucraniei – cu care se aveau ca fratii.

    Legat de ce isi doresc oamenii de acolo, nu e vorba ca ei dau sau nu doua flewgme pe romani, nici romanii intre ei nu dau doi bani unii pe altii.
    Intreaba bucurestenii daca ar vrea sa scape de moldova romaneasca sau de oltenia, sa vezi ca mai mult de 3 din 10 ti-ar zice ca da. Nu mai zic de parerea ardelenilor despre regateni.
    Singura sansa reala de a fi uniti, este toti sub UE (care ar insemna o unire de facto), ceea ce insa nu pare realizabil in timpul vietii noastre pentru cei de peste prut.

      (Citează)

  20. Nu se poate, end of story.
    De când cu UE și cetățenia romana treburile la ei nu stau chiar asa rău cum s-ar crede, ca sa-i împingă vreo nevoie la unire, cred ca mai mult de jumătate din ei sunt plecați iar cei care nu-s ciupesc și dintr-o parte și din alta, de unde pica, de la UE, de la romani, etc.
    Despre costuri, ca tot ai adus vorba, de când cu cetățenia noi avem deja costuri, care cresc permanent, sunt foarte multi basarabeni care și-au făcut și își fac in continuare domicilii fictive și care locuiesc mai departe acolo, și le fac doar pentru pensii (care sunt cel putin triplate aici, date de statul roman fără nici o cotizație) alocații la copii (care la ei nu se dau și sunt destul de mari comparativ cu veniturile de acolo, au valoare aproape cât un salariu la ei)
    Zonele estice, Suceava, Iași, Vaslui, sunt pline și dau pe dinafara de domicilii fictive care efectiv sug de la buget, din taxele noastre, ca ei nu cotizează nimic.

      (Citează)

  21. Cred ca jumatate de Moldoveni au pasaport romanesc si lucreaza in UE, sunt satele si orasele goale si pe acolo.

    Se va face unirea in momentul in care Moldova se va integra in UE, daca va face acest lucru. Nu ai nevoie sa te unesti sub acelas nume cand poti sa o faci sub uniune.

      (Citează)

  22. Intr-o lume ideala da ar fi poetica unirea , dar realist asta nu ar avea nici un avantaj pt Romania sau cel putin eu nu vad unul si prefer un buffer zone cat mai mare cu Rusia . In plus cei din Rep. Moldova pot oricand pleca de acolo daca vor , nu e ca in Coreea de Nord deci nu ar fi nici motivul umanitar …Imi aduc aminte cu neplacere cand acum vreo 20 de ani cand eram in liceu aveam o colega in clasa din Chisinau , care locuia in chirie in blocul unde stateam si din cand in cand mai mergeam pe la ea , de fiecare data mama ei incepea sa bombane “ooo in Chisnau’ e frumoooos , vaiii nu ca aici (Bucuresti)…” ma apucau spumele instant , daca e asa frumos si bine de ce nu stateau acolo ?!?!?

      (Citează)

  23. In iasi sunt destul de multi veniti sau care fac naveta saptamanala la facultate sau job. Am vorbit cu cativa de-a lungul timpului, fete/baieti, varste cuprinse intre 19 si 30 ani, cu unii chiar pastrez legatura. Sunt nationalisti, nu suporta sa aduci vorba ca la ei e saracie (daca vor spun ei, dar sa nu le spui tu), asa cum radem noi de romana lor stalcita, asa si ei se bat cu pumnul in piept pentru cuvintele alea si le considera pe ale noastre aiurea. Asta in mod general. Particular, fetele duc la bautura si au inclinatii spre curvasareala grave, sunt si cuminti, dar eu am intalnit putine, iar multi dintre baieti/barbati sunt ai dracului de numa.
    Una peste alta mie nu imi plac, vin aici doar ca sa munceasca sa faca mai multi bani si sunt in stare sa calce pe cadavre pentru asta, in rest ii doare in pl de romania, cum si pe ai nostri ii doare in pix de spania/italia, chiar daca muncesc acolo de ani de zile. Nimic de reprosat.
    O unire e doar gargara. Nimeni nu o vrea. Tipa unu altu, scriu pe pereti tineri care nici nu stiu unde e prutul si tot asa. Nu se va face decat in caz de mare razboi unde se reconstituie regiuni si tari, iar rusia nu o mai vrea. E doar parerea mea, nu vreau sa generalizez, e doar bazat pe ce am intalnit eu.

      (Citează)

  24. Unirea e posibila in mai multe scenarii si sub mai multe forme; ea poate fi un proces care poate dura…. generatii din mometul in care se ia decizia. Ea poate fi facuta sub mai multe forme nu neaparat dupa scenariul celor doua Germanii. In acest scenariu in primul rand trebuie sa existe o perioada de tranzitie in care elita moldoveana sa fie asigurata ca nu-si va pierde in nici un fel privilegiile. Pe mine ma intereseaza mai degraba trecerea RM in spatiul economic si de securitate occidental(asta se pune de UNIRE pentru mine!), apoi…discutia despre unire s-ar putea sa devina irelevanta sau sa se poarte in alti termeni. Dar… istoria e plina de lucruri “imposibile”… Sa nu uitam ca “istoria nu s-a terminat” asa cum se credea in anii 90 si chiar 2000, ea… doar a luat o pauza! Am revenit la un altfel de istorie aia in care putem avea Basarabia, dar putem pierde si ce avem! A venit vremea fratelui Xi a lui Naredra Modi, a lui Erdogan, a lui Orban, alui Duterte! Ei fac stirile car ecinteaza. Din pacate, sau nu… Fratele John… e ocupat cu revolutia toaletelor pentasexuale, cu daramatul de statui, cu ce culoare conteaza, da tampoane ca sa fie egalitate, chestii din astea importante…

      (Citează)

  25. Nu pricep treaba asta cu Moldova și România… e o țară rămasă în anii ‘90, coruptă (ca România) și săracă vai de capul ei. Ne-am uni ca să fim săraci împreună sau cum? Singurul avantaj ar fi pentru dacopați și obsedații de istorie, ar avea din nou erecție dimineața.

    Am întâlnit moldoveni, mi-au lăsat aceeași senzație ca româno-bozgorii, nu știi în ce limbă să vorbești cu ei și se dau speciali…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus