un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Zi liberă în 2021 pentru cei care se vor autorecenza

21 Dec 2020  ·

GÂNDURI  ·

21 comentarii

Uitați o treabă interesantă pe care n-am observat-o în ordonanța privind recensământul din 2021: dacă vă autorecenzați, adică dacă veți completa online chestionarul de recensământ în loc să fie nevoie să vină cineva acasă ca să vă pună aceleași întrebări, primiți o zi liberă și plătită de la muncă.

Iată textul din ordonanța 19/2020.

ART. 49
(1) Persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării cu predilecţie a acestei metode. Dovada autorecenzării on-line se realizează prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării.
(2) Codul de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării este generat automat de soluţia informatică funcţională pe site-ul recensământului pentru fiecare formular individual transmis cu succes către baza de recensământ RPL2021.
(3) Angajatorii persoanelor care fac dovada autorecenzării on-line au obligaţia de a le acorda acestora ziua liberă, plătită, prevăzută la alin. (1), la o dată stabilită de comun acord cu persoanele îndreptăţite. Ziua liberă plătită se acordă în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării.
(4) Se acordă o singură zi liberă, plătită, unei persoane salariate, indiferent dacă aceasta a realizat autorecenzarea on-line pentru sine şi pentru alţi membri ai gospodăriei, sau pentru alte persoane conform prevederilor art. 43 din prezenta ordonanţă de urgenţă.

Înțeleg că această zi se va stabili de comun acord, adică o poți cere ca pe orice altă zi de concediu. Asta e bine, că în 2021 singurele zile libere de la stat ce pică în perioada luni-vineri sunt:

  • 1 ianuarie – vineri
  • Vinerea mare, 30 aprilie – vineri (1 mai pică sâmbătă, iar Paștele este pe 2 mai, în același weekend, double bummer)
  • A doua zi de Paști, 3 mai – luni
  • 1 iunie – marți
  • A doua zi de Rusalii, 21 iunie – luni
  • Sf Andrei, 30 noiembrie – marți
  • 1 Decembrie – miercuri

E un potențial frumos de weekend extra-lung acolo cu 30 noiembrie și 1 decembrie și poate vă luați lunea liberă prin ordonanța recensământului, dar mai este un an până atunci. Crăciunul pică sâmbătă-duminică, 15 august tot duminică, Sf Black Friday probabil pe 12 noiembrie, dar ar putea fi și pe 19 noiembrie. Poate ar trebui făcută o petiție online ca să schimbăm calendarul și să pice mai multe zile libere în timpul săptămânii.

Despre recensământul viitor v-am spus deja. Este important de realizat, că așa aflăm câți români sunt în țară, în ce orașe locuiesc, nivelul de trai și alte informații care ar trebui să ajute autoritățile în luarea unor decizii în folosul populației. Cu astfel de informații statistice poți gândi legi sau programe de încurajare a natalității, forței de muncă în diverse domenii, investiții în ce afli că-și doresc oamenii, nu ce crezi tu că-și doresc șamd.

sursa: Hotnews.

    21 comentarii

  1. Mai degraba o petitie sa se reporteze ca in UK cand au bank holidays.

      (Citează)

    • probabil daca am avea si noi 8 zile libere ar merge.

      dar cand ai ~15 zile libere intr-un an, mai greu sa le reportezi…

        (Citează)

    • Daca intentia nu e sa le dai pentru ce mai sunt libere?
      Daca le dai libere atunci ar trebui sa te asiguri ca pot fi luate.

        (Citează)

  2. Da, exact, in multe tari se da liber vineri/luni daca pica sarbatoarea in weekend. Asta mi se pare varianta cea mai corecta, sa ai un numar constant de zile libere in fiecare an.

      (Citează)

  3. “zilele libere: sunt un drept de care nu se bucura toti angajatii: Pastele intotdeauna pica duminica, de ce se mai contorizeaza ca zi libera? ar putea fi libere luni si marti. sau cele care pica in weekend, sa se compenseze in cursul saptamanii urmatoare: degeaba ai 15 “zile libere” prin lege daca nu profiti de ele. din ce vad, doar cei care lucreaza in ture gen politisti, doctori, pompieri, ceferisti etc beneficiaza in totalitate de acest avantaj prin plata dubla a zilei muncite

      (Citează)

    • Si asta doar daca se intampla sa lucreze in zilele respective. Fiindca atunci cand lucrezi in ture mai ai din cand in cand si liber in weekend.

        (Citează)

  4. În Austria în cazul în care să sărbătoare pica în weekend, se da liber în timpul săptămânii, în contul acelei zile libere.
    Dar deh, nu vorbim de republici bananiere..
    În ceea ce privește recensămîntul tare ma bate gândul să refuz participarea- asa cum ne trateaza ai nostri parlamentari (si aici nu politizez- dau în toate partidele în egală masura), asa am de gand sa ii tratez si eu! Lasa să știe cât mai puține despre cate TV-uri si frigidere avem în casă, nu de alta, dar le putem da idei pentru noi taxe si impozite..

      (Citează)

    • Asta cred ca e mai sus în top decât “nu votez ca să le dau o lecție politicienilor”. “Nu vreau să le zic politicienilor ca exist ca să le dau o lecție”

        (Citează)

  5. “ART. 49 (1) Persoanele salariate” = Discriminare
    Pensionarii, somerii si alte categorii nesalariate primesc NIMIC.

      (Citează)

  6. Radu, in conditiile in care Romania e la coada in topul productivitatii, discutiile despre cum sa avem mai multe zile libere platite (de angajator) nu isi au locul decat eventual in grupurile de discutie AUR. Also, “Poate ar trebui făcută o petiție online ca să schimbăm calendarul și să pice mai multe zile libere în timpul săptămânii” consider ca e duma de autogara. Unele zile au fost declarate zile libere dupa initiative ultra populiste venite din parte unor parlamentari PeSeDe! Hai sa fim rezonabili si sa intelegem toti ce inseamna o zi libera platita pentru o companie straina care are 3-4 mii de angajati. Nu ca le plang eu de mila dar nici nu vreau sa plece din Romania pentru ca nu mai suntem competitivi…

      (Citează)

    • E cu 2 taisuri asta cu productivitatea muncii, mai ales ca ai mentionat compania straina cu 3-4 mii de angajati.
      Productivitatea aia se masoara in incasari/angajat. Firmele vin in Romania ca sa scada costul de productie, apoi de multe ori vand produsele si serviciile la costul ala catre sucursala lor vestica sau direct catre insulele Cayman. Pe scurt exporta profitul.
      Mai greu la Dacia, unde rezulta o cutie mare de tabla care costa mult si trebuie si carata fizic pana unde se vinde, dar foarte usor la o firma de servicii (IT, call center, consultanta) unde platesti omul cu 10-50 de euro/zi, facturezi 100 de euro/zi catre firma mama ca sa-ti acoperi costurile fixe, si de acolo il vinzi mai departe cu 10-50-100 de euro/ora.
      Deci omul ala a “produs” doar 100 de euro azi, in acte. Seful sefului lui, care e in Olanda, a produs restul de 400 de euro, inmultit cu 3-4 mii de angajati.
      Firma din Olanda a produs azi 1 milion impartit la 200 de angajati, firma din Romania a produs 300 de mii impartit la 3000 de angajati.

        (Citează)

    • @Gabriel, Romania nu este chiar atat de jos in topul productivitatii.
      Daca ar fi asa, nu prea ar mai veni nicio firma pe la noi tinand cont de mediul politic instabil si de lipsa unui plan economic pe termen lung.

        (Citează)

  7. Mircea:
    În Austria în cazul în care să sărbătoare pica în weekend, se da liber în timpul săptămânii, în contul acelei zile libere.Dar deh, nu vorbim de republici bananiere..
    În ceea ce privește recensămîntul tare ma bate gândul să refuz participarea- asa cum ne trateaza ai nostri parlamentari (si aici nu politizez- dau în toate partidele în egală masura), asa am de gand sa ii tratez si eu! Lasa să știe cât mai puține despre cate TV-uri si frigidere avem în casă, nu de alta, dar le putem da idei pentru noi taxe si impozite..

    In Austria difera foarte multe lucruri si nu toate in avantaj. Eu ti-as recomanda sa te muti undeva departe de civilizatie astfel incat sa nu te mai urmareaca cineva. In orice tara normala recensamantul este folosit si la modelarea politicii pe termen mediu-lung. Se observa tendinte si se corecteaza sau incurajeaza anumite politici. Tu vrei sa refuzi orice relatie cu statul dar sa ai parte de beneficiile sistemului organizat de stat.

      (Citează)

  8. Marius A.: In Austria difera foarte multe lucruri si nu toate in avantaj. Eu ti-as recomanda sa te muti undeva departe de civilizatie astfel incat sa nu te mai urmareaca cineva. In orice tara normala recensamantul este folosit si la modelarea politicii pe termen mediu-lung. Se observa tendinte si se corecteaza sau incurajeaza anumite politici. Tu vrei sa refuzi orice relatie cu statul dar sa ai parte de beneficiile sistemului organizat de stat.

    Nu vreau sa refuz orice relație cu un stat normal. Refuz orice relație cu un stat condus numai de idioți de-a lungul timpului! Este o reacție de fronda fata de cei pentru care existam doar în statistici sau doar când trebuie ei să își realizeze cate un obiectiv politic! Efectiv m-am săturat de această republică bananiera!

      (Citează)

  9. Cum ar fi sa ma duc la patron… Ba vezi ca tre’ să-mi dai o zi libera ca stau juma de ora pe net. Lăsați-mă cu “sunt obligați legal”..

      (Citează)

    • Da, poate ca cei de la Evidenta Populatiei ar trebui sa-si sincronizeze baza de date cu cei de la ITM si sa trimita cate o lista completa cu angajatii care beneficiaza de o zi libera catre fiecare companie.
      Asa, nu ar mai fi discutii in privinta asta.

        (Citează)

  10. Gabriel:
    Radu, in conditiile in care Romania e la coada in topul productivitatii, discutiile despre cum sa avem mai multe zile libere platite (de angajator) nu isi au locul decat eventual in grupurile de discutie AUR. Also, “Poate ar trebui făcută o petiție online ca să schimbăm calendarul și să pice mai multe zile libere în timpul săptămânii” consider ca e duma de autogara. Unele zile au fost declarate zile libere dupa initiative ultra populiste venite din parte unor parlamentari PeSeDe! Hai sa fim rezonabili si sa intelegem toti ce inseamna o zi libera platita pentru o companie straina care are 3-4 mii de angajati. Nu ca le plang eu de mila dar nici nu vreau sa plece din Romania pentru ca nu mai suntem competitivi…

    Eu zic ca tu ar trebui sa muncesti si simbata si duminica, sa compensezi lipsa de productivitate…

      (Citează)

  11. recensamantul asta e la fel de util ca nuca in perete cum au fost si alegerile acum in plina pandemie.
    csf ncsf… atat se poate la bobor.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus