un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Google oprește aplicația Trusted Contacts (bummer!)

19 Oct 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

20 comentarii

Google face din nou nasoale de-ale lor. Acum au anunțat că opresc funcționarea aplicației Trusted Contacts pentru că funcțiile ei au fost integrate în Google Maps, ceea ce este fals. Eu, ca utilizator vechi de Trusted Contacts, sunt destul de ofticat acum și sunt de fapt ofticat pe metoda Google de a lansa diverse aplicații și de a nu le dezvolta și susține ulterior.

Lansează, le lasă pe majoritatea la un nivel de bază, uită de ele și apoi, pac, phase out!

Trusted Contacts nu era o aplicație foarte cunoscută, dar făcea un lucru mișto. O instalai pe telefoanele familiei, de exemplu, și apoi puteai vedea unde sunt alți membri ai familiei.

Asta nu înseamnă că îi spionai. Prin Trusted Contacts le cereai poziția, ca să vezi unde sunt. Aplicația îi întreba dacă vor să ți-o arate și puteau alege dacă dau sau nu. Șmecheria era următoarea: dacă persoana respectivă nu zicea Da sau Nu, aplicația îți transmitea oricum poziția lor după 5 minute de așteptare.

Chestia asta este perfectă dacă nu-ți răspund copiii la telefon și deja au întârziat 2 ore față de ora la care revin uzual de la școală. Sau dacă nu dai de vreun părinte sau bunic și vrei să vezi unde este. Sau dacă te sună un părinte sau bunic și-ți spune “băi, nu știu unde sunt, help” (se poate întâmpla).

Partea mișto este (sau era) că Trusted Contacts nu era o aplicație de spionaj sau de urmărit o persoană. Trebuia instalată din Play Store pe fiecare telefon, te conectai cu ea la un fel de grup de familie, iar când cineva îți cerea poziția apărea o alertă mare și puternică despre asta. De obicei alerta era ok ca persoana respectivă să vadă că vrei să dai de ea, o anula și-ți dădea un mesaj de genul “sunt ok, m-am întâlnit cu Mariana și stăm de 3 ore la colțul blocului de vorbă”. Sau “ne-am dus la Obor și n-am auzit telefonul”. Sau dacă nu, atunci vezi tu pe hartă că sunt la Obor și presupui că e totul ok.

Oricine din grup poate face același lucru cu oricine altcineva, desigur. Eu o aveam instalată pe toate telefoanele și am folosit-o de 2 ori în 3 ani, dar atunci și-a făcut treaba cu brio. Puteți citi aici cum am recuperat un telefon pierdut pentru că o aveam instalată.

Și na, Google a anunțat că va opri în decembrie Trusted Contacts pentru că funcționalitatea sa a fost integrată în Google Maps. N-a fost integrată. Google Maps îți permite acum să dai share poziției tale către un prieten sau mai mulți, dar tu inițiezi asta. E aceeași funcție ca și share location din Whatsapp sau Messenger și, de altfel, o chestie pe care Google o inițiase acum foarte, foarte mulți ani cu ceva numit Latitude. Dacă însă nu știi unde este cineva, nu-i poți lua poziția “cu forța”.

    20 comentarii

  1. De cand am schimbat telefonul (si am trecut la Android 10) n-a mai functionat cum trebuie Trusted Contacts si nu mai ajungeau alertele. Probabil si asta e una dintre cauzele care au dus la scaderea numarului de utilizatori si la decizia de a renunta la ea.

    Pacat, era o aplicatie foarte simpla si buna, care facea ce trebuie.

      (Citează)

  2. Pe iOS cu “Find my” poti seta acces permanent la locatie cu cine vrei tu. Si asta e de multi ani.

      (Citează)

  3. “Dacă însă nu știi unde este cineva, nu-i poți lua poziția “cu forța”.” – ai rezumat corect de fapt ce facea aplicatia vietii.

    Sa presupui ca asta e ok, doar pentru ca tu nu iti poti imagina decat “happy scenarios” descrise de tine, e cel putin naiv.

      (Citează)

    • Asa am zis si eu; daca initial ma revoltase ideea dar apoi ma linistisem vazand ca are scenarii fericite, m-a trezit acel “cu forta”.

      Ce oroare de aplicatie, chiar si “daca n-ai nimic de ascuns”.

        (Citează)

    • Si ce anume nu e ok la asta? Atata timp cat aplicatia o instalezi tu de buna voie ca si utilizator, automat iti dai acordul ca si ceilalti din grupul respectiv sa poata afla pozitia ta. De obicei cum a zis si Radu, grupul ala il reprezinta o familie.

      Acum daca tu ai amanta si nu vrei sa stie sotia pe unde esti, nu iti instalezi aplicatia si gata. Sau daca ai impresii cum au altii ca te spioneaza “americanii” cu ea, stai linistit, nu prin asta te spioneaza ci prin alte aplicatii care vin deja instalate cu orice sistem de operare.

        (Citează)

    • @Boris: De aia se cheama TRUSTED Contacts. Ca ai incredere in respectivele persoane.
      @Radu: remarc in Maps – Location sharing ca poti sa iti faci vizibila locatia pentru cineva “until you turn this off”, adica nu mai e nevoie de interactiunea persoanei cautate, odata ce ai activat-o.
      Si pentru cei mai de incredere – daca au acces la un PC unde esti logat pot sa scrie pe google “Find my phone” sau pot accesa Location history.
      Si eu foloseam aplicatia, asta e, ne descurcam cu ce avem.

        (Citează)

  4. Eu folosesc de cativa ani Life360 cu toata familia si e super.
    De mult n-am mai pus intrebarea unde esti, cand ajungi..
    Varianta free e perfecta.

      (Citează)

    • Si daca cineva din familie isi opreste locatia, poate aplicatia asta life360 sa o porneasca ?

        (Citează)

    • Problema mea cu aplicatiile 3rd party este ca ai inca un nivel de incredere de acordat. Google deja stie in fiecare moment unde ma aflu, folosesc Maps frecvent, am location activat tot timpul pentru ca m-au fortat prin diverse metode (de exemplu nu pot sa am ceasul conectat prin bluetooth daca nu am si location).
      Dar sa am inca o entitate incerta care stie in timp real unde ma aflu, si unde se afla membrii familiei, mi se pare destul de nesigur, pentru un beneficiu pana la urma rar folosit.
      Includ aici si facebook, am doar aplicatia whatsapp in telefon, cu permisiunile la minimul posibil.

        (Citează)

  5. Dar maps face deja asta. Locatia mea e share-uita cu cineva din familie si primesc din cand in cand emailuri de la Google sa nu uit cumva ca se intampla asta. Il pot vedea constant pe harta.

      (Citează)

  6. Incercati Family Link pe Android.
    Imi arata pe maps unde sunt copiii fara sa fi facut ceva special, inclusiv cu nivelul bateriei.

      (Citează)

  7. Cerberus -> 3 dispozitive = 50 lei / an isi face treaba excelent, binenteles daca are net si locatie activata.

      (Citează)

  8. Chestia asta o face și Family Link, tot a lor. O folosesc la telefonul fetiței.

      (Citează)

    • Da, dar Family Link merge pana la 13 ani sau ceva de genul. Nu poti sa folosesti pentru contum sotiei sau bunicii (ma rog, poti sa le faci si lor conturi de copii, dar nu cred ca vor aprecia)

        (Citează)

  9. Iti poți recupera telefonul accesând de pe un PC http://google.com/devices
    De obicei Google renunța la astfel de aplicații mici cand găsește breșe de securitate si este prea costisitor sa le rezolve

      (Citează)

  10. Închiderea Google reader mi s-a părut cea mai mare prostie. Apoi a Google Plus. Plus era de îmbunătățit. Acum, multă lume simte nevoia unei alternative la Facebook.

      (Citează)

  11. Guie Moogle

      (Citează)

  12. The Best Alternatives to Google’s Dead ‘Trusted Contacts’ App https://lifehacker.com/the-best-alternatives-to-googles-dead-trusted-contacts-1845416534

      (Citează)

  13. Recomanda cineva o aplicatie, free sau cu un pret decent (nu cat costa Teamviwer) pentru a oferii suport pe telefon parintilor/bunicilor cand nu le merge ceva?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus