un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Paharul este plin la aceste alegeri

8 Dec 2020  ·

GÂNDURI  ·

41 comentarii

1. Trăiesc într-o zonă a USR-PLUS. Pe site-ul prezenta.roaep.ro puteți vedea rezultatele de la vot la nivel de secție de votare.

Strada pe care locuiesc eu este împărțită între două secții, iar rezultatele au fost următoarele:

Și ambele cu prezență de peste 40%, mult peste media țării. Good guy cartierul Tineretului!


2. Mă uimesc mai mult însă reacțiile unor români după aceste alegeri. Prima este uimirea că PSD a obținut 30% la urne, la pachet cu comentarii precum “păi dacă PSD ia în continuare 30%, oare românii chiar nu au înțeles nimic?” și “înseamnă că ne merităm soarta!”.

Astfel de uimiri au apărut după toate alegerile din ultimii 12 ani. Nu înțeleg uimirea pentru că la final de septembrie 2020 am avut alegeri locale și acolo PSD a obținut tot 30%! Nu era deci de așteptat ca peste 2 luni să obțină un scor foarte asemănător, mai ales pe fondul erodării PNL în sondaje?

Eu mă așteptam la asta, dar alții nu. În plus, repet ce-am spus și atunci: 3 din 10 români vor vota mereu cu PSD. Politicile PSD se potrivesc pentru 30% din populația țării noastre, pentru 30% din structura societății noastre. Important este ca ceilalți români să meargă și ei la urne pentru ca PSD să nu ajungă în poziții de putere deoarece nu vor doar să-i ajute pe acei 30% care-i votează, ci și să fure masiv pentru propria burtă.

Tips & tricks pentru celelalte partide: ajutați-i voi pe acei 30% dintre români care de obicei votează PSD. Nu-i ignorați, nu-i priviți cu silă pentru că au votat PSD. Majoritatea au făcut-o pentru că se simt ignorați de alte partide care par să fie nepăsătoare cu problemele lor, ba care poate că nici nu le vorbesc “limba” (precum USR-PLUS).


3. Am văzut deja în multe comentarii și posturi și emisiuni radio/tv un fatalism legat de aceste alegeri. Am ascultat diverși români spunând “peste 4 ani revine PSD la putere” și “USR-PLUS a eșuat” și “în 2024 vor avea extremiștii un procent foarte mare dacă acum au prins 9%” și chiar “PNL și USRPLUS vor face o majoritate, dar se vor certa, nu vor veni la vot în Parlament pentru proiectele lor bune, pe când PSD se va mobiliza și va trece prin Parlament tot ce-și dorește”.

Mi se pare deci că oamenii pun răul în față și-și închipuie niște scenarii distopice pentru 2024 în loc să vadă că aceste alegeri au transformat de fapt țara în bine:

  • PSD a câștigat în 2016 peste 45% din voturi, acum doar 30%
  • USR-PLUS a avut la alegerile locale din 27 septembrie 2020 sub 7% (votul politic de la consiliile județene), acum are 15%. Este o dublare a scorului, nicidecum vreun eșec. Oare ce se așteptau oamenii, ca USR-PLUS să obțină 60% din voturi, PNL tot 60% și PSD vreo 3%?
  • un alt mod de a interpreta scorul USR-PLUS la alegerile locale din 27 septembrie 2020 le dă un scor de 10%. Iese 10% dacă iei în considerare doar acele județe (și municipiul București) unde au avut o campanie electorală serioasă, adică unde chiar au luptat pentru voturi, nu doar au fost prezenți pe buletin. Chiar și așa, două luni mai târziu au obținut un scor cu 50% mai mare!
  • raportat la alegerile legislative de acum 4 ani, PSD a scăzut de la 45% la 30%, PNL a urcat de la 20% la 25%, USR-PLUS a urcat de la 9% la 15%, ALDE ne-a părăsit, Pro România la fel.

Eu văd numai vești bune mai sus. România are un Parlament mult mai bine echilibrat, mult mai reprezentativ pentru țara noastră și mult mai pe placul meu în particular decât în data de 6 decembrie și în cei 4 ani anteriori.

Dacă cineva este deja deznădăjduit că “cei buni” au ajuns la putere și acum se vor dovedi incompetenți și nu vor guverna bine și deci PSD sigur va câștiga din nou bigly în 2024, cred că se grăbește prea tare să declare moartea unei coaliții care încă nu s-a născut. 4 ani sunt o perioadă mare de tot, se pot întâmpla multe până atunci.

Bucurați-vă de ziua de acum și de rezultatele votului, că sunt bune, iar România stă mai bine decât înainte. Uitați-vă la partea plină a paharului măcar pentru câteva zile.


4. În ce privește ascensiunea AUR, raționamentul meu este similar. În întreaga Europa există curente extremiste. De aici și până la a prezice deja că în viitor România va ieși din UE, că avortul va fi interzis, că intrăm iarăși pe mâna Rusiei și altele auzite în ultima zi este   o   cale   foarte   lungă.

Unu la mână, extremismul nu ajunge ușor la putere. Vadim era amuzant, dar nu a schimbat țara după dorințele sale. Dan Diaconescu a intrat în Parlament, dar apoi a ieșit pe ușa din spate.

Doi la mână, partide noi apar din când în când, dar asta nu înseamnă că vor crește constant în anii următori. PRM, PPDD, ALDE, Pro România, PC sunt exemple bune. Mai știți când “Felix” Voiculescu era numărul doi în țară? Țara i-a supraviețuit.

Trei la mână, dacă ajung la putere, astfel de partide își arată apoi neputința. Promisiunile fanteziste cu care atrag votanți nu pot fi puse în practică tocmai pentru că sunt o fantezie pentru urechile oamenilor ce nu cunosc mersul economiei sau politicii, nu ancorate în realitatea unei lumi complexe și interconectate. Hai, AUR la putere, acum uniți România cu Moldova! Ce facem, o invadăm sau cum?

Pentru exemple, uitați-vă la ce li s-a promis britanicilor că va însemna Brexit și ce s-a întâmplat ulterior sau analizați ce-au făcut în coaliția de la putere diverse forțe naționaliste sau extremiste din Austria, Franța sau Germania. TL;DR: nu s-au descurcat foarte bine.

Există întotdeauna un risc. Riscul este să ajungi prea departe, să nu ai în funcțiune mecanisme democratice care să împiedice un derapaj substanțial sau să ignori ceea ce-ar putea fi caracterizat drept o lovitură de stat. Nu pot decât să sper că nu vom ajunge într-un astfel de punct, că observați cât de dificil le este acum polonezilor, rușilor sau turcilor să mai se întoarcă de dincolo de granița unei astfel de găuri negre, dar încă nu avem nici un motiv real să ne temem de așa ceva.


5. Orban este dus cu pluta, nu știu ce-a avut în minte când a demisionat ieri.

Tot anul a cerut colaborarea PSD în Parlament pentru ca România să aibă un guvern cu puteri depline în această criză, iar acum își dă demisia? Având în vedere că noul Parlament va fi oficial în funcție peste 2-3 săptămâni, un guvern cu drepturi depline va apărea la fel de târziu.

Sper că Orban nu va avea tupeul să se propună din nou premier al viitoarei majorități, că nu aceasta este calea de urmat pentru a cere o reconfirmare în funcție. Bănuiala mea este că s-a săturat și voia de mult să plece, dar nu a făcut-o până în alegeri pentru a nu trage în jos PNL-ul.

    41 comentarii

  1. Eu cred ca noul parlament este exact oglinda Romaniei in 2020:
    1. PSD reprezinta medicii, profesorii, politistii si alti angajatii la stat care au prins mariri sau posturi caldute din partea PSD.

    2. PNL reprezinta acceasi categorie de mai sus doar ca din alte regiuni.

    3. USR reprezinta sectorul privat saturat sa plateasca 44% taxe pentru primele 2 categorii.

    4. AUR reprezinta oamenii de la sat de care toti cei de mai sus is bat joc.

    5. UDMR reprezinta ungurii anexati odata cu Transilvania

      (Citează)

    • După socoteala ta, 55% dintre cei ce s-au prezentat la vot sunt bugetari (30% PSD-iști și 25% PNL-iști), 15% sunt angajați în privat și 9% țărani. Ai gândit mult chestia asta? Vezi că statisticile despre votare spun cu totul altceva…

        (Citează)

  2. Astia de la AUR nu par chiar atat de rai. Ok, au facut niste chestii urate, dar si-au permis asta pentru ca nu-i baga nimeni in seama. Acum, cu toti ochii pe ei, nu mai este asa simplu si vor claca la un moment dat. Iar serviciile abia asteapta sa se implice, mai o valiza, mai o stire din trecut. Am cautat de curiozitate un pliant AUR pt aceste alegeri: in afara de chestiunea “Unirii” aveau lucruri de bun simt. Au stiut sa speculeze momentul Covid, dar pe viitor nu vor mai avea acest noroc.

      (Citează)

  3. Un rezultat bun era unul care nu necesita UDMR-ul pentru formarea majoritatii. Niciun sondaj nu dadea PSD in fata PNL-ul, daramite la 5 procente. Pentru mine a fost un soc. Iar de AUR, daca am auzit in treacat, nici macar nu m-am gandit la ei ca la un partid cu vreo sansa reala. Erau in categoria Cumpanasu la prezidentiale pentru mine. Absenteismul i-a ajutat, dar e clar mai mult decat atat si sper ca ascensiunea lor sa fie analizata si temperata inainte sa fie prea tarziu. Nu e nevoie decat ca o televiziune ca RomaniaTV sa ii ia in brate, si o sa iasa nasol de tot la urmatoarele alegeri.

      (Citează)

    • Sol:
      Un rezultat bun era unul care nu necesita UDMR-ul pentru formarea majoritatii. Niciun sondaj nu dadea PSD in fata PNL-ul, daramite la 5 procente. Pentru mine a fost un soc. Iar de AUR, daca am auzit in treacat, nici macar nu m-am gandit la ei ca la un partid cu vreo sansa reala. Erau in categoria Cumpanasu la prezidentiale pentru mine. Absenteismul i-a ajutat, dar e clar mai mult decat atat si sper ca ascensiunea lor sa fie analizata si temperata inainte sa fie prea tarziu. Nu e nevoie decat ca o televiziune ca RomaniaTV sa ii ia in brate, si o sa iasa nasol de tot la urmatoarele alegeri.

      Nu stiu, nu citesc sondaje pt ca de vreo 10 ani si-au pierdut orice fel de relevanta, fiind facute in general sa serveasca ca “oglinda fermecata” intru satisfactia platitorului si nu pt informare.
      Dar asa cum spune Radu, absolut nimic din viata reala nu ar fi justificat anticiparea unui scor PSD sub PNL. Suspansul consta in cat de departe/aproape va fi PNL in spatele PSD si mai ales, necunoscuta principala, care va fi scorul USR (mai aproape de 15% sau de 20%?), pt ca aceste scorurui inlesneau o potentiala majoritate a “dreptei” cu cat mai putini actori.
      AUR da, a fost complet neprevazut de catre noi, majoritatea oamenilor obisnuiti, insa mi se pare un “fail” monumental din partea cohortelor de “analisti” politici, “jurnalisti” si tot soiul de saltimbanci fara calificare, fara competente si fara ocupatie care umplu zi de zi ecranele cu tone de nimic savant ambalat.

      Privind retroactiv, da, pare logica nasterea unei asemenea miscari dupa 20 ani de blat pe scena politica romaneasca. La fel de logic pare ca au trecut pe sub radar pt ca “radarul” era reglat sa urmareasca doar “bulevardul principal” al politicii romanesti si pe cei care-l strabat batand zgomotos toba sa bage boboru de seama.
      Dar astia au iesit pe mutzeshte dintre blocuri – unde niciun politician nu s-a bagat pana acum ca pute, nu e ‘cool’ si nici “lucrativ” – si le-au luat instant piuitul gugustiucilor vanitosi din politica ‘established’.
      Asa s-a intamplat in toate tarile unde establishmentul a pierdut contactul cu realitatea si alegatorii, cel mai recent exemplu, mareata dar atat de defecta America intrata in vrie de cel putin 20 ani.
      E un test pentru democratie si clasa politica.

        (Citează)

  4. Orban a demisionat ca asa i-a cerut Iohannis. Si oricum are promise sefia CD si a PNL crlnputin pana la urmatorul congres.
    Cu o propunere de PM gen Ciuca sau Bolojan ai mult mai multe sanse sa negociezi rapid o coalitie decat cu Orban. Plus ca noul guvern ar porni din start cu un capital de incredere mai mare decat un guvern Orban 2.
    Cat despre sustinerea parlamentara, cu PMP pe afara, lucrurile sunt simple: PNL cu USR si UDMR ( plus minoritati la CD = 55%, PSD+AUR= 45%. 55/45 pare o majoritate fragila dar incompatibilitatea AUR-UDMR e atat de totala incat PSD-ul nu poate adauga nimic in plus la acest 45%. Deci acel 55% se poate dovedi foarte solid, cu conditia ca pnl si usr sa nu se joace de-a CDR. Ramane de vazut

      (Citează)

    • Orban a demisionat ca sa forteze, prin interimat, formarea noului guvern cît mai repede si diminuarea puterii besediste pe ultima suta de metri (cu legi care mai de care mai fanteziste)

        (Citează)

  5. Sol:
    Un rezultat bun era unul care nu necesita UDMR-ul pentru formarea majoritatii. Niciun sondaj nu dadea PSD in fata PNL-ul, daramite la 5 procente. Pentru mine a fost un soc. Iar de AUR, daca am auzit in treacat, nici macar nu m-am gandit la ei ca la un partid cu vreo sansa reala. Erau in categoria Cumpanasu la prezidentiale pentru mine. Absenteismul i-a ajutat, dar e clar mai mult decat atat si sper ca ascensiunea lor sa fie analizata si temperata inainte sa fie prea tarziu. Nu e nevoie decat ca o televiziune ca RomaniaTV sa ii ia in brate, si o sa iasa nasol de tot la urmatoarele alegeri.

    La prima vedere si eu am zis ca i-a ajutat absenteismul. Dar si o prezenta de 30% e statistic relevanta pentru preferintele electoratului. Si ceva imi spune ca in judetele din Moldova cu prezenta redusa daca ar fi venit oameni mai multi nu se imbulzeau toti sa voteze psd/pnl/usr. Acolo vorbim de AUR pe la 15%, deci cu o prezenta de 40% poate vedei AUR chiar la un scor cu 2 cifre. Iar daca prin absurd sar repeta alegerile duminica viitoare, garantat ai vedea AUR pe la 20%. Ramane de vazut daca hype-ul va trece odata cu pandemia si vor disparea ca magarul in ceata precum PPDD sau asta e doar inceputul unui curent de extrema dreapta.
    Doar ca Romania nu prea are teren pentru extrema dreapta: nu avem imigranti, nu avem conflicte interetnice, UE ne da papica si locuri de munca in afara si fonduri in loc sa ne asupreasca.
    In schimb, tara asta are alte nevoi esentiale, ce pot fi acoperite mai degraba de stanga sociala: peste un deceniu decreteii vor fi pensionari. Stam cu o bomba cu ceas in manute.

      (Citează)

  6. Mie mi se pare ca AUR a adunat voturi de la PSD si PMP, ca dupa ce a plecat Dragnea s-a domolit de tot discursul nationalist/extremist al psd iar pmp nu a jucat-o pe asta, desi putea.

    Deci pe undeva e bine ca extremistii sunt acum in partidul lor. Mai mult imi da fiori cand aud discursul acesta din partea unui partid de 30-40% cum e psd decat din partea unuia de 10% cum e AUR.

      (Citează)

  7. PSD are 2 milioane de alegatori nucleu solid pe care poate conta si pe care ii poate scoate la alegeri. Pensionari, bugetari, ce or fi ei, acesti 2 milioane vor muri in transeele PSD. Nu ii vei convinge niciodata sa voteze altceva.

    % rezultatelor se determina in urma comparatiei intre aceste 2 milioane si cati alegatori ies in total la vot. Cu cat ies mai multi cu atat procentul PSD va scadea si tara o va duce mai bine.

    Unii nu au iesit la vot de scarba fata de un partid sau toate partidele. Altii nu au iesit de coronavirus. Noi am fost toti, ne-am bucurat ca nu era nimeni in fata la sectie si am terminat in mai putin de 5 minute.

      (Citează)

    • Da si nu. Toate partidele au un nucleu dur. PNLul are vreo 250.000 de membri, PSDul dublu. Te-ai astepta ca toti astia sa voteze si pe ploaie si pe vant si eventual sa aduca fiecare inca un vot, deci na 1milion deja la psd.

      Dar ideea ca vezi doamne PSdul are o armata de 2milioane de oameni care toti voteaza absolut mereu, iar din aia de stau acasa nici 5% n-ar vota cu psdul (ca de fapt aici tinesc toti cei care dau vina pe absteism), este falsa.

      Si daca faci votul obligatoriu, 1 din 4 romani tot psd voteaza. Pentru ca aia sunt bugetarii, familile lor, cei legati de firme care fac afaceri cu statul, etc.

        (Citează)

  8. USR e mai extremist decat AUR.

      (Citează)

  9. Tot zici de Pro Romania si ALDE, dar uiti de PMP. Stiu ca iti placea Basescu, dar ma gandeam ca dupa ce s-a vazut ce faceau cei din cercul lui de apropiati realizezi ca a fost si el, la fel ca si Dragnea sau Ponta, un om de nimic la conducerea Romaniei.

      (Citează)

  10. Marean:
    Mie mi se pare ca AUR a adunat voturi de la PSD si PMP, ca dupa ce a plecat Dragnea s-a domolit de tot discursul nationalist/extremist al psd iar pmp nu a jucat-o pe asta, desi putea.

    Deci pe undeva e bine ca extremistii sunt acum in partidul lor. Mai mult imi da fiori cand aud discursul acesta din partea unui partid de 30-40% cum e psd decat din partea unuia de 10% cum e AUR.

    AUR a luat voturi grupa mare de la USR. Stiu, stiu, pare socant, dar uita-te pe cifrele din diaspora, cat a avut USR-ul in diapora la alegerile precedente si cat au avut acum, si cam cat are AUR, care a luat scoruri foarte bune in diapora.

      (Citează)

    • Pai se poate, ca votul pt AUR a fost vot anti sistem si in 2016 usr era anti sistem.

      Dar voturile din diaspora sunt putine fata de cele interne.

        (Citează)

    • Uite ca sunt si eu de acord o data cu zetuc. Da, AUR a luat multi dintre votantii USR de la europarlamentare.

      Ca sa ii pastreze, probabil USR ar fi trebuit sa loveasca mai mult in PNL si in Iohannis. A dat putin, cat sa tipe doar penelistii dar din afara tot un partid care sustinea guvernul Orban a parut, un partid deci din sistem.

        (Citează)

    • Crezi ca marea majoritate a celor din diaspora au mai multa minte decit pensionarii ahtiati dupa besedeu? Eu zic ca nu, altfel nu-i abureau niste neica-nimeni.

        (Citează)

  11. Morrissey:

    Cu o propunere de PM gen Ciuca sau Bolojan ai mult mai multe sanse sa negociezi rapid o coalitie decat cu Orban.

    Vezi de treaba. Rares Bogdan asteapta la rand. Bolojan nu o sa ajunga niciodata PM. Nu are limba suficient de neteda ca altii si pare genul care nu umbla cu capul plecat ca Orban, Boc sau altii. Iar sa avem un general in rezerva pe post de PM nu stiu ce sa zic :D

      (Citează)

  12. Da, cea mai corecta analiza citita pana acum, Bravo!

      (Citează)

  13. Orban nu e dus deloc. Omul vrea sa traga si el de sarbatori o betie monstru, ca in vremurile bune, fara sa stea Klaus si presa cu ochii pe el.

      (Citează)

  14. In Bucuresti, in 2016 USR-ul aduna un numar de aproximativ 180.000 voturi. In 2020 usr plus a atras un numar mult mai mic. Eu vad asta ca o mare problema.

      (Citează)

  15. Cred ca ai facut cea mai buna analiza de pana acum.
    Si mie mi se pare ca alegerile nu sunt chiar o catastrofa.

    PNL a luat 25%, putin fata de 44% cat spuneau sondajele imediat dupa ce au preluat guvernarea, dar cu mult peste ce au luat in 2016. Sa nu uitam ca lumea a uitat de Dragnea si relele facute iar presiunea generata in randul populatiei s-a disipat in celelalte 3 randuri de alegeri.
    Au facut si greseli, in general prin ezitarile avute in fata pelerinajelor si lipsa de reactie prompta in perioada septembrie – octombrie cand numarul infectarilor crestea spectaculos de la saptamana la alta, dar pe ansamblu eu zic ca a fost o guvernare buna.

    PSD a reusit niste lovituri de imagine cu Rafila si cu selectarea mai atenta a candidatilor, si-a tinut pe bara trompetele enervante, firea si olguta, ceea ce a facut ca vechii simpatianti PSD sa revina la vot, nu le-a mai fost rusine sa voteze PSD asa cum le era in era dragnea.

    USR-PLUS a obtinut un scor bun avand in vedere faptul ca in campanie toti au dat in ei, in frunte cu PNL, si au avut interzis la toate posturile de televiziune.
    Lupta cu PNL a fost o strategie gresita – trebuia sa isi gaseasca din timp o tema mare pe care sa marjeze si o serie de reforme (5-6 puncte) pe care sa le prezinte clar. Am primit de la ei pe mail un fel de program de guvernare de cateva pagini, nu l-am citit ca nu am timp si nu sunt ziarist sau politician.
    Daca vrei sa faci reforma in educatie scri mare – DESFIINTAREA INSPECTORATELOR SCOLARE si ELIMINAREA TITULARIZARILOR , atat, nu ma intereseaza restul de detalii scrise pe 4-5 pagini.

    AUR din pacate e o surpriza urata, dar pana la urma scaderea nivelului educatiei in general in societate cam la asta duce.
    E o amestecatura mult prea mare acolo (antivaccinisti, antiavort, pro ortodoxie, anti occidentali, dacopati) ca sa se cristalizeze ceva, nu au un lider marcant si odata intrati in parlament cei care i-au votat o sa vada pe cine au trimis de fapt acolo – in comparatie cu ei parlamentarii PRM vor parea niste intelectuali.

    Ce ma deranjeaza si nu inteleg este prezenta extrem de redusa.
    In toate tarile civilizate din UE prezenta la parlamentare trece de 70%. Cea mai mica prezenta intr-un stat UE, altul decat Romania, este in Croatia – 46,9%. Ca si comparatie, Ungaria are 70%, Bulgaria 54%, Polonia 62%, iar campioana Malta – 92%.
    Adica poti sa stai la coada la Lidl 15 minute fara sa strigi sa deschida o casa noua, poti sa stai la coada la vulcanizare iarna si primavara cate 2-3 ore sa iti schimbi cauciucurile, dar nu poti veni la vot.

    In fine, speranta mea este ca PNL si USR-PLUS sa isi dea seama ce au de facut in urmatorii 4 ani. Daca nu vor introduce reformele promise si absolut necesare la urmatoarele alegeri nu ii vad bine.
    O guvernare calduta, in care pastram totul in liniste, nu deranjam bugetarii, eventual le mai dam si niste avantaje, nu deranjam retelele de coruptie, nu digitalizam statul si nu eficientizam aparatul de stat, eventual facem un spital cu fonduri europe si niste autostrazi in plus, nu va fi pe placul electoratului PNL si cu atat mai putin al celui USR-PLUS.

      (Citează)

  16. Haha, thy cup runneth over.

    Problema nu e că PSD a luat 30%. Problemele sunt că AUR a luat orice și că prezența la vot a fost scăzută.
    USR nu era salvatorul națiunii, dar era o entitate care inspira ceva entuziasm și care încă nu era atât de murdară ca PSD și PNL. Asta, cuplat cu tendința votanților lor să îi tragă la răspundere atunci când dau cu bățul în baltă, dădea niște speranțe că ar putea rămâne un partid normal.

    Dar nu, oamenii nu au fost mulțumiți să îi tragă de mânecă civilizat atunci când o iau pe arătură. Au dat în ei din toate direcțiile, până în ultimul moment. Așa că o parte au stat acasă și o parte s-au dus la ăia care par talibani, dar despre care măcar nu se aude nimic rău.

      (Citează)

    • Ma indoiesc ca USR si AUR sunt votati de acelasi tip de oameni. Ba chiar au votanti diametral opusi. Poate sa fi fost unii, mai ales in diaspora, care nu au avut cu cine si au ales USR, dar acum ca le-a venit un damf de nationalism din asta ortodox ieftin, li s-a umflat pieptul.

        (Citează)

    • Eu cred că o parte sunt aceiași. Cunosc personal oameni care erau activi pro-USR până recent, iar acum sunt fani AUR și nu doar unul sau doi. Știu și câțiva care nu discută politică, dar părerile lor pe alte subiecte se aliniază destul de bine cu ale viitorilor purtători de cămăși verzi.

      Apropo, se mai aude ceva de Noua Dreaptă? Mai există?

        (Citează)

    • A obosit. Acum a preluat stanga.

        (Citează)

    • Bun așa. Never skip left day.

        (Citează)

    • Anda:
      Ma indoiesc ca USR si AUR sunt votati de acelasi tip de oameni. Ba chiar au votanti diametral opusi. Poate sa fi fost unii, mai ales in diaspora, care nu au avut cu cine si au ales USR, dar acum ca le-a venit un damf de nationalism din asta ortodox ieftin, li s-a umflat pieptul.

      Ideea asta suna a “voturile alora sunt sub noi”, ceea ce e o mare greseala. Trebuie sa ai si manele in campanie si idei prezentate mai simplu, astfel incat sa fie intelese, astfel incat sa ajungi la cat mai multi oameni. Asta daca vrei sa faci cu adevarat ceva pentru toti românii, nu sa fii partid balama.

        (Citează)

    • Oamenii lui Vadim, puțini dar hotărîți…

        (Citează)

  17. Ca sa ne facem o idee si mai buna:

    2016 vs 2020 în număr de voturi

    PSD = 3.222.000 (2016) -1.725.000 (2020) (minus 1.479.000 voturi)
    PNL = 1.440.000 – 1.448.000 (plus 8000)
    USR = 629.000 – 850.000 (plus 221.000 de voturi)
    UDMR = 440.000 – 351.000 (minus 89.000 de voturi)

    sursa – G4media.ro

      (Citează)

    • pai eu de asta am zis ca AUR a luat voturi de la PSD (si PMP)
      dar problema este ca daca compari cu alegerile euro parlamentare, acolo USR a avut vreo 2 milioane de voturi

      sigur ca si prezenta a fost mai mare, dar aici m-am oprit ca mi-a fost lene sa calculez cate voturi ar reveni catre USR daca la euro parlamentare ar fi fost prezenta de acum de la parlamentare

      asa ochiometric pare ca e scadere, deci intre europarlamentare si acum USR a pierdut voturi

      deci probabil AUR a luat voturi de la toate partidele, dar raman la ideea ca cel mai mult a luat de la PSD

        (Citează)

  18. Radu:
    Eu cred ca noul parlament este exact oglinda Romaniei in 2020:
    1. PSD reprezinta medicii, profesorii, politistii si alti angajatii la stat care au prins mariri sau posturi caldute din partea PSD.

    2. PNL reprezinta acceasi categorie de mai sus doar ca din alte regiuni.

    3. USR reprezinta sectorul privat saturat sa plateasca 44% taxe pentru primele 2 categorii.

    4. AUR reprezinta oamenii de la sat de care toti cei de mai sus is bat joc.

    5. UDMR reprezinta ungurii anexati odata cu Transilvania

    Serios?
    Mai citeste o data ce tampenii ai spus.
    Angajatii din privat satui sa plateasca pe cei de la stat… inteleg ca tu nu ai nevoie de doctori, ai facut scoala acasa, te descurci singur in privinta securitatii si asa mai departe.
    Angajatii de la stat dragule, sunt angajati ca oricare altii care ofera munca lor in schimbul salariului. Esti liber oricand sa te angajezi la stat, sunt posturi suficinete

      (Citează)

  19. N: Vezi de treaba. Rares Bogdan asteapta la rand. Bolojan nu o sa ajunga niciodata PM. Nu are limba suficient de neteda ca altii si pare genul care nu umbla cu capul plecat ca Orban, Boc sau altii. Iar sa avem un general in rezerva pe post de PM nu stiu ce sa zic :D

    De acord, numele lui Bolojan e bagat acolo, ca ambalajul frumos pe un produs meh.. cel mai probabil Ciuca e omul, tocmai ca sa nu supere pe nimeni. Rares Bogdan sta la rand, dar la sefia PNL.

    Vom vedea. Sper ca Ponta are si acum popcornul la el. Si vreun goblen, 2 :)

      (Citează)

  20. Toata lumea mi se pare ca se crizeaza cu AUR astia degeaba. Au fost 20 de ani de PRM, nu a fost nici un ungur omorat din cauza asta si aia luau mai mult la alegeri, nu vad unde e tragedia.

      (Citează)

  21. O analiza cam prea optimista, cel putin pentru soarta USR, caci vad ca aceasta alianta e privita cu simpatie. Scorul USRPlus e prea mic, trebuia sa fie in jur de 20% sau peste. Guvernarea sa nu depinda de UDMR. Asa o sa fie prins la mijloc intre PNL si UDMR din cauza asta.

    Nu va putea realiza mare lucru prins in clestele asta si nu stiu daca electoratul USR va intelege situatia. “V-am votat, v-am bagat in guvern, dar nu ati livrat ce ati promis”

    Exemplu simplu: alegerea primarilor in doua tururi. In primele 4 chestii promise de USRPlus in campanie, element de tractiune. Partea proasta e ca UDMR nu va vota in veci asa ceva (pierde masiv primari in Mures si Satu Mare), mai mult, va ameninta cu retragerea sprijinului guvernamental daca USRPlus forteaza in directia asta. Subiectul e deja mort si ingropat, uitati de el. Cine e de vina? USR, asa vor zice cei mai multi.

    E o alianta fragila, care nu cred ca va merge pana la capat. E foarte posibil ca, privind la ce au realizat si la cum stau in sondaje, USRPlus sa se retraga din guvern la un moment dat. Sau sa fie dat afara, daca sunt prea insistenti si s-au recreat intre timp puntile de negociere subterane PNL-PSD in parlament. Punti care au functionat excelent in 2020, poate multi nu au observat.

      (Citează)

  22. sin:
    Toata lumea mi se pare ca se crizeaza cu AUR astia degeaba. Au fost 20 de ani de PRM, nu a fost nici un ungur omorat din cauza asta si aia luau mai mult la alegeri, nu vad unde e tragedia.

    Aia 20 de ani de prm ne-au adus si un moment in care am fost practic obligati sa punem stampila pe Iliescu. Nu subestima dezaxatii si inconstienta fortelor politice.

      (Citează)

  23. singurul procent important din acest articol e ca in romania se platesc impozite de 44%. wow!

      (Citează)

  24. Ne dau rusii tezaurul inapoi… Au inceput cu AUR…

      (Citează)

  25. Orban a plecat pentru că nu a obținut scor mai mare decât PSD. Mi se pare normal, creșterea PNL este de toată jena față de USR și AUR.

    Pe bune, extremismul nu e competent? Ia vezi rezultatele guvernului nazist în Germania, s-a descurcat excepțional până s-au dus în Rusia.

      (Citează)

  26. Deci chiar stai in blocul unde stau eu, la una din scarile vecine, ca am votat si eu la sectia 678. Incantat ca aprox 80% au votat non-PSD, totusi nu stiu ce cauta ratacitii aia 15 cu AUR.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus