un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Google Stadia, serviciu de cloud gaming, este acum disponibil și în România

7 Dec 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

19 comentarii

Stadia a fost lansat astăzi oficial în România. Sunt uimit, nu credeam să văd țara noastră ajungând așa rapid pe lista Google.

Stadia este serviciul Google de cloud gaming, adică jocul este randat pe serverele lor performante, la calitate foarte bună a imaginii, cum ar fi cu toate detaliile pe Highest, și tu faci streaming în browser. Te joci la distanță, cum ar veni, și poți face asta de pe orice dispozitiv, inclusiv mobil.

Avantajul imediat este că oricine poate juca titluri precum Assassin’s Creed Valhalla, Doom Eternal, Avengers, Far Cry 5 pe orice desktop sau laptop, indiferent de hardware. Ai nevoie doar de o conexiune bună la Internet, că hardware-ul bun îl are Google în serverele lor. În viitor vor pune Cyberpunk 2077 și Baldur’s Gate 3, de exemplu.

Acum partea care probabil va dezamăgi unii oameni: serviciul nu-i complet gratis. Există două niveluri:

Stadia Free – care este gratuit, adică Google îți randează jocuri, dar tu trebuie să cumperi jocurile respective. Mai mult, trebuie să le cumperi de la ei, din Stadia, nu poți conecta Steam sau Uplay sau alte servicii la serverele Google. Asta înseamnă că Stadia suportă doar anumite jocuri, un număr limitat, dar adaugă treptat și altele. Găsiți aici toată lista de jocuri Stadia.

De asemenea, serviciul Free este limitat la gaming 1080p.

Altfel spus, dacă aveați deja cumpărat Valhalla, nu-l veți putea rula în Stadia, ci trebuie să-l cumpărați de la ei. Dacă nu-l aveți cumpărat și îl cumpărați din Stadia, îl jucați direct pe hardware-ul Google, în browser Chrome, având nevoie de o conexiune de aproximativ 10 Mbps.

Stadia Pro – costă 45 de lei/lună. Avantajul este că nivelul Pro include în preț câteva jocuri. Sunt vreo 30 în această listă, dar interesante mi se par doar PlayerUnknown’s Battlegrounds, Everspace, Hitman 2 și Orcs Must Die 3. Alte jocuri compatibile trebuie cumpărate.

Pentru 45 de lei/lună va puteți juca nelimitat toate acele jocuri. Nivelul Pro permite și streaming 4K, dar România nu este pe lista țărilor compatibile Chromecast, așa că ar fi bine să aveți ecran 4K la computer. Cred că și jocurile ce pot fi cumpărate din Stadia vin cu diverse discount-uri pentru abonații Pro.

CONCLUZIE

Dacă vreți să vă jucați gratuit, nu se poate pe Stadia. Încercați NVIDIA GeForce Now pentru asta, cu ce jocuri oferă ei gratuit și nu uitați că acolo gratuit înseamnă sesiuni de maxim o oră de gaming.

Dacă vreți însă să vă jucați pe un computer fără hardware de gaming, de exemplu vreun laptop fără placă video dedicată sau pe telefonul mobil, Stadia și Stadia Pro sunt acum o soluție completă pentru România, câtă vreme jocul dorit de voi este suportat de serviciu. Da, trebuie să-l plătiți, dar per total îl veți juca la calitate video foarte mare fără a investi însă și în hardware-ul necesar rulării jocului, ci doar în joc.

Acum sper ca Google să aducă oficial și Google Assistant în română și poate un magazin oficial Google.

    19 comentarii

  1. Eu aștept magazinul google in primul rand ca m-am saturat sa ma rog de prieteni sa imi aducă echipamente din Anglia, Italia sau UK. Ca la noi au un adaos de tara bananiera…

      (Citează)

  2. Pe oriunde am citit pe “afara”, stadia e trash. Știi ceva ce nu știu restul de îl recomanzi?

      (Citează)

  3. Mai degraba mergi pe GeForce Now, macar acolo iti poti conecta Steam-ul etc.
    E stupid si ridicol sa trebuiasca sa iau jocurile inca o data in Stadia.

      (Citează)

  4. Stadia e penibil, Geforce Now este singurul serviciu de acest fel care merita. Doar ca nu va putea niciodată înlocui un pc bun, encodarea scade mult calitatea imaginii și exista lag inerent.

      (Citează)

  5. Okochea:
    Poți folosi Eshopwedrop. Italia, Germania, UK, USA, parca mai era una. Recomand.

    Multam frumos. O sa incerc!

      (Citează)

    • Citind review-urile e clar că sunt de evitat.

        (Citează)

    • Citind comentariile tale e clar că nu ești de băgat în seamă.

        (Citează)

    • Am mai comentat acum vreo saptamana legat de Eshopwedrop, intre timp a ajuns coletul, a facut 8 zile din UK pana acasa, si desi a fost prima comanda a venit direct acasa, nu a trebuit sa merg la vreun depozit sau ceva. Fiind prima comanda am avut reducere 50 de lei, am platit vreo 8 lei.

        (Citează)

  6. Pai si daca ai vrea STADIA . Pe ce te joci ? Controller ? accesorii TV ? Mizerie – asta zic . S-au lansat , sa dea lumea banii , dar nem echipamente . Bataie de joc .

    Ne cred o tara de lumea a 3-a …ceea ce si suntem , ca tot votam PSD de 30 de ani , si mai nou galerii de fotbal si preoti infiltrati – sputnik scrie pe noi in 10 ani .

      (Citează)

  7. Am Stadia de prin februarie 2020. Evident, nu-s in Romania, ca sa lamurim asta de la inceput.

    Serviciul e ok ca functionalitate, ma jucam (m-am oprit prin august) direct pe tv prin controller-ul achizitionat. Din pacate jocurile nu-s prea interesante, singurele care m-au atras au fost Tomb Rider (mai putin Temple of Osiris) si The Elder Scrolls.

    Preturile sunt mari pentru un joc, in jur de 60-70EUR.

      (Citează)

  8. nu au murit inca serviciile de cloud gaming? :))
    tot cu input lag va jucati?

      (Citează)

    • Nu e lag nu auzi, Google face transmisia de date pe tehnologie cu tachioni, nu exista lag. Și nici calitatea imaginii nu este afectata, este primul algoritm de encodare 100% fără pierdere de calitate. Plus ca, cine nu vrea sa cumpere jocuri încă odată doar ca să le poată rula pe stadia? Adică, de ce ai juca pe geforcenow jocurile pe care le cumperi pe steam când le poți cumpăra sa fie disponibile doar pe stadia. Este un serviciu imbecil și sper sa moară mai repede cu tot cu google

        (Citează)

    • lumea inca e plina de imbecili cu bani, in plina pandemie, tot anul 2020, Activision a facut 3mld $ cu Cod.. prin season pass-uri cu skinuri idioate, deci nu m ar mira ca exista si oameni care cumpara acelasi joc de 4 ori daca s-ar putea :)

        (Citează)

    • @gabi, in pandemie este normal ca majoritatea companiilor de jocuri sa aiba profituri in crestere, fiindca lumea petrece mult mai mult timp in casa.

        (Citează)

  9. gabi:
    lumea inca e plina de imbecili cu bani, in plina pandemie, tot anul 2020, Activision a facut 3mld $ cu Cod.. prin season pass-uri cu skinuri idioate, deci nu m ar mira ca exista si oameni care cumpara acelasi joc de 4 ori daca s-ar putea :)

    doar asa arati ca esti fan

      (Citează)

  10. gabi:
    lumea inca e plina de imbecili cu bani, in plina pandemie, tot anul 2020

    Ce va place sa purtati de grija banilor din buzunarele altora.

    gabi:
    nu au murit inca serviciile de cloud gaming? :))
    tot cu input lag va jucati?

    N-am simtit un lag deranjabil si m-am jucat destul de mult, am incercat si un shooter online unde m-am descurcat onorabil (noob fiind).

      (Citează)

  11. Andrei G:
    @gabi, in pandemie este normal ca majoritatea companiilor de jocuri sa aiba profituri in crestere, fiindca lumea petrece mult mai mult timp in casa.

    Ba baieti, voi intelegeti gresit conceptul de work-from-home.

      (Citează)

  12. 14.3 mbps – boosteroid
    pana in 32mbps google stadia
    pana in 50mbps nvidia geforce now

    winner ? nvidia geforce now ?
    poate.
    xbox si playstation pe termen lung.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus