un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Topuri și liste best of 2020

31 Dec 2020  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

22 comentarii

Iată tot felul de topuri și alte informații interesante despre 2020.

Fotografiile anului 2020 la CNN. Mi-au plăcut mereu astfel de topuri. Observați cum primele fotografii nu au nici o legătură cu covidul, care începând cu martie a intrat definitiv în prim plan. Super Bowl, Oscaruri, Trump nesuspendat… tot în 2020 s-au întâmplat toate. Și chiar și după începerea pandemiei au mai fost momente importante precum protestele Black Lives Matter, lansarea SpaceX a unor astronauți de pe pământ american, alegerile din noiembrie, explozia din Beirut și altele.

The Atlantic are și mai multe. Primele luni. Mijlocul anului. Finalul anului.

Uitați niște fotografii care m-au impresionat de pe acolo:

Erupția acelui vulcan din Filipine pare ceva din altă lume. La fel și un strip club drive-through, o adaptare la pandemie undeva în Oregon. Dacă vreți să știți povestea celorlalte, oamenii îmbrăcați în super-eroi îi distrau pe copiii ce locuiau într-o tabără temporară după incendii devastatoare în Oregon. Cealaltă este a unui bărbat din Azerbaijan care-și înmormântează fiica de 10 luni, după un atac cu rachete al Armeniei.

Mie cele mai uimitoare mi se par însă cele de mai jos:

Ambele sunt din New York. Prima arată un camion cu refrigerare folosit ca morgă temporară, cadavrele decedaților de covid fiind urcate cu motostivuitorul înăuntru. A doua imagine este din insula Hart din New York, undeva lângă Bronx, unde au fost îngropate la grămadă alte asemenea cadavre.

Am vizitat New York cu un an înainte. Este un loc plin de viață, foarte divers, foarte complex, foarte evoluat în multe privințe. Nu mă așteptam ca doar câteva luni mai târziu să fie scena unor astfel de situații.

Time 100 de oameni influenți în 2020. Lista este împărțită pe categorii precum Pionieri, Artiști, Lideri șamd.

Cea mai bună muzică din 2020. O listă de liste. Topul Billboard. Topul revistei Time.

Căutări și trenduri în Google în 2020.

Un soi de Darwin Awards.

Topul YouTube de creatori și clipuri. Tot apropo de asta, topul celor mai bine plătiți creatori de pe YouTube în 2020. O fată de 6 ani din Rusia are 190 de milioane de subs și venituri de 19 milioane de dolari. Veți observa două trenduri acolo: jocuri video și entertainment lejer, acestea sunt cele două nișe bănoase. Un copil de 9 ani este pe primul loc. Cei de la Dude Perfect, pe care-i urmăresc și eu, sunt pe locul 3.

Vești bune din 2020. Niște urși panda au făcut sex. Au fost create enzime ce dizolvă plasticul. Argentina ar putea legaliza avortul, una dintre puținele țări din America de Sud ce ar putea permite așa ceva.

Seriale bune în 2020. În topul celor mai bune documentare, Colectiv al lui Alexander Nanau ajunge pe primul loc. Este pe locul 2 în topul Time cu cele mai bune filme.

100 de lucruri descoperite în 2020:

    22 comentarii

  1. “Time 100 de oameni influenți în 2020” – mai degraba ar trebui redenumita “Lista negrilor influenti”, ca fiecare categorie este dominata de negri. Chiar si clipul de prezentare e aproape numai cu negri.

      (Citează)

    • +1

        (Citează)

    • Și nu-i normal? Oamenii de culoare vor modificări în societate, ei militează pentru asta, sunt ascultați și deci influenți.

      Ți se pare că Justin Bieber a făcut ceva notabil în revoluționarea muzicii?

        (Citează)

    • E normal ca covidu’ in 2020. Ne-am procopsit cu situatia de asa natura asa ca, mna, e normal.
      Altfel, nu – nu prea.

        (Citează)

    • George Floyd si toate celelalte au fost asa o facatura.

      Pe doua cai de manipulare:
      1 doar negrii ucisi de politie au ajuns in stiri. Albii ucisi, nu.

      Pai in felul asta pot sa arat doar maghiari batuti de politia romana si sa “demonstrez” intre ghilimele ca politia romana e un kkk anti-maghiar. Cu un pic de manipulare mediatica pot sa creez o imagine extrem de nefavorabila Romaniei.

      2 s-au acoperit aspectele negative, de exemplu ca floyd era drogat pana peste urechi si se comporta haotic.

      Ambele manipulari ale presei americane.

        (Citează)

  2. Nu înțeleg cum un om cu rațiune poate considera ca o veste buna legalizarea avortului. Avortul oprește o viața.
    Odată născut are toate drepturile din lume iar in burta la mamă n-are nici un drept?

      (Citează)

    • Avortul oprește o viață potențială, dar este o exercitare a unui drept al unei vieți deja existente.
      Tu ai dreptul să refuzi să donezi organe, chiar dacă actul de a refuza înseamnă că o viață este pierdută. Femeia are același drept.

        (Citează)

    • Ococea din cauza asta se poate face avortul doar pana la niste luni.
      Restul e cancan, nu poti forta pe cineva sa faca ceva ce-i schimba radical intreaga viata doar pentru ca esti tu ultra catolic/ortodox/etc.

        (Citează)

    • @Okochea, aici este vorba de libertatea de a alege. Este corpul femeii si ea este singura care poate decide ce face cu acesta.

        (Citează)

    • Din prima clipa este O VIATA. Potentiala este exclus.
      Comparatia cu donarea este aiurea avand in vedere ca donarea unui organ poate pune in pericol viata donatorului. Iar in cazul in care este decedat nu mai are rost discutia intrucat mortul nu isi ma poate exprima optiunea (votul). Dar TU personal ai card de donator sau esti teoretician, decat zic ?

        (Citează)

    • Eu cred ca exista o diferenta intre un copil nascut si un fetus. De aia, Okocea, trebuie sa demonstrezi mai intai ca nu exista aceasta diferenta, si de-abia apoi poti vorbi despre drepturile amandurora de pe picior de egalitate.

      Ca daca nu ataci acest subiect, atunci eu as putea sa te intreb cu ce drept omoram animale sau altfel spus, de ce drepturile oamenilor sunt mai presus de drepturile animalelor.

      Sau, daca ti se pare f important ca le omoram ca sa le mancam, atunci te intreb despre drepturile animalelor pe care nu le mancam sau despre drepturile insectelor, ca si pe alea le omoram cu miliardele.

      Nimeni nu este “pentru” avort. Insa e evident ca interzicerea lui e mai nociva decat permiterea lui, asta-i tot.

        (Citează)

    • Si prezervativul “opreste o viata”. E o veste buna ca nu mai este societatea atat de retrograda sa gandeasca ca tine si ca popii.

        (Citează)

    • @Okochea: este ușor să fii împotriva avortului când nu trebuie să crești tu sau măcar să cheltui vreun ban cu copiii nedoriți.

      De fapt îi condamni la o viață urâtă din primul moment, una trăită în orfelinate sau în familii fără bani sau care nu și i-au dorit sau cu diverse alte probleme.

      Uite cum erau orfelinatele României pe vremea avortului interzis: https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2020/07/can-an-unloved-child-learn-to-love/612253/

      Like all the boys and girls who lived in the hospital for “irrecoverables,” Izidor was served nearly inedible, watered-down food at long tables where naked children on benches banged their tin bowls. He grew up in overcrowded rooms where his fellow orphans endlessly rocked, or punched themselves in the face, or shrieked. Out-of-control children were dosed with adult tranquilizers, administered through unsterilized needles, while many who fell ill received transfusions of unscreened blood. Hepatitis B and HIV/AIDS ravaged the Romanian orphanages.

      After the Romanian revolution, children in unspeakable conditions—skeletal, splashing in urine on the floor, caked with feces—were discovered and filmed by foreign news programs, including ABC’s 20/20, which broadcast “Shame of a Nation” in 1990.

      Și nici nu trebuie să te întorci așa mult în trecut. Situația nu-i mult mai roz nici acum.

      E dreptul mamei să decidă ce face cu corpul ei, dacă duce la capăt sarcina sau nu. Nu poți forța pe cineva să facă un copil. Poate doar dacă îi poți implanta încă de la început în cap toate noțiunile de educație sexuală necesare și știi că le-a înțeles și că are acces la metode contraceptive, dar asta este o utopie. În practică, majoritatea sarcinilor nedorite apar în familiile fără educație sexuală și contraceptive.

      Și apoi vii tu și spui “ba nu, eu te forțez să naști acel copil și să ai grijă de el, dar nu te voi ajuta deloc și nu-mi pasă ce se întâmplă după aceea”. Nu cred că are cineva acest drept.

        (Citează)

    • @Okochea: Bravo, nota 9 pentru trolling.

        (Citează)

  3. nuIO:
    Din prima clipa este O VIATA. Potentiala este exclus.
    Comparatia cu donarea este aiurea avand in vedere ca donarea unui organ poate pune in pericol viata donatorului. Iar in cazul in care este decedat nu mai are rost discutia intrucat mortul nu isi ma poate exprima optiunea (votul). Dar TU personal ai card de donator sau esti teoretician, decat zic ?

    Este potențială până la un anumit punct în dezvoltarea ei, punct pe care nu îl cunosc dar care este stabilit la modul general din punct de vedere legal. Sunt de acord că ar trebui mai multă cercetare, pentru a stabili mai precis acel punct.

    Comparația cu donarea nu e aiurea deloc. În primul rând, nașterea nu e lipsită de riscuri pentru mamă. În al doilea rând, se pot dona organe fără a pune în pericol viața donatorului. În al treilea rând, ai fi de acord să fii obligat de stat să donezi organe, dacă riscul asupra vieții tale e mai mic sau egal cu riscul pentru mamă la naștere?

    Explică-mi te rog în ce fel ar fi relevant pentru discuția asta dacă eu aș avea sau nu card de donator.

      (Citează)

    • Daca vreti un argument moral, acesta este urmatorul: aducerea unui copil pe lume, ca si donarea de organe, este un sacrificiu (printre altele), adica o renuntare la ceva al tau in favoarea altuia. De exemplu, o sarcina fie ea si normala, lasa urme asupra corpului femeii, nu e ca si cum nu ar fi fost. Nu mai vorbesc de sacrificiul de resurse de tot felul care vine odata cu copiii, si care este mai mare exact in cazul celor care vor sa faca avort (ca de aia vor sa faca).

      Or, dpdv moral, un sacrificiu are valoare doar daca este benevol.

        (Citează)

    • Problema mea cu interzicerea avortului e că se ignoră punctual un principiu. Eu am dreptul ca, atunci când un om are nevoie de un rinichi, piele, sânge etc, să zic nu. Statul nu are nici un drept să mă oblige pe mine să donez organe. Chiar dacă asta înseamnă că o viață este salvată, chiar dacă asta nu mi-ar scădea calitatea vieții.

      În condițiile astea, cum aș putea eu să accept o deviere structurală de la acest principiu? De ce, că eu nu sunt femeie și nu mă afectează personal? Nu, principiul rămâne în picioare.

      Pot accepta discuția despre interzicerea avortului doar în contextul principiului general. Dacă vrei să interzici avortul trebuie să argumentezi pentru dreptul statului de a obliga populația să doneze organe.

        (Citează)

  4. nuIO:
    Din prima clipa este O VIATA. Potentiala este exclus.
    Comparatia cu donarea este aiurea avand in vedere ca donarea unui organ poate pune in pericol viata donatorului. Iar in cazul in care este decedat nu mai are rost discutia intrucat mortul nu isi ma poate exprima optiunea (votul). Dar TU personal ai card de donator sau esti teoretician, decat zic ?

    Și sarcina pune in pericol viața femeii însărcinate.

      (Citează)

  5. fotografiile anului, “Shakira, left, and Jennifer Lopez perform together at the Super Bowl halftime show.”
    tipic spalatorie pe creier americana.

      (Citează)

  6. Okochea:
    Nu înțeleg cum un om cu rațiune poate considera ca o veste buna legalizarea avortului. Avortul oprește o viața.
    Odată născut are toate drepturile din lume iar in burta la mamă n-are nici un drept?

    Aș fi oricând pentru “oprirea unei vieți” în stadiu incipient decât pentru distrugerea sistematică a acelei vieți pe parcursul anilor, dacă este un copil nedorit (sper că realizezi că asta se poate întâmpla și din cauze diferite de “nu a știut să pună un prezervativ” sau “nu e in stare să o scoată la timp”) sau dacă se va naște in condiții precare. Atitudinea asta total împotriva avortului nu poate veni decât din partea unor idioți mult prea religioși sau mult prea egoiști ca să înțeleagă lumea din jurul lor.

      (Citează)

  7. Cel mai influenti oameni din lume…..categoria TITANI……. Tyler Perry…..propunerea lui Oprah….

    Foarte amuzant….foarte, foarte amuzant….

      (Citează)

  8. listele tale trecute erau mai interesante. le asteptam mai curand pe acelea (in paralel)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus