un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review: priză smart Tenda Beli

30 Oct 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Tenda Beli este o priză smart cu un nume nefericit, dar compensează asta prin integrarea cu Google Assistant (și Alexa) pentru control vocal și cu o aplicație de mobil simplă, dar bună.

Specificații: se conectează la wifi-ul de 2,4 GHz al casei, duce maxim 10 A, are un buton on/off/reset, aplicație de telefon pentru configurare. Preț: ar trebui să fie vreo 70 de lei la noi.

Am mai scris eu despre prize inteligente. Am vreo 4 prin casă, le folosesc pentru a aprinde seara automat niște lumini ambientale, pentru a porni espressorul la ora 7 dimineața ca să se încălzească până ajung eu la el, plus că uneori fac asta prin comenzi vocale de genul “ok google, turn on the coffee machine” date inclusiv din mașină, cu câteva minute înainte de a ajunge acasă.

Așa că acum am testat și această Tenda Beli. Priza arată ca mai jos:

Observați într-un colț al cutiei codul SP3, scris și pe priza în sine. Există și un model SP6, care suportă un amperaj mai mare decât SP3, care-i gândită pentru maxim 10 A. 10 amperi sunt suficienți pentru majoritatea aplicațiilor de prin casă, câtă vreme nu o puneți pe vreun aer condiționat sau cuptor sau altceva de mai mult de 2.300 W consum de vârf.

Priza arată ca restul dispozitivelor văzute de mine în gama ei. Este destul de voluminoasă, nu are finețea uneia Fibaro, dar ce-i drept se conectează direct la wifi-ul casei (pe 2,4 GHz), nu la o altă unitate de control, așa că probabil are nevoie și de hardware mai voluminos.

Există un singur LED pe priză și un singur buton. Butonul poate funcționa și ca on/off manual, dar problema lui este că trebuie apăsat până în adânc. Dacă vreți o priză pe care să o aprindeți și voi manual destul de des, nu doar prin comandă din aplicație sau conform unui program pre-stabilit sau din voce, Beli nu-i cea mai bună alegere, cele TP-Link HS100 având un buton mult mai proeminent și ușor de apăsat.

Aplicația de telefon se numește Tenda Beli. Instalarea prizei este similară cu a altor producători: bagi priza în priză (duh), te conectezi cu telefonul la hotspot-ul wifi făcut de ea și de acolo o configurezi pentru conexiunea la wifi-ul casei. Nu uitați să intrați în Settings și să dezactivați marketing emails.

 

Odată instalată, ai acces la setările clasice pentru astfel de prize:

  • poți seta să se aprindă și să se stingă la anumite ore și în anumite zile (eu cam așa o folosesc)
  • timer ca să se stingă automat la un timp după ce se aprinde (funcție bună dacă o conectezi într-o rețea smart cu alte dispozitive, de exemplu ca să aprinzi automat o veioză când deschizi ușa de la intrare și apoi să se stingă singură după câteva minute)
  • mod away, prin care priza se aprinde și stinge singură pentru intervale random de timp, ca să simuleze că e cineva acasă

Mai există și o opțiune Scenes, prin care poți crea scenarii mai complexe în caz că ai mai multe astfel de dispozitive. Altfel spus, cu o singură apăsare de buton poți stinge 3 prize și aprinde o a patra, să zicem, ca să nu stai să faci individual treaba asta. De exemplu te duci la culcare și cu o apăsare pe scena “Culcare” stingi două veioze din casă conectate la astfel de prize și aprinzi două lămpi din exteriorul casei conectate și ele la alte prize.

Aplicația Tenda Beli seamănă foarte mult cu cea TP-Link Kasa pe partea de prize. O singură funcție lipsește: programarea prizei în funcție de ora apusului și a răsăritului. Poți să o programezi doar la ore fixe, nu și “pornește la ora apusului de soare” astfel încât momentul să varieze în funcție de programul soarelui.

Integrarea cu Google Assistant și Google Home a mers bine. Găsiți aici informația. Conectarea a mers rapid, i-am spus aplicației Google Home datele de logare la contul Tenda Beli și a luat singură de acolo priza, pe care am denumit-o kitchen light. Le dau nume în engleză că e mai ușor așa la comenzi vocale date apoi prin Google Assistant. Zic “turn on the kitchen lights” și se aprind niște lumini puse de mine pe galerie, ceea ce seara dă o ambianță plăcută în casă.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Integrare cu Google Assistant și Alexa.
  • Preț în general mai mic decât concurența.
  • Butonul e dificil de apăsat.

CONCLUZIE

Tenda Beli își face treaba și este și singurul produs Tenda integrat cu Google Home/Assistant și Amazon Alexa. Butonul dificil de apăsat poate fi o problemă pentru cei care au nevoie des de comandă manuală, dar un avantaj pentru alții, care poate din contră se tem să nu-l declanșeze din greșeală

Marele avantaj al prizei ar trebui să fie prețul. Produsele Tenda sunt în general mai ieftine decât concurența lor clasică. N-am găsit prețul lui Beli în România, dar pe Amazon Germania costă 13 euro, deci să zicem 65 de lei. Având în vedere că produsele concurente de la TP-Link și alții costă cam 120 de lei în mod normal și poate 75-80 de lei la ofertă specială, Beli pare o alegere bună pentru cei ce vor “doar” o priză.

Preț: probabil 65-70 de lei în România, când o fi de găsit.

    10 comentarii

  1. Aia cu denumirea stupidă nu bate testul de sarcină “Viola”.

      (Citează)

  2. Alexa, beli-mi-ai priza!

    I’ll see myself out.

      (Citează)

  3. Prelungitor “smart” facut de mine.
    ~40 de lei.
    Beat that, Tend & Tplink

    https://ibb.co/yFpcffb

      (Citează)

    • initial nu mi s-a incarcat poza si am vrut sa scriu ca e un pic mai scump ca un sonoff :-)
      dar dupa aia mi s-a incarcat poza :-)

      da, sonoff nu are concurenta la smart switch-uri in ce priveste pretul iar calitatea este brici, eu am 8 din astea + 2 prize de la ei de 3-4 ani.

      ca tot s-a zis de Fibaro, vedeti ca sunt reduse prizele acum la orange (130 lei vs 230 in mod normal) si ceilalti senzori, dar sa fiti atenti ca au z-wave vechi pe ele iar de bagat ceva in prizele alea e aproape imposibil, ca prostiile alea de clapete de siguranta sunt atat de prost facute incat pur si simplu nu se misca din calea stecherului

      cred ca orange vrea sa scape de toti senzorii Fibaro pe care ii mai au pe stoc acum ca maretul lor proiect de smarthome e mort si ingropat de cel putin 2 ani.

      alte variante bune si ieftine sunt prizele de la ikea (50 lei, zigbee) dar nu au buton, ceea ce in anumite situatii e un inconvenient

        (Citează)

    • Eu am luat o priza de la Tellur, cica firma romaneasca. Au chinezarii bune, am vreo 2 incarcatoare de la ei si sunt ok. 49 de lei la promotie la emag.
      Inca n-am avut curaj sa ii dau acces la wifi, dar butonul e pozitionat si merge excelent :)

        (Citează)

    • @Sorin, cu Tellur m-am lămurit după ce 2 becuri de la ei m-au ținut fiecare fix 1 an. Am avut becuri cu halogen care m-au ținut mai mult.

        (Citează)

  4. Marean:
    initial nu mi s-a incarcat poza si am vrut sa scriu ca e un pic mai scump ca un sonoff :-)
    dar dupa aia mi s-a incarcat poza :-)

    da, sonoff nu are concurenta la smart switch-uri in ce priveste pretul iar calitatea este brici, eu am 8 din astea 2 prize de la ei de 3-4 ani.

    ca tot s-a zis de Fibaro, vedeti ca sunt reduse prizele acum la orange (130 lei vs 230 in mod normal) si ceilalti senzori, dar sa fiti atenti ca au z-wave vechi pe ele iar de bagat ceva in prizele alea e aproape imposibil, ca prostiile alea de clapete de siguranta sunt atat de prost facute incat pur si simplu nu se misca din calea stecherului

    cred ca orange vrea sa scape de toti senzorii Fibaro pe care ii mai au pe stoc acum ca maretul lor proiect de smarthome e mort si ingropat de cel putin 2 ani.

    alte variante bune si ieftine sunt prizele de la ikea (50 lei, zigbee) dar nu au buton, ceea ce in anumite situatii e un inconvenient

    păi tocmai mi-am închis eu abonamentul de smarthome de la orange :)…după 2 ani si jumătate în care nu au făcut absolut nimic, niciun update la aplicație. păcat, ideea era bună.
    eu am mers pe prizele de la blitzwolf, in ideea ca au și monitorizare de consum. am un boiler pe curent și vreau sa știu cât consumă.

      (Citează)

  5. Sincer, nu inteleg de ce toti review-erii romani insista pe integrarea cu Google Assistant, Alexa sau Siri atata timp cat acestea nu sunt disponibile in limba romana. Toti tin mortis sa mentioneze acest lucru. Care-i smecheria? La ce ajuta?

      (Citează)

  6. Autorul: Ce e bine – Integrare cu Google Assistant

    Eu: Nu il bag eu pe dracu-n casa…

      (Citează)

  7. M-ar interesa o priza simpla, fara conectare cu alte rahaturi, care sa poata fi programata sa taie curentul intr-un anumit interval si sa nu aiba nevoie de internet pentru asta.

    Ar fi ceva ce setezi cu aplicatia conectata la priza apoi ramane in memorie.
    Concret, vreau sa-mi bag routerul intr-o priza din asta.

    Exista asa ceva?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus