un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Sper că v-ați uitat la Formula 1, că a fost o cursă memorabilă

7 Dec 2020  ·

AUTO  ·

20 comentarii

Sper că v-ați uitat la cursa de Formula 1 de ieri pentru că a fost memorabilă prin răsturnările ei de situație.

În primul rând Russell, care s-a mutat de la Williams la Mercedes doar pentru această cursă (Hamilton are covid) a condus întreaga cursă, dar în ultimele tururi a pierdut victoria după greșeli uriașe ale mecanicilor săi.

Apoi Sergio Perez, care mie mi se pare un pilot foarte bun, deși nu are echipă pentru anul următor, a câștigat cursa după ce în turul 1 a fost lovit, a trecut pe la boxe și practic a început deci cursa de pe ultimul loc. Este prima sa victorie din carieră și mi se pare foarte mișto că termină astfel anul și poate cariera sa în Formula 1.

Partea cu Russell este însă cea mai tare. Omul a plecat tare și a dat tare toată cursa, arătând că se pricepe la pilotaj. Deși avea pneuri aproape noi, echipa l-a chemat oricum la boxe pentru încă un schimb atunci când un safety car a intrat pe pistă, iar de acolo au început problemele. Mecanicii i-au pus anvelopele greșite, un set de-al lui Bottas, și asta e interzis (fiecare pilot are alocat un număr fix de seturi per cursă), așa că turul următor l-au chemat din nou la boxe ca să-i pună un set corect de anvelope.

Cu două intrări consecutive la boxe, a căzut de pe locul 1 pe 5, dar apoi a recuperat foarte mișto în câteva tururi și, când să ajungă din nou pe primul loc, a făcut pană. A terminat pe 9.

Același fuckup la boxe i-a distrus și cursa lui Bottas. Acesta a intrat pentru schimb, n-a găsit pneuri (tocmai i le puseseră lui Russell), s-au agitat un pic mecanicii și i-au pus la loc pneurile cu care tocmai venise la boxe și i-au dat drumul înapoi. Mercedes, în loc să termine 1-2, a terminat 8-9. Vina se pare că a fost a unui radio nefuncțional și deci un mecanic n-a înțeles ce trebuie să facă, deși asta poate fi doar o scuză a echipei.

Partea tare este însă alta. S-ar putea spune că mașina Mercedes face de fapt performanța. Adică dacă iei pilotul de pe ultimul loc din clasament și-l pui pentru prima oară într-o mașină Mercedes și este pe cale să câștige, înseamnă că nu-i meritul pilotului, ci al mașinii, nu? Nici Hamilton nu-i prea tare în aceste condiții, dacă oricine îi ia locul poate câștiga, nu?

Ei bine, nu. Să ne amintim că și Bottas are aceeași mașină și totuși nu câștigă pe bandă. Russell, pentru prima oară în această mașină, cu un cockpit încă nemodelat pe corpul său, a pilotat mult mai bine ca Bottas și a arătat în depășiri și în ritmul impus și în felul cum a recuperat de două ori poziție după poziție că de fapt este pilot foarte bun.

Mașina nu face automat rezultate. Uitați-vă la Verstappen și Albon. Aceeași mașină, Verstappen este mereu pe podium, pe când Albon nu are rezultate constante.

Russell este de fapt tot pilot Mercedes, că prin academia lor de juniori a ajuns în F1 la Williams. Nu m-ar mira ca prin 2022 să-l vedem la Mercedes în locul lui Bottas sau chiar Hamilton.

    20 comentarii

  1. Concluzia este ca F1 e mult mai interesanta fara Hamilton.

      (Citează)

    • Okochea:
      Concluzia este ca F1 e mult mai interesanta fara Hamilton.

      De acord. Cum si dupa plecarea lui Schumacher a fost mai interesant.

        (Citează)

    • Eu spun ca a durat putin pana sa redevina interesanta Formula 1.
      Imediat dupa plecarea lui Schumacher audientele au cam scazut.

        (Citează)

  2. Eu am trait finalul cursei cu dezamagire, am sperat sa castige Russel si am fost dezamagit de atitudinea echipei. Mi-a parut rau si de VER pentru ca a iesit nemeritat din cursa, avea o sansa buna la un loc pe pedium.

      (Citează)

  3. Toată lumea are impresia că Hamilton e un pilot mediocru și că are noroc de mașină. Doar că nu e așa. Piloții contribuie foarte mult la dezvoltarea mașinilor orion feedbackul oferit. Practic o parte din succesul mașinii Mercedes se datoreaza și lui Hamilton. Hamilton e constant, nu face erori foarte des și pe lângă asta e un foarte bun strateg. Circuitul e simplu pentru un pilot de formula 1, mare parte din el fiind linie dreapta.

      (Citează)

  4. Poate îl caută RedBull pe Perez in locul lui Albon…

      (Citează)

  5. Eu:
    Toată lumea are impresia că Hamilton e un pilot mediocru și că are noroc de mașină. Doar că nu e așa. Piloții contribuie foarte mult la dezvoltarea mașinilor orion feedbackul oferit. Practic o parte din succesul mașinii Mercedes se datoreaza și lui Hamilton. Hamilton e constant, nu face erori foarte des și pe lângă asta e un foarte bun strateg. Circuitul e simplu pentru un pilot de formula 1, mare parte din el fiind linie dreapta.

    Ba și eu cred ca e fix așa. Hamilton e un pilot mediocru și norocos intr-o era in care pilotul contează doar 10%, mașina 85% și norocul încă 5. Chiar Hamilton a zis asta. Bottas și cu Albon sunt doi șoferi slabi care in plus au parte și de ghinion cu carul…

      (Citează)

    • Poate ca masina conteaza 85%, dar setarile masinii se fac in functie de feedback-ul dat de pilot echipei tehnice. Si aici intra in calcul pregatirea tehnica a pilotului si modul in care aceste “simte” masina si motorul.

        (Citează)

  6. Cursa a fost palpitanta, dar mi-a lasat un gust amar fail-ul echipei Mercedes, in singura cursa cand chiar am tinut cu ei. Remarcabila totusi victoria lui Perez, el aflandu-se pe ultima pozitie la finalul primului tur, datorita divebomb-ului lui Lecrerc, care face inca o eroare grava de judecata. Max, scos din cursa, victima colaterala a aceluias incident. BTW, Leclerc va fi retrogradat 3 pozitii in cursa urmatoare.

      (Citează)

  7. Și-au bătut joc de George Russell in ultimul hal. El a pierdut locuri multe din cauza penalizării primite, nu de la pană.

    De Bottas și-au bătut joc ceva mai puțin, nu le mergea pistolul cu aer comprimat să prindă roata. Au mai schimbat o roată pe care pistolul a prins-o, l-au ținut mult prea mult la boxe.

    Altfel e drăguț să crezi că mașinile unei echipe sunt identice, când nu e deloc așa. Nu au cum, la cât de individualizate sunt pentru fiecare pilot. Nici nu au multe piese în producție de serie.

    Dacă 2 piloți au performanțe identice cu aceeași mașină, asta se datorează întâi factorului comun – mașina. Orice altă afirmație este fractură logică, fără fundament.

    Bottas nu concurează pe mașina lui Hamilton, ca să poți zice că pilotul contează.

      (Citează)

    • Despre ce penalizare vorbesti?

        (Citează)

    • Cum ce penalizare? :))) aia imaginară din capul lui Gaelex, ca are imaginație bogată

        (Citează)

    • Conform digi sport și-a luat penalizare pentru încurcătura cu cauciucurile. Și graficul din timpul cursei arăta ceva icon pentru el, la multicel timp după greșeală.

        (Citează)

    • Conform DS si-ar fi putut lua o penalizare. Semnul arata ca era o investigatie , dar nu a primit nicio penalizare. Dupa al patrulea schimb a ajuns de pe 14 pe 9 si s-a terminat cursa. Merc a fost amendata cu 20k euro si atat.

        (Citează)

  8. Hamilton e un pilot excepțional, a dovedit asta încă de cînd a debutat în F1 (confirmînd așteptările după rezultatele dinainte).
    Dar suita de titluri obținute cu Mercedes nu înseamnă neapărat că merită orice laude, în condițiile în care mașina a fost mult peste concurență. Ieri Russel (care este și el un pilot foarte bun) a arătat că e posibil ca Hamilton să fi fost favorizat de o concurență internă slabă.
    Eu nu fac parte din cei care-i contestă valoarea lui Hamilton, știu ce face încă de la formulele inferioare, a avut curse memorabile. Chiar anul ăsta a avut o cursă extraordinară la Istanbul, cînd nimeni n-ar fi pariat pe el. Din păcate mașina rămîne una (mult) superioară celorlalte și asta se reflectă un pic negativ pentru el.

      (Citează)

  9. Îți dau seama dacă rămâneau și Verstappen și Leclerc în cursă ? A fost cam ca MotoGP anul asta fără Marquez

      (Citează)

  10. A cam fost ridiculizat Hamilton si i-au cam aruncat in aer toate cele 7 titluri. Cand pilotul ce n-a obtinut macar un punct in 2 sezoane aproape iti castiga cursa… ce mai e de zis. Conteaza si pilotul, dar a ajuns sa conteze mult prea putin.

    Cand conta pilotul, vedeai din astea:

    https://www.youtube.com/watch?v=-S_GeHq_SdU

      (Citează)

  11. Hamilton urmeaza mereu aceiasi pasi (pole position, tyre management si fara riscuri inutile ) la care se adauga cea mai performanta masina, incat victoriile sunt garantate.

      (Citează)

  12. Cursa a fost mizerabila in esenta . Mie asa mi s-a parut . Ma bucur pentru Checo , nu-l suport pe OCON a fost acolo din noroc (mi-as fi dorit sa-l vad pe Sainz pe podium) , dar mi-as fi dorit Russel sa castige si a aratat ca era doable de 2x in aceeasi cursa – deci chiar a fost nasol – in masina lui Ham ham , care sincer …. parca nu prea mai pare asa interesant cand iei un om de pe grila si il pui acolo si e in varf in prima cursa . Doar asa .. ca idee . (asta pentru cei care ziceau ca Vettel e campion de carton) .

    Pe langa asta chiar mi s-a parut ca s-au compartat ca niste amatori, si-au batut joc de pitstop , fucked up exact cum a zis si Toto .

    Iar Bottas , a parut cu adevarat slab , deci noul tip , venit , dupa 2 zile de teste , pe o masina care nu e facuta pentru el , are 20cm in plus fata de toti piticii din F1 (el si Hulk) si sufera maxim , si totusi reuseste sa te tina constant la 3 -5 secunde in spate toata cursa .

    L-as vrea pe KIMI in masina aia , sa-l mai vad odata campion .

      (Citează)

  13. CB:
    A cam fost ridiculizat Hamilton si i-au cam aruncat in aer toate cele 7 titluri. Cand pilotul ce n-a obtinut macar un punct in 2 sezoane aproape iti castiga cursa… ce mai e de zis. Conteaza si pilotul, dar a ajuns sa conteze mult prea putin.

    Cand conta pilotul, vedeai din astea:

    https://www.youtube.com/watch?v=-S_GeHq_SdU

    Pai ar mai fi de zis multe. Sunt putini piloti in grija care, pusi in situatia lui Russell, ar fi facut o figura la fel de frumoasa. Trebuie puse in context acele 0 puncte in doua sezoane, fiindca Russell e un pilot foarte bun. Desi piloteaza cea mai slaba masina de pe grija, a reusit de multe ori sa prinda Q2.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus