un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review: Redmi Note 9 Pro rămâne un telefon bun în segmentul 1.300 lei

17 Nov 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

30 comentarii

Am testat câteva zile un Xiaomi Redmi Note 9 Pro. Generația anterioară, Redmi Note 8 Pro, m-a impresionat plăcut, a fost un telefon bun la un preț foarte bun, în jur de 1.300 de lei la lansare; venea inclusiv cu avantajul unui modul foto neașteptat de bun pentru gama sa de preț. Era genul de telefon pe care-l recomandai direct.

Și, pe scurt, Redmi Note 9 Pro de acum este în continuare un telefon cu un raport preț-calitate bun. Problema lui este, mai degrabă, că și concurența Xiaomi s-a mișcat bine în acest an și sunt multe alte telefoane ce pot fi recomandate în această categorie de preț, deși Redmi Note 9 Pro iese un pic în față în testele de benchmark.

Specificații Redmi Note 9 Pro:

  • ecran 6,67 inchi IPS, 1.080 x 2.400 pixeli, Gorilla Glass 5
  • Qualcomm Snapdragon 720G, 6 GB RAM, 64/128 GB stocare și microSD
  • baterie 5.000 mAh, încărcare rapidă 30W
  • cameră foto normală 64 megapixeli, f/1.9, ultrawide 8 megapixeli, f/2.2, macro 5 megapixeli și depth 2 megapixeli, cameră frontală 16 megapixeli
  • jack audio, senzor de amprentă pe lateral, NFC
  • Android 10 și MIUI 11

Preț: 1.349 lei acum la eMAG și PC Garage pentru 128 GB stocare, 1.190 lei pentru 64 GB stocare la eMAG și PC Garage. De BF a fost 999 lei, chiar.

CE INCLUDE PACHETUL

Am găsit telefonul, o husă siliconică transparentă și încărcătorul. Telefonul nu include un handsfree în cutie, dar măcar are acea husă, iar încărcătorul scoate 30 W pentru încărcare rapidă.

CUM ARATĂ REDMI NOTE 9 PRO

Telefonul arată ca multe altele din gama sa. Ecranul este mare de 6,67 inchi, cu un mic notch de tip teardrop în partea de sus. Spatele este din plastic lucios, cu un design plăcut ochiului. Eu am testat varianta Tropical Green și observați în fotografii cum există o ușoară textură ce se oprește sub modulul foto, care este pătrat și simetric plasat pe spatele telefonului.

USB-C și jack audio în partea de jos. E mișto că are jack audio, de obicei este binevenit pe telefoane din acest segment de preț pentru că de obicei cumpărătorii lor n-au investit încă în căști bluetooth.

Senzorul de amprente este integrat în butonul on/off de pe lateral și funcționează foarte bine. Recunoașterea amprentei este rapidă și eficientă.

Nu bate, nu troncăne, n-am nimic de reproșat câtă vreme nu uit că este un telefon de 1.300 de lei sau pe acolo. Mie mi se pare de dimensiuni prea mari, dar probabil va fi pe placul multor oameni. Părinții mei preferă ecrane mari, de exemplu.

HARDWARE ȘI PERFORMANȚĂ

Față de generația anterioară, Redmi a făcut trecerea de la Mediatek la un procesor Qualcomm Snapdragon 720G. Nu că asta ar însemna multe la nivel de performanță și grafică, in teste fiind la nivelul unui flagship de acum 2-3 ani.

  • 3DMark SlingShot Extreme OpenGL 3.1 – 2.527 puncte
  • 3DMark SlingShot Extreme Vulkan – 2.378 puncte
  • 3DMark Wildlife – 780 puncte
  • Geekbench – 571 single-core, 1.798 multi-core, 1.222 grafică
  • PCMark Work 2.0 – 7.708 puncte

Procesorul este construit în tehnologia de 8 nm și deci este mai eficient energetic. Nu mi s-a părut că se încălzește nici măcar în aceste benchmark, un alt punct în plus pentru telefon.

Cuplat și cu bateria de 5.000 mAh, una dintre cele mai mari din piață, rezultă o autonomie mare. Încărcarea pe cablu este foarte rapidă, 30 W cu încărcătorul inclus.

Ecranul mi s-a părut bun. Este IPS, nu AMOLED, dar are culori vii și luminozitate suficient de mare pentru majoritatea situațiilor. Am văzut mai rele pe telefoane de același preț.

În YouTube sau jocuri funcționează un singur difuzor extern, cel din partea de jos, dar este foarte puternic și suficient de bun pentru astfel de aplicații.

Senzorul de amprentă din lateral v-am spus deja că este performant și rapid, îmi place soluția. N-am avut probleme cu recepția de semnal, toate de pe telefon au funcționat bine.

Camerele foto nu m-au mai impresionat la fel de mult ca pe generația anterioară, dar probabil și pentru că Night Mode a devenit ceva mult mai uzual acum. Mi s-a părut și că pe Redmi Note 9 Pro mai trebuie reglat un pic acest Night Mode, care uneori nu doar că obține fotografii mai luminoase, dar le și schimbă unele culori, intensificând anumite nuanțe sau introducând prea multă căldură unde nu e cazul.

Per total, însă, Night Mode face o diferență sesizabilă. N-am avut noroc de vreme bună pentru fotografiile din timpul zilei ca să văd cum se comportă în soare și cer senin, dar chiar și așa mi-a plăcut că scoate culori realiste, fără a suprasatura vreo nuanță.

Nu vă așteptați să fie la nivelul unui flagship dotat tot cu cameră de 64 megapixeli, că nu doar aceștia contează. Telefoanele mai scumpe obțin detalii mai fine decât Redmi Note 9 Pro, dar per total, pentru un telefon de 1.300 de lei și cumpărătorul său tipic, camera foto este bună.

INTERFAȚĂ

Deși Xiaomi a lansat MIUI versiunea 12 de ceva vreme, acest telefon are în continuare MIUI 11. V-am mai spus de ea la alt review. Dacă o treceți pe română, pare tradusă cu Google Translate, unele meniuri având niște exprimări misterioase de nici eu nu m-am prins ce vor face (“când dispozitivul este în RV”, “minge plutitoare”, “fără benzi” etc).

Nu sunt multe programe preinstalate și oricum mi se pare că asta nu mai contează. MIUI nu are vreo opțiune crucială sau remarcabilă, probabil cea mai utilă funcție rămâne cea de detectat și schimbat cerul în fotografii (Photoshop introduce asta abia acum, cu mare tantam – pe Redmi Note 9 Pro o ai inclusă gratuit în aplicația de galerie.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Husă și încărcător rapid incluse în pachet.
  • Preț bun și de obicei și mai bun în oferte speciale.
  • Are 4 camere foto doar de formă, că în realitatea doar cea normală și cea ultrawide contează, cele macro și depth nu.
  • Night Mode ar mai trebui reglat din software.

CONCLUZIE

Dacă vreți un telefon de aproximativ 1.300 de lei, Redmi Note 9 Pro este cu siguranță o alegere bună. Are acum și concurență pe piață, inclusiv de la Samsung A51, cu care seamănă foarte mult, dar Redmi Note 9 Pro obține rezultate mai bune în benchmarks probabil datorită procesorului și a celor 6 GB RAM față de 4 GB pe Samsung.

Preț: 1.349 lei acum la eMAG și PC Garage pentru 128 GB stocare, 1.190 lei pentru 64 GB stocare la eMAG și PC Garage.

    30 comentarii

  1. La banii ăștia trebuia sa aibă 765G. Te duci pe mediu, pui Pro in nume și procesorul este entry level generația curentă.

      (Citează)

    • Nu urmaresc eu benchmarkuri de telefoane, dar 720 nu e in niciun caz entry level. Entry level a Qualcomm sunt alea cu 4xx, si mai exista si 6xx (desi intre 6 si 7 cred ca diferentele sunt mai mult de features)
      Uite citat de pe site-ul lor: “Snapdragon 720G is a mid-range 64-bit ARM LTE system on a chip designed by Qualcomm and introduced in early 2020”
      Radu zice: “la nivelul unui flagship de acum 2-3 ani.”
      Deci e aaabsolut suficient pentru zona asta de pret.

        (Citează)

  2. Sotia are Xiaomi, luat de nou – no offence, dar dupa primele 3 saptamani de utilizare i s-a stricat butonul de pornire/oprire si se deschidea cu mare greutate telefonul…
    Asta in conditiile in care este folosit de o doamna – adica mai mult pentru apeluri si internet/retele sociale si nu este asa expus la socuri/praf cum este telefonul meu, spre exemplu.
    Basca, atunci cand am primit telefonul, i-am configurat reteaua si apoi am instalat un antivirus (fara sa instalez nicio aplicatie inainte) si…surpriza… a gasit spyware pe el! Pe un telefon nou, venit din fabrica!
    Ce sa zic, din punctul meu de vedere, chinezaria nu se dezminte si, asa cum a zis un ministru german – singurul lor produs original, pana in momentul de fata, este coronavirusul, restul sunt doar copii …

      (Citează)

    • Am văzut și eu cum folosesc doamnele telefoanele! In plus sună cam rasist ce spui tu! Daca sunt mogâldan înseamă că mă șterg la fund cu el sau nu știu cum se folosește un telefon? In alta ordine de idei un Mi A1 m-a dus trei ani, soția a trecut de un an cu actualul ei telefon care nu ar da semne de oboseală. Pentru mine rămân că etalon când e vorba de ce pot oferi la un preț bun!
      Astfel de telefoane îi mai țin pe jucătorii mari să nu o ia și mai rău pe arătură in ceea ce privește preturile!

        (Citează)

  3. Eu am redmi note 8 pro,
    telefon este ok pentru uz casnic: net, youtube, messagerie, deastea.
    vine in pachet cu de toate, dar mai trebuie cumparata o folie de ecran.

    Parti naspa:
    Vine cu foarte mult bloatware chinezesc, tot felul de Mi abc, care bineinteles ca nu pot fi dezinstalate si nici dezactivate.
    Ca sa activezi develope options trebuie sa-ti faci cont Mi Account.

      (Citează)

    • Am si eu note 8 pro dar pe mine nu ma deranjeaza nimic. Ba mi se pare ca are mai putin bloatware decat samsungurile pe care le-am avut 10 ani. E drept ca uneori mai vad o reclama prin cleaner sau prin file manager ul lor, dar nu sunt intruzive si oricum nu folosesc acele aplicatii.

      Nu folosesc micloud, nu m-am logat in nici o aplicatie care era deja pe telefon, la fel cum 10 ani nubam folosit samsung app store si nici cont la samsung nu am avut.

      Zi mi si mie care sunt aplicatiile alea de care spui, poate eu nu le am.

      Si apropo de samsung, aseara am vazut o reclama in televizor, inserata in meniu. Am crezut ca nu vad bine. Am dezactivat Bixby imediat, sper sa nu mai apara ca ar fi naspa de tot.

        (Citează)

    • Pe tine nu te deranjeaza pentru ca fie nu intelegi cum functioneaza, fie esti pion xiaomi.

      Dar pentru cei care ii deranjeaza cautati pe google
      “MIUI: How to Stop Data Collection” si intrati pe primul link

        (Citează)

    • eu zic sa mai citesti o data ce ai scris si poate o sa intelegi si tu despre ce vorbim.

      ai scris “Vine cu foarte mult bloatware chinezesc, tot felul de Mi abc, care bineinteles ca nu pot fi dezinstalate si nici dezactivate.”

      iar eu am spus ca mie nu mi se pare ca e foarte mult si alea care sunt nu ma deranjeaza.

      deci ce anume nu inteleg cum functioneaza? nu inteleg ca nu ma deranjeaza bloatware-ul de pe telefonul meu sau ce, mai precis?

      acum, daca vrei sa vorbim de data collection, asta e un subiect diferit de cat bloatware are sau nu are note 8 pro pe el.

      si evident ca primul lucru pe care l-am facut cand am desfacut telefonul a fost sa dezactivez tot ce am putut in materie de recomandari si adware.

      poate de aia nici nu vad decat 1 reclama din cand in cand, spre deosebire de tine, care te plangi de bloatware si adware.

      deci eu zic sa intri tu pe primul link din cautarea aia pe google, sa faci ce spune acolo, si apoi sa vii aici peste 1-2-3 luni sa ne spui daca te mai deranjeaza sau nu adware-ul si bloatware-ul de pe note 8 pro.

        (Citează)

    • Am eu Note 8 Pro luat de o luna și ceva.
      Să fi luat 9 Pro era o risipă de bani, fiindcă nu venea cu ceva nou. Am dat 900 de lei pe eMag. Boon.
      Telefonul pentru un user normal e mai mult decât decent. Nu frec toată ziua un telefon și nu trăiesc pe internet.
      Legat de partea cu bloatware, văd că sunteți un pic pe lângă.
      Există aplicația ADB Locker cu care se poate dezinstala tot bloatware-ul din telefon. Eu am scos tot, inclusiv calendar, aplicațiile mi, Xiaomi Vault, plus alte aplicații care nu mă ajutau. Nu e nevoie de rootare sau alte deblocări.
      Pentru activat funcția de developer nu trebuie cont la Xiaomi.
      Telefonul a devenit mult mai aerisit și bateria ține mai mult.
      Dialeru este înlocuit cu Truecaller Premium, aplicațiile Google, plus ce utilizăm în mod normal.
      Trebuie să fii un pic priceput la tehnologie să scoți un telefon personalizat.
      Cum zice mai sus: nu e deranjat de bloatware. Eu am fost foarte și am rezolvat problema.
      Foarte important: dacă dezinstalati din el, să nu vă atingeți de Xiaomi framework services sau cam așa ceva. Ăla îl lăsați intact. Dacă nu știți ce face fiecare aplicație, dați pe gugle.

        (Citează)

    • Bloatware (gunoaie) = aplicatii pre-instalate de Xiaomi care nu pot fi dezinstalate.
      Data collection (spionaj) = servicii ce ruleaza in fundal automat, ce aduna informatii despre utilizator (cautari, activitate, mesaje, date personale, etc).

      Cine isi cumpara telefonul asta, sau orice alt xiaomi, ar trebui sa stie ca vine la pachet cu beneficiul de a fi spionat constant.

      Pace.

        (Citează)

    • @Ionut M
      ADB Locker sau AD Blocker?
      Adb locker nu gasesc iar ad blocker sunt mai multe.
      Poti sa dai un link? Merci

      I-am luat redmi 9C maica-mii si pentru ea as vrea sa dezinstalez tot ce se poate dezinstala ca ea nu se poate feri la fel de bine ca mine de dat click aiurea pe reclame etc

      Ps foarte bun redmi 9c pentru 550 de lei cat costa

        (Citează)

    • sau te referi la ADB tools de la google?

        (Citează)

    • ADB/Fastboot Tools.
      Nu știu dacă e de la Google. .
      Pe ăsta l-am folosit și a funcționat bine.
      De aici te descurci
      Am scris eu eu pe lângă, îmi pare rău pentru inducerea în eroare. E foarte simplu de utilizat.

        (Citează)

    • ok, am gasit
      merci.

      stiam de adb ca am incercat la un moment dat sa extrag token-ul de la aspiratorul roborock :-) dar nu stiam ca exista special pt xiaomi, acum am vazut pe github

        (Citează)

  4. Reclame în file manager și meniu? Parcă alții erau ăia care vor să facă profit din orice…

      (Citează)

    • E ok, sunt sigur că în momentul în care le va introduce Apple for fi perfect justificate și integrate în experiența de utilizare. Vor fi cele mai plăcute reclame din file manager și vor schimba lumea.

        (Citează)

  5. E un telefon pe care il urmaream; pe hartie pare foarte OK la banii aia, dar partea cu software-ul si MIUI 11 m-a cam dezumflat. Astept sa vad cu ce mai vine Nokia pe partea de mid range. Stock Android FTW.

      (Citează)

  6. Reclamele alea din utility, file manager, lock screen pot fi dezactivate foarte ușor. Acum nu folosesc xiaomi dar in trecut foloseam si câteva aplicații de la ei sunt asa de bune ca le-am download at si pe actualul telefon, de exemplu calculatorul are tot felul de convertor si calculatori pentru orice, plus file manager ul si shareme sunt super. In trecut aveau un raport calitate preț mai bun telefoanele de la ei dar si acum sunt ok.
    Cat despre viruși ce sa zic, eu nu am avut probleme, dar sa stii ca doar fiindca unui antivirus nu ii place ceva aia nu însemnă ca chiar e o problemă acolo.

      (Citează)

    • Salutare! Problema pe care am semnalat-o eu cu spyware pe un Xiaomi s-a regasit si pe factura de luna urmatoare. Pana sa apuc sa instalez antivirusul si dupa ce i-am configurat reteaua, m-a si taxat – pe factura detaliata era semnalat un numar de China. Ori eu nu am pe nimeni in China… E cat se poate de serioasa problema, nu sunt acuzatii nefondate!
      Din punctul meu de vedere, China nu ar trebui sa aiba ce cauta in retelele europene!

        (Citează)

  7. Giani Mucea:
    E ok, sunt sigur că în momentul în care le va introduce Apple for fi perfect justificate și integrate în experiența de utilizare. Vor fi cele mai plăcute reclame din file manager și vor schimba lumea.

    Probabil, dar până atunci nu trebuie să fac benchmark-uri la telefon (că nu-mi fac probleme că n-o să-mi ducă câțiva ani sistemul de operare), să dezinstalez bloatware sau să-mi bat capul cu ce găsește antivirusul. Mai lipsește să trebuiască instalate și drivere ca să fie experiența completă.

      (Citează)

    • Man, nu e nevoie să intri în defensivă. Nu sunt hater Apple, doar că mi se par stupide unele chestii. Spre exemplu faza asta, în care Apple fanboys își bat joc de ce fac producătorii Android, până în momentul în care Apple preia chestia aia și o transformă, în ochii lor, în cel mai minunat lucru produs de umanitate.

      Mi se pare cam la fel de stupid ca modul în care producătorii Android fac mișto de Apple că renunță la mufa audio și apoi renunță și ei în anul următor.

        (Citează)

  8. Man, nu e nevoie să intri în defensivă. Nu sunt hater Apple, doar că mi se par stupide unele chestii. Spre exemplu faza asta, în care Apple fanboys își bat joc de ce fac producătorii Android, până în momentul în care Apple preia chestia aia și o transformă, în ochii lor, în cel mai minunat lucru produs de umanitate.

    Mi se pare cam la fel de stupid ca modul în care producătorii Android fac mișto de Apple că renunță la mufa audio și apoi renunță și ei în anul următor.

      (Citează)

  9. Giani Mucea:
    E ok, sunt sigur că în momentul în care le va introduce Apple for fi perfect justificate și integrate în experiența de utilizare. Vor fi cele mai plăcute reclame din file manager și vor schimba lumea.

    au inceput deja
    https://www.gizchina.com/2020/11/16/apple-has-started-showing-ads-on-ios-and-ipados-devices/
    https://twitter.com/tomwarren/status/1327979418954977283?s=20

      (Citează)

  10. @Giani Mucea: Fanboys sunt enervanți indiferent ai cui sunt. La Apple e enervant modul în care prezintă multe lucruri, mai ales aia cu „the best nu_știu_ce we’ve ever made” pentru că o auzi de fiecare dată. Eu n-am înțeles nici chestia cu widget-urile: da, sunt și pe iOS și par ceva mai elegante, dar nu era nimic deosebit la ele pe Android, nu e nimic deosebit pe iOS.

    Păi e stupid ce fac restul producătorilor pentru că nu au consecvență. Când o companie ca Apple are niște idei puse în practică poți fi de acord sau nu, dar când încerci an de an să speculezi ce crezi că vrea piața e mai aiurea. La jack era clar că urma să dispară, de exemplu, de unde toată înverșunarea aia încă mi-e greu să înțeleg.

    Acuma zău că e aiurea să ai reclame ffs :)

      (Citează)

  11. Marean:
    eu zic sa mai citesti o data ce ai scris si poate o sa intelegi si tu despre ce vorbim.

    ai scris “Vine cu foarte mult bloatware chinezesc, tot felul de Mi abc, care bineinteles ca nu pot fi dezinstalate si nici dezactivate.”

    iar eu am spus ca mie nu mi se pare ca e foarte mult si alea care sunt nu ma deranjeaza.

    deci ce anume nu inteleg cum functioneaza? nu inteleg ca nu ma deranjeaza bloatware-ul de pe telefonul meu sau ce, mai precis?

    acum, daca vrei sa vorbim de data collection, asta e un subiect diferit de cat bloatware are sau nu are note 8 pro pe el.

    si evident ca primul lucru pe care l-am facut cand am desfacut telefonul a fost sa dezactivez tot ce am putut in materie de recomandari si adware.

    poate de aia nici nu vad decat 1 reclama din cand in cand, spre deosebire de tine, care te plangi de bloatware si adware.

    deci eu zic sa intri tu pe primul link din cautarea aia pe google, sa faci ce spune acolo, si apoi sa vii aici peste 1-2-3 luni sa ne spui daca te mai deranjeaza sau nu adware-ul si bloatware-ul de pe note 8 pro.

      (Citează)

  12. Pe mine ma lasa rece telefoanele din ultima vreme. Imi voi mai cumpara ceva scump doar ca vor veni cu ceva iesit din comun. Vazusem un LG la care ecranul se rotea, ceva de genul. MI-am luat un xiaomi redmi note 8t la 560 lei, ceva promotie la flanco. In urma cu cateva luni ii cumparasem mamei unul, mult mai scump bineinteles. Cand l-am testat mi s-a parut excelent, pentru suma aia in continuare mi se pare excelent. Merge perfect. Vazusem ieri iphone 12, in jur de 4800 lei, si ma gandeam la cei 560 lei pe care i-am dat pe acel xiaomi, dezastru!

      (Citează)

  13. Pe mine ma lasa rece telefoanele din ultima vreme. Imi voi mai cumpara ceva scump doar ca vor veni cu ceva iesit din comun. Vazusem un LG la care ecranul se rotea, ceva de genul. MI-am luat un xiaomi redmi note 8t la 560 lei, ceva promotie la flanco. In urma cu cateva luni ii cumparasem mamei unul, mult mai scump bineinteles. Cand l-am testat mi s-a parut excelent, pentru suma aia in continuare mi se pare excelent. Merge perfect. Vazusem ieri iphone 12, in jur de 4800 lei, si ma gandeam la cei 560 lei pe care i-am dat pe acel xiaomi, dezastru!

      (Citează)

  14. Am luat tel la recomandarea citita aici, de pe emag. Nu ma pricep la detaliile tehnice, l-am ales in special pt baterie, memorie si calitatea pozelor. Costul a fost un bonus. 1099 :)
    Multumesc

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus