un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review de router mesh: Tenda Nova MW5s cu 3 sateliți

29 Sep 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

N-am mai testat de doi ani un sistem mesh de la Tenda, dar ultimul testat a fost performant și ieftin la vremea lui. Cel de astăzi, Tenda Nova MW5s, mai nou, vine pe aceleași coordonate de performanțe decente și preț bun pentru un sistem mesh cu 3 sateliți.

Specificații Tenda Nova MW5s:

  • capacitate wireless totală AC1200 formată din 867 Mbps pe 5 GHz în 802.11ac și 300 Mbps pe 2,4 GHz în 802.11b/g/n, MU-MIMO, beamforming
  • unitatea principală are 2 porturi LAN/WAN 10/100/1000 Mbps
  • cele două unități secundare au 2 porturi LAN/WAN 10/100 Mbps
  • control parental, suport 802.11k/v/r, rețea guest, aplicație de mobil pentru configurare și control
  • dimensiuni 91 mm x 91 mm x 93 mm per unitate

Preț: de la 456 lei la PC Garage și eMAG.

CUM ARATĂ ROUTERUL

Primești în pachet trei unități, dar cea principală este un pic diferită de cele secundare.

Cea principală se numește Mesh5 și este cea cu porturi 10/100/1000 Mbps, față de celelalte care au porturi LAN 10/100 Mbps. Diferențele sunt și în interior și în software, desigur, iar această unitate trebuie folosită ca primary node, cel în care “intră” Internetul.

Pachetul îți zice din plin asta, fiind clar marcată cu un autocolant. Mai interesant este că are și alt alimentator de priză, unul de 12 Volți și 1 Amper, marcat și el.

Unitățile secundare, numite Mesh3f,  arată identic, dar au porturi LAN de maxim 100 Mbps și se alimentează cu alimentatoare de 9 V și 1 A. După instalare, dacă le zăpăciți între ele și nu mai știți care este care, uitați-vă pe fundul lor la secțiunea de alimentare: nodul primar este cel cu 12 V și 1 A, da?

Toate trei arată la fel. Cuburi albe, din plastic ce pare de calitate bunicică, cu două porturi LAN și un buton reset pe spate. That’s all.

PERFORMANȚĂ

Performanța pe cablu, 784 Mbps, a fost mai mică decât pe un router normal, dar în general asemănătoare cu ce văd pe mesh-uri, care sunt făcute în principal pentru conexiuni wireless.

Și rezultatele pe torrente, unde testez capacitatea routerului de a gestiona zeci sau sute de conexiuni simultan, au fost mai mici, dar suficiente, zic eu.

Capacitatea wireless este în total de AC1200.

Routerul alocă automat dispozitivele conectate pe ce bandă consideră că este mai bine și nu poți dezactiva asta. Din aceste motive, eu am putut testa doar banda de 5 GHz în 801.11ac, că acolo mă aloca mereu.

Performanțele wireless au fost bune, având în vedere tipul sistemului și prețul său. Am obținut un maxim de 408 Mbps download în testele mele și 320 Mbps upload.

Mai important este că un astfel de sistem mesh asigură o acoperire wireless constantă în toată casa. Sincer să fiu, mi s-a părut că 3 sateliți sunt prea mulți pentru un apartament de 3 camere, inclusiv Tenda recomandând să-i montezi la câte 2 camere distanță unul de altul.

Acoperirea este foarte bună. Ca exemplu, am mers cu un laptop prin casă și am plecat de la 385 Mbps lângă router și am ajuns la 121 Mbps în balcon, cu toate ușile închise. De obicei, cu un singur router așezat acolo unde am amplasat acum nodul primar al Tenda Nova MW5s, aveam în balcon 3, 5, maxim 10-20 Mbps. Acum, pentru că am pus un satelit în camera cu balcon, aveam 121 Mbps download.

Viteza este mai mică decât lângă nodul primar pentru că Nova MW5s nu are backhaul, adică o bandă dedicată pe care să comunice doar sateliții între ei. Practic, când sistemul mi-a dat mie 121 Mbps, nodul secundar comunica la 121 Mbps simultan cu cel primar. Chiar și așa, viteza obținută este foarte bună.

INTERFAȚĂ ȘI FUNCȚII

Instalarea este foarte rapidă și a decurs fără probleme. Iei primul satelit, înfigi cablurile necesare în el și configurarea se face din aplicația de mobil Tenda Wifi, care te ghidează rapid prin detectarea noii rețele wifi și configurarea sa și a accesului la Internet.

Sateliții secundari nici nu trebuie configurați în vreun fel. Nici măcar nu trebuie să apeși vreun buton pentru a pregăti nodul primar pentru conectarea lor. Pur și simplu îi înfigi în priză și nodul primar îi va detecta foarte rapid (gen 20 de secunde) și introduce în sistemu mesh creat. Le poți da apoi nume pentru a-i identifica.

Aplicația în sine permite un management de bază al sistemului. Vezi dispozitivele conectate la fiecare nod, vezi cât trafic se face prin fiecare șamd.

Ai un Parental Control. Dispozitivele conectate se pot se pot grupa (să zicem, “copii”) și apoi le poți configura un orar de acces la net. Funcția este destul de rudimentară.

Mai există o opțiune numită Capacity-oriented Mode. Descrierea ei spune că ar trebui activată atunci când ai peste 30 de dispozitive conectate la sistemul mesh. Ai și rețea Guest și poți seta câte ore să fie activă.

O altă opțiune se numește Smart Assistant și forțează conectarea dispozitivului tău pe rețeaua de 2,4 GHz, deși în mod normal acesta ar fi alocat pe 5 GHz, pentru a te ajuta să descoperi în rețea eventuale dispozitive smart home vechi, care se pot conecta doar pe 2,4 GHz.

Asta e tot. Nu sunt alte funcții sau opțiuni. Mi-a plăcut că sistemul este rapid în setări și reconfigurare după ce modifici ceva, iar în testul meu mi s-a părut stabil. Lipsește și posibilitatea de a-l configura mai avansat, de a gestiona canalele pe fiecare bandă, de a dezactiva acest smart connect sau alte asemenea funcții.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Preț destul de mic pentru un sistem mesh x3.
  • Instalare rapidă și simplă.
  • Performanțe decente pentru prețul său.
  • Fără configurare avansată.
  • Fără funcții destul de uzuale precum un QoS.

CONCLUZIE

Tenda Nova MW5s este bun ca performanță pentru un sistem mesh cu 3 unități și preț destul de mic. Funcțiile de bază de router la face bine. Îi lipsesc funcții mai avansate, dar totuși uzuale pe routere, de exemplu un QoS. Prețul său este bun. Prin comparație, la aceiași bani poți găsi TP-Link Deco E4 cu trei sateliți, dar acela are porturi 10/100 Mbps inclusiv pentru conexiunea WAN, adică nu poți trece de 100 Mbps pe el pe Internet.

Preț: de la 456 lei la PC Garage și eMAG.

    10 comentarii

  1. Pe vremuri un router MSI de 54g acoperea tot apartamentul de 4 camere bune mersi. Și routerul în standard N care i-a urmat, un dlink parcă, ajungea.

    Dar pe măsură ce viteza a crescut, acoperirea a scăzut iar noi am început sa avem TV smart într-un colț e apartament, radio Wi-Fi in alt colț. Așa că a trebuit să adăugăm repetitoare.

    Bine, dacă puneam central routerul în loc sa fie pe hol, acopeream bine toată casa, nu doar sufrageria și bucătăria. Dar când am instalat toate firele, departamentul IT era în sufragerie.

    Acum au apărut tot felul de dispozitive care beneficiază de pe urma unei conexiuni wireless: tablete, console, purificator aer, TV-uri smart cu Netflix sau prime, gadgeturi.

    Un sistem mesh e o soluție simplă, chiar dacă nu excepțional de rapidă.

      (Citează)

  2. Mihai Oprisiu

    29/09/2020 la 8:43 AM

    salut, am 40mp parter si 40mp etaj plus o mica terasa, ce sistem mesh recomandati raport calitate/pret?
    450lei pt 300mp e cam mult pentru bugetul meu

      (Citează)

    • Cătălin Tănase

      29/09/2020 la 8:50 AM

      Eu mi-aș mai cumpăra un router normal pe care l-aș pune la etaj, legat prin cablu de cel de la parter

        (Citează)

    • 2 routere, cablu între ele. Între etaje nu m-aș baza pe wireless.

        (Citează)

    • Confirm, am un wifi repeater în pod (unde e biroul) și abia poate 15Mbps download pe o țeavă de 250. Plus că e instabil rău de tot. Bine, sunt 2 plăci de beton între el și router, dar ideea rămâne.
      Cablul e cel mai sigur.

        (Citează)

  3. Routerele mesh trebuie sa aiba banda dedicata pentru comunicatia intre ele.
    1. o banda de 2.4ghz
    2. o banda de 5ghz
    3. o banda de 5ghz doar pentru comunicatia intre routere care in general este 4×4 mimo si link-ul maxim posibil la 1733mbps dar deobicei se pastreaza in jurul a 800-1300mbps.

    In felul asta pe banda de 5ghz (2) vei avea un 866mbps adica un 108MB/s teoretic care se traduce in vreo 60-70MB/s practic.
    Suficient nu?

    Dar problema in sine este un pui acel router.

      (Citează)

  4. cand producatorii de unelte incep sa “consolideze” tensiunile de alimentare (au produse care merg si la 10.8v si la 12v sau care merg si la 14.4v si la 18v)..
    cineva de la astia cu routerele s-a gandit ca e o idee buna sa produci alimentatoare diferite pentru 3 cutii care arata la fel?

      (Citează)

  5. intre etaje la case daca exista posibilitate de tras cablu se rezolva cu AP tp-link la pret foarte mic.

    pt mesh adevarat (3 chipset, 3 benzi din care una pt backhaul) ceva de genul ..
    mikrotik Audience (RBD25G-5HPacQD2HPnD) .. doar ca .. pretul ..

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus