un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Știri despre tehnologie – 10 septembrie 2020

10 Sep 2020  ·

ȘTIRI  ·

37 comentarii

Nu știu ce să fac. Îmi construiesc un PC nou, practic de la zero, după cum spuneam aici. Nu știu dacă să aștept începutul de octombrie ca să văd noile procesoare AMD pe arhitectura Zen3 sau să iau de acum vreun 3800X (cu AC: Valhalla inclus, că e ofertă). Cine știe când or apărea pe piață cele Zen3, dincolo de a fi anunțate oficial? Parcă n-aș mai aștepta. Decisions-decisions.

Iată un video mai detaliat despre noul Xbox Series S, povestit de Gimli:

    37 comentarii

  1. Cătălin Tănase

    10/09/2020 la 8:50 AM

    Păi dacă nu schimbi PC-urile ca pe șosete, cred că ar fi bine să mai aștepți

      (Citează)

    • Sau iei un procesor mid-range acum si ii faci upgrade la Zen 3 mai la vara, cand se linistesc preturile si stocurile. Chipseturile actuale inteleg ca vor fi compatibile.

        (Citează)

  2. Cea mai importanta stire e trailer-ul Dune.

      (Citează)

    • The truth has been spoken! Sper în sfârșit să avem un SF pentru adulți, că ultimele SW au fost mai mult comerciale.

        (Citează)

    • Mie mi-au plăcut și SW-urile. Sigur, puteau fi îmbunătățite, dar n-o să mă concentrez pe ce a fost nasol, că pierd distracția.
      Cu Dune e altceva, aia e cartea mea preferată de când eram mic. Am văzut tentativele de ecranizare și n-am fost impresionat. Dar trailer-ul pare ce trebuie, sper că reprezintă corect filmul.

        (Citează)

    • Partea in care au schimbat “jihad” cu “crusade” imi sugereaza cam cat de bun o sa fie filmul. Indiciu: Foarte prost.

        (Citează)

    • Trebuie sa fii foarte special să te deranjeze un cuvânt și să judeci tot potențialul filmului după cuvântul ăla. Cred că o să te caci pe tine dacă auzi ca Liet-Kynes e jucat de o negresă.
      De fapt am fost atât de entuziasmat de film după ce am văzut trailer-ul încât nu m-am gândit că o să apară și peceiștii.

        (Citează)

    • Probabil sunt eu mai special cand ma astept sa nu se schimbe major substratul unei carti care a reusit sa ramana relevanta din 1965 pana in 2020. Sau poate cand ai citit cartea n-ai observat ca tot universul are o cultura bazata pe islamism. Nu ma deranjeaza un cuvant, ma deranjeaza adaptarile moderne de prost gust axate pe IQ-ul limitat al publicului tinta si pe sensibilitatile unor oameni cu grave probleme emotionale.
      N-as fi avut nimic de comentat daca filmul nu se numea Dune, si se numea Planeta Desertului sau mai stiu eu cum. Dar Dune este despre jihad indiferent ce crezi tu sau altul. Si despre ecologie si altele, poate au scos si substratul ecologic, ca sa nu se supere aia care nu cred in incalzirea globala.

        (Citează)

    • True, are un substrat de jihad, deși nu asta e ideea fundamentală a cărții. Sau. să fiu mai exact, nu ăsta e firul cărților în general, că mi-e greu să scot cartea din contextul întregii serii.
      Dar ideea e că nu prea contează. Jihad, cruciadă, tot e vorba de un conflict semi-religios care pornește dintr-un punct și acoperă toată lumea. Orice religie ar avea, regizorul și producatorii vor fi f****i dacă se concentrează pe el.
      În plus, imaginează-ți ce AVC ar avea peceiștii dacă prezinți jihadul ca pe un eveniment pozitiv. Că in prima carte cam asta e.

        (Citează)

    • Pai crusade e cam cea mai apropiata traducere in engleza a cuvantului jihad. Principiul e cam acelasi, difera doar epoca in care s-a intamplat si directia.
      Sa vedem filmul, daca au inlocuit intr-adevar complet cuvantul e cam aiurea. Dar as intelege de ce au facut-o, au un film de vandut.

        (Citează)

    • @Sorin “Pai crusade e cam cea mai apropiata traducere in engleza a cuvantului jihad.”
      Pe bune? Frank Herbert a scris jihad in engleza, dar acum trebuie tradus in alta engleza? M-ai facut sa rad.
      Jihadul din carte e clar un razboi religios care se auto propaga si nu poate fi oprit. Primele 3 carti sunt doar despre incercarea protagonistului de a limita efecteje jihadului pe care l-a pornit.
      Dar da, hai sa-i zicem cruciada, sau rascoala, sau terorism, de ce nu. Ca pana la urma Dune e doar un fel de Rambo 3, un tip ii omoara pe unii prin desert, si asta e tot.

        (Citează)

    • @Dex Păi cruciada e tot un război religios, declanșat de “ăilalți” contra islamului.

        (Citează)

    • Fratilor, ma omorati cu zile. Si Frank Herbert auzise de cruciada si totusi a ales jihadul. Asta e cartea pe care a scris-o, buna sau rea, dupa gusturile fiecaruia, cartea asta este despre jihad. Sunt alte carti despre cruciade foarte bune probabil.
      Acum voi o tineti una si buna ca de fapt pe Herbert nu-l interesa ca e jihad sau cruciada, a luat si el la nimereala. Si Imparatul Padishah e tot la nimereala. Si religia zen-sunni e tot la nimereala. Jihadul Butlerian e tot la nimereala.
      Pe bune, poate o fi misto filmul, poate o sa-mi placa si mie, dar asta nu inseamna ca nu a modificat materialul original in mod major.

        (Citează)

    • foarte relevanta discutia asta despre un cuvant, am ragait.

      probabil o sa se evite folosirea cuvantului jihad, din simplul motiv ca a ajuns sa aiba o conotatie foarte proasta si nu e potrivit cand e vorba de entertainment, nu din nu stiu ce motivatie ideologica (nici nu-mi dau seama care ar fi aia).

      acum despre trailer, da, arata bine, dar eu tot ma tem ca o sa fie o fasaiala filmul.

      si cand zic “fasaiala” ma refer ca scenele de bataie o sa fie penibile sau putine si penibile.

      ca pentru mine asta-i tot ce conteaza la un film de genul asta (si de fapt la orice film), da, sunt un superficial, asta e.

        (Citează)

    • Eu vorbeam strict semantic (lingvistic?…)
      Dar sînt întrutotul de acord cu tine referitor la mutilarea filmelor americane pe principii de PC sau alte rahaturi.
      Uite din motive din-astea există riscul ca americanii să aleagă din nou avortul ăla de Trump președinte, pentru că exagerează cu mizerii de felul ăsta, care dau apă la moară suporterilor MAGA.

        (Citează)

    • Intrebare retorica : vor cuprinde mai mult de o carte din epopee ?
      Ca ar fi misto s-o ia de la Jihadul Butlerian, trecand prin “Cruciada Masinilor” pana la cele 3 case ; restul cartilor, de dupa volumul principal, sa ne punem pofta-n cui.

        (Citează)

    • Vad ca nici Feyd-Rautha, nici Shaddam, nici Irulan nu apar in film. Sa inteleg ca nu acopera prima carte? Sau au “adaptat-o” definitiv.

        (Citează)

    • Acopera doar prima jumatate, vor fi doua filme.

        (Citează)

    • Nu s-au putut abține să nu pună o negresa in film, măcar au ales un personaj care nu era clarificat în carte ca bărbat. Cel puțin eu nu țin minte sa fie fost precizat asta, nu am cartea decât în română și at trebui verificat in engleza originală.

      Jihad clar nu puteau spune în film, înnebunea toată lumea: unii că susține islamismul alții că vor să îl înjosească.

      Câțiva actori par foarte bine aleși în rol, Jessica, Duncan, Rabban îmi plac. Leto și Gurney par ok.

        (Citează)

    • @Gaelex, Kynes era barbat in carti.

        (Citează)

    • @Gaelex Chani este fata lui Kynes si a unei fremence. Abia acum aflam si noi cat de emancipati erau fremenii, ca in carte pareau asa, mai de la tara.

        (Citează)

    • Am verificat pe kindle, Kynes era bărbat. Alte personaje vorbesc despre “el”.

      Deci mizeria Hollywood obișnuită, forțat un personaj fără legătură cu descrierea din carte.

        (Citează)

    • Abia astept ecranizarea dupa “Ancillary Justice”, unde toate personajele sunt “she”, nu stii daca sunt barbat sau femeie, ti le imaginezi cum vrei tu.

        (Citează)

  3. Renunț la a mai posta pe acest blog, nu e funny sa scrii minute bune un post și să nu apară. Enjoy

      (Citează)

  4. Luni am dat comanda de un nou sistem, pornind de la i5 10600k, ajunge candva saptamana urmatoare, venind de pe un i5 6500 stock. Am o nvidia 1070, astept sa inceapa sa se vanda si 3080-urile.
    Cu overclock, cifrele spun ca bate sau e acolo sus cu i9 10900k stock ergo best buy, dupa mine.
    Logica pentru care nu am mai asteptat zen 3 e ca e putin probabil sa fie mega wow peste intel + cum ai zis si tu, cine stie cand apare in comert. Mai departe, folosind firul asta nu te mai opresti. Incep sa apara zvonurile si despre generatia urmatoare de procesoare intel pt desktop, dupa care nici alea nu stii cand apar pe piata,
    Dupa aia astepti dupa placi video zicand ca pui tot sistemul la punct in acelasi timp. pffff, nu-ti mai iei nimic niciodata in stilul asta :))

      (Citează)

  5. Mereu apare acel “ceva mai bun”, ca e un procesor nou o placa noua un telefon nou etc. In prezentarile oficiale totul pare perfect dar eu zic ca nu trebuie sa te arunci in cap la cea mai noua tehnologie pana nu este testata indeajuns. Ok noile placi Nvidia suna bine dar hai sa vedem implementarile lor oficiale cum se comporta, cum e racirea, care este diferenta reala fata de generatia anterioara nu ce spun ei in prezentare, cum se comporta in teste/jocuri/randari. La fel si cu noile procesoare. Ce faci cu pc-ul? Te joci, editezi foto si video? Un procesor din generatia actuala face fata cu brio la toate, nu mai este diferenta atat de mare de la o generatie la alta.

      (Citează)

  6. Legat de un nou calculator, la mine a fost mai simplu. Mi-a murit hoasca, 3570K asa ca am luat ce era mai bun atunci de la intel (mid range), 9600K. La 10 zile dupa s-a lansat 10600K.

      (Citează)

  7. Deci da. Vreau si eu niste recomandari de PC pana in 3500 lei. De preferat AMD si tower fara luminite. Doar unitatea.
    Care sa tina jocurile pe fhd vreo 2-3 ani.

      (Citează)

  8. Dex:
    Fratilor, ma omorati cu zile. Si Frank Herbert auzise de cruciada si totusi a ales jihadul. Asta e cartea pe care a scris-o, buna sau rea, dupa gusturile fiecaruia, cartea asta este despre jihad. Sunt alte carti despre cruciade foarte bune probabil.
    Acum voi o tineti una si buna ca de fapt pe Herbert nu-l interesa ca e jihad sau cruciada, a luat si el la nimereala. Si Imparatul Padishah e tot la nimereala. Si religia zen-sunni e tot la nimereala. Jihadul Butlerian e tot la nimereala.
    Pe bune, poate o fi misto filmul, poate o sa-mi placa si mie, dar asta nu inseamna ca nu a modificat materialul original in mod major.

    Herbert nu a luat la nimereală. În același timp, nu au modificat materialul original în mod major. Sau cel puțin nu pentru că au inlocuit cuvântul.
    Probabil că vor modifica materialul pentru că nu vor insista pe tema jihad-ului, a eugeniei, a ecologiei sau a evoluției societății/speciei ci îl vor transforma într-un coming of age story după cum zic și ei. Eu sper doar că nu vor duce povestea într-o direcție din care va fi dificil să continue cu celelalte două (sau, slăvit fie Odin, 5) cărți.
    Dar chiar și așa, tot sunt mulțumit că feeling-ul filmului se potrivește cu cartea, mai mult decât miniseria din 2000 și prostia lui Lynch.

      (Citează)

    • M-am uitat pe imdb si vad ca regizorul e citat ca vrea sa faca ceva similar Star Wars. Imi retrag orice obiectie si va doresc vizionare placuta.

        (Citează)

    • Uită-te la interviul lui Colbert. Regizorul e fan Dune și cred ca se va vedea asta. Sigur, trebuie să-l reducă puțin la niște concepte care dau bine la public, dar asta e inevitabil. Dacă atmosfera va fi ok și va reuși să mențină ceva din temă, sunt mulțumit. Având în vedere constrângerile economiei unui film, plus faptul că Dune e aproape imposibil de ecranizat perfect fidel, nu cred că poți obține ceva mai mult.
      Also, Star Wars e inspirat din Dune.

        (Citează)

  9. Giani Mucea:
    Uită-te la interviul lui Colbert. Regizorul e fan Dune și cred ca se va vedea asta. Sigur, trebuie să-l reducă puțin la niște concepte care dau bine la public, dar asta e inevitabil. Dacă atmosfera va fi ok și va reuși să mențină ceva din temă, sunt mulțumit. Având în vedere constrângerile economiei unui film, plus faptul că Dune e aproape imposibil de ecranizat perfect fidel, nu cred că poți obține ceva mai mult.
    Also, Star Wars e inspirat din Dune.

    Trailerul imi place foarte mult. De cand am vazut distributia am avut un feeling bun. Rebecca Ferguson si Chalamet arata foarte bine in rol (mai bine ca in filmul lui Lynch, Paul Atreides este, in carte, un adolescent in plina etapa de maturizare). Josh Brolin arata foarte OK, Jason Momoa intra perfect in pielea personajului, Bautista arata excelent si Oscar Isaac e superb. Se cunoaste ca Villeneuve e fan al cartii. Ornitopterele arata asa cum mi-am imaginat si viermii sunt bine realizati (erau foarte bine realizati si in vechiul). Skarsgard va fi un Harkonen interesant de vazut, sunt foarte curios cum va arata Stilgar interpretat de Bardem. Abia astept sa vad filmul!!!

      (Citează)

  10. Daca faci PC nou, cel mai bine astepti sa vezi ce face seria 4000 de procesoare desktop de la AMD. Judecand dupa cele de laptop, spulbera Intel fara drept de apel.

    Stiu, si eu sunt socat ca trebuie sa spun asta, inca nu mi-am revenit din soc ca AMD sterge pe jos cu Intel.

    Ai de asteptat si dupa placile video noi, 3070-ul va fi o alergere foarte buna pentru un sistem nou.

    Ia-ti memoriile, SSD-urile de pe acum. Preturile lor iar o iau in sus din cauza Huawei care curata tot ce prinde la furnizorii cu fabrici in SUA sau din tari foarte prietene cu acestia.

      (Citează)

  11. Merita sa astepti noile Ryzen doar daca e important pentru tine sa poti spune: mi-am facut calculator cu absolut ultimile chestii aparute.

    Diferenta de performanta nu va fi suficienta sa merite asteptarea (diferenta fata de actuala serie de procuri Ryzen). In plus e un moment bun de cumparat procesoare din seria actuala.
    Pe eBay e plin de procesoare sigilate: in jurul a £170 un 3600X sau £230 un 3700X, £250 3800X.
    Deci nu sunt used, sunt sigilate, am desfacut destule pana acum sa-mi pot da seama de diferente.

    Tinand cont ca am dat vechile mele 6700K cu £160 a fost un upgrade facil. Chiar nu inteleg de ce dau unii atatia bani pe seriile Intel vechi dar nu-i treaba mea, doar ma bucur ca am scapat de ele avantajos.

      (Citează)

  12. Stati sa vedeti ce varza or sa faca din Fundatie.

      (Citează)

  13. Deci, dacă vrem să-i luăm copilului un PC pe care să se (și) joace, ne uităm la Ryzen?
    Sau e preferință personală?

      (Citează)

  14. Giani Mucea: Herbert nu a luat la nimereală. În același timp, nu au modificat materialul original în mod major. Sau cel puțin nu pentru că au inlocuit cuvântul.
    Probabil că vor modifica materialul pentru că nu vor insista pe tema jihad-ului, a eugeniei, a ecologiei sau a evoluției societății/speciei ci îl vor transforma într-un coming of age story după cum zic și ei. Eu sper doar că nu vor duce povestea într-o direcție din care va fi dificil să continue cu celelalte două (sau, slăvit fie Odin, 5) cărți.
    Dar chiar și așa, tot sunt mulțumit că feeling-ul filmului se potrivește cu cartea, mai mult decât miniseria din 2000 și prostia lui Lynch.

    de ce filmul lui Lynch e o prostie? Poti argumenta?

    ps. pacat ca nu i-a iesit proiectul lui Jodorowsky, ar fi fost un Dune interesant de privit.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus