un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Revolut va face tuturor utilizatorilor conturi IBAN românești, dar nu te vor forța să le utilizezi

5 Nov 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

Fresh după anunțul de ieri că Revolut introduce conturi IBAN românești în parteneriat cu Libra Bank, a avut loc astăzi o conferință de presă despre acest subiect, ținută de cele două instituții.

După ce ambele părți și-au exprimat cu promptitudine calde felicitări și speranța unei colaborări fructuoase pentru ei și clienții lor din România, s-a zis ceea ce știam deja și anume că începând de acum vor fi introduse conturi IBAN românești în Revolut.

Deja se întâmplă:

Avantajele sunt multe. Acum se poate încasa salariul în contul Revolut, de exemplu. Transferurile interbancare în România vor fi mult mai rapide, că se fac între Libra și alte bănci românești, nu între banca lituaniană utilizată de Revolut și cea românească. Unii utilizatori Revolut erau taxați de propria bancă atunci când trimiteau bani în contul Revolut, acum n-ar trebui să se mai întâmple asta pentru că pot face un simplu transfer bancar, serviciu de obicei netaxat.

Asta știați de ieri. Am scris articolul acesta pentru trei întrebări și răspunsuri din secțiunea Q&A de la final, că mi s-au părut că asta vrea lumea să afle:

Utilizatorii români vor fi mutați cu forța pe conturi IBAN românești?

Nu, dar un cont IBAN românesc le va fi alocat automat tuturor utilizatorilor români. Îl veți vedea în aplicație, lângă cel lituanian din prezent.

Veți putea alege pe care să-l folosiți, dar anumite servicii (cum am spus mai sus) vor fi posibile doar utilizând IBAN-ul românesc. Nu-i obligatoriu de utilizat, dar deschide noi posibilități de utilizare a Revolut.

IBAN românesc, dar sunt banii garantați conform legilor românești?

Nu sunt garantați. Revolut are o licență de instituție financiară electronică, nu de bancă (dar poate în viitor va fi așa ceva).

Cei de la Revolut au spus însă că ei nu fac nimic cu banii clienților. Dacă iei salariul la Revolut, banii rămân în acel cont. Asta este diferit de ce fac băncile, care au permisiunea legală de a utiliza banii clienților în alte scopuri (dau credite din banii clienților, fac investiții etc). Aceste utilizări ale banilor clienților atrag niște riscuri și de asta statul român are legi de garantare a banilor din bancă până în anumite limite.

Cei de la Revolut nu fac nimic cu banii, deci riscul să-i piardă este mult mai mic, au zis ei.

Poate ANAF să blocheze contul cuiva, acum că are IBAN românesc?

Teoretic da, dar este o cale lungă. Libra Bank “hostează” acele conturi, dar toate sunt ale Revolut. Libra Bank nu știe cărei persoane fizice client al Revolut aparține fiecare cont în parte, așa că dacă primește de la ANAF o solicitare de genul “dacă ai la tine contul lui Ion Popescu cu CNP-ul xxxx, pune-i poprire!”, nu-i poate da curs.

Libra Bank poate însă să transmită mai departe către Revolut solicitarea ANAF, iar Revolut ar putea lua astfel de măsuri. Nu știu dacă sunt obligați să le ia conform licenței lor de funcționare (de monedă electronică în Uniunea Europeană prin Lituania), dar probabil o pot face.

În fond, nu-i în interesul Revolut să fie cunoscuți drept cei prin care poți face evaziune sau prin care poți ascunde bani de ANAF, iar în viitor, pe măsură ce serviciul crește, probabil vor dori să utilizeze o licență bancară clasică.

    14 comentarii

  1. Eu vad ca deja am fost migrat si am IBAN de Romania, asa ca pare ca a fost fortat nu?

      (Citează)

    • Daca te uiti la contul de lei ai 2 optiuni: Local si SWIFT.
      Daca nu apare switch-ul mai da un restart la aplicatie, cand am intrat mie imi dadea doar contul de Lituania, desi imi daduse deja notificare ca e disponibil cel de RO.

        (Citează)

    • Stai sa vezi cand iti vor bloca contul cu lunile din motive pe care nu ti le pot comunica tie ca owner al fondurilor, in chat sa nu-ti raspunda nimeni, iar cand prinzi un agent sa iti trimita acelasi copy-paste.
      Cateva luni mai tarziu iti deblocheaza banii fara niciun fel de scuze ori plata unor dobanzi, citi pe Twitter, Facebook si forumuri cazuri aproape dramatice in care oameni si afaceri respectabile au avut toate economiile blocate ca asa a decis un algoritm, in timp ce verificarea si deblocarea manuala nu tine pasul…killed by your own success!
      PS: toti managerii de marketing rezista foarte putin, dovada ca in Romania inca se cauta de luni bune doritori pentru pozitia lasata libera

        (Citează)

    • Parcă ai postat exact același lucru și ieri Mihai. Ce informație suplimentară aduci dacă faci copy paste la același mesaj?

        (Citează)

  2. Au zis cumva daca merg si transferurile instant? (alea locale intre cele 4-5 banci romanesti). Libra au optiunea asta pentru conturile lor, dar nu mi-e clar daca o ofera si pentru cele de Revolut.

      (Citează)

  3. Nu stiu cum nu esti “fortat”.
    Daca ma uit la contul in lei, la Local apare cel de RO, iar la SWIFT apare cel de Lituania.

    Ori, daca convertesti niste EURO in LEI, in care ajunge?

      (Citează)

  4. Astept cu nerabdare si conferinta de presa in care anunta un centru de relatii cu clientii dedicat pentru Romania, unde ii poti suna. Poate chiar si o adresa de mail.

    Pana atunci salariul pe sta bine in banca si mut pe Revolut cate putin, cand am nevoie.

      (Citează)

  5. Salut Radu fă un review despre Monese un alt serviciu bancar financiar electronic ,seară bună.

      (Citează)

  6. Am incercat din George BCR si a aparut optiunea de plata instant, dar a dat failed.

      (Citează)

  7. Pyro:
    Am transferat acum 1 leu din ING, nu e instant.

    Revolut > ING – transfer initiat aseara dupa ora 20; mi-a spus ca ajunge in aceeasi zi; a ajuns dimineata pe la 11 in ING;
    Revolut > ING – transfer initiat azi la 11 in ING; mi-a spus ca ajunge in aceeasi zi; a ajuns dimineata pe la 13 in ING;
    ING > Revolut – transfer initiat azi la 11 in ING; mi-a spus ca ajunge in aceeasi zi; a ajuns dimineata pe la 13 in Revolut;

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus