un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Revolut introduce conturi IBAN românești împreună cu Libra Bank

4 Nov 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

36 comentarii

This just in: Revolut va introduce în sfârșit conturi IBAN românești pentru clienții din România ai aplicației. Lansarea va avea loc la finalul săptămânii și va fi în parteneriat cu Libra Bank (care cred că plănuia să anunțe asta într-o conferință programată pentru mâine).

Bănuiesc că utilizatorul Revolut nu va avea nici o relație comercială cu Libra Bank, ci aceasta este instituția care prestează acest “serviciu” pentru Revolut. E treaba Revolut să creeze și să gestioneze conturile respective pentru fiecare utilizator.

Avantajul unui cont IBAN românesc este că astfel utilizatorii Revolut din țara noastră vor putea cere salariul direct în contul respectiv, că altfel companiile erau reticente în a transfera banii în conturi cu cod IBAN de străinătate din diverse motive. Transferurile bancare între băncile românești și conturile Revolut și invers ar trebui să fie mai rapide și fără comisioane speciale, deși asta depinde de pachetul fiecăruia.

Este o funcție așteptată de mult și inclusiv cei de la Revolut o promiseseră încă de anul trecut. Nu știu de ce a durat așa mult, dar bănuiesc că utilizatorii serviciului sunt acum fericiți. Probabil că asta îi va face pe mai mulți să utilizeze Revolut ca soluție financiară principală.

Comunicatul de presă include si alte statistici:

  • 1,25 milioane de utilizatori are Revolut în România, care au efectuat tranzacții de peste 6 miliarde de euro.
  • există peste 17.000 de conturi Junior.
  • sunt deschise peste 140.000 de pușculițe digitale Vaults în care se află peste 40 de milioane de RON din mărunțișul rămas după fiecare tranzacție.

În caz că n-ați făcut socoteala, asta înseamnă că fiecare utilizator Revolut a făcut în medie tranzacții totale de 4.800 de euro. Not sure if big or small. Unii prieteni de-ai meu și-au cumpărat și acțiuni la diverse companii străine folosind Revolut.

    36 comentarii

  1. Am Revolut premium cam de la lansare, dar parca salariul tot nu mi l-as incasa acolo. Faptul ca au suportul si posibilitatea de a comunica cu ei doar prin aplicatia de pe telefon (nici macar prin mail sau un formular), mi se pare frustrant cand ai chestii mai complexe de comunicat. Horror, chiar pentru ca te simti neajutorat si n-ai nici un canal de escaladare.

    Atat timp cat pot incasa banii intr-o banca din Romania unde-mi pot sprijini coatele pe-un birou sau suna intr-un call center si apoi sa-i mut gratuit in Revolut prin top-up, nu vad inca de ce as folosi Revolut pentru incasarea banilor din salariu.

      (Citează)

    • Probabil că sunt unii care nu vor să aibă de-a face cu băncile.

        (Citează)

    • Stai sa vezi cand iti vor bloca contul cu lunile din motive pe care nu ti le pot comunica tie ca owner al fondurilor, in chat sa nu-ti raspunda nimeni, iar cand prinzi un agent sa iti trimita acelasi copy-paste.
      Cateva luni mai tarziu iti deblocheaza banii fara niciun fel de scuze ori plata unor dobanzi, citi pe Twitter, Facebook si forumuri cazuri aproape dramatice in care oameni si afaceri respectabile au avut toate economiile blocate ca asa a decis un algoritm, in timp ce verificarea si deblocarea manuala nu tine pasul…killed by your own success!
      PS: toti managerii de marketing rezista foarte putin, dovada ca in Romania inca se cauta de luni bune doritori pentru pozitia lasata libera

        (Citează)

    • După atâta timp în care au apărut nenumărate informatii despre riscurile la care te expui folosind Revolut, mai are cineva curajul sa-si lase salariul pe mana rușilor??? Pe bune???

        (Citează)

  2. Cred ca sunt printre primii utilizatori de revolut. Ianuarie 2017. Am rulati prin el mai mult de 50K de euro si asta tranzactii zilnice, nu transferuri sau altceva.

    E ok sa iti iti iei salariu la el dar avand in vedere ca nu este o banca, nu are licenta de banca si nu ai vreo garantie a banilor de acolo mie personal nu imi inspira incredere. Da stiu bancile par niste dinozauri comparat cu Revolut, dar au ajus asa pentru ca au politici puse in loc care sa protejeze atat banca cat si utilizatorul, plus ca sunt reglementate si trebuie sa se alinieze politicilor bancilor nationale si sa iti garanteze depozit de pana la 100.000 Euro.

    Oricand poate sa “intre in faliment” si adio fonduri iar asta spune multe. Vroiau sa dea si credite nu mai stiu care era stadiul, probabil ca nu pot fara licenta iar daca vor da pe barba lor e timpul sa iti muti banii din aplicatie nu cred ca trebuie sa explic de ce.

    Revolut e foarte bun pe nisa lui care e procesator de plati, top-up. plati, statistici etc, insa ca instrument bancar nu imi inspira deloc incredere si nu as tine acolo o suma de bani consistenta pentru ca nu e garantata.

      (Citează)

    • Are licenta de banca si se supune legilor in vigoare. Doar ca nu are sediu la noi, aia e mare problema.

        (Citează)

    • @varucu, daca ai o problema cu ei unde te adresezi? Catre ce institutie financiara?

        (Citează)

    • are licenta de banca in Lituania, dar nu o folosesc pt noi, deci e irelevanta in discutia asta.

      tineti in revolut doar sumele de care va puteti lipsi. aruncati un ochi pe reddit la r/revolut.

        (Citează)

    • Ba sa stii ca eu am fost mutat pe LT; asta nu inseamna ca sunt pe licenta respectiva?

        (Citează)

    • Nu mai bine te bazezi pe o licenta data de un stat puternic in baza unor garantii reale? Cauta un pic si vezi de ce toti se inghesuie sa isi ia licenta in statul ala, se dau usor si fara prea mare raspundere sau garantii. Fiecare alege ce face cu banii ei, eu personal aleg ca economiile sa le tin offline in institutii reglementate si cu procese serioase puse in loc. Revolut nu le are inca, totul e dinamic si grabit, banuiesc ca e doar o chestiune de timp pana se sparge bula fintech-ului de apartament.

        (Citează)

    • Ai rulat 50k euro prin tranzacții zilnice, dar nu îți inspiră încredere?

      Treaba cu salariul nu e gravă. Mulți oameni trăiesc de la un salariu la altul. În caz că pică Revolut, ce pierzi, ce ți-a rămas din salariul anterior acolo?

      Personal nu cred că vor să înlocuiască complet o bancă românească, ci doar să te facă să folosești și mai mult serviciul lor. După ce mai cresc poate vor putea înlocui total o bancă, cine știe.

      Nu i-aș numi chiar de apartament după lansările din SUA și Japonia. Știi cum e, și Google a fost cândva doar un computer într-un garaj, Facebook într-o cameră de cămin, iar Amazon un raft cu DVD-uri și cărți în garajul lui Bezos.

        (Citează)

    • cititi-va si voi mailurile, mai ales cand au legatura cu banii vostri.
      da, au fost migrate conturile din UK in Lituania, dar NU catre banca, ci catre un IFN.

      https://blog.revolut.com/transferring-customers-to-our-lithuanian-entity-2/

        (Citează)

  3. Cunosc pe cineva care are blocati 300 de euro pe Revolut pt ca nu poate lua legatura cu ei…deci nu cred ca vrei sa iti transfere anagajatorul banii la ei.

      (Citează)

  4. IBAN romanesc cred ca inseamna si ca anumite banci nu te mai pot taxa pentru “nerusinarea” de a muta bani pe Revolut. Nici la top-up nu era ok ce faceau, dar la virament bancar ar fi chiar aiurea sa comisioneze in functie de destinatar. Desi sunt convins ca gasesc ei o metoda.

      (Citează)

    • Păi unele bănci te comisionează când transferi bani către alt cont, altele când încasezi bani. Netaxat cumva nu scapi, că trebuie și banca să trăiască din ceva.

        (Citează)

  5. Revolut?! Nu murise de moarte buna pe la inceputul anului dupa ce blocase “pt verificare” aproape toate tranzactiile de alimentare? Dupa ce nu-sh ce facilitati fusesera oferite initial fie au “expirat”, fie au fost modificate astfel incat avantajul fsta de alte carduri debenise irelevant spre inexistent?

    Nu-s la fel de “occidentali” ca yango si alte bussinesuri de partid si de stat sovietice?

    Intr-o vreme bancile romanesti priveau cu invidie si ingrijorare fenomenul Revolut. De aproape 1 an i-au parcat in subsolul listei de competitori irelevanti.

      (Citează)

    • Revolut este o companie fondată în Marea Britanie de un tip de origine rusă care a lucrase până atunci la Credit Suisse și Lehman Brothers. Altfel spus, n-a fost fondată chiar de Putin.

      Din ce spui tu s-ar putea trage concluzia că activează doar în România și poate și în Bulgaria. E o companie cu 12 milioane de clienți și care în 2020 s-a extins inclusiv în SUA și Japonia. Cum spuneam mai sus, Google, Amazon și Facebook au fost cândva firme de garaj și sunt sigur că unii râdeau de asta, dar important este unde crești, nu unde ai început.

        (Citează)

  6. Sigur sunt competitori irelevanti cu 1.25 mil de conturi. Eu cred ca le cam tremura chilotii bancilor. ING a muncit o gramada ca sa aiba vreo 800k.

      (Citează)

    • add:
      Sigur sunt competitori irelevanti cu 1.25 mil de conturi. Eu cred ca le cam tremura chilotii bancilor. ING a muncit o gramada ca sa aiba vreo 800k.

      Sa imi fac cont in Revolut nu ma costa nimic, la ING daca nu ai salariu la ei ai taxe si comisioane.

      Mai interesant decat numarul total de conturi ar fi sa spuna cati din cei 1.25 milioane de romani folosesc cel putin 1 data pe luna contul respectiv.

        (Citează)

    • Sa adaugam si faptul ca majoritatea conturilor au fost facute in perioada in care atat cel care te-a invitat, cat si cel care isi facea contul, primeau cate 50 de lei.

        (Citează)

  7. Ba baieti, mai usor cu conturile romanesti! Ele se raporteaza la ANAF si pot fi puse popriri pe ele. Chiar daca clientii Revolut nu vor avea legatura directa cu Libra Bank regulamentele KYC obliga ca banca sa cunoasca adevaratul beneficiar al banilor, deci vor aduna toate informatiile de la Revolut. Prin urmare Libra Bank va raporta la ANAF atat conturile cat si informatiile despre voi, sa zicem adresa, email, telefon s.a.m.d. Grija mare si la cei care au Revolut, locuiesc/lucreaza in afara Romaniei si nu si-au declarat rezidenta fiscala in tara respectiva. ANAF-ul va vedea ca exista rulaje de bani pe conturile deschise de Revolut in Romania iar “saracii” clienti nu raporteaza venituri in Romania. Bine, nu zic ca e pornit ANAF-ul pe conturile romanilor aflati in aceasta situatie (probabil ca nu-i intereseaza la acest moment), dar si daca se apuca de asa ceva…

      (Citează)

    • La ANAF? Cu ce ocazie?

        (Citează)

    • Ce spune Danyzus este nu mai poți face evaziune fiscala pe IBAN Romanesc, si are dreptate, orice tranzacție bancara românească se supune unor reguli, la fel ca la conturile ING.

      Parca Unicredit avea taxe pentru cand TopUp pe Revolut.

      Intre timp GPay se lasa asteptat in Romania.

        (Citează)

  8. Sorin:
    IBAN romanesc cred ca inseamna si ca anumite banci nu te mai pot taxa pentru “nerusinarea” de a muta bani pe Revolut. Nici la top-up nu era ok ce faceau, dar la virament bancar ar fi chiar aiurea sa comisioneze in functie de destinatar. Desi sunt convins ca gasesc ei o metoda.

    Ce banca iti ia comision pentru top-up? E plata online cu cardul si in legislatie scrie foarte clar ca trebuie sa aiba comision 0.

      (Citează)

    • Au fost diverse probleme de-a lungul timpului. Unele bănci spuneau că de fapt nu e plată online cu cardul, că Revolut nu-i vreun comerciant, și blocaseră top-up-ul așa.

      Alte bănci te taxează când faci transfer bancar către alte conturi. E cam treaba clientului să aleagă banca potrivită, că dacă faci multe plăti poate vrei una care te taxează doar când încasezi ceva, nu când plătești, sau prin alte metode.

        (Citează)

  9. Adica ne muta cu japca pe IBAN-uri de RO ? Hmm.
    Tre’ sa șchimb țara la detalii de contact.

      (Citează)

  10. nwradu:
    N-au zis dacă te trec sau nu cu forța pe RO. Poate aflăm în curând, e interesantă întrebarea asta.

    Din pacate esti migrat automat, similar cum s-a intamplat la Monese, Transferwise si Paysera.
    Daca ai buletin de RO cand ti-ai deschis contul la revedere cont in UK/Germania, se va trece automat valuta RON si EUR in conturile de Libra Bank.
    Acum ca vor oferi IBAN-uri pentru cele 4 fintech-uri, vor raporta lunar activitatea din aceste conturi catre ANAF (sunt obligati!) in caz ca rulati sume pentru care nu aveti justificare ori nu platiti impozitul pe venit (pariuri, crypto trading, stock exchange, viddeochat etc.) STATUL e cu ochii pe voi!

      (Citează)

    • Da, normal, ce zic eu e ca nu te comisioneaza altfel decat la un transfer catre ING, de exemplu.
      Daca tu ai ales o banca cu comision la virament, e problema ta.

        (Citează)

    • Si nu e normal?
      Cere si autostrazi, dar si spitale si alte servicii publice, dar noi suntem smecheri si nu declaram venitul X sau Y, sa nu trebuiasca sa platim impozit pentru ele.
      Nu doar cu ochii, ci si cu decizii de impunere, amenzi si altele..

        (Citează)

  11. Pot sa o introducă și pe Anna Lesko gratis la cardurile lor, eu tot nu îmi dau singur datele și informațiile la KGB.

      (Citează)

    • Pentru ca evident KGB nu ar putea sa obtina datele tale alfel daca ar vrea :)))))

      P.S. NU inteleg pasiunea pentru Anna Lesko, femeie mai urata ca aia nu am vazut in showbiz-ul romanesc…

        (Citează)

    • E de import Moldova de peste Prut, are originea sănătoasă pentru acțiuni cu revolut.

      Probabil ca pot face rost, dar e altceva decât să le dau eu direct informațiile mele.

        (Citează)

  12. Inca o unica ocazie de a mi se bloca contul si de catre anaf, pe langa roboteii de la revolut.
    Want!

      (Citează)

  13. nwradu:
    Ai rulat 50k euro prin tranzacții zilnice, dar nu îți inspiră încredere?

    Treaba cu salariul nu e gravă. Mulți oameni trăiesc de la un salariu la altul. În caz că pică Revolut, ce pierzi, ce ți-a rămas din salariul anterior acolo?

    Personal nu cred că vor să înlocuiască complet o bancă românească, ci doar să te facă să folosești și mai mult serviciul lor. După ce mai cresc poate vor putea înlocui total o bancă, cine știe.

    Nu i-aș numi chiar de apartament după lansările din SUA și Japonia. Știi cum e, și Google a fost cândva doar un computer într-un garaj, Facebook într-o cameră de cămin, iar Amazon un raft cu DVD-uri și cărți în garajul lui Bezos.

    Am rulat , dar in general am facut topup 90% din cazuri <100 Euro, doar cateva transferuri au fost mai mari.
    Serviciul este foarte bun pentru ce face, cand vine de a tine bani acolo atunci e o problema.
    Nu am nici o problema sa folosesc day to day, dar sa tin banii in ea ca depozit nu am incredere tocmai pentru ca nu e nici un mecanism serios pus in loc, chiar daca ei zic ca au banii pusi in nu stiu ce banca din lituania.

    Vrei sa compari acelas serviciu, te uiti la N26 care desi nu are atat de multe functii ca Revolut are o licenta bancarasi functioneaza ca o banca in Germania. Avand in vedere ca serviciile sunt identice eu ma intreb serios de ce Revolut desi au anuntat in 2018 ca aplica pentru licenta bancara nu au obtinut una si in schimb folosesc una de e-money care e cum a zis cineva un IFN.

    Personal cred ca se va sparge bula la un moment dat si nu as vrea sa fiu prins cu o suma mai mare de 5k euro in cont la ei asa ca prefer sa fac top-up cand am nevoie.

      (Citează)

  14. Spooky:
    Cunosc pe cineva care are blocati 300 de euro pe Revolut pt ca nu poate lua legatura cu ei…deci nu cred ca vrei sa iti transfere anagajatorul banii la ei.

    Nu mai vorbiti din auzite, ca dezinformati. Daca persoana nu stie sa ia legatura nu inseamna ca nu se poate. Poti contacta un agent in aplicatie, fara probleme.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus